1. maaliskuuta 2020

Valtava savivaalennus Q&A - Ekokampaaja vastaa

Haastateltavana Niina Henttinen, ekokampaaja Greenlips Beautysta
Savivaalennuspalvelu saatu osana pitkäaikaista kumppanuutta

Voiko hiuksia vaalentaa luonnollisesti tai ekologisemmin? Vielä muutama vuosi sitten vastaus oli ei valitettavasti vielä, kunnes ekokampaamoiden palvelutarjontaan rantautui kuohuttava savivaalennus. Metodi herättää edelleen  paljon kysymyksiä, joten otimme aiheen kunnon syyniin ja tarjosimme Greenlips Beautyn kanssa teille mahdollisuuden kysellä aivan mitä tahansa savivaalennukseen liittyen - ja tehän kysyitte!

Kysymyksiä sateli Luonnonkauniin Instagram-tilillä lähemmäs sata, jotka niputimme yhteen tähän kenties kattavimpaan savivaalennusta käsittelevään Q&A-julkaisuun ikinä. Kysymyksiin vastaa kanssani äärimmäisen osaava ja taitava Greenlipsin ekokampaaja Niina Henttinen, joka on loihtinut myös minun savivaalennusraitani jo kahdesti: juuri ennen häitämme puolitoista vuotta sitten ja uudelleen tänä keväänä.

Mainitsemalla tai kirjoittamalla Greenlipsin nettiajanvaraukseen koodin "LUONNONKAUNIS", tehdessäsi savivaalennus-varauksen maaliskuun aikana, saat värin vaikutusaikana kauniin, hehkuvan ja kevyen meikkauksen Und Gretel luonnonkosmetiikkameikkisarjalla.

Omat hiukseni ovat jo luonnostaan aika vaaleat ja niihin savivaalennus tuo todella kaunista vivahteikkuutta, mutta mites sitten, kun savivaalennus tehdään tummempaan pohjaan? Miltä se näyttää ja kenelle savivaalennus sopii? Kaikkeen tähän tutustustaan seuraavaksi!


Alta löydät kaikki esittämänne kysymykset ryhmittäin aihealueissa:

  • Yleiset kysymykset savivaalennuksesta
  • Kenelle savivaalennus sopii
  • Savivaalennus erivärisissä hiuksissa
  • Savivaalennus & kasvivärit
  • Erilaiset vaalennusvaihtoehdot
  • Savivaalennuksen ylläpito & hoito


YLEISTÄ SAVIVAALENNUKSESTA


Miten savivaalennus oikeastaan toimii?

Savivaalennus perustuu hapon (vetyperoksidi) ja emäksen (sooda) kemialliseen "hapettumisreaktioon", johon myös tavanomainen vaalennus perustuu. Reaktio ei kuitenkaan ole yhtä voimakas savivaalennuksessa. Savi puolestaan on puhdistava ainesosa, joka mm. tekee massasta työstettävämmän.


Mitä savivaalennuksen savi on ja mitä se tekee hiukselle/hiuspohjalle?

Savivaalennusaineissa käytetty savilaatu vaihtelee merkkien välillä. Useimmiten savi on kaoliinia eli ns. valkosavea tai rassoulsavea. Savella on laadusta riippuen esim. ihoon tasapainottavia, ravitsevia ja puhdistavia ominaisuuksia. Savihoitojen hyödyt on lukemattomat!


Miten savivaalennus eroaa tavallisesta vaalennuksesta?

Savi-soodavaalennuksessa käytetään pelkästään soodaa, hapetetta ja savea, jolloin ainesosien määrä on paitsi mahdollisimman pieni, myös biohajoavien ainesosien määrä on mahdollisimman suuri. Savivaalennus on siis paitsi parempi vaihtoehto ympäristölle, myös hellävaraisempi hiuksille. Tavalliseen vaalennukseen verrattuna, puuttuu savivaalennusmassasta esim. persulfaatteja ja ammoniakki, eli savivaalennuksesta ei myöskään muodustu voimakasta hajua.


Kuinka paljon hius voi vaalentua?

Se, kuinka paljon hius vaalenee on aina yksilöllistä, eikä sitä osata välttämättä arvioida etukäteen. Jonkun hiuslaatu saattaa vaalentua useamman asteen, kun taas joku toinen huomaa värissä vain kirkastuneen sävyn tai hienovaraisiin aurinkoraitoihin verrattavissa olevaa jälkeä. Aivan tummasta vaaleaan -tyyppistä radikaalia muutosta savivaalennuksella ei saada aikaan.

Usein käsittelemätön, luonnontilassa oleva hius vaalenee käsiteltyä enemmän, ja lopputulokseen vaikuttaa lisäksi niin hiusten laatu kuin käytetyn vetyperoksidin vahvuus. On hyvä muistaa, että savivaalennus on ekokampaajille suunniteltu työväline ja heille tärkeää on myös, että hius säilyy hyväkuntoisena ja kauniina.


Millaista hiusta ei kannata lähteä savivaalentamaan?

Vaalennettua, voimakkaasti permanentattua hiusta (mikäli hius on kuiva ja hauras), tai mitä tahansa hiusta jos et halua hiuksiin lisää rakennetta. Tämän lisäksi savivaalennusta ei suositella indigolla tai suoraväreillä vaalennetuille hiuksille, sillä yleensä näitä värejä ei voida tällä kemiallisella reaktiolla purkaa. Tällöin Niina suosittelee kokeilemaan savivaalennuksen sijaan esimerkiksi savea tai merilevähoitoa kirkastamaan hiusta.


Kuinka pitkä savivaalennuksen vaikutusaika on?

Vaikutusajan pituus riippuu tietysti sekä vaalennettavasta hiuksesta että tavoitellusta lopputuloksesta. Periaatteessa savivaalennuksella voidaan kikkailla halutun lopputuloksen mukaan 15-60 minuutin vaikutusajalla, jonka laskeminen alkaa värin levittämisen jälkeen.

Ammattitaitoinen kampaaja usein hyödyntää erivahvuisia hapetteita aikaa vievissä raidoituksissa (riippuen halutusta lopputuloksesta). Miedompi hapete ja pidempi vaikutusaika on hiuksen kunnon kannalta parempi, kuin voimakas hapetevahvuus ja lyhyt vaikutusaika.

Mitä savivaalennus maksaa? Onko raidoilla ja koko pään savivaalennuksella hintaeroa?

Hinta riippuu todella paljon kampaamon sijainnista ja jokaisen liikkeen aikaveloituksesta. Greenlipsillä hinta muodostuu hiusten pituuden ja paksuuden mukaan, vaihdellen 101 -168€ välillä. 


Toimiiko savivaalennus sekä värjättyihin että värjäämättömään tukkaan?

Toimii! Niina kertoo huomanneensa, että paras vaalennusteho on kuitenkin värjäämättömään hiukseen. Löydät kuvia erilaisista lähtötilanteista hieman alempaa!


Rasittaako savivaalennus hiusta?

Kaikki vaalennukset ovat tietysti jossain määrin rasite hiuksille, mutta savivaalennus on keskimäärin tavallista vaalennusta hellävaraisempi vaihtoehto. Vaalennus → happivaurio hiuksessa → hiuksen rakenne on muuttunut eli “kärsinyt”. Tämä ei kuitenkaan ole aina “huono juttu”, vaan moni liukkaat hiukset omaava arvostaa pientä rakennetta hiuksessa, jolloin hius on helpompi käsitellä, esim. föönata.


Onko totta, että savivaalennetuista hiuksista tulee aina lämpimän sävyiset?

Savivaalennetun hiuksen sävy riippuu täysin omasta hiuksesta. Osalla savivaalennus voi tuoda esiin omaa punapigmenttiä ja näyttää lämpimämmältä, kun taas osalla hius vaalenee helmenharmaan suuntaan. Vastauksena kysymykseen kuitenkin ei, hiuksista ei aina tule lämpimän sävyiset. Jos näin kuitenkin käy ja toiveena on kylmempi hiussävy, voi savivaalennettua hiusta taittaa hopeashampoolla tai -hoitoaineella


Voiko savivaalennuksella saada kylmiä sävyjä?

Voi, mikäli oma hius on siihen taipuvainen. Osalla savivaalennettu hius toistaa erilaisia helmen ja hiekan sävyjä. Sävyjen viileys riippuu myös katsojasta sekä siitä, missä valossa väriä katsot. Yleensä sisällä valaistus on aina lämmin ja saa vaalean hiusvärin näyttämään lämpimältä. Monesti myös viileäksi värjätyt vaaleat näyttävät eri valoissa lämpimältä. Oikein viileä blondi on kuitenkin keinotekoinen sävy ja se saadaan aikaan käyttämällä savivaalennettuun hiukseen hopeatuotteita.
KENELLE SAVIVAALENNUS SOPII?


Onko savivaalennus raju käsittely hiuspohjalle?
Sopiiko savivaalennus herkkäihoiselle?

Savivaalennusmassa tuntuu usein kuplivalta hiuspohjassa, ja herkkäihoisesta se saattaa tuntua ei-niin-miellyttävältä tai jopa ikävältä. Hyvin herkkä hiuspohja saattaa siis ärtyä joutuessaan kosketuksiin savivaalennusmassan kanssa. Raidoittamalla ja erilaisilla muilla vaalennustekniikoilla voidaan tehdä vaaleaa hiusta ilman ihokontaktia. Herkkäihoisille Niina suositteleekin aina muita tekniikoita, kuin kokopään savivaalennusta.


Sopiiko savivaalennus henkilölle, joka on aiemmin saanut allergisen reaktion hiusväreistä?

Sopii, mikäli reaktio tai herkistyminen ei ole johtunut savivaalennusmassassa käytettävistä aineosista savesta, hapetteesta tai soodasta. Esimerkiksi ppd:tä savivaalennuksessa ei käytetä. Niina suosittelee kuitenkin tarkistuttamaan allergiaa aiheuttavien ainesosien listan kampaajalla varmuuden vuoksi.


Onko savivaalennus turvallinen raskaana oleville?

Raskauden ei tämän hetkisen tiedon mukaan tiedetä olevan este savivaalennukselle, mutta loppujen lopuksi asiasta päättää aina odottaja. Niinan asiakkaan ollessa raskaana, käy hän aina läpi kuinka savivaalennus toimii, mitä raaka-aineita siinä on, ja antaa asiakkaan tehdä päätöksen. Jos asiakasta yhtään epäilyttää, suosittelee Niina odottamaan vauvan syntymään asti, jolloin äiti voi olla rauhallisin mielin. Myös ihokontaktin välttävä raidoittaminen on mahdollista, asiakkaan niin halutessa.


Savivaalennus liukuen tummiin hiuksiin. Kuvat: Greenlips Beauty


SAVIVAALENNUS ERIVÄRISISSÄ HIUKSISSA


Toimiiko savivaalennus tummiin hiuksiin?
Miltä lopputulos näyttää?

Toimii. Tummuudesta riippuen raidat ovat yleensä vaaleanruskean, kinuskin, beigen tai hunajan värisiä. 


Kuinka monta astetta vaaleammaksi
tummat hiukset voi saada?

Muutaman asteen. Jos tummiin hiuksiin laittaa kokonaan savivaalennuksen on lopputulos yleensä tummanvaalea tai vaaleanruskea. Toisilla väri voi olla hieman kuparinen, jos oma väri on todella lämmin. 


Onko hiusten tummuudella jotain rajaa sen suhteen, mitä voi savivaalentaa?

Ei ole, tämä käy ihan kaikkiin! Toki jos oikein tummiin hiuksiin haluaa monen asteen vaalennuksen, ei savivaalennus ole oikea työväline siihen. 


Voiko harmaita hiuksia savivaalentaa?
Millainen lopputulos on?

Oikein vaaleille harmaille savivaalennus ei tee oikein mitään, mutta muita harmaan sävyjä voidaan hyvin vaalentaa. Myös kasvivärit tarttuvat harmaisiin, jolloin oikein vaaleille harmaille esimerkiksi Cassialla voi tuoda kirkkautta ja kiiltoa. Myös hoitava merilevähoito on oiva vaihtoehto. (Lue alempaa lisää erilaisista vaalennusvaihtoehdoista).


Tyven savivaalennus, kun latvoissa on synteettinen vaalennus. Kuva: Greenlips Beauty


Miltä savivaalennus näyttää luonnostaan punapigmenttisessä tukassa?

Lopputuloksena on vaaleampi kupari, ns. Strawberry Blonde 😍


Voiko tavallisesta vaalentamisesta siirtyä suoraan savivaalennukseen?

Kyllä voi. On hyvä huomioida, että jos latva on blondattu vitivalkoiseksi niin siihen kannattaa laittaa hiukan lämpöä esim kasvivärillä. Näin tyviväriin/tyviraitojen sävy mätsää kauniimmin myös latvoihin. Näissä tapauksissa vaalennuksesta tulee yleensä kivan liukuvärimäinen. Täytyy kuitenkin huomioida, kuinka suuri kontrasti lähtötilanteessa on, mikäli esimerkiksi ero oman ja vaalennetun latvan välillä on tosi suuri. Näissä tapauksissa kannattaa aina konsultoida kampaajaa, jotta lopputuloksesta saadaan asiakasta oikeasti miellyttävä.


Voiko savivaalennuksella saada saman lopputuloksen kuin tavallisella vaalennuksella?

Jos puhutaan nyt ihan kunnon blondauksesta, ei savivaalennuksella ihan niin kovaa lopputulosta saada aikaiseksi. Savivaalennuksen lopputulos on lisäksi Niinan sanoin paljon vivahteikkaampi.


Miten savivaalennus käyttäytyy, jos hiuksista löytyy sekä luonnollista maantienharmaata, ensimmäisiä harmaita että vaalennettuja latvoja?

Näin kuittaa Niina: Oma väri vaalenee, harmaille ei yleensä tapahdu mitään (jäävät kivasti vaaleammaksi kuin savivaalennus ja antaa värille viileämmän vivahteen). Vaalennettuun latvaan ei savivaalennusta enää kannata laittaa, vaan ennenmmin joku ihana hoito vaikuttelemaan värin vaikutusajaksi.

Kasviväreillä värjätty tyvi + savivaalennuksella kirkastetut latvat. Kuva: Greenlips BeautySAVIVAALENNUS & KASVIVÄRIT


Haittaako indigo, jos sen käytöstä on jo n. vuosi?

Jos indigoa on vielä hiuksen pinnassa niin saattaa haitata vuodenkin jälkeen. Etenkin, jos sinulla on pitkät hiukset ja indigoa on usempi kerros. 


Saako pitkään hennattujen hiusten sävyä kirkastettua savivaalennuksella?

Saa. Lopputuloksena yleensä ihanan kirkas kupari. Kasviväri pysyy hiuksen pinnassa, mutta hius kasvivärin alla vaalenee. 


Voiko savivaalennuksella saada hennatut hiukset taas vaaleiksi?

Riippuu siitä, kuinka kerrostunut kasviväri on. Kannattaa silti varautua vaalean kupariin lopputulokseen. Projekti on mahdollinen, se vaatii vain hieman aikaa. 


Voiko savivaalennuksella ja hennalla värjätä samaan aikaan esim. balayage-tyylisesti ja miltä lopputulos näyttää?

Voi kyllä! Efektin vahvuus riippuu tosin jälleen hiuslaadusta, johon värjäys tehdään.


Useammat savivaalennusraidat tummissa hiuksissa. Kuva: Greenlips Beauty


ERILAISET VAIHTOEHDOT HIUSTEN VAALENTAMISEEN


Mitä eroa on savivaalennuksen ja cassian (väritön henna) lopputuloksella?

Molemmilla menetelmillä voidaan kirkastaa hiusta, mutta vain savivaalennuksella saadaan aikaan vaaleampaa lopputulosta. Cassia puolestaan tuo hiuksiin enemmän kiiltoa ja hoitaa hiusta. Ei myöskään sovi unohtaa merkilevä- ja savihoitoa, jotka nekin hoitavat ja kirkastavat hiusta.


Miten savivaalennus ja savihoito eroavat toisistaan lopputulokseltaan?

Savivaalennuksella hiusta pystytään sekä vaalentamaan että kirkastamaan, kun taas pelkällä savimassalla tehtävä savihoito kirkastaa omaa hiusväriä poistamalla hiuksista esimerkiksi metallien kertymiä ja epäpuhtauksia. Savihoito myös hoitaa ja puhdistaa hiuspohjaa.


Suositteletko askorbiinihappovaalennusta?

Emme varsinaisesti voi suositella kokeilemaan askorbiinihapolla, eli C-vitamiinilla hiusten vaalentamista, mutta toki jokainen saa omalla vastuullaan kokeilla mitä tahansa. Kotivaalennusten ongelma on, että luotettavia ohjeita määristä ja mittasuhteista ei ole, valmisteiden vahvuudet vaihtelevat suuresti, eikä lopputulosta pysty arvioimaan tai välttämättä itse luotettavasti seuraamaan osaavin silmin. Lisäksi askorbiinihapon teho perustuu "ylimääräisen" värin poistoon (eli esim. hiusvärien tai raskasmetallien kuten savi- ja merilevähoidossa), jolloin vaalennustoiveissa käsittely saattaa olla hiusten turhaa kiusaamista. Happovaalennukset kuivattavat hiusta suhteettoman paljon, verrattuna esimerkiksi osaavin käsin tehtyyn savivaalennukseen.


Voiko savivaalennuksen tehdä kotona?

Savivaalentamista kotiolosuhteissa ei voida suositella, vaikka se teoriassa onkin mahdollista. Savivaalennuksessa käytettävän hapetteen ja jauheen mittasuhteet sekä käyttö vaatii tietoa ja tarkkuutta. Myös massan työstäminen hiukseen vaatii pitkällä harjoituksella saatua osaamista, sillä vähitellen kuohuava ja lämpenevä massa tulee saada levitettyä tasaisesti nopeasti.

Ekokampaajan HUOM: edes me emme tiedä, missä suhteessa savea ja soodaa on, vaan savivaalennusaine tulee meille valmiina jauheena. Saven ja soodan sekoitussuhde on savikirkastuksen valmistajan tiedossa ja asiantuntevien kemistien turvallisesti suunnittelema. En suosittele missään nimessä tässä asiassa DIY-meininkiä → todennäköisesti massa kuohuu alkuunsa ja jos seoksesta tulee liian voimakas, voi tuloksena olla kemiallinen hiustenleikkaus → hiusten lyheneminen ilman saksia.


Jo ennestään savivaalennettujen hiusten tyvikasvun savivaalennus. Kuva: Greenlips BeautySAVIVAALENNUKSEN
YLLÄPITO & HOITOMiten savivaalennus kestää? Kuluuko vai kasvaako se pois?

Savivaalennus säilyy hiuksissa niin kauan, kunnes se leikataan tai kasvatetaan pois. Vaalennukset eivät kulu pois. 


Kuinka usein savivaalennus tulisi tehdä, jotta lopputuloksen saa ylläpidettyä kauniina?

Tähän ei tietenkään ole olemassa mitään oikeaa ja väärää tapaa tai rytmiä. Savivaalennuskertojen väliä voi pidentää vuorottelemalla savivaalennuksia ja kirkastavia savihoitoja, jolloin varsinaisia savivaalennuksia voidaan tehdä esimerkiksi 2-3 kertaa vuodessa. Erityisesti raitatekniikoilla lopputulos on todella pitkäikäinen.


Kellastuuko savivaalennettu hius?

Savivaalennettu hius ei kellastu samalla tavalla kuin synteettisesti voimakkaasti blondattu hius, mutta lopputulos voi olla lämmin kultainen, omasta hiuslaadusta riippuen. Poikkeuksena tilanne, jossa vedestä tai muotoilutuotteista kertyy hiuksiin epäpuhtauksia. Sitä itseasiassa kellastuminen synteettisilläkin värjätessä on; jokin viileä pigmentti peseytyy pois ja hiuksiin kertyy erilaisia epäpuhtauksia. 


Miten savivaalennettua hiusta kannattaa hoitaa?

Savivaalennettua hiusta hoidetaan aivan kuten mitä tahansa muuta vaalennettua tai värjättyä hiusta, eli kosteuttavilla ja mahdollisesti rakennepaikkaavilla tuotteilla. Esimerkiksi Less is Moren Lindengloss-linja on kehitetty värjätyille hiuksille ja sopii loistavasti myös savivaalennetuille hiuksille.


Voiko savivaalennettuihin hiuksiin käyttää tavallista hopeashampoota?

Ilman muuta voi jos niin haluaa. Mikäli haluat luonnollisen vaihtoehdon hopeatuotteille, voit kokeilla hiusten sävyttämistä mustikalla.
Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?
Esitä oma kysymyksesi kommenttikenttään,
niin vastaamme!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun

  1. Voiko savivaalennettua hiusta värjätä synteettisesti? Kasvivärjättyä hiusta ei ilmeisesti voi, ja tämä mietityttää jos tulenkin eri ajatuksiin ja haluankin synteettisen värin jossain vaiheessa.

    VastaaPoista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.