14. maaliskuuta 2020

Mitä kaipaamme nyt on lohtu
Erityisesti tällaisina hetkinä, havahtuessamme hyvin toiseenlaiseen todellisuuteen kuin mihin olemme tavallisessa arjessa tottuneet, ja yleisen tunnelman kallistuessa hermostuneisuuden puolelle, on entistä tärkeämpää jakaa ympärilleen toivoa ja lämpimiä ajatuksia.

Emme Luonnonkauniissa suunnitelleet kommentoivamme Koronaa, vaan antaa tilanteen sutviutua omalla painollaan. Näin ajattelemme edelleen, ja uskomme ja luotamme täysin Suomen terveydenhuoltoon ja ammattilaisiin, joille toivomme tällä hetkellä ennen kaikkea voimia ja työrauhaa.

Samalla huomaamme kuitenkin kasvavan turvattomuuden tunteen ja huolen hiipivän yhä useamman mieleen, ymmärrettävästi, emmekä halua ohittaa näitä kokemuksia jatkamalla kuin mitään ei olisi tapahtunut. Haluamme sinun tietävän, että näemme sinut ja huolesi, sekä ojentaa auttavan käden sinulle, joka kaipaat tällä hetkellä lohtua ja toiveikkaita ajatuksia.

Olemme koostaneet sinua varten muutamia ajatuksia ja ideoita, jotka paitsi lohduttavat, myös tarjoavat konkreettisia keinoja tehdä hyvää itsesi, perheesi ja läheistesi eteen. Jos et oikein tiedä mitä tehdä, aloita näistä:
1  Luota siihen, että olet turvassa

Kaikkein tärkein viesti, jonka haluamme sinulle välittää, on muistutus siitä että sinulla ei ole hätää. Olet turvassa. Voit luottaa siihen.

On hienoa, että olet huolissasi läheisistäsi ja omasta terveydestäsi. Tämähän on merkki siitä, että nämä asiat ovat sinulle tärkeitä ja että haluat huolehtia niistä. Kaikista suurin apu sinusta on, kun kohtaat tilanteen loogisesti ja teet sen, mikä omassa arjessasi on järkevintä. Kaiken muun suhteen voit luottaa ammattilaisiin. Kaikki järjestyy.


2  Täytä päiväsi sinulle mielekkäillä asioilla

Tärkein kysymys, jonka voit esittää itsellesi, on mitä tarvitset juuri nyt? Mikä rauhoittaa tai rentouttaa sinua? Mikä palauttaa turvallisuuden tunteesi?

On paljon asioita, joita voit tehdä murehtimisesta tai ahdistuneisuudesta huolimatta. Mene ulos, nauti kauniista säästä, tee hyvää ruokaa, katso lempielokuviasi tai lue se kirja, jonka lukemista olet odottanut löytämättä sille aikaa. Soita ystävien kanssa videopuheluita ja suunnitelkaa kaikkea kivaa, mitä voitte tehdä ensi kesänä. Mikään ei myöskään estä sinua tapaamasta läheisiä esimerkiksi ulkosalla: retkeilkää tai käykää yhdessä kävelyillä. Kaikki tämä tuo äärimmäisen tärkeää vastapainoa haasteille ja muistuttaa ettei elämä olle tällä hetkellä pelkkää huolta.

Sinulla saattaa myös olla tarve tehdä jotain konkreettista tunteaksi varautuneesi tilanteeseen, kuten uutisointi kauppojen vessapaperihyllyiltä on osoittanut. Ilmiö on täysin ymmärrettävä ja ihmiselle luontainen. Kokeile tällöin esimerkiksi paikallisen neuvontapuhelimen tai päivystyksen numeron tallentamista valmiiksi. Näinkin pienellä, mutta merkittävällä, teolla voi olla iso vaikutus omaan mieleesi.


3  Anna hankalille tunteille tilaa

On täysin ymmärrettävää ja osa ihmisenä olemista, että meneillään olevien tapahtumien kaltaisissa tilanteissa reagoi huolella, pelolla tai ahdistuksella. Näidenkin tunteiden pitää antaa tulla ja itsellesi tilaa tuntea, mikäli näin on. Tunnetilan voimakkuus vähenee jo merkittävästi, kun annat sille luvan olla ja tulla, etkä kamppaile sitä vastaan. Muista, että kaikki tunteet tulevat ja menevät, niin myös nämä. Luota tunteiden ohikiitävyyteen, äläkä pitkitä sitä turhaan pyristelemällä vastaan.

Jos pelkosi on voimakasta, on tärkeää ettet jää pelkosi kanssa yksin. Käänny läheisen puoleen ja pue tunteesi sanoiksi. Jos mieluummin käsittelet pelkosi yksin, voi saman vaikutuksen löytää kirjoittamalla mietteet paperille. Älä anna pelon lamauttaa ja riistää itseltäsi mahdollisuutta nauttia päivistäsi. Pelko voi olla läsnä tunnetasolla, mutta voit silti tehdä kivoja asioita. Samalla tekeminen saa pelkotilan laukeamaan.

Vältä somea ja iltapäivälehtiä

Jos huomaat olevasi herkillä, on sinulla täysi oikeus ottaa tarvitsemasi etäisyys someen ja mässäileviin iltapäivälehtiin. Muista myös, että useimmat näistä toimijoista elävät klikeillä, eivätkä epäröi hyödyntää tilannetta. Pieni uutispimento voi olla parasta mitä teet hyvinvointisi eteen juuri nyt.

Tuleeko mieleesi läheinen, joka osaa suhtautua tilanteeseen rauhallisen järkevästi? Kerro hänelle valinnastasi ja pyydä infoamaan sinua, mikäli Suomen tilanne tai suositukset muuttuvat merkittävästi.5  Pyri yhteisöllisyyteen

Tue heikommassa asemassa olevia, vanhuksia, riskiryhmään kuuluvia läheisiä, sekä heitä, joiden huomaat olevan peloissaan. Apua voi tarjota monin tavoin. Joskus tärkeintä on vain olla läsnä ja kuunnella. Mikäli et pysty olemaan fyysisesti läsnä, soittaminen ja viestittely ovat aivan yhtä hyvä tapa pitää yhteyttä. Mikäli voit itse hyvin, tarjoa yhteisössäsi apua niin ruokaostosten kuin muidenkin asioiden hoitamiseen. Hyödynnä taloyhtiösi tai alueesi Facebook-ryhmiä viestintäkanavina. Voit myös jättää esimeriksi talosi rappuun viestin, jossa tarjoudut käymään naapurin puolesta kaupassa. Etäisyyksien ollessa pitkiä, voit hyödyntää ruuantilauspalveluita tai esimerkiksi ostaa ikäihmisille apua Gubbe-palvelun kautta.

Avun tarjoaminen muille voi auttaa myös sinua henkisesti. Se lisää merkityksellisyyden tunnetta, ja konkreettinen tekeminen vie ajatukset hetkeksi muualle.
Tue pienyrittäjiä

Uutisissa on nostettu esille jo nyt monia talouteen liittyviä haasteita. Heikko taloustilanne ja karanteeniajat iskevät ensimmäisenä pienyrittäjiin, jotka monet joutuvat sulkemaan ovensa asiakkaiden jäädessä kotiin.

Mikäli taloudellinen tilanteesi niin suo, tue pienyrittäjiä parhaasi mukaan. Tee ostoksia netin kautta ja osta lahjakortteja ennakkoon. Suosi paikkakunnan pientä kauppiasta. Mikäli tapahtuma johon olet osallistunut perutaan, mieti, tarvitseeko sinun pyytää lippurahasi takaisin vai haluatko tukea ostollasi tapahtumanjärjestää. Jos peruutat tai siirrät hieronta-ajan, voisitko maksaa silti osan palvelusta nyt?

Voit tukea yrityksiä myös tykkäämällä, kommentoimalla ja jakamalla heidän postauksiaan somessa. Tämä lisää heidän näkyvyyttään ja mahdollistaa kenties sen, että joku muu tekee ostoksia heillä. Laitetaan hyvä kiertämään!


7  Muistuta itseäsi tilanteen hyvistä vaikutuksista

Pystytkö näkemään pilven hopeareunuksen tässäkin tilanteessa? Tällaisina aikoina elämässämme korostuu se, mikä on tärkeää. Mistä olet kiitollinen elämässäsi?

Kun elämä on hitaampaa ja jossain määrin rajoitetumpaa, saatat huomatakin pärjääväsi yllättävän vähällä. Matkojen ja suunnitelmien peruminen tuntuu tietysti ikävältä, mutta mitä kivaa niiden tilalle voisi keksiä? Ehkä kotimaassa vietetty kevät- ja kesäloma eivät olekaan hullumpi ajatus. Ylimääräisen kulutuksen ja matkustuksen karsimisella on ollut myös merkittäviä, positiivia vaikutuksia ympäristöön. Monessa paikkaa päästöt on romahtaneet ja ilma on puhtaampaa kuin aikoihin.

Rauhallisemmasta tahdista saa myös nauttia ja kotona vietetystä ajasta kannattaakin ottaa kaikki irti. Minkä kaiken tekemistä olet lykännyt arkikiireiden vuoksi? Nyt kun aikaa tarjoutuu yllättäen enemmän, ehkä pystyt vihdoin siivoamaan sotkuun menneen vaatekaappisi tai askartelet aarrekartan tulevaisuuden haaveistasi?

On ollut myös upeaa nähdä ihmisten vetävän yhtä köyttä kriisin keskellä. Ihmisten pyyteetön avun tarjoaminen on liikuttavaa ja muistuttaa siitä, että emme ole yksin.

Me Luonnonkauniissa haluamme jatkaa ilon ja inspiraation jakamista tuttuun tapaan erityisestä tilanteesta huolimatta, jatkamalla sivuston päivittämistä muilla tärkeillä ja mielenkiintoisilla aiheilla. Ainakin täältä voit siis löytyää kevyempää sisältöä ja muuta ajateltavaa, joka toivottavasti muistuttaa siitä, että elämä jatkuu kriisistä huolimatta. Jatketaan yhdessä matkaa itseämme ja kaunista luontoamme kunnioittaen.


Lempeyttä kevätpäiviisi toivottaen,

Luonnonkaunis-tiimi
Ann-Christine, Ida, Julia ja Stefania


Ps. Mikäli välttelet sosiaalista mediaa, muistathan että voit klikata itsesi suoraan sivustolle luonnonkaunis.com.


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU


Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.