19. joulukuuta 2018

Viisi hyvää syytä valita suomalainen luonnonkosmetiikkaLokakuussa, Luonnonkauniin synttäreiden aikaan, ilmoitin siirtyväni käyttämään pääosin kotimaista luonnonkosmetiikkaa, mutta joustavani tarpeen tullen eurooppalaiseen luonnonkosmetiikkaan. Käytännössä tämä tarkottaisi kohdallani sitä, että amerikkalaiset, korealaiset ja australialaiset brändit tippuisivat käytöstäni sitä mukaa, kun pakkaukset tyhjenisivät.

Vauhtia päätökseen antoi suomalaisen luonnonkosmetiikan huikeat harppaukset ja tulevat lanseeraukset, omat arvoni, sekä vastikään julkaistu ilmastoraportti. En voi sanoa koskaan suosineeni pitkän matkan rahdattuja tuotteita, mutta nyt tälle tulisi täysi stoppi. En nimittäin enää pystynyt perustelemaan noita valintoja muulla, kuin mukavuudenhalullani, sillä lähempänä valmistettuja vaihtoehtoja löytyy nyt enemmän kuin koskaan.

Mutta tiedättekö mitä? Olen ilokseni saanut huomata, että en ole ajatusteni kanssa yksin, saatika yksittäisten käyttäjien ympäröimä, vaan suomalaisten luonnonkosmetiikkatuotteiden suosiminen näyttäisi pinkaisseen huimaan suosioon lähiaikoina. Mikään ei lohduta ilmastoahdistusta enemmän, kuin ripein askelin nähtävät muutokset ja ihmisten halu tehdä parempia valintoja. Ja vaikkei heittäytyisikään suin päin pää edellä syvään päähän ja tekisi välittömästi radikaaleja muutoksia, haluan painottaa, että jokaisesta paremmasta valinnasta ansaitsee valtavan kiitoksen. Pienistä puroista kasvaa ihan oikeasti iso joki ja jokainen valittu suomalainen luonnonkosmetiikkatuote on kirjaimellisesti kotiinpäin.

Kotimaisen (ja muun lähellä tuotetun) luonnonkosmetiikan valintaan on kuitenkin muitakin hyviä syitä, kuin pelkät ympäristöaspektit. Tässä viisi hyvää syytä suosia kotimaista luonnonkosmetiikkaa, jos vielä epäröit:1   Tuotteiden hiilijalanjälki on pienempi.

Noin yleisesti ottaen. Mitä kauempaa tuote kuljetetaan Suomeen, mitä useampia eksoottisia raaka-aineita tuotteessa on käytetty, sen kuormittavampi tuote myös on ympäristölle. On harhaluulo ajatella, että kaikki luonnonkosmetiikka on ympäristöystävällistä ja läpikotaisin puhdasta, vaikka ne parempia vaihtoehtoja toki ovatkin. Siis huomioi etenkin tuotteen alkuperä, raaka-aineiden (suurpiireinen) alkuperä ja pakkausmateriaalit.

Kotimaisen luonnonkosmetiikan etu on tässä mielessä huima. Kotimainen luonnonkosmetiikka ei pelkästään ole lähellä tuotettu, vaan niissä suositaan myös ihailtavan usein kotimaisia tehokkaita raaka-aineita, kuten marjoja, kasveja ja esimerkiksi suomalaiselle iholle hyvin sopivaa, rauhoittavaa kauraöljyä.2   Tuet suomalaista työtä

Etkä pelkästään suomalaista työtä, vaan myös suomalaisia, pieniä ja eettisesti toimivia yrityksiä. Valinnallasi on oikeasti valtava merkitys. Kysynnän ja tarjonnan laki on mahdollisesti yksi lempiteorioistani, sillä se osoittaa, millainen valta kuluttajilla oikeasti on. Se mitä me tuemme, sitä tarjotaan enemmän ja tässä tapauksessa sen vaikutus on meille kaikille eduksi. Luomme työtä Suomeen, saamme hyödynnettyä yhä enemmän kotimaisia raaka-aineitamme ja niin tylsältä kuin se kuulostaakin, kilahtaa tuotteista maksetut verot Suomen valtion kassaan.

On myös pakko nostaa esiin suomalaiset vihreät innovaatiot ja huima osaaminen, joiden mahdollistamisen avainasemassa on tietenkin se, että tuemme heitä. Suomalaisilla luonnonkosmetiikan ja alaan liittyvillä yrityksillä alkaa olla oikein edelläkävijöiden maine (mainittakoon esim. sulapac).3   Tuotteissa on huomioitu juuri meidän tarpeemme

Kuka muu osaisi paremmin huomioida meidän olosuhteemme tässä ilmastossa ja yleisimmät iho-ongelmamme, kuin me suomalaiset itse? Harvassa (lue: ei missään) maailmanosassa kärsitään yhtä paljon ihon kuivuudesta, herkkyydestä tai atopiasta kuin täällä. Loistavia tuotteita ja helpotuksia iho-ongelmiin löytyy ilman muuta ympäri maailman, eikä jokainen suomalainen tuote ole nappivalinta kaikille, mutta noin yleisesti ottaen on ymmärrys todennäköisesti parempi ja ala kehittyy käsittämätöntä vauhtia.4    USA:n tilanne saattaa nostaa jenkkikosmetiikan hintoja

Oh yes lisää politiikkaa (sori)! Tämä vaikuttaa konkreettisesti myös luonnonkosmetiikan käyttäjiin, sillä monien tuttujen jenkeistä tulevien luonnonkosmetiikkabrändien hinnat saattavat huhujen mukaan nousta lähikuukausina jopa 20%. Tämä tarkoittaa esimerkiksi 20-30 euron tuotteille noin 5 euron ja 50 euron tuotteelle jopa 10 euron lisämaksua tullien vuoksi.

Nyt en tietenkään voi puhua teidän puolestanne, mutta itse puntaroisin todella tarkkaan, onko tuote enää hintansa arvoinen, vai löytyisikö hinta-laatusuhteeltaan ja hiilijalanjäljeltään parempi vaihtoehto Suomen tai Euroopan markkinoilta. Vuositasolla ajateltuna, voi tullimaksuihin ja niiden sivukuluihin muuten hujahtaa yllättävänkin suuri summa. Mikset sijoittaisi tuota summaa kotimaiseen?5   Suomalainen luonnonkosmetiikka on nyt "in"

Miksi mennä merta edemmäs kalaan, kun kaikki tapahtuu nyt aivan tässä lähellä? Kotimaisia luonnonkosmetiikkabrändejä putkahtelee esiin tasaisin väliajoin ja ne ovat hyviä! Kuten aiemmin iloitsin, olemme nyt jo jopa siinä pisteessä, että voimme alkaa valita kotimaisen luonnonkosmetiikan joukosta helmien helmiä ja hioa kotimaiseen kosmetiikkaan perustuvaa ihonhoitorutiiniamme äärimmilleen. Eikä kotimaiset uutuudet rajoitu pelkästään ihonhoitotuotteisiin, vaan enenevissä määrin nähdään myös hiustenhoitotuotteita ja jopa meikkejä!

Jos kiinnostusta ja intoa löytyy, mutta et oikein tiedä mistä näitä kotimaisia tuotteita ja brändejä kannattaisi tähyillä, jää ihmeessä seuraamaan Luonnonkaunista täällä blogissa, instagramissafacebookissa ja nyt myös pinterestissä. Täällä niitä on luvassa pilvin pimein! Ja hei psst... kotimaista luonnonkosmetiikkaa löydät "Kotimainen"-tägin takaa.
Keksitkö sinä lisää syitä suosia kotimaista luonnonkosmetiikkaa?Osallistu keskusteluun

 1. Hyviä pointteja jutussa.
  Jälleenmyyjänä olisin kiinnostunut tietämään, mistä olet saanut tiedon, että jenkkilän lisätullit koskevat kosmetiikkaa? Kyselin nimittäin asiaa eräältä maahantuojalta ja hän ei esimerkiksi ollut asiasta tietoinen, vaikka maahantuo useampaa sarjaa rapakon takaa :) Hän laittoi minulle seuraavaa infoa:

  ”EU:ssa astui voimaan 22.6.2018 komission täytäntöönpanoasetus 2018/886/EU, joka koskee tiettyihin yhdysvaltalaista alkuperää oleviin tuotteisiin kohdistuvaa lisätullia. Lisätulli on voimassa siihen asti, kunnes Yhdysvallat lopettaa suojatoimenpiteiden soveltamisen unionista peräisin oleviin tuotteisiin tai mikäli asia ratkaistaan sitä ennen WTO:ssa.”

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvin olla, että tässä on vielä jotain muttia ja jossia, mutta näin kuulin itse sekä alan maahantuojalta että jälleenmyyjältä. Sisäänostohintoihinhan tuo ei vaikuta/vaikuttaisi yhtä suurin luvuin.

   Poista
  2. Aivan. Laitoin tullille kysymyksen asiasta, odottelen mielenkiinnolla vastausta 🙂

   Poista
  3. Hyvä! Laittaisitko vaikka viestiä sitten, kun ovat vastanneet? Minuakin kiinnostaa heidän kanta.

   Poista
  4. Sain tullilta vastauksen asiaan ja voin onneksi todeta, että jenkkikosmetiikan hintoihin ei ole näillä näkymin tulossa muutoksia :)

   "Tietyille Amerikan yhdysvalloista peräisin oleville tuotteille otettiin 1.5.2005 käyttöön ylimääräiset tuontitullit (lisätullit). 1.5.2018 alkaen näille tuotteille asetetaan ylimääräinen 0,3 prosentin arvotulli. Komissio tarkastelee vuosittain tullin määrää ja/tai tuotekatetta ja muuttaa niitä tarvittaessa.

   1.5.2018 alkaen ylimääräistä tuontitullia kannetaan seuraavista CN-nimikkeisiin luokiteltavista tavaroista:

   0710 40 00 sokerimaissi
   6204 62 31 naisten ja tyttöjen pitkät housut ja polvihousut, muut kuin työssä ja ammatissa käytettävät, denimiä
   8705 10 00 nosturiautot
   ex 9003 19 00 silmälasien tai niiden kaltaisten esineiden kehykset ja niiden osat, epäjaloa metallia"

   Poista
  5. Jään kyllä suurella mielenkiinnolla odottamaan ja kyttäämään hintoja :D Hämmentävää joka tapauksessa, miten eriävää tietoa liikkuu! Toivotaan, että kaikki selviää! :)

   Poista
 2. Ethän ota myöskään bloggaajana vastaan milläänlailla mielestäsi ”vääränlaisia” tuotteita, niitä varmaan tulee automaattisesti muitakin kuin sinun suosimia? Pitää muistaa elää siinäkin suhteessa puheidensa mukaan. Jostain nekin tuotteet roudataan ja tulee ilmastovaikutuksia, vaikket itse käytäkään. Sinun ei vaan tarvitse ostaa niitä itse,siinä ero. Minun mielestä niistä ei kuuluisi siinä tapauksessa edes blogata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tämä on hyvä huomio ja varmasti asia, josta voisin puhua useamminkin. Olen kanssasi täysin samaa mieltä ja äärimmäisen tarkka sekä yhteistöiden että pr-tuotteiden suhteen, enkä tosiaan ota vastaan mitään, mitä en uskoisi käyttäväni tai mitä en voisi kuvitella ostavani itse. Blogimaailman mittapuulla, on kynnykseni kieltäytyä varmasti äärimmäisen matala. Huomioin tässä sekä tuotteen sisällön, pakkaukset, alkuperän, brändin, yrityksen toimintatavat "kulissien takana" sikäli mitä niistä tiedän tai huomaan, että hinnan. Haluan tähän saumaan myös kehaista yhteistyökumppaneitani, jotka ovat hyvin nopeasti napanneet infon näistä päätöksistäni, eivätkä edes yritä tarjota tuotteita, jotka eivät minun arvomaailmaani sovi :)

   Omat motiivini blogin suhteen ovat aina olleet lukijoiden auttaminen ja rehellisen, luotettavan sisällön tuottaminen läpinäkyvästi. Eettinen toiminta blogin takana on mielestäni tärkeä osa tätä kokonaisuutta, jota haluan luoda, ja jonka uskon kantavan pidemmälle kuin sen, että mässäilisin kaikilla mahdollisilla tuotteilla ja puskisin niitä kanaviini pelkän sisällön julkaisemisen takia. Omatuntoni ei kestäisi muuta :)

   Sitten sivuhuomautuksena haluan vielä huikata, että minä myös ostan itse paljon kosmetiikkaa eikä kaikki suinkaan tule minulle pr-tuotteina. Näiden eron näkee blogissa siten, että mainitsen aina, mikäli tuote on saatu, yksittäiset tuotteet tähdellä (*) ja jos koko postauksen tuotteet on saatu tai postaus on kaupallinen yhteistyö (saan palkan), mainitsen sen myös heti postauksen alussa. Tämä on myös yksi osa läpinäkyvää bloggaamista. Ylivoimainen valtaosa blogin postauksista on kuitenkin sisältöä, jota haluan itse tuottaa sen luomisen ilosta.

   Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.