7. kesäkuuta 2016

Mustikkatukka (DIY: hopeashampoo)

Viikonlopun juhlahumua.


Yksi blogimme luetuimmista teksteistä, joka sinnittelee sivupalkin top-listallakin kuukaudesta toiseen, koskee mm. hiussävyn taittamista mustikalla. Hopeashampoot ja hopeahoitoaineet ovat blondien luottotuotteita, joiden olemassaolosta luonnonkosmetiikan puolelta kysellään tasaisin väliajoin. Enkä ihmettele, etenkin vaalennetut hiukset taittavat helposti keltaiseen, eikä se näytä koskaan kovin hyviltä, saatika luonnolliselta.

Hopeatuotteita ei kuitenkaan vielä löydy luonnonkosmetiikan puolelta. Niiden ilmestyminen on varmasti vain ajankysymys, väitän, mutta siihen asti hopeashampoon ja -hoitoaineen voi helposti tehdä itse. Olen itse taittanut hiusten sävyä mustikalla aika tarkkaan vuoden ajan (kurkkaa vuodentakaiset ennen ja jälkeen -kuvat täältä), joten otetaanpas mustikkatukkakertaus ja vielä muutama vuoden kokemuksella annettu neuvo.
Mustikka saattaa olla todella jytyä. Kehotin jo ensimmäisessä mustikkatekstissä aloittamaan varoen, ihan yhdestä tai kahdesta mustikasta, ja lisäämään mustikan määrää vähitellen. Mustikan sävyn tarttuminen hiuksiin riippuu täysin hiusten kunnosta, sen rakenteesta ja huokoisuudesta. Värjätty vai vahvasti vaalennetut hiukset imaisevat itseensä hetkessä paljon sävyä, jolloin lopputulos voi olla räikeän sininen tai violetti, kun taas hyväkuntoiset hiukset voivat olla jopa niin lasittuneet, ettei mustikalla saa juurikaan muutosta aikaiseksi.

Samasta syystä mustikan sävy saattaa tarttua hiuksiin epätasaisesti, useamman värjäyskerran, latvojen haurauden tai vaikka raidoituksen seurauksena. Käytä siis mustikkaa harkiten! Mustikkaa ei ole pakko lisätä sekä shampooseen että hoitoaineeseen. Jos keltaisuutta esiintyy lähinnä latvoissa, kannattaa mustikka lisätä hoitoaineeseen, kun taas tyven kellertävyyttä kannattaa taittaa mustikkashampoolla.

Omat hiukseni imaisivat vuosi sitten ihan mukavasti sävyä jo muutamalla mustikalla (pohjalla oli kevyt raidoitus), mutta vähitellen huomasin, ettei sävy tartu enää samalla tavalla. Hyväkuntoisiin hiuksiin olenkin uskaltanut iskeä jopa puolisen desiä mustikoita murskattuna, ihan sopivalla vaikutuksella. Ja sattuipa kerran, että unohdin mustikkahoitoaineen päähän kuorintojen ja kasvonaamion ajaksi, eikä peilissä siltikään näkynyt smurffitukkaa. Kaikki on siis täysin tapauskohtaista ja oikean mustikkamäärän voi arvioida vain itse.

Entä kun mustikan jättää pois? Sävy haalistuu jo muutamassa pesussa ja oma pohjalla oleva kellertävä sävy paljastuu taas. Samoin koitin talvella sitruunavaalennusta pitkästä aikaa, ja sitruunan poistaessa hiusksista siihen lisättyjä sävyjä, oli lopputulos keltainen. En edes muistanut, miten keltaiset omat hiukseni ovat! Mustikka ei siis toden totta värjää hiusta pysyvästi, vaan se haalistuu vähitellen pois.
Mustikkashampoon ja -hoitoaineen voi tehdä surauttamalla mustikat sauvasekoittimella tai siivilän läpi, mutta rehellisesti sanottuna, helpoimmalla pääset ihan vain murskaamalla sulaneet pakastemustikat suoraan shampoon ja hoitoaineen sekaan! Itse otan jäiset mustikat lautaselle sulamaan siinä vaiheessa, kun päätän pikkuhiljaa siirtyä suihkun puolelle. Yleensä ne ovat ehtineet sulaa tarpeeksi jo siinä vaiheessa, kun kasvot on pesty ja on hiusten vuoro.

Shampoo- ja hoitoainepohjana käytän omille hiuksilleni sopivia tuotteita. Omista synteettisten silvertuotteiden käytöstä on jo vuosia, mutta en muista niitä olevan erilaisille hiuslaaduille, eihän? Tässä omatekoinen hopeashampoo päihittää mielestäni valmiit tuotteet mennen tullen, sillä saat lisättyä silver-efektin siihen omaan lempparihiustuotteeseesi, ja siitä muokattua juuri omat tarpeesi täyttäväksi hopeatuotteeksi. Voisiko parempaa olla?
Mutta myönnetään, ei tuo kovin herkulta näytä :D Toimii kuitenkin, ja vieläpä todella hyvin! Pesun jälkeen kannattaa huuhdella kaakelit tai suihkuverhot heti, ettei mustikka tarttuisi pintoihin, vaikka sekin yleensä häviää vähitellen. Ja jos murskaat mustikat suoraan hiustuotteisiisi (kämmeneen kerta-annoksen verran, ei pulloon!), kannattaa myös tuplatsekata, ettei hiuksissa komeile mustikankuoria tai siemeniä julkisille paikoille lähtiessä. Vuoden aikana itselläni hiuksiin on jäänyt jotain murusta tasan kerran, mutta tämäkin riippuu varmasti hiuslaadusta; pörrökihara on varmasti vaativampi, kuin suora ja sileä tukka.

Lopputulos on mielestäni paranneltu mutta luonnollinen versio aiemmasta. Ei siitä tuntematon osaisi arvata, että sävyn kanssa on hieman pelailtu, vai mitä sanotte? Se on edelleen monessa valossa lämmin, mutta ei keltainen. Mustikasta ja minusta on tainneet tulla erottamattomat.


Kysykää pois, jos mustikkatukassa vielä mietityttää jokin!
Löytyykö muita mustikkaan hurahtaneita? Millaisia annoksia käytätte?


Ann-Christine

Osallistu keskusteluun

 1. Kiitos tästä vinkistä, ajattelin kokeilla poistaisiko se myös tummista hiuksista punaisuutta ja viilentäisi sävyä. Mutta mistä tuo upea mekko on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! Tuleppa kertomaan sitten miten kävi? :) Mekko on kuule ihan Bikbokista ja törkeän paljon halvempi kuin miltä näyttää :D Tosi kaunis malli kyllä, selästä auki.

   Poista
  2. siis oikeesti pakko kysyä onko sun nimi Ann-Christine kun itellä on Ann-Cristine. Oon aina ajatellu että ei vois olla saman nimistä! :)

   Poista
  3. Hauska sattuma, harvoin tosiaan törmää kaimoihin! Siis kyllä se on nimeni 😊

   Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.