14. tammikuuta 2020

Kosmetiikan ja kauneuden suurimmat ilmiöt 2019/2020


Julkaisussa mainituissa tuotteissa käytetään mainoslinkkejäHei sinä ihana, ja mitä mahtavinta uutta vuotta 2020 myös Luonnonkauniilta! Vuosi on pyörähtänyt käyntiin monin muutoksin; Luonnonkaunis on saanut ylleen uuden upean asun, sekä muuttanut uuteen osoitteeseen www.luonnonkaunis.com, ja viimeisen jymyuutisen pariin asetutaan vielä tämän viikon lopulla. On suurinta iloa saada jakaa tämä kaikki kanssasi, joten pysythän kuulolla?

Huom! Voit edelleen seurata Luonnonkaunista samoilla tutuilla tavoilla somepalveluiden, InstagraminFacebookin ja Pinterestin kautta, sekä seurantapalveluiden Blogit.fi ja Bloglovin' sivustoilta. Vanha osoite ohjaa sinut uuteen osoitteeseen automaattisesti kaikilla selaimilla, paitsi tällä hetkellä Google Chromella. Jos Chrome on valintasi - varmistahan että klikkaat itsesi suoraan uuteen osoitteeseen!

Olen nauttinut suuresti sivuston uudistamisesta heränneestä kutkuttavasta innostuneisuudesta, mutta täytyy sanoa, että olen odottanut kirjoittamisen pariin pääsemistä todella kovaa. Siispä pitemmittä puheitta, potkaistaan uusi vuosi käyntiin Luonnonkauniin osalta n-y-t, NYT!
Näin leikkimielisyyden vallattua mieleni loman aikana, haluan heittää katseen alkaneelle vuodelle ja sen siivittämiin ilmiöihin. Vuoden vaihde on siitä mielenkiintoista aikaa, että se herättää meissä helposti tarpeen tehdä jonkinlaisen tilannekatsauksen siitä, missä nyt oikeastaan ollaan menossa ja mihin olemme suuntaamassa, niin oman elämän kuin ympäristönkin osalta. Ehkä sinullakin on tapana tarkastella maailmaa uteliaiden ja sitäkin tarkempien silmälasien läpi, tai vastavuoroisesti seurata maailman menoa rennon letkeästi? Joka tapauksessa, tunnistanet näistä viime vuoden menneistä ja niiden myötä muuttuvista, vasta tuloillaan olevista trendeistä.

Termillä trendi, olemme tottuneet kuvailemaan ns. hetkellisiä muoti-ilmiöitä, mutta trendit voivat olla niin paljon muuta ja enemmän. Trendit ovat toinen toistaan seuraava jatkumo, joihin löytyy usein syy aiemmista trendeistä, sekä niihin kohdistuvista vastailmiöistä, tai esimerkiksi tieteellinen tai yhteiskunnallinen kehitys ja ymmärrys, johon vähitellen mukaudutaan. Etenkin näitä pitempiaikaisiin ilmiöihin ja suuriin murroksiin vaikuttavat trendit ovat niitä, jotka ovat omasta mielestäni erityisesti havainnoimisen arvoisia ja ehkäpä siksi pidän myös enemmän ilmiö-sanan kaijusta. Nämä erilaiset trendit ja ilmiöt näkyvät meillä täällä Suomessa myös hieman eri tavoin ja eri aikaan, kuin muualla maailmassa, mikä puolestaan tuo oman lisämausteensa niiden tarkkailuun ja tulkitsemiseen.

Erityisen paljon itseäni kiinnostaa näissä ilmiöissä se, miksi kyseinen asian suosio on kasvanut, sekä mihin se mahdollisesti meidät ohjaa seuraavaksi. Herääkö ilmiöstä vastareaktio, jolloin heittäydymme aivan päinvastaiseen suuntaan, vai avartaako se ymmärrystämme siten, että sujahdamme yhä syvemmälle sen oppeihin? Usein saamme näistä arvokasta näkemystä siihen, mitä maailmalla oikeastaan on meneillään. Tällä hetkellä, ne näyttävät minun silmissäni tältä:
VUODEN 2019 NÄKYVIMMÄT ILMIÖT


Öljypuhdistus

Öljypohjaiset putsarit, kuten puhdistusöljyt- ja balmit, ottivat suuren harppauksen kohti valtaväestön tietoisuutta pari vuotta sitten, korealaisen ihonhoidon rantauduttua Suomeen. Tuolloin alettiin puhua ns. kaksoispuhdistuksesta, jossa kasvoilta liuotetaan ensin meikit ja lika öljypohjaisella putsarilla, ja viimeistellään lopulta puhdistus, irroittamalla tai huuhtelemalla tuo kaikki iholta vesipohjaisella, hieman vaahtoavalla kakkosputsarilla. Kaksoispuhdistus jäikin tuolloin ehkä enemmänkin erityisen viitseliäiden ihonhoitajien jutuksi.

Viime vuonna saatiinkin Suomessa todistaa öljypuhdistuksen yleistymistä suurin askelin, etenkin Ilona Luonkosin öljypuhdistuskakkujen kasvettua melkeinpä omaksi pieneksi ilmiökseen. On ollut suunnaton ilo saada seurata paitsi pienen kotimaisen yrityksen kasvua, myös kakkujen myötä ensikosketuksen öljypuhdistukseen saaneiden ihmisten reaktioihin niiden puhdistustehoon. Ja onhan se mieletöntä! Öljypuhdistus sulattaa paksuimmankin meikin sekunneissa - lainkaan liitoittelematta. Monen kohdalla tämän huomaaminen mullistaa täysin käsityksen siitä, mitä tehokas puhdistus oikeastaan on, sekä öljyjen roolin tässä.

Uskon tämän olleen monelle eräänlainen portti öljypuhdistusten pariin ja että saamme nähdä öljypuhdistusten yleistymistä ja monipuolistumista entisestään myös tänäkin vuonna. Mitäpä sinä veikkaat?
Kosteutettu kuulas iho

Viimeistään tänä vuonna ymmärsimme todella kasvovesien ja paksumpien hoitonesteiden merkityksen ihon hyvinvoinnille, etenkin meidän pohjoisen leveysasteiden kuivassa ilmastossa. Nyt puhutaan kerrostamisesta, kasvoveden painelusta ja harva uskaltaa enää fuskata näiden kanssa. Mutta kukapa jaksaisi enää epämiellyttävästi kuivaa ja kiristävää ihoa? Lienee jo selvää, että tämän kaiken myötä myös matta iho sekä meikki on viimeistään nyt menneen talven lumia, eikä kyse ole pelkästään siitä, mikä tällä hetkellä miellyttää silmää; terve ja hyvinvoiva iho on hennon kuulas ja mikä olisikaan sen upeampaa? Ihoa halutaan hoitaa aidosti ja nauttia sen vaikutuksista.

Tällä hetkellä maailmalla kovaa vauhtia yleistyvä, hillitympi versio kuulaista kasvoista on myös mega-wow-glow-lookia enemmän meidän varovaisten suomalaisten mieleen, joten uskaltanemme olettaa, että tämä luonnollisempi heleä lookki rantautuu entistä vahvemmin myös meille. Voimakkaat highlighterit ja ns. ylikosteutettu iho väistyvät luonnollisemman lookin tieltä. Ihon kosteuttamisen tärkeys on vakiinnuttanut asemansa, ja sen vaikutus ihoon on luonnostaan riittävä kuulauden aikaansaamiseksi. Highlighterit puolestaan alkavat löytää paikkansa yhä useammin ihon pohjustuksesta ja meikkipohjan joukosta, jos niihin ylipäätänsä kajoaa.


Curly Girl- ja hoitoainemetodi

Voiko vuotta 2019 mainita lainkaan ottamatta puheeksi Curly Girl -metodia? Enpä usko. Luulen valtavan Curly Girl -suosion juurien löytyvän samasta kosteuttamisen tärkeyden ymmärtämisestä kuin ihonkin kohdalla ja monelta osin peritaatteet ovatkin samat: pese hellästi, kosteuta ja hoida.

Curly Girlin rinnalla yleistyi myös siihen lukeutuva hoitoainemetodi, jota voi toteuttaa myös itsessään, ilman muita Curly Girl -metodiin kuuluvia tekniikoita, tai olematta kiharatukkainen. Oli metodit kumpi hyvänsä, on se oikein toteutettuna tuonut monille kauan kaipaamaansa helpostusta sekä kuivalle tai ärtyneelle hiuspohjalle että risaisille latvoille.

Viime vuoden Curly Girl -huumaa kuvastaa kuitenkin myös eräänlainen purkkimania, pitkälti itselleen sopivien tuotteiden ja tekniikoiden etsimisen myötä. Sanoisinkin, että tämä puoli Curly Girl -metodista ottaa laantuakseen, useimpien omien rutiinien selkiytymisen, mutta varmasti myös eräänlaisen kisaväsymyksen myötä. Yksinkertaistaminen on varmasti yksi tämän vuoden kantavista teemoista monilta osin!


Lue myös tämä: Vuosi hoitoainemetodilla -mitä nyt kuuluu?
Kosmeettinen gua sha

Maailmalla jo muutaman vuoden ajan kovaa suosiota niittänyt kosmeettinen gua sha rantautui viime vuonna myös meille Suomeen, jo aiemmin nähtyjen jade- ja muiden kivirollereiden rinnalle, joihin verrattuna gua shalla saadaan kasvojen käsittelyyn enemmän tehoa ja selkeämpiä tuloksia. Perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen perustuvassa kosmeettisessa gua shassa aktivoidaan ihon mikroverenkiertoa, jolloin myös kasvojen nestekierto tehostuu ja ihossa voidaan nähdä aidosti suuriakin muutoksia. Ihon luontaisten toimintojen tehostuessa, vähenee monen kohdalla myös mahdollisten ihonhoitotuotteiden tarve. Tekniikkana gua sha onkin erinomainen ja tehokas ihonhoitomenetelmä, joka kulkee käsi kädessä kosmetiikan vähentämishalua herättäneen trendin kanssa.

Kauniit kivilastat ovat houkutelleet myös eittämättä myös visuaalisesti houkuttelevan ulkomuotonsa vuoksi, mutta niin sanottuja kristalleja eli jalokiviä varjostaa niihin usein kytkeytyvä epäeettinen louhinta, josta on kasvanut maailmanlaajuisesti valtava ongelma parantavien kristallien trendiytymisen myötä. Ilmiötä on verrattu veritimantteihin, sekä on alettu puhua tummista kristalleista, joiden tuotanto on kansainvälisesti todettu kestämättömäksi monesta näkökulmasta, sekä kaiken lisäksi vaikeasti valvottavaksi. Tietoisuuden kasvaessa, uskon kristalleista ja kivistä valmistettujen kasvovälineiden suosion hiipuvan ja että ne alkavat vähitellen vaihtua eettisemmin tuotettuihin ja kestävämpiin materiaaleihin, sekä omien käsien hyödyntämiseen.
Palatuotteiden uudet aluevaltaukset

Vedettömän kosmetiikan, kierrätettävien pakkausten ja zero waste -ajattelutavan suosion myötä, laajenivat palatuotteet viime vuonna kovaa vauhtia myös muihin tuoteryhmiin. Siinä missä palatuotteella tarkoitettiin vielä muutama vuosi sitten yksinomaan palashampoita tai -saippuoita, saattaa palatuote tätä nykyä olla mitä tahansa kuorinnasta hoitoaineeseen tai vartalovoiteeseen. Ja sehän ilahduttaa meitä pakkausminimalisteja!

Palatuotteissa itse ihonhoitotuote on kiinteässä ja siksi usein myös huomattavasti riittoisammassa muodossa, tuotteen koostuessa täysin hoitavista tai vaikuttavista ainesosista. Muista kuitenkin myös palatuotteiden huumassa, että ihon kaipaama vesikosteus on saatava muualta, mikäli iho on kosteusköyhä ja janoinen. Yhdistä siis palamuotoiset hoitavat tuotteet kasvoveteen tai käytä heti suihkun jälkeen vielä nihkeälle iholle.

Tämä trendi jatkuu takuuvarmasti ja huhut kertovat, että myös jotkin kansainväliset kosmetiikkajätit ovat heräämässä ilmiöön...

VUODEN 2020 ENNUSTEET


Luonnon- ja synteettisen kosmetiikan rajat häilyvät

Jos vielä muutama vuosi sitten näimme selkeän kahtiajaon luonnonkosmetiikan ja synteettisen kosmetiikan välillä, alkaa niiden väliset rajat vähitellen häilyä. Pitkään vallinnut "me ja te" tai "nämä ja nuo" jaottelut laantuvat paitsi ekologisten ja luonnollisuutta korostavien arvojen suosion myötä, myös koska luonnonkosmetiikkabrändien seassa on havaittavissa yhä ronskimpaa synteettisen kosmetiikan käyttäjille flirttailua. Otetaan esimerkkinä vaikka Madaran uunituore meikkimallisto,  josta juuri kerroin ja josta ei ensimmäisellä, toisella tai välttämättä kolmannellakaan vilkaisulla tietämättömälle selviä, että kyseessä on sertifioitu luonnonkosmetiikkasarja. Ja hyvä niin, sillä näitä helpoisti lähestyttäviä, matalan kynnyksen luonnonkosmetiikkatuotteita tarvitaan, jotta yhä uheampi löytäisi ympäristöystävällisempien vaihtoehtojen pariin.

Samasta ilmiöstä puhuvat myös suurien kansainvälisten kosmetiikkabrändien luonnonkosmetiikkakokeilut, joita näemme tulevina vuosina yhä useampia, sekä niin sanottu clean beauty, puhdas kosmetiikka, joka sekoittaa pakkaa valtameren toisella puolen. Rantautuisikohan termi tai sen vastine vähitellen myös meille?
CBD ihonhoidossa

Siinä missä maailmalla ollaan suorastaan revetty liitoksistaan CBD:n aiheuttamasta kohinasta, tyssäsi CBD:n suosio viime vuonna Suomessa ennen kuin ehti alkaakaan, lakiemme ja säädöstemme epäselvyyksien vuoksi. CBD nousikin kansainvälisesti yhdeksi suurimmista ilmiöistä viime vuonna ja povattiin potentiaaliseksi miljardibisnekseksi, kun taas Suomessa CBD-tuotteet vedettiin hetkeksi myynnistä, erinäisten viranomaistahojen pähkäillessä, miten tähän tulisi suhtautua ja valmisteita käsitellä.

Miksi CBD sitten osottautui niin hankalaksi tapaukseksi? CDB, eli kannabidioli on yksi kannabiksen psykoaktiivisista aineista, jolla ei kuitenkaan ole päihdyttäviä vaan pikemminkin rauhoittavia vaikutuksia. Suomessa CBD luokitellaan kuitenkin sisäisesti käytettynä lähtökohtaisesti lääkeaineeksi, ja siksi reseptilääkevalmisteisiin rinnastettuun CBD-valmisteeseen tulisi tietysti olla resepti. Lisäksi se on vailla tarvitsemaansa uuselintarvikelupaa.

Ulkoisessa käytössä tilanne on toinen ja CBD:n ihoa rauhoittavia, etenkin punoitusta, tulehdusta ja epäpuhtauksia hillitsevän öljyn vaikutuksista on mahdollista kokeilla vapaasti.  Olen itse saanut kokea BYBI:n CBD-boosterin mielettömän avun hormonaalisen aknen rauhoittamisessa, enkä näin puolen vuoden jälkeen ole edes harkinnut tämän vaihtamista muuhun - päin vastoin. Tulemmekin varmasti näkemään yhä enemmän CBD:n ulkoista käyttöä, kunnes myös CBD:n sisäistä käyttöä rajoittavat epäselvyydet saadaan ratkottua ja lupapuutteet täytettyä viranomaistasolla (tuskin vielä tänä vuonna).
Vaihtoehtoiset kasvohoitomenetelmät

Erilaisten kasvorollereiden ja gua sha -lastojen raivaamaa suosion polkua seuraa takuulla jatkossa samalla tavalla kasvojen nestekiertoa ja muita toimintoja stimuloivat menetelmät, kuten kasvohieronnat ja kasvojooga. Nämä niin sanotut aineettomat tai välineettömät metodit sopivat erinomaisesti niin minimalistiin kuin eettisiin arvoihin ja niiden mukaiseen edulliseen kotihoitoon.

Hoitolapuolella yleistyy puolestaan takuulla niin gua sha -hoidot kuin kasvojen kuivakuppaus, kosmeettinen akupunktio ja kasvorefleksologia. Takaraivossa kutkuttaa myös skenario, jossa kokonaisvaltaisesti vaikuttavan vyöhyketerapian suosio yleistyy ja aromaterapian muodot monipuolistuvat ja tulevat helpommin lähestyttäviksi.
Kosmetiikkatuotteiden vähentäminen ja yhdistely

Suhteellisen ja toisaalta myös yllättävän lyhyen piipahduksen Suomen kosmetiikkaskenessä tehnyt korealainen kosmetiikka ja sen kymmenen tuotteen vaiheet jättivät kuitenkin pysyvän jäljen suhtautumiseemme ihonhoitoon. Ensinnäkin, kasvoi ymmärrys ihon kosteuttamisen tärkeydestä räjähdysmäisesti, joka jo itsessään vähentää ihon epätasapainotiloja. Toiseksi, herätti se vastareaktion meidän minimalismista tunnetussa kansassa - jonka myötä näemme ihonhoidossa pitkään jatkuneen monipuolisuushifistelyn jälkeen selkeästi yksinkertaisemman aikakauden alun.

Peilikaapista karsiminen on jo alkanut nostaa päätään, jonka lisäksi alamme takuulla näkemään yhä enemmän tuotteita ja tuotesarjoja, jotka on rakennettu yhä harvemman tuotteen ympärille, tai joiden tuotteet on koostettu periaatteella, joka yhdistää useamman tuotteen funktion yhteen. Ja tämähän sopii meille, joista valtaosan iho kärsii jonkinaisteisestia herkkyydestä.

Sininen kosmetiikka

Vihreä kosmetiikka, green beauty, on jo aika nähty, mutta mites olisi sinisen kosmetiikan, blue beautyn laita? Kyseessä on tietysti merten tilasta vauhtia saanut kosmetiikkamaailman ilmiö, jossa tuotteista pyritään tekemään tavalla tai toisella meriystävällisiä. Tästä äärimmäisen hyvä esimerkki on Madaran Ocean Love -tuoteperhe, joiden pakkaukset on tehty meristä kerättyä muovia kierrättämällä, ja lisää on takuulla luvassa, niin luonnonkosmetiikan kuin synteettisen kosmetiikan brändien joukossa.

Mitä sininen kosmetiikka sitten varsinaisesti on? Tälle ei ole olemassa minkäänlaista määritelmää, joten tulkinta on varsin vapaa. Uskon tämän sisältävän pakkausmateriaalien lisäksi aspekteja mm. itse tuotteen muovittomuudesta, mutta tämän lisäksi myös muiden meriä kuormittavien tai niihin kerääntyvien ainesosien välttämistä sekä mahdollisesti hyväntekeväisyysvarojen keräämistä. Luonnonkosmetiikassa tämä on ainesosien osalta pitkälti automaatio, mutta pakkausten ja varojen keräämisen kannalta saamme varmasti nähdä ilmiön nostavan päätään.

(Uumoilen tälle kuitenkin myös lieveilmiöksi viherpesun kaltaista "sinipesua", joten silmä tarkkana!)


Kotimaisen kosmetiikan kansainvälistyminen

Yllättääkö? Ei minuakaan! Useampi kotimainen luonnonkosmetiikkabrändi on ottanut ensimmäiset askeleet kohti kansainvälistymistä ja uskon heidän mahdollisuuksiin täysin. Saatamme helposti unohtaa, miten onnekkaassa asemassa olemme, sekä miten tunnettu Suomi on puhtaasta luonnostaan. Puhdas luontomme ei ehkä ole ensimmäinen asia, johon me itse luonnonkosmetiikkabrändimme yhdistämme, mutta ulkomailla kyllä. Mitkä lähtökohdat olisivatkaan enemmän edukseen, kun puhutaan luonnonkosmetiikasta?

Ehkä minun silmissäni mielenkiintoisinta "maailmanvalloitusta" tekee tällä hetkellä Flow Cosmetics (sekä heidän meikkisarjansa Korento Cosmetics), jonka taannoinen brändiuudistus jo antoi viitteitä tulevista aikeista. Jos olet minun tavoin utelias seuraamaan heidän edistystä, kannattaa heidän IG-tili ottaa seurantaan.

Onko sulla omia arvauksia tälle vuodelle?
Entä mitä pidät siitä, missä tällä hetkellä liikutaan
luonnonkosmetiikka-maailmassa?


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:

FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.