Tuorein ilmastoraportti herätti jälleen monet miettimään, millaisia askelia yksilönä voisi ottaa ilmastonmuutoksen vaikutusten rajoittamiseksi. Millä on oikeasti merkitystä ja mihin olisi hyvä keskittyä? Tässä viisi merkittävää suuren päästövähennyksen keinoa, joista aloittaa heti tänään.
Listalle nostamamme kohdat ovat monilta osin helppoja toteuttavia, sillä ne eivät vaadi esimerkiksi taloudellisia panostuksia, tiedon kartuttamista tai pitkäaikaista valmistautumista. Lisäksi kohdat pohjautuvat tutkittuun tietoon siitä, mitkä ovat yksilön suurimmat päästöjen lähteet, joita karsimalla oikeasti näkee tekojensa vaikutuksia.
Suosittelemme lämpimästi aloittamaan vaikuttavien ekotekojen lisäämisen tekemällä Sitran Elämäntapatestin, joka kertoo sinulle juuri sinun taloutesi ja elämäsi päästöjen aiheuttajat. Näin hahmotat selkeästi mihin juuri sinun kannattaa tarttua suurella vaihteella, ja mitkä asiat ovat jo hyvällä mallilla.
Lue lisää: Ilmastoahdistuksesta lamaantunut: tässä on sinun polkusi
1 Syö planetaarisesti
Ympäristön kannalta parhaat vaihtoehdot lautaselle valittaviksi, ovat vegaaninen tai planetaarinen ruokavalio. Vegaaninen ruokavalio rajoittuu täysin kasviperäisiin ruoka-aineisiin, kun taas planetaarista ruokavaliota lähestytään sekä kestävyyden että päästöjen mukaan, sulkematta esim. eläinperäisiä tuotteita täysin pois. Planetaarisessa ruokavaliossa syöt kasvisruokapainotteisesti, jota voit täydentää esimerkiksi kestävästi tuotetulla hunajalla sekä kestävästi pyydetyllä ja rehevöitymiseen vaikuttavalla Itämeren tai järvikalalla. Avainsanoja ovat vähäpäästöisyys ja ympäristövaikutukset.
Muistathan myös välttää ruokahävikkiä, koostui ruokavaliosi mistä tahansa.
Muista, ettei sinun tarvitse lokeroida itseäsi minkään ruokavalion mukaan. Tärkeintä on, että vähennät eläinperäisten tuotteiden määrää reilusti, sekä vältät erityisesti naudanlihaa, kovia juustoja ja muita maitotuotteita. On parempi vähentää ja välttää, kuin jättää yrittämättä lainkaan. Termeinä kasvis- ja vegaanipainotteisesti tai planetaarisesti syöminen voi tuntua sinusta omaksuttavammalta.
Löydä kasvisruokainspistä Luonnonkauniin Ruoka-kategoriasta
2 Laske huonelämpötilaa
Suomalaisen hiilijalanjäljen toinen merkittävä osa koostuu asumisen päästöistä, joista etenkin lämmitys on suuressa roolissa. Oman kotisi lämmitystavan vaihtaminen kestävämpään vaihtoehtoon, kuten maalämpöön, ei tapahdu sormia napsauttamalla, eikä asumismuodosta riippuen aina ole valittavissa lainkaan. Pidä kuitenkin huolta siitä, että huonelämpötilasi pysyy lämmityskaudella kohtuullisella tasolla: 19-20 asteessa.
Alempaan huonelämpötilaan tottuminen voi viedä hieman aikaa, jolloin on hyvä muistutella itseään lämpimien vaatteiden ja vilttien olemassaolosta. Pian huomaat kuitenkin viileämmän lämpötilan tuntuvan sopivalta ja esimerkiksi nukkuvasi paremmin!
3 Vaihda vihreään sähköön
Asumisen päästöihisi voit vaikuttaa helposti myös käyttämälläsi sähköllä. Vaihda sähkösopimuksesi heti tänään vihreään sähköön, joka on tuotettu täysin uusiutuvista lähteistä (esim. aurinko, vesi, tuuli).
Ekosähköllä on erityisen suuri hiilijalanjälkeäsi pienentävä vaikutus, mikäli kodissasi on suora sähkölämmitys. Testaa sähkösopimuksesi vaihdon vaikutukset esimerkiksi Sitran Elämäntapatesti hiilijalanjälkilaskurilla - saatat yllättyä!
4 Vähennä kulutusta
Yksi merkittävimmistä, tärkeimmistä ja helpoimmin toteuttavista ympäristöteoista on yksinkertaisesti kuluttaa eli ostaa vähemmän. Tärkeintä ei nimittäin ole se, mitä ostaa, vaan ostaako ylipäätänsä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei esimerkiksi ekologisten tuotteidenkaan ostaminen ole kestävää, jos sitä tekee yksinkertaisesti liikaa.
Älä osta mitään turhanpäiväistä, ja opettele erottamaan halut ja tarpeet toisistaan. Kyseenalaista ostohimon impulssit. Kun ostat, tarkista ensin saisitko tarvitsemasi asian käytettynä tai eettisesti tuotettuna. Opettele myös lainaamaan, huoltamaan, korjaamaan ja vuokramaan.
5 Vähennä matkustamista ja liiku kestävästi
Yksityisautoilusta nipistäminen, julkisten kulkumuotojen suosiminen, sekä kävely ja pyöräily, voivat olla monelle oiva mahdollisuus pienentää liikkumisen päästöjä. Näiden lisäksi varsinainen kultakaivos löytyy toistuvista lentomatkoista.
Onko lentäminen sitten oikeasti niin iso paha? Maailman päästöjen mittakaavassa lentoliikenteen päästöt saattavat joissain yhteyksissä näyttää verrattain pieniltä, hankaloittaen lentomatkustelun päästöihin suhtautumista riittävän kriittisesti. Helpompaa onkin hahmottaa, onko omassa "hiilibudjetissasi" varaa lentämiseen:
Yksilön hiilijalanjälkitavoitteen ollessa vain 2,5 tonnia vuodessa vuoteen 2030 mennessä (ja alle 1,4 tonnia vuoteen 2040 mennessä), voikin laskea miten siihen mahtuu esimerkiksi lomamatka Kanarialle (yli 2 tonnia / henkilö) tai Thaimaahan (yli 4 tonnia / henkilö).
Jos matkustat, suosi vähäpäästöisiä kulkumuotoja ja (jos vapaaehtoista matkustamista) valitse kohteesi lähempää. Myös kotimaasta löytyy lukuisia matkakohdehelmiä!
Tutustu kotimaan matkakohteisiin Luonnonkauniin Matkustelu-kategoriasta
WWF // Suomalaisen vaikuttavimmat ilmastoteot
Osallistu keskusteluun!