15. joulukuuta 2020

Härkis-sieni-wellington

 Teksti ja kuvat: Ida Tokola

Etsitkö hyvää kasvispääruokaa juhlaillalliselle? Testaa herkullista lehtitaikinaan käärittyä wellingtonia. Tämä alun perin Englannista kotoisin oleva lihapiirakka onnistuu hyvin myös kasvistäytteillä. Kokeile esimerkiksi kurpitsalla, sienillä, linsseillä tai eri kasviproteiineilla, niin löydät oman suosikkisi. Meidän herkullinen versiomme täytetään sienillä ja Härkis-härkäpapujauhiksella. Kokeile ja ihastu!


Härkis-sieni-wellington

Valmistusaika n. 1 tunti + 30 minuuttia uunissa. 4-6 hengelle pääruuaksi. 

Tarvitset

1 iso lehtitaikinalevy (tarkista tarvittaessa vegaanisuus)
250 g Champ portobello-sieniä (tai muita tuoreita sieniä)

sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1 paketti Härkistä
2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl tuoretta rosmariinia
1 tl kuivattua (tai tuoretta) timjamia
0,5 tl suolaa
1 rkl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
mustapippuria
0,5 dl kaurakermaa
pari kourallista tuoretta pinaattia

3 rkl kauramaitoa tai -kermaa voiteluun

Valmistus

Ota lehtitaikinalevy sulamaan reilu tunti ennen wellingtonin paistoa.

Puhdista sienet. Jätä kolme portobellosientä kokonaiseksi ja pilko loput sienistä paloiksi. Silppua myös sipuli ja valkosipuli. Hienonna tuore rosmariini ja aurinkokuivatut tomaatit valmiiksi. Pese pinaatti ja jätä kuivumaan lävikköön.

Paahda kokonaisia portobellosieniä paistinpannulla muutama minuutti per puoli, jotta ne vähän ruskistuvat ja suurin osa nesteestä haihtuu. Siirrä sienet lautaselle odottamaan. 

Kuullota silputut sienet, sipuli ja valkosipuli pannulla. Lisää Härkis-valmiste ja jatka paistamista. Mausta seos aurinkokuivatuilla tomaateilla, rosmariinilla, timjamilla, suolalla, soijakastikkeella, balsamiviinietikalla ja pippurilla. Maistele välillä ja tee tarvittavia korjauksia (esim. lisää suolan määrää). Lisää lopuksi tuore pinaatti ja kääntele se kuuman täytteen joukkoon, niin että se pehmenee. Kun täyte on valmis, lisää vielä loraus kaurakermaa, jotta täytteestä tulee vähän kosteampi. Anna täytteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin kokoat wellingtonin.

(Jos haluat, voit ajaa täytteen tehosekoittimella tahnamaisemmaksi. Tämä ei ole pakollista, mutta voi helpottaa täytteen muotoilua seuraavassa vaiheessa.)

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kauli sulanut lehtitaikinalevy ohuemmaksi ja suuremmaksi. Kasaa puolet sieni-härkis-täytteestä pitkittäin keskelle taikinaa, niin että se peittää noin kolmasosan taikinan pinta-alasta. Asettele kolme portobellosientä täytteen päälle vierekkäin ja lisää sienten päälle vielä loput täytteestä. Painele täytettä tiiviimmäksi käsin. 

Käännä sitten taikinan reunat täytteen yli ja tee taikinasta rulla. Painele reunat kiinni tiiviisti haarukalla. Tee wellingtonin pintaan terävällä veitsellä viiltoja, mutta älä leikkaa taikinasta läpi. Voitele taikinan pinta kaurakermalla. Paista n. 30-40 minuuttia 200 asteisen uunin keskitasolla, kunnes taikinan pinta on kullanruskea.

Wellingtonia voi syödä sellaisenaan, mutta parhaimmillaan se on lisukkeiden, kuten kermaperunoiden ja vihersalaatin kanssa.



Oletko sinä koskaan kokeillut tehdä wellingtonia?





Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.