5. maaliskuuta 2020

Kiinalainen appelsiini-tofukastike

Kun kyselimme teiltä reseptitoiveita Instagramimme puolella, todella moni toivoi perus helppoja ja nopeita arkiruokia. Saimme myös toiveita edullisista ja lapsille helposti uppoavista kasvisruuista. Kiitos paljon kaikille toiveita lähettäneille. Lupaamme, että pidämme nämä toiveet mielessämme, kun suunnittelemme reseptejä Luonnonkauniiseen!

Tämän kertainen ohje osunee ainakin "helppo arkiruoka" -kategoriaan. Kiinalaistyyliset kasviskastikkeet ovat omien arkiruokieni kulmakiviä. Ruokaan voi käyttää kaikki jääkaapin lokerosta löytyvät kasvikset ja proteiiniksi sopivat kaikki omat lempparit Beanit-suikaleista tofuun tai soijapaloihin. Kastike taas syntyy niinkin yksinkertaisista ainesosista kuin kasvisliemestä, soijakastikkeesta, siirapista ja jostain sitrushedelmästä. Kastike suurustetaan lusikallisella maissitärkkelystä, mikä voi kuulostaa jotenkin haastavalta. Mutta ei huolta, maissitärkkelyksen kanssa ei vaaraa jauhoisesta, paakkuuntuvasta kastikkeesta (terveisin, traumat ruskeakastikkeesta), vaan kastike suurustuu täydelliseksi muutamassa minuutissa pannulla, ilman että teet juuri mitään.

Tässä kastikkeessa käytin sitrushedelmänä veriappelsiinia, joka on näin kevättalven aikaan sesongissa. Mikäli et ole vielä testannut tätä tavallisen appelsiinin herkullista serkkua, suosittelen lämpimästi! Siinä on ihanan makea ja täyteläinen maku, ja tätä ihanuutta on tarjolla vuodessa vain parin kuukauden ajan!


Kiinalainen appelsiini-tofukastike


3-4 hengelle pääruuaksi. Valmistusaika 30 minuuttia.

Tarvitset

1 paketti kiinteää tofua (maustamaton tai valmiiksi marinoitu)
1 paprika
1 paketti varsiparsakaalia tai pieni parsakaali
(halutessasi paksoita tai tuoretta pinaattia)
2 tl raastettua, tuoretta inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
(suolaa tai soijakastiketta)
öljyä paistamiseen

Kastike

1 (veri)appelsiinin mehu (0,5 - 1 dl)
3 rkl soijakastiketta
1 rkl vaahterasiirappia, hunajaa tai sokeria
1,5 dl kasvislientä (0,5 kasvisliemikuutio ja kuumaa vettä)
1 rkl maissitärkkelystä
mustapippuria
(chilikastiketta oman maun mukaan)

Tarjoiluun

jasmiiniriisiä
kevätsipulia
seesaminsiemeniä
chilikastiketta / soijakastiketta





Valmistus

Valmistele kasvikset ja tofu. Poista tofu pakkauksesta ja leikkaa kuutioiksi. Siivuta paprika. Leikkaa varsiparsakaalit kolmeen osaan (tai pilko tavallinen parsakaali). Pese ja hienonna paksoi / tuore pinaatti. Raasta inkivääri ja valkosipulin kynnet.

Kuumenna isossa paistinpannussa öljy ja lisää tofut pannulle. Paista tofuja kuumalla pannulla noin 10 minuuttia, niin että ne ovat saaneet kullanruskean, rapean pinnan joka puolelta.

Sillä välin kun tofu paistuu, laita riisi keittymään ja valmista kastike. Purista appelsiinista mehu. Ota muki tai kulho, jonka pohjalle lisäät lusikallisen maissitärkkelystä. Lisää pieni tilkka vettä ja sekoita maissitärkkelys hyvin veteen. Lisää sitten loput kastikkeen ainekset: appelsiinimehu, soijakastike, makeutus, kasvisliemi, mustapippuri ja chilikastike. Sekoita hyvin.

Kun tofu on paistunut rapeaksi, siirrä pannu pois levyltä ja mausta tofu lorauksella soijakastiketta tai ripauksella suolaa (etenkin, jos käytät maustamatonta tofua). Kaada tofupalat lautaselle odottamaan.

Palauta paistinpannu levylle ja kaada pannulle uusi loraus öljyä. Lisää paprikat ja parsakaalit pannulle paistumaan. Pienennä levyä tarvittaessa, mutta wokkaus kannattaa tehdä melko kuumalla lämmöllä. Paista kasviksia muutama minuutti, niin että ne alkavat pehmetä. Lisää sitten pannulle paksoi/pinaatti, inkivääriraaste ja valkosipuli. Wokkaa vielä 2-3 minuuttia.

Kun kasvikset alkavat olla valmiita, käännä levyn lämpö keskilämmölle. Kaada valmistamasi kastike pannulle. Kastike keittyy kasaan / suurustuu muutamassa minuutissa, jolloin siitä tulee paksumpaa. Mikäli levysi on liian kuumalla, kastike saattaa haihtua lähes kokonaan, jolloin lisää pannulle loraus vettä.

Tarjoilu: Kokoa kulhojen pohjalle jasmiiniriisiä ja kauho päälle tofukastiketta. Halutessasi voit ripotella annosten päälle silputtua kevätsipulia ja seesaminsiemeniä. Voit kattaa pöytään soija- ja chilikastikkeen, joilla jokainen ruokailija voi maustaa ruokaa halutessaan vielä lisää. Nams!





Mikäli innostut kokeilemaan tofukastiketta tai muita resepetejämme, olisi ihana nähdä niistä kuvia! Tägää kokkailuihisi @luonnonkaunis ja #luonnonkaunisruoka niin löydämme kuvasi.

Olisi hauska kuulla, mitkä ovat teidän arjen luottoruokia? Mitä päätyy ostoskoriisi kaupassa, kun pää lyö tyhjää?


Kommentoi alle omat arjen pelastajaruokasi!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU



Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.