3. lokakuuta 2018

Maailman paras kinuskikastike (vegaaninen)

Instagramin puolella tänään kinuksikastikkeen hyvinvointikategoriaan luokiteltavuudesta äänestäneiden ansiosta (olette kyllä niin kanssani samalla aaltopituudella), keskitytään tänään herkutteluun. Sellaiseen oikein kunnon överiherkutteluun. Sillä vaikka arjessa pyrinkin katsomaan suurinpiirtein mitä suuhuni laitan ja syömään tasapainoisesti, niin kun herkuttelen: herkuttelen. Mitä tulee syntymäpäiviin, valmistujaisiin ymv, silloin ratkaisee maku!

Tulen perheestä, jossa pöydät notkuvat (kuulemma) liiallisuuksiin asti herkkuja, valinnanvaraa on aina runsaasti ja esillä on toinen toistaan maukkaampia vaihtoehtoja. Tähän on osittain päädytty erilaisten ruokarajoitusten vuoksi, mutta ihan yhtälailla, koska me todella nautimme ruoasta. Tarjoilut elävät vuodesta toiseen, mutta muutama kestosuosikki nähdään yhä uudestaan ja uudestaan, toistakymmentä vuotta putkeen. Yksi niistä on kinuskikastike, jota äitini on keittänyt hieman poikkeavalla ohjeellaan, ja joka saa edelleen sukulaiset huokailemaan ihastuksesta. Viimeksi viikonloppuna, kun vietimme poikamme syntymäpäiviä.

Äitini ohje on napattu joskus 80-90-lukujen taitteessa vanhan ravintolalaivan reseptikirjasta. Siinä kinuskikastike valmistetaan perinteisesti kuohukermasta ja voista, mutta koska lähipiirissämme löytyy tätä nykyä useampi vegaani, muokkasin alkuperäistä ohjetta toimimaan jokaiselle. Tiedättekö, eroa ei huomaa, ei sitten millään, ellei oikein vuoronperään maistele ja vertaile suoraan kattilasta (testattu). Kinuski on parasta ikinä ja syntisen hyvää kirpeiden marjojen kanssa. Kokeile vaikka kaataa vielä lämmintä kinuskia kohmeisten puolukoiden ja jäätelön päälle. Siinä on pala taivasta lautasella.


Vegaaninen kinuskikastike

2,5 dl Oatlyn ruoanlaittokaurakermaa
2,5 dl sokeria (suosi tummia sokereita tai kokeile osittain fariinisokerilla/taloussokerilla)
30g sinistä Keijua
suolaa
vaniljajauhetta
jauhettua inkivääriä

Keitä kermaa ja sokeria kattilassa noin 15 min. Sammuta liesi. Lisää rasva ja sekoita. Lisää ripaus tai toinen suolaa (korvaa voin suolaisuuden), sekä "kevyet hunnut" vaniljajauhetta ja jauhettua inkivääriä kinuskikastikkeen pintaan. Sekoita huolella. Tarjoile marjojen ja vaniljajäätelön kanssa.

Älä jätä inkivääriä pois! Se on se juju. Inkivääri ei maistu kastikkeen läpi inkiväärinä, mutta tuo siihen lyömättömän twistin.
Tulkaa kertomaan mitä piditte jos kokeilette!Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.