10. joulukuuta 2020

Puoloffee-piirakka

Teksti ja kuvat: Ida Tokola

Puoloffee-piirakan voisi nimetä englantilaisen banoffeen suomalaiseksi vastineeksi. Kinuskin, kermavaahdon ja banaanin yhdistelmä on ainakin omaan makuuni liian imelä, mutta vaihtamalla banaanin puolukoihin ja karpaloihin maut saadaan tasapainoon. Kirpeän happamat marjat sopivat ihanasti yhteen makean kinuskin ja keksipohjan kanssa.

Puoloffee sopii hyvin joulunajan jälkiruokapöytään, sillä puolukoita ja karpaloita on tähän aikaan hyvin saatavilla. Piirakkaan voi käyttää myös pakastemarjoja. Vaihtamalla vielä pohjan keksit digestivestä pipareihin piirakasta tulee ihanan jouluisen makuinen!


Puoloffee-piiras

Helppo tehdä vegaanisena ja gluteenittomana, mutta tarkista kinuskiin käytettävän kerman, vispikerman sekä keksien vegaanisuus / gluteenittomuus. 

Tarvitset

yhden annoksen vegaanista kinuskikastiketta, taatelikinuskia tai kondensoidusta kookosmaidosta tehtyä kinuskia

200 g pipareita tai digestive-keksejä 
80 g maidotonta margariinia 

2 - 2,5 dl vaahtoutuvaa kasvivispiä (esim. Flora tai Fazer Aito)
(1 dl soijarahkaa, esim. Alpro Zero Sugars)
ripaus vanilijajauhetta tai vanilijasokeria

2 - 3 dl puolukoita tai karpaloita


Valmistus

Valmista ensin kinuskikastike tai taatelikinuski. Jos käytät kondensoitua kookosmaitoa, poista tölkistä etiketti ja keitä kookosmaitotölkkiä kattilassa 3 tunnin ajan, jotta saat kinuskia.

Murskaa pohjan keksit tehosekoittimella pieneksi muruksi. Sulata margariini ja sekoita se keksimurun joukkoon. Painele keksiseos piirakkavuoan tai muun tarjoiluastian pohjalle. Siirrä jääkaappiin odottamaan.

Kun kinuski on jäähtynyt, kaada se keksimurun päälle vuokaan. Laita piirakka taas jääkaappiin, jos et aio tarjoilla sitä heti. Piirakka säilyy jääkaapissa näin parikin päivää. 

Ennen tarjoilua vatkaa vispikerma kuohkeaksi. Lisää halutessasi soijarahkaa raikastamaan kermavaahtoa ja mausta ripauksella vanilijaa. (Huom! Kermavaahtoa ei kannata erikseen makeuttaa, sillä kinuski hoitaa sen.) Levitä kerma piirakan päälle. Ripottele päälle vielä marjat ja tarjoa!
Tämä piirakka hävisi kahvipöydästämme vieraiden suihin alta aikayksikön. Toivottavasti se hurmaa myös sinun jouluvieraasi.
Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.