11. kesäkuuta 2021

Vastuullisten silmälasien ja piilolinssien osto-opas

Taustatyö ja teksti: Emilia Ukkonen
Kuvat: Emilia Ukkonen & Ann-Christine Mäkelä Haastattelussa: Kind Optical – optiikkaliike
Kuvien silmälasikehykset kuvauslainassa Kind Opticalilta

Silmälasit eivät ole vain osa päivittäistä elämää, vaan myös tapa korostaa ja ehostaa asuja, tuoda kasvoille väriä, sekä saada meidät tuntemaan itsemme ylpeiksi silmälasien omistajiksi. Laadukkailla kehyksillä pystyt elämään monta vuotta, ja nykyään silmälasien huollattaminen onnistuu todella helposti ja edullisesti. Olemme keränneet tietopaketin vastuullisista silmälaseista sinulle, joka etsit uusia kehyksiä!

Vastuullisuus näkyy selkeästi nousevana trendinä optisella alalla. Ekologisia, eettisiä ja vastuullisia silmälaseja on alkanut pulppuamaan markkinoille monista eri maista, ja Suomen optiikkaliikkeet ovat selkeästi ottaneet huomioon tämän trendin tarjonnassaan. Jos olet ostamassa ensimmäisiä silmälasejasi tai mietit uusien ostamista, on sinulla tilaisuus miettiä ostopäätöksesi merkitystä ympäristön kannalta. Mitä siis kannattaa huomioida, jotta silmälasiostos olisi mahdollisimman kestävä sinulle ja ympäristölle?


Lue myös: Näin kierrätät vanhat silmälasit ja piilolinssit oikeinSilmälaseissa on hyvä koittaa etsiä öljypohjaisten muovien ja tekokuitujen sijaan selluloosa-asetaattia (bioasetaattia), etenkin jos se on valmistettu Euroopassa ja on valmistettu täysin biopohjaisista kasvilähteistä. Titaanikehykset ovat myös yksi ympäristöystävällisimmistä vaihtoehdoista, koska ovat useimmiten täysin kierrätettävissä. Myös kierrätetystä muovista valmistetut kehykset ovat aina paremmat kuin neitsyestä muovista valmistetut.

Silmälasit ovat huomattavasti kestävämpi vaihtoehto kuin piilolinssit, mutta eivät kuitenkaan ole vastuullisimmasta päästä, kun tuotantoprosessia tarkastellaan. Kehysten valmistusprosessi voi merkistä ja materiaalista riippuen olla erittäin saastuttava, eikä niiden kierrättämistä olla tehty kuluttajalle helpoksi. Valmistusprosessissa käytetyistä materiaaleista ei ole juuri mitään yksityiskohtaisia tietoja saatavilla. Tilanne on kuitenkin onneksi helpottanut vuosien myötä, ja kehyksien valmistajat pyrkivät läpinäkyvimmiksi ja vastuullisimmiksi. Kuluttajia onneksi jo kuullaan, ja meillä on mahdollisuus aktiivisemmin udella optikoiltamme sekä piilolinssien ja silmälasien valmistajilta enemmän tuotantoketjuista.

Kuitenkin haluamme muistuttaa: Kun silmälasien käytössä on kyse päivittäisestä elämästä ja näkemisen tarpeesta, ei vastuullisten silmälasien löytäminen ole ensisijaista. Kun yrität löytää sopivan vastuullisen ja kestävän vaihtoehdon nykyisille kehyksillesi, on hyvä muistaa, että terveytesi on oltava etusijalla.

Muistathan pitää jo olemassa olevista ja tulevista silmälaseistasi huolta pesemällä ne haalealla vedellä ja miedolla saippualla, sekä säilyttämällä niitä silmälasikotelossa. Pitkäikäiset silmälasit keventävät ympäristökuormaa, lompakkoa ja mieltä.

EOE Jukkasjärvi -sangat värissä Orchid

Mistä ostaa vastuullisia silmälaseja

Vinkki: Tampereelle on avautunut viime vuonna vastuullisia silmälaseja jälleenmyyvä Kind Optical – löydät heidän liikkeestään suosittelemiamme kehysbrändejä. Valtaosa Kind Opticalissa myytävistä kehyksistä valmistetaan käsityönä Euroopassa. Yritykset ovat pääosin pieniä, yksityisiä ja suunnittelijavetoisia toimijoita.

Synsam - Circular Collection

Synsam toimii yhteistyössä ruotsalaisen EOE Eyewearin kanssa uudessa mallistossaan. Synsamin myymälöiden silmälasikeräyslaatikoiden kautta lähetetään käytetyt kehykset kierrätyskeskukseen purettaviksi ja lajiteltaviksi uutta elämää varten. Kaikki materiaalit otetaan talteen ruuveista linsseihin. Nämä kierrätet materiaalit kehyksistä hyödynnetään malliston raaka-aineena. Jokainen kehys on täysin uniikki, koska raaka-aine koostuu monista yhteen sulautuneista väreistä. Käyttökuntoiset kehykset toimitetaan kehittyviin maihin, jossa ne lahjotetaan uusille omistajille.

Lue lisää Synsam Circular Collectionista

Monkey Glasses

Silmäasemalta löydät merkin nimeltä Monkey Glasses. Kööpenhaminassa perustettu yritys, jonka silmälasien kehykset on valmistettu biohajoavasta puuvillamateriaalista sekä ruostumattomasta teräksestä. Koko valmistusprosessin jätteet käytetään sitten uusien kehysten valmistukseen. Uusimmassa mallistossaan kehykset pakataan kierrätyspaperiin muovipakkausten sijaan. Yritys tukee SaveTheOrangutan.org -organisaatiota, joka pyrkii suojelemaan sukupuuttouhkassa olevia orankeja Borneossa.

Monkey Glassesista löydät lisää tietoa heidän sivuiltaan Kurkkaathan myös heidän Instagramin

Neubau Dani M -sangat värissä Evergreen Matte

Neubau

Silhouette-brändin sisaryhtiön Neubaun kehysten valmistuksessa käytetään 100% luonnollista, kasvipohjaista polymeeriä. Muovikehyksissä materiaali on 65 % kasviöljyistä (esimerkiksi risiiniöljystä) peräisin. Linzin tehdasalue Itävallassa, jossa kaikki Neubaun kehykset valmistetaan, on energian puolesta omavarainen ja kehysten valmistuksessa käytettävä vesi puhdistetaan ja lasketaan takaisin järveen. Kaikki ylijäämämateria kehystuotannosta kerätään talteen ja hyödynnetään uudelleen kehysten valmistuksessa esim. ylijäämäasetaatti pystytään muovaamaan uudelleen toisia kehyksiä varten.

Neubaun silmälaseja löydät Suomessa vain Kind Opticalilta Käy myös katsomassa Neubaun Instagram


Sea2Sea

Sea2See suunnittelee ja valmistaa silmälasikehyksiä Välimerestä kerätystä muovijätteestä. Yhteistyössä tuhansien espanjalaisten ja ranskalaisten kalastajien kanssa, he keräävät päivässä keskimäärin ½ tonnia merimuovijätettä. Yritys toivoo lisäävänsä tietoutta merten saastumisesta kehyksiensä avulla. Jokaiseen kehykseen on käytetty noin kilo merestä kerättyä jätettä.

Sea2Seen mallistoa pääset katsomaan Synsamilta, sekä lisätietoja löydät heidän sivuiltaan ja Instagramista

AHLEM Eyewear

AHLEM suhtautuu silmälasien vastuulliseen valmistamiseen vakavasti. Koska tuotanto tapahtuu kokonaan yrityksen kotimaassa Ranskassa, AHLEM-silmälasit edustavat ranskalaista käsityötaitoa ja sen merkitystä, että maa on eturintamassa ympäristöetiikassa. Ranskassa jatkuvasti tiukempien ympäristöstandardien vuoksi tuotannosta tulevia päästöjä jatkuvasti seurataan, ja pyritään vähentämään entisestään. Tuotannossa kaikkia ylijäämämateriaaleja (metalleja, asetaatteja) käytetään uudelleen uusien kehysten valmistuksessa.

Ahlemin silmälaseja löydät Suomesta Kind Opticalilta Tampereelta ja Trend Opticilta Helsingistä. Käy vilkaisemassa heidän sivunsa, sekä Instagram


AHLEM Place Dauphine -sangat värissä Peony Gold

EOE-Eyewear

Kaikki yrityksen silmälasit ovat kestävästi tuotettuja ja täysin kierrätettäviä ja biohajoavia. Kaikki tuotantoprosessin ylijäävä asetaatti kerätään talteen ja uusiokäytetään. EOE Regrind – malliston kehykset ovat kaikki valmistettu 100% kierrätetyistä asetaattikehyksistä, jolloin jokainen kehys on täysin uniikki. Kaikki metallikehykset valmistetaan kierrätetystä terästehtaan ylijäämäteräksestä. Nämä metallikehykset suunnitellaan Ruotsissa, ja valmistetaan Japanissa. Tällä hetkellä kaikki kehysmallit suunnitellaan Lapissa ja valmistetaan sitten Italiassa, mutta yhtiö toivoo jonain päivänä siirtävänsä tuotannon kokonaan Ruotsiin päästöjen vähentämiseksi.

Suomen laajimman EOE kehysvalikoiman löydät Kind Opticalilta, sekä muutamia kehyksiä on löydettävissä myös Synsamilta. Eoe Eyewarin sivuilta ja Instagramista löydät lisää tietoa heistä!


Dick Moby

Dick Moby on kahden surffaajan Robbert Wefers Bettinkinin ja Tim Hollandin vuonna 2014 perustama yritys. Kaikki sai alkunsa, kun kaksikko surffausmatkallaan kokivat rannan muovi- ja roskamäärän vastenmieliseksi. Dick Moby tuottaa sekä aurinkolaseja että silmälaseja, jotka on valmistettu joko kierrätetystä muovista tai biopohjaisista materiaaleista. Kaikki kehykset valmistetaan käsityönä Italiassa. Dick Mobyn silmälasikotelot valmistetaan kierrätetystä nahasta ja puhdistusliinojen materiaali on peräisin kierrätetyistä muovipulloista.

Dick Mobyn silmälaseja löydät Kind Opticalilta Tampereelta, ja Trend Opticista Helsingistä. Kurkkaathan Dick Mobyn sivut, sekä heidän InstagraminDick Moby Miami -sangat värissä Havana Gold


Vinylize

Vinylizen kaikki kehykset valmistetaan käsityönä Budapestissa. Jokainen kehys valmistetaan kierrätetyistä vinyylistä ja asetaatista ja jokainen kehys on hieman erilainen toisestaan ulkonäöllisesti tehden niistä uniikin. Yksittäisiä kehyksiä valmistetaan vain noin 70 kappaletta, jolloin tiedät kehyksiesi olevan ainutlaatuiset. Yhden kehyksen valmistamiseen menee jopa kuusi viikkoa. Vinylize kierrättää vuosittain yli 3 tonnia vinyyliä silmälaseihin ja lisävarusteisiin.

Vinylize-kehyksiä löydät Suomesta vain Kind Opticalilta. Vinylizen sivuilta ja Instagramista löydät lisää tietoa yrityksestä ja kehyksistä.

Oscar Magnuson

Ruotsalaisen Oscar Magnusonin kehykset suunnitellaan Tukholmassa ja valmistetaan käsityönä Italiassa ekologisesta puu- ja puuvillakuiduista peräisin olevasta bioasetaatista. Oscar Magnuson pyrkii käyttämään ainoastaan täysin luonnollisia materiaaleja kehyksissään, sekä silmälasikoteloissa.

Oscar Magnusson kehyksistä ja yrityksestä pääset lukemaan lisää heidän sivuiltaan, sekä heidän Instagramista.
Orscar Magnuson Bobbi -sangat värissä Clear Brown


Mistä ostaa vastuullisia piilolinssejä


Piilolinssien kertakäyttöisyys ja lyhyt elinkaari tekee niistä vähiten vastuulliset vaihtoehdot, mutta monille ihmisille ne ovat arjessa välttämättömät. Piilolinssit joudut hävittämään paljon aikaisemmin, kuin silmälasien kehykset. Vielä toistaiseksi piilolinssejä ei ole saatavilla uusiutuvista tai ekologisemmista materiaaleista mutta niiden valmistuksessa käytetyt materiaalit ovat useimmiten vegaaniystävällisiä. 

Kotimainen perheyritys Piiloset tarjoaa Suomessa valmistettuja piilolinssinesteitä ja kuivien silmien hoitotuotteita, joissa hyödynnetään luonnollisia ainesosia. Heidän silmänhoitotuotteissansa ei ole säilöntäaineita, eikä niitä ole testattu eläinkokeilla ja täten sopivat vegaaneille. Eläinkokeettomuudesta huolimatta kaikki tuotteet ovat saaneet vaadittavat sertifikaatit lääketieteellisiin tarpeisiin. Piilosten tuotannossa on pyritty ympäristöystävällisyyteen. Kaikki tuotteet ovat kierrätettävissä. Tuotannossa on myös kiinnitetty huomiota energiatehokkuuteen aurinkopaneeleilla ja pellettien hyödyntämisellä. Ostaessasi läheltä suosit pieniä kuljetuspäästöjä.

Markkinoille ei vielä ole saapunut täysin täydellistä vaihtoehtoa, joita voisi kutsua vastuullisiksi piilolinsseiksi. Halusimme kuitenkin kerätä muutaman vinkin piilolinssien käyttäjille, joilla voi edistää kestävämpää kehitystä. Toivotaan, että tulevaisuudessa keksitään uusia nerokkaita, ympäristöystävällisiä keksintöjä myös piilolinssien käyttäjille.


1 Vaihda kertakäyttölinssisi kuukausilinsseihin

Päivittäin vaihdettavista piilolinsseistä syntyy monta kertaa enemmän muovijätettä kuin kuukausittain vaihdettavista kuukausilinsseistä.

2  Kierrätä piilolinssisi oikein

Piilolinssit eivät kuulu vessanpönttöön, vaan polttokelpoisten jätteiden, energiajätteiden kanssa. Piilolinssipakkauksissa usein lukee mihin jätteeseen pakkaus kuuluu lajitella. Yleisimmin ne kuuluvat joko muovinkeräykseen, sekajätteeseen tai energiajätteeseen. 

3  Selvitä, löytyykö lähioptiikkaliikkeestäsi vastuullisempia piilolinssitarvikkeita


Esimerkiksi Piiloset-merkin tuotteet ovat jo iso harppaus kestävämpään piilolinssimarkkinaan päin.

4  Pohdi omaa piilolinssien käyttöä


Vaikka piilolinssit ovat helppo ja käytännöllinen ratkaisu arjessa, saatat rakastua silmälaseihisi uudestaan, kun käytät niitä aktiivisemmin. Kokeile vaikka tehdä erilainen meikki tai hiustyyli silmälasien kanssa.
Rillit voivat tuoda juuri 
haluttua särmää koko lookille!AHLEM Rue Bosquet -sangat värissä Bluelight sekä Dick Moby Malta-sangat värissä Pale Rose

Toivottavasti tästä oli sinulle uusien silmälasien ostajalle, sekä piilolinssien käyttäjälle hyötyä.
Jos sinulta löytyy merkkisuosituksia, tai lempparikehyksiä, vinkkaathan niistä kommenttikenttään!


Lue myös: Näin kierrätät vanhat silmälasit ja piilolinssit oikeinPYSY AJANTASALLA JA

SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU
FACEBOOK-RYHMÄ

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.