16. joulukuuta 2020

Kasvissyöjän joulu - parhaat reseptit ja tuotevinkit

Teksti ja kuvat: Ida Tokola

Joulu on ihanaa herkuttelun aikaa, ja nykyään yhä useammissa suomalaiskodeissa joulupöytään katetaankin kinkun sijaan kasvisruokaa. Tässä postauksessa jaamme vinkit kasvisruokailijan joulun viettoon parhaiden reseptien ja vegetuotevinkkien muodossa.

Muutama vinkki alkuun:

  • Monista suomalaisista jouluruuista on nykyään helppo loihtia kasvis- ja vegaaniversiot. Vanhoja ruokaperinteitä voi siis jatkaa, vaikka pöytään istuisikin useampi vegaanivieras.
  • Kannattaa myös muistaa, että joulua ei ole pakko viettää perinteisten kaavojen mukaan. On täysin sallittua kokata ruuaksi jotain ihan muuta, kuin tuttuja jouluruokia.
  • Mikäli perheessä noudatetaan useampia eri ruokavalioita, joulupöydässä on tärkeää antaa kaikille ruokarauha, eikä kommentoida muiden syömisiä. Perheenjäsenen kasvissyönnistä poikii usein keskusteluja eläintenoikeuksista ja ilmastonmuutoksesta, mutta aiheista ei ehkä kannata alkaa riitelemään joulupöydässä. 



Kinkun tilalle

Monet jouluruuat, kuten laatikot ja rosolli sopivat sellaisenaan kasvissyöjänkin lautaselle. Mutta mitä tarjota proteiiniksi kasvissyöjän joulupöydässä? Kinkku on usein suomalaisen joulupöydän keskiössä, mutta mitä keksisi sen tilalle?

Seitankinkku lienee yksi yleisimmistä perinteisen joulukinkun korvaajista. Vehnägluteenista valmistettu paisti maistuu oikein maustettuna yllättävän paljon kinkulta ja on erinomainen lisuke laatikoille. Mikäli teet seitankinkun itse, kannattaa se paistaa marinadissa, jotta lopputulos on mehevä. Erittäin hyvät ohjeet seitankinkkuun löytyvät Elina Innasen Vegaanin joulukirjasta ja hänen Chocochili-blogistaan.

Seitankinkkuja myydään myös valmiina kaupoissa. Näistä meidän raatimme valitsi parhaaksi Santun Seitanin juhlaseitanin. Kannattaa ostaa valmis kinkku hyvissä ajoin pakastimeen, sillä suosituimmat loppuvat jo ennen joulua kaupoista.

Tofukinkku on gluteeniton vastine seitankinkulle. Hyvä ohje löytyy esimerkiksi kotimaisen Jalotofun sivuilta. Chocochili-blogista löytyy myös hieman erilainen glaseerattu tofukinkku vaihtelua kaipaaville.

Wellington eli lehtitaikinaan kääräisty paistos on yleinen juhlaruoka monissa maissa ja alkanut viime vuosina tehdä tuloaan myös suomalaisiin joulupöytiin. Luonnonkauniin sieni-härkis-wellington on maukas ja näyttävä juhlapöydän pääruoka.

Kasvispyörykät sopivat myös joulupöytään. Leivo itse esimerkiksi punajuuripyöryköitä tai turvaudu kaupan monipuolisiin valmispyöryköihin. Apetitin ja Ikean kasvispyörykät maistuvat perinteisistä lihapullista pitäville. Testaa myös Urtekramin bataattifalafeleja, Boltsi-siemenpyöryköitä ja Apetitin punajuuripyöryköitä.




Kalan ystäville



Kala-allergisen tai muuten vain kalaa välttelevän ei tarvitse luopua merellisestä makumaailmasta. Yllättävän monia kalaruokia pystyy valmistamaan myös kasviksista.

Vegiar on vegaanista, merilevästä valmistettua mätitahnaa, jota myyvät lähes kaikki hyvinvarustellut ruokakaupat Suomessa. Monien mielestä se on parempaa kuin oikeat mätitahnat. Mädin ystävien kannattaa myös tsekata merileväkaviaari Cavi-art, joka on herkkua saaristolaisleivän ja ruisnappien kaverina.

Porkkala
eli porkkanasta valmistettu kylmäsavulohen korvaaja on lyönyt monet ällikällä. Kuka olisi arvannut, että porkkana voisi maistua marinoinnin jälkeen näin paljon lohelta. Porkkala on parasta kun sen jaksaa paahtaa uunissa, mutta porkkanat voi myös keittää. Porkkalasta kannattaa valmistaa tahnaa leipien päälle ja siitä syntyy myös erinomainen, kalaisa voileipäkakku.






Lisukkeet

Suomalaisesta joulupöydästä tutut kasvislaatikot on helppo valmistaa tarvittaessa kokonaan vegaanisina. Ohjeita löytyy netistä paljon. Laatikoita löytyy myös valmiina kaupoista, tarkista tarjonta Vegaanituotteet-net -sivustolta

Vinkki! Myös perinteiset kermaperunat onnistuvat hyvin vegaanisena käyttämällä kaurakermaa. Kermaperunat sopivat loistavasti joulupöytään seitankinkun kaveriksi.

Salaatit

Haluaisitko joulupöytään jonkun ihanan salaatin raikastamaan kokonaisuutta? Tsekkaa nämä reseptit:

Nyhtökaura-punajuuri-salaatti 
Munakoiso-kurpitsa-tyrni-salaatti (Viimeistä murua myöten)
Ruusukaalisalaatti joulupöytään (Hannan soppa)
Värikäs talvisalaatti (Chocochili)

Riisipuuro 

Riisipuuron voi keittää myös maidottomana. Kaikista täyteläisimmän maun saat, kun käytät puuroon tölkin kookosmaitoa ja lopuksi nesteeksi jotain toista kasvimaitoa. Jos et pidä kookoksen mausta, keitä puuro veteen tai kauramaitoon ja lisää keittämisen loppuvaiheilla pari desiä kaurakermaa puuron joukkoon, näin saat kermaisen lopputuloksen.



Vegaanin juustotarjotin

Juustotarjotin kuuluu usein jouluillan tarjottaviin. Nykyään on tarjolla myös hyviä vegaanisia juustoja. Tavan ruokakauppojen parhaat vegejuustot ovat meidän raatimme mielestä Nurishh kasvipohjainen camembertIlon mustapippuri-cashewjuusto, Violifen epic mature cheddar, Auran valkosipuli-persiljalevite ja Oatlyn påmackan-tuorejuustot.

Helsingissä vegaanisia pähkinäjuustoja voi ostaa myös Vegekaupasta.

Herkut

Monet jouluherkut ovat sattumalta vegaaneille sopivia. Esimerkiksi suurin osa valmispipari- ja joulutorttutaikinoista on vegaanisia. Maidottomia suklaita löytyy esimerkiksi Brunbergiltä, Tony's Chocolonelylta, Fazerilta ja iChocilta. Laajin valikoima erilaisia vegesuklaita löytynee Vegekaupan verkkokaupasta.

Mietitkö, mitä leipoisit joulupöytään jälkiruuaksi? Suosittelemme kokeilemaan näitä reseptejä:

Puoloffee-piirakka
Vegaaninen porkkanakakku

Glögijuustokakku (Kamomillan konditoria)
Hilla-kinuski-juustokakku (Viimeistä murua myöten)




Mitä joululahjaksi?

Mietitkö, mitä hankkisit perheen kasvissyöjälle joululahjaksi? Koostimme Luonnonkauniiseen ideoita ekologisista ja eettisistä joululahjoista. Mukana on mm. aineettomia hyväntekeväisyys- ja palvelulahjakortteja, ruokalahjoja sekä konkreettisia lahjatavaroita kotimaisilta pienyrittäjiltä.



Toivotamme herkullista joulunaikaa!





Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.