9. joulukuuta 2020

21 ideaa ekologisiin ja eettisiin joululahjoihin

Teksti ja kuvat: Ida Tokola

Haluaisitko tänä vuonna hankkia kestäviä ja vastuullisia joululahjoja, mutta et tiedä mistä aloittaa? Ei hätää, olemme koonneet avuksesi listan, josta löydät yli 20 ekologista ja eettistä lahjaideaa. Tarvitaanko aina lahjoja?

Joulu syntyy tunnelmasta ja yhdessä olemisen ilosta. Alkuun haluammekin herätellä pohtimaan, onko jokavuotinen lahjarumba tarpeellista. Lahjojen antamiseen liittyy tietysti paljon iloa ja lämpöä, mutta joskus myös turhaa stressiä ja rahanmenoa. 

Kannattaakin oman elämäntilanteen mukaan miettiä, kuinka paljon lahjoja tarvitsee hankkia. Varsinkin aikuisten kesken voi pohtia, vapauttaisiko lahjoista luopuminen voimavaroja ja rahaa johonkin muuhun. Voisiko lahjamäärää ainakin vähentää (esim. muuttaa Secret Santa -tyyliseksi, jolloin kaikille hankitaan vain yksi lahja)? Säästyneillä lahjarahoilla voi keksiä jotain kivaa yhteistä tekemistä tai käyttää ne vaikka jouluruokien hankkimiseen.

Tue kotimaista joululahjaostoksilla

Harva viettää kuitenkaan täysin lahjatonta joulua, ja miksi pitäisikään, jos lahjojen antaminen tuo iloa ja ne tulevat tarpeeseen. Joulukausi on monille yrityksille vuoden tärkein ajankohta, ja mikä täydellisin hetki kuluttajille tukea yrittäjiä.

Ostamalla suomalaisilta myyjiltä ja merkeiltä, ohjaat lahjarahasi kotimaan verotukseen ja sitä kautta maamme hyvinvointiin. Kannustammekin tukemaan kotimaisia yrityksiä lahjaostoksilla aina kun voit. Ulkomaisista verkkokaupoista tilaamisen sijaan kannattaa ostaa kotimaisilta myyjiltä, vaikka itse tuote olisikin ulkomailla tehty - näin ainakin osa rahasta jää Suomeen.

Tässä kirjoituksessa esittelemme useita lahjaideoita kotimaisilta pienyrittäjiltä. Suomesta löytyy ihan mieletöntä osaamista monelta eri alalta ja sydämemme sykkivät kaikille näille pienille palvelun tarjoajille ja myyjille. Lähellä tuotetun ostaminen on monella tapaa fiksua, ja usein juuri se eettisin ja ekologisin vaihtoehto. "Support your local" on hyvä neuvo tässäkin asiassa!


Aineettomat lahjat

Tee hyvää ja lahjoita osa joululahjarahoista hyväntekeväisyyteen. Aineeton lahja voi olla kiva sellaiselle ystävälle, jolla on jo kaikkea. Näistä lahjoista tulee hyvä mieli niin lahjan antajalle kuin saajallekin.

1  Osta pala ikimetsää tai sijoita suohon

Soiden ja ikimetsien suojelu vaikuttaa merkittävästi luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen ja ilmastonmuutoksen torjumiseen. Voit kompensoida hiilijalanjälkeäsi Hiilipörssin kautta sijoittamalla suoalueiden suojeluun ja ennalistamiseen. Luonnonperintösäätiön kautta taas voit hankkia lahjaksi palan suomalaista ikimetsää. Kaikki lahjoitukset käytetään metsäalueiden ostoon, suojeluprosessiin ja syntyneiden luonnonsuojelualueiden vaalimiseen.

2  Lahjoita järjestölle

Lahjoita kaverin puolesta jollekin tärkeää asiaa ajavalle järjestölle. Luonnonystävän lahjoituskohteita voisivat olla esimerkiksi John Nurmisen säätiö, Suomen luonnonsuojeluliitto tai WWF. Eläintenystävän valinta taas Eläinsuojelukeskus Tuulispää, Animalia tai Suomen eläinsuojeluyhdistys. Ihmisoikeuksia puolustavat Naisten pankki, Ihmisoikeusliitto ja Amnesty. Vastuullisuusasioita ajavat muun muassa Eetti ry ja Finnwatch.Palvelulahjakortit

Palvelulahjakortti on mieluisa, mutta myös ekologinen lahjaidea. Nämä lahjat eivät jää pölyyntymään nurkkiin, vaan tuovat iloa ja kokemuksia saajalleen.

3  Elokuva-, teatteri- ja keikkaliput

Tapahtuma-ala on yksi eniten koronavuodesta kärsineistä aloista. Lahjakortilla voit tukea sinulle tärkeää alan toimijaa ja muistaa ystävää. Idea: Hanki liput sekä sinulle että ystävällesi, niin saatte muistoksi yhteisen kokemuksen.

4  Kasvohoito-, hieronta- tai kampaamolahjakortti

Harva muistaa hemmotella itseään kasvohoidolla tai hieronnalla, joten tällaisen palvelun sisältävä lahjakortti on erityisen ihanaa vastaanottaa. Kampaamolahjakortti on siitä kätevä, että sille varmasti tulee käyttöä. 


5  Yhteinen kokemus

Suunnittele läheisen kanssa hauska toimintapäivä. Käykää esimerkiksi pakohuonepelissä, taidenäyttelyssä tai pelaamassa squashia. Aika on arvokkainta, mitä ystävälle tai rakkaalle voit antaa. Yhteistä päivää on kiva muistella jälkikäteen.

6  Kurssi

Kurssi on ihana lahjaidea! Mikä olisi hauskempaa, kuin oppia uutta tai tehdä jotain käsillään. Tässä muutama ehdotus: Septarian keramiikkakurssi, Kaarna Knotting makrameekurssi ja Pihka Collectionin kenkä- tai laukkukurssi.

7  Lahjakortti liikuntaharrastukseen

Liikuntalahjakortti on aina tervetullut lahja. Osta lahjakortti esimerkiksi joogasalille, tanssitunneille tai kuntosalille.

8  Museokortti

Museokortti on lippu yli 300 museoon Suomessa. Kulttuuria rakastavan ykköslahjatoive!Harkittuja, tarpeeseen hankittuja tavaroita

Kauan toivottu lahja ilahduttaa kenet tahansa. Älä pelkää kysyä lahjatoiveita ennakkoon, sillä on aina ihanampaa antaa lahja, josta saaja varmasti ilahtuu. 

9  Lahjakortti eettistä ja ekologista muotia myyvään liikkeeseen

Kaikilla meillä on joskus tarve uusille vaatteille. Ilahduta ystävääsi siis lahjakortilla vastuullista muotia myyvään liikkeeseen kuten Weecos, Nudge, PUF, Miela Designroom, KOTO Designmarket tai Weekendbee.

10  Lämmintä vilukissalle

Tunnetko jonkun, joka ilahtuisi pehmeästä paketista? Lahjat, joita voimme lämpimästi suositella: Tam-Silkin villasilkkinen kerrasto, Puran pitkät villasukat, Metsä/Skogenin aamutakki ja Myssyfarmin pipo.

11  Kestotuote

Moni varmasti ilahtuu arkea helpottavasta, ekologisesta kestotuotteesta. Miten olisi esimerkiksi kestokahvimuki, metallinen sheiveri tai kestovanulaput?


12  Kotimaista keramiikkaa

Suomessa käsintehty keramiikka on ihana lahjaidea, mutta osta astioita ja koriste-esineitä vain mikäli tunnet lahjansaajan maun hyvin. Meitä ovat ihastuttaneet viime aikoina muun muassa nämä kotimaiset keramiikkatuotteet: Tuias Keramiikan kaunis kynttilänjalka, ASAVIn söpöt, pastellisävyiset kupit ja Paula Pääkkösen suloinen minimaljakko.

13  Kotimaista luonnonkosmetiikkaa

Kosmetiikka on kulutustuote ja sitä on mukavaa saada lahjaksi. Kannattaa kuitenkin kysellä lahjansaajan mieltymyksiä ennakkoon, jottet osta vääränlaisia tuotteita. Vartalotuotteita voi olla helpompi ostaa kuin kasvoille tarkoitettuja ihonhoitotuotteita. Suosittelemme esimerkiksi Flow Cosmeticsin, Frantsilan, Atopikin ja Unna Nordicin tuotteita.

14  Kalenteri

Vuosi vaihtuu pian, joten kalenteri on hyödyllinen lahja monelle. Seinäkalenteriksi suosittelemme Satokausikalenteria, jonka avulla on helppo oppia lisäämään enemmän sesonkivihanneksia omaan ruokavalioon. Mukana kannettavista paperikalentereista suostuksemme menevät Ajaston Polku -hyvinvointikalenterilleCozy Publishingin kauniille kalentereille, Lahden muotoiluinstituutin valokuvakalenterille ja Annika Välimäen suunnittelemalle kalenterille.

15  Tietoa kansien välissä

Kirjat ovat aina ihania lahjoja. Tänä vuonna suosittelemme Arkivé Atelierin uutta Huolla-kirjaa, joka on jokaisen vaatehuoltoa opettelevan eepos. Se sisältää kaiken olennaisen tiedon vaatteiden ja jalkineiden huollosta. Aika kiva lahjapaketti sisältäisi esimerkiksi tämän kirjan ja uuden vaateharjan!

Keittokirjoista annamme suosituksen Elina Innasen ja Suvi Auvisen uudelle Lapsiperheen  vegaanikeittokirjalle. Kirja on täynnä helppoja ja herkullisia kasvisruokia, ja valmiit viikkoruokalistat helpottavat kiireistä arkea.

16  Äänikirja- tai musiikintoistopalvelu

Tätä kohtaa tarvitsee tuskin sen enempää perustella. Moni meistä kuuntelee nykyään kirjoja ja musiikkia erilaisten palveluiden kautta. Osta läheiselle muutama kuukausi ilmaista kuunteluaikaa.

17  Sanoma- tai aikakausilehden tilaus

Sanoma- tai aikakauslehden tilaus on sivistävä ja ilahduttava yllätys. Muistathan, että monia lehtiä voi nykyään tilata myös sähköisesti.Ruokalahjat

Jaksan aina muistella hymyillen ystävää, joka ilmoitti tuparikutsussaan ottavansa vastaan vain biohajoavia lahjoja. Ruoka- ja juomalahjat ovat siitä kivoja, että ne harvoin jäävät pyörimään kaappien perälle.

18  Lahjakortti lempiravintolaan

Koronavuosi on ollut haastava ravintolayrittäjille. Ostamalla lahjakortin läheisesi suosikkiravintolaan annat lahjaksi ihanan kokemuksen ja tuet samalla pienyrittäjää vaikeina aikoina.

19  Itsetehdyt herkut

Jos rakastat leipomista, anna lahjaksi jotain itsetehtyä, esimerkiksi fudgekarkkeja tai keksejä. Ala keräämään hyvissä ajoin kierrätettäviä lasipurkkeja, joita voit hyödyntää lahjojen pakkaamisessa.

20  Vegaanista suklaata 

Suklaalahja muuttuu ekologisemmaksi ja eettisemmäksi valitsemalla vegaanista (ja mieluiten Reilun kaupan) suklaata. Näiden merkkien vegaanisuklaat ovat hyviksi todettuja: iChoc, Tony's Chocolonely ja Fazer Oat Choco. Suurimman valikoimat vegaanisia suklaita löydät Vegekaupan verkkokaupasta.

21  Herkkukori 

Suuntaa ostoksille pieneen luomupuotiin tai verkkokauppaan ja kerää lahjakoriin lähellä tuotettuja herkkuja. Ideoita: pähkinät, lakut, suklaa, glögi, tee, kahvi, viini, pienpanimo-oluet, kombucha, hunaja, laadukkaat säilykkeet, kimchi, sipsit ja keksit.Unohtuiko listasta jotain? Vinkkaa kommentteihin oma lahjaideasi!
Osallistu keskusteluun

  1. Elämysmajoitukset:kuten esim matalan hiilijalanjäljeb Grelsbölen Tilan Tentsile, leijuteltta majoitus herkkuruokineen 😀😋

    VastaaPoista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.