27. kesäkuuta 2021

Näin kierrätät vanhat silmälasit ja piilolinssit oikein

Taustatyö: Emilia Ukkonen
Teksti: Emilia Ukkonen
Kuvat: Emilia Ukkonen & Ann-Christine Mäkelä
Ohjaus: Ida Tokola & Ann-Christine MäkeläVastuullisiin valintoihin pyritään nykyään entistä useammin arkipäiväisten valintojen kautta. Ei ole lainkaan epätavallista nähdä ihmisten tarkastelevan ruokakaupoissa, onko tuotteessa esimerkiksi palmuöljyä tai onko pakkaus kierrätettävissä. Tämä tarkastelu tapahtuu monella silmälasit päässä, mutta ajatus vastuullisuudesta silmälasien tai piilolinssien parissa on täysin uusi. Siispä keräsimme teille tietopaketin silmälasien ja piilolinssien oikeaoppisesta kierrätyksestä!


Käythän kurkkaamassa myös uusien silmälasien osto-oppaamme, jos olet harkitsemassa lasien vaihtoa.


Silmälasit ovat useimmille lääketieteellinen tarve ja välttämättömyys. Teoriassa linssit ovat vain pala läpikuultavaa muovia, mutta käytännössä ne toimivat elämänlaatua huomattavasti parantavana varusteena. Valitettavasti kuitenkin vanhoista silmälaseista 79% jää kierrättämättä, ja käytetyistä piilolinsseistä jopa 16% päätyy viemäriin, nostaen mikromuovien riskiä vesistössä. Kierrättämällä silmälasisi ja piilolinssisi, vältät näiden materiaalien kuormittavan vaikutuksen ympäristölle.
Näin kierrätät silmälasisi oikein

Vanhat silmälasit saattavat jäädä pölyyntymään vessan kaappiin, koska moni ei tiedä miten ne tulisi kierrättää. Muoviset silmälasit on mahdollista lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Silmälasien linssit tai muovikehykset eivät kuulu muovinkeräykseen, vaan molemmat tulisi laittaa polttokelpoiseen jätteeseen.

Metallikehykset tulee kierrättää metallinkeräykseen. Selvitä kuitenkin ensin mitä materiaalia silmälasisi tarkalleen ovat, koska joissain kehyksissä materiaalit voivat olla hankalia kierrättää oikein. Tämän voit valmistaa omalta optikoltasi tai kehyksien merkin sivustolta.Harkitse kuitenkin näitä vaihtoehtoja,
ennen vanhojen lasien pois heittämistä:1  Uudet linssit vanhoihin kehyksiin


Kaikista kestävin vaihtoehto on vaihtaa uudet linssit vanhaan kehyspariin täysin uusien silmälasien hankinnan sijaan. Vanhempien vanhoihin vintagelaseihin voi hankkia uudet sopivat reseptilinssit, jolloin valintasi huomioi niin tunnearvon, tyylin, kuin kestävän kehityksen. Voit myös etsiä käytettyjen kehyksien jälleenmyyjiä, tai kysellä kavereiltasi.

Silmälasireseptin muuttuessa on mahdollista tilata uudet linssit, jotka sitten hiotaan kehyksiin sopiviksi. Tarkista kuitenkin mistä tilaat linssisi, ja voiko haluamiisi kehyksiin valmistaa ja asentaa reseptilinssejä. On myös otettava huomioon kehyksen kunto ja se, että kestääkö se uusien linssien asennuksen. Monet optikkoliikkeet tarjoavat linssien vaihtoa vanhoihin kehyksiin, joten suosittelemme ottamaan liikkeisiin yhteyttä kaikkien mahdollisten kysymysten kanssa.


Naarmuuntuneet tai haljenenet linssit voi vaihtaa uusiin.

2  Huollata vanhat silmälasit


Rikkinäisiä, vääntyneitä, naarmuuntuneita tai kulahtaneita silmälaseja on mahdollista huollattaa eri optiikkaliikkeillä pilkkahintaan. Koska lasit ovat kallis investointi, haluamme ehdottomasti varmistaa niille pitkän käyttöiän - ovathan ne meille arvokkaat niin terveyden kuin tunteiden tasolla! Muoviset (asetaatti) kehykset pystyt myös huollattamaan kuntoon kotikonstein kiillottamalla ne oliiviöljyllä. Öljy kirkastaa muovia ja poistaa harmaantuneita kohtia.


Kysy lähimmistä optiikkaliikkeistäsi, ovatko lasisi tai linssisi huollettavissa. Normaaleihin huoltotoimenpiteisiin lasketaan esimerkiksi kehysten taivutus, nenätyynyjen vaihto tai ruuvien kiristely.3  Lahjoita vanhat kehyksesi rekvisiitaksi


Päiväkodit, peruskoulut ja teatterit ottavat vastaan vanhoja kehyksiä asusteiksi leikkeihin ja esityksiin. Vanhat kehykset voi lahjoittaa teatteriin asusteiksi tai päiväkoteihin lasten leikkeihin. Voit myös säästää vanhat lasit itsellesi esimerkiksi halloweenia, tai vappua varten. Varmista kuitenkin, että irroitat henkilökohtaiset reseptilinssit kehyksistä ennen kuin lahjoitat eteenpäin!


Huolla lasisi itse tai huollata ne tarvittaessa myös optikolla käyttöikää pidentääksesi.


4  Silmälasikeräys


Vanhoja rikkinäisiä ja ehjiä silmälaseja vastaanottaa jatkuvasti Specsavers, Silmäasema, sekä SYNSAM. SYNSAM lähettää kierrätetyt silmälasit jauhettavaksi ja valmistettavaksi uusiksi silmälaseiksi yhteistyössä EOE:n kanssa. Spescavers kierrättää muovikehykset ja linssit Lappeenrannassa sijaitsevalle tuotantolaitokselle, jossa niistä valmistetaan uusia tuotteita, kuten kuormalavoja tai terassilaattoja. Metallikehykset päätyvät kierrätykseen ja teollisuuden raaka-aineeksi.

Kierrätyskampanjoissa, joita optiikkaliikkeet järjestävät lähetetään hyväkuntoisia silmälaseja kehittyviin maihin. Huonokuntoisimmat silmälasit kierrätetään, ja niiden materiaalit päätyvät uudelleenkäytettäväksi teollisuudessa – joko uusina silmälaseina, tai muina käyttötavaroina.


5  Säästä itsellesi varalasit


Kotikäyttöön, reissulle, tai tilanteisiin, jossa lasit voivat mennä rikki tai sotkuisiksi, on hyvä säilyttää yhdet ehjät silmälasit, joilla näet edes kohtalaisesti.


Käyttöikää pidentää myös huolellinen säilytys aina kun et käytä lasejasi.


Piilolinssien kierrätys ja uusiokäyttö


Käytetyt piilolinssit lajitellaan polttokelppoiseen jätteeseen. Jätemäärää voit vähentää suosimalla pitkään käytettäviä piilolinssimalleja, jolloin käyttöaika jokaista piilolinssiparia kohden pitenee merkittävästi.

Piilolinssien käyttäjät tietävät piilolinssikoteloiden kanssa tuskailun, koska melkein jokaisen piilolinssinestepakkauksen mukaan kuuluu aina yksi kotelo. Tässä muutama esimerkki, miten voit hyödyntää piilolinssien ylijäämäkoteloita:


 • Käytä matkoilla lääkkeiden, korujen, suuveden, tai muiden pikkujuttujen säilytykseen.

 • Matkoille saat myös kätevästi shampoon ja hoitoaineen, meikkivoidetta, primeria, tai muitakin nestemäisiä ja voidemaisia tuotteita koteloon mukaan.

 • Säilytä kotelossa pienet muistikortit ja SD-kortit.

 • Jos nappikuulokkeiden kotelo häviää, tässä sinulle oiva hätävaihtoehto!

 • Kotelot sopivat myös lasten nukketaloleikkeihin, tai sormimaalien säilytykseen.Jäikö jokin tieto uupumaan silmälasien tai piilolinssien kierrättämisestä?
Kysy ihmeessä ja pohditaan niitä yhdessä kommenteissa!

Osallistu keskusteluun

 1. "Todella vanhoissa silmälaseissa olevat reseptilinssit saattavat olla kokonaan lasia, mutta tämä kannattaa selvittää optikon kanssa."

  Silmälasini ovat tuliterät - ja siitä huolimatta linssit ovat lasia. Olen aina (jo kymmenien vuosien ajan) valinnut rilleihin nimenomaan lasista valmistetut linssit, koska niihin on ollut mahdollista saada sellaisia erikoiskäsittelyjä, joita muovilinsseihin ei ole ollut tarjolla.
  Tarkkuutta!

  VastaaPoista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.