25. syyskuuta 2018

Pysähtymisen taito



Meistä monella yksi ensimmäisistä stressin merkeistä on taustalle hiipivä tunne kiireestä, suorituspaineesta ja kiihtyvästä mielestä. Ajautuessaan tilanteeseen, jossa kädet tai aika eivät tunnu riittävän, on ensireaktio luontaisesti nostaa kierroksia.

Ihmiskeho on ihmeellinen ja stressireaktio välttämätön selviämisen kannalta. Stressi itsessään ei siis ole huono asia, vaan itseasiassa hyödyllistä. Kiperäksi stressin kokemisen tekee kuitenkin se, että siihen tottuu. Kevyestä stressistä saattaa tulla uusi normaali ja ylivirittynyt tila jää herkästi päälle.





Kun stressi on tilapäisenä jopa hyväksi, mutta suurissa määrin päinvastaista - on henkisen hyvinvoinnin kannalta kaikista tärkeintä itsetuntemus, sekä jaksamisensa että rajojensa suhteen, sekä riittävä palautuminen. Palauduttuaan jaksaa taas heittäytyä seuraavaan tarvittavaan puserrukseen.

Stressin ja levon välinen tasapainottelu on taitolaji, jota kuka tahansa voi opetella. Oman stressikäyttäytymisen suhteen on syytä olla tuntosarvet pystyssä, jotta herää tarpeeksi varhaisessa vaiheessa painamaan paussia. Yksinkertaisimmillaan, ja mielestäni parhaimmillaan, tämä tarkoittaa sitä, että osaa esimerkiksi pysähtyä oikealla hetkellä vetämään syvään hetkeä ja palauttaa keskittyminen tähän hetkeen. Ottaa itselleen tarvittavat minuutit ja jatkaa vasta sitten.

Koska let's face it - tekeminen ei tekemällä lopu. Tauot ja palautuminen on aktiivisesti valittava arkeensa, sen sijaan, että odottaisi sopivan hetken ilmestyvän itsestään.




En enää mielelläni puhu mindfulnessista, vaan tietoisesta läsnäolosta, joka kuvaa aihetta huomattavasti paremmin. Oletteko tulleet ajatelleeksi, että useimmiten stressaavat ajatukset sijoittuvat tulevaan? Mieltä vaivaavat asiat puolestaan menneeseen? Mieltä painaavia asioita pääsee pakoon harjoittelemalla tässä hetkessä elämistä, että on tietoisesti läsnä - juuri tässä ja nyt. Kohdistaa hetkeksi keskittymisensä hengitykseensä ja aisteihinsa. Luottaa siihen, ettei millään muulla ole väliä sillä hetkellä.

On ihmeellistä, mitä pienikin hetki pysähtymistä tekee mielelle.




Osallistu keskusteluun

  1. Kiitos, tämä postaus tuli kuin tilauksesta! Pysähtyminen on se ainoa keino palauttaa kierrokset, ja aina uudestaan joudun tämän asian kanssa työskentelemään. Pysähtyminen onnistuu minulla helpommin joogassa tai kehoa huoltaen venytellent ai hieronnassa, hyvän romaanin kanssa tai inspiroivia kuvia instasta tai blogeista selailleen, sekä tietysti oman kullan kainalossa.

    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! ♥ Tästä ei voi koskaan muistuttaa liian usein - jotenkin tämä unohtuu aina silloin kuin sitä tarvitsee kaikista eniten! Kuulostaa täydelliseltä :)

      Poista
  2. Mulle on onni koirat, jotka "vie" miut metsään joka päivä.
    "Kohdistaa hetkeksi keskittymisensä hengitykseensä ja aisteihinsa. Luottaa siihen, ettei millään muulla ole väliä sillä hetkellä." Juuri tätä teen niiden kanssa lenkkeillessä; pysähdytään, hengitetään, kuunnellaan, haistellaan ja katsellaan. Säällä ei ole väliä, sateella tunnustellaan sadetta, tuulella tuulta ja poutasäällä aurinkoa tai pilviä. Koti on metsän keskellä, niin lenkkipoluillakaan kukaan ei häiritse, saamme olla ihan keskenämme. Siitähän se stressi vasta itselle iskisikin kun prolenkkeilijät painaltaisivat suhahtaen ohitse ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa juuri täydelliseltä ja siltä että todella on läsnä hetkessä ja kaikki muu saa unohtua hetkeksi :) Nauttikaahan jatkossakin täysillä noista hetkistä! ♥

      Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.