8. joulukuuta 2020

2x eettinen talvitakki kierrätetystä untuvasta

 Kaupallisessa yhteistyössä Weekendbee
Julkaisu sisältää mainoslinkkejä
Teksti ja kuvat: Ann-Christine Mäkelä
Patagonian untuvatakit saatu



Pohdituttaako vastuullisen talvitakin valinta? Et ole yksin! Tänään jaan kanssasi omien talvitakkivalintojeni takana muhineen harkinnan, sekä tekijöitä, jotka kannattaa huomioida mahdollisimman eettistä valintaa tehdessä.

Tänä vuonna olemme viettäneet ennätyspaljon aikaa ulkona, jopa siinä määrin, että olen alkanut vitsailla metsän olevan toinen kotini. Ja ihana koti onkin! Luonnossa liikkuminen tuntuu aina tarjoavan mielelle juuri sitä mitä se kulloinkin kaipaa: rauhoittaa levottomana, virkistää väsyneenä, vetreyttää jämähtäneenä, ilahduttaa alakuloisena ja tarjoaa mahdollisuuden olla yhdessä myös poikkeusaikoina.

Samalla kun ulkoilu on lisääntynyt roimasti, on myös käynyt ilmiselväksi, miten tärkeää on panostaa riittävän lämpimiin ja teknisiltä ominaisuuksiltaan juuri oikeanlaisiin ulkovaatteisiin, jotta ulkoilu tuntuisi mielekkäältä. Kauas ovat jääneet ne ajat, kun sai hytisten tuupata taaperolle vauhtia leikkipuiston keinuissa. Tänä syksynä olen juossut ja rämpinyt hymyissä suin, säässä kuin säässä, maastossa kuin maastossa, niin yksin kuin seurassa. Siitä on täysin kiittäminen kunnollisia ulkovaatteita.




KUN ON AIKA KÄÄNTYÄ ALAN
AMMATTILAISTEN PUOLEEN


Juttelimme Luonnonkauniin Instagramin puolella aiemmin syksyllä lähenevästä talvesta, ja sen myötä ajankohtaisista eettisistä talvitakeista. Valinta ei nimittäin ole yksinkertainen, kun pyrkii huomioimaan niin kestävyyden, eettisyyden, käytettävyyden, istuvuuden kuin tyylinkin.

Takkuilin oman talvitakkivalintani kanssa pitkään aivan syyttä. Loppujen lopuksi valinta olikin hyvin helppo, sillä todelliseksi matchiksi tarpeisiini osoittautui Weekendbeen ulkovaatevalikoimasta löytämäni kahden Patagonian untuvatakin yhdistelmä, joilla tiedän pärjääväni usean vuoden.

Weekendbee on kotimainen eettisiin ulkoilu- ja urheiluvaatteisiin erikoistunut verkkokauppa, jonka valikoimista löytyy monia tuttuja suosittuja vastuullisia brändejä ja meidänkin tiimin lemppareita, kuten vastuullisia perus- ja alusvaatteita valmistavaa Organic Basicsia, huipputason urheiluvaatteita valmistavaa Népraa, ehkäpä maailman mukavimmista urheiluleggareistaan tunnettua Girlfriend Collectivea, sekä useampia kotimaisia brändejä kuten Myssyfarmi, Pure Waste ja North Outdoor.

Weekendbeen eettisiin brändeihin erikoistuminen oli lopulta se tekijä, joka päätti minunkin takkietsintäni. Kuinka helppoa onkaan luottaa tuotteen vastuullisuuden arviointi yritykselle, joka osaa asiansa ja on tehnyt selvitystyön puolestani. On aika nannaa selata tuotteita sivu toisensa perään tietäen, että näistä jokainen on omien arvojen mukainen.





AVAINSANANA MONIKÄYTTÖISYYS


Kuten jo pelkästään Weekendbeen takkivalikoimaa selatessa huomaa, on vastuullisten ulkotakkien valikoima jo ilahduttavan laaja. Tarjontaa siis löytyy, mutta miten löytää juuri itselleen sopiva vaihtoehto?

Lupasin Instagram-kyselyn jälkeen kertoa paitsi mihin takkeihin päädyn, myös miten valinnan tein. Lähdin purkamaan takin valintaa monikäyttöisyyden näkökulmasta, aivan kuten teen muitakin eettisiä valintoja tehdessäni. Panostamalla yhteen tai kahteen todella monikäyttöiseen takkiin, saa minimoitua hiilijalanjäljen, ja säästettyä sekä tilaa, aikaa että rahaa.

Tiedostan nimittäin, että liikun todella vaihtelevasti: saatan vaellella ja nauttia metsän rauhasta tai istuskella kallion nyppylällä maisemia ihaillen, yhtenä hetkenä olen koiranpennun kanssa lähimetsässä tihkusateessa, ja seuraavaksi hypähdänkin jo hakemaan lapsia koulusta, tai poikkean mutkan kauppaan tai kahville. Kuulostaako tutulta?

Mitä tarvitsen on takki, joka taipuu ympäristöjen mukana moneen, jolloin yksi takki toimittaa jopa viiden takin virkaa. Toiveissani oli löytää pitkillekin ulkoiluille sopiva, todella lämmin, parkamallinen tai -pituinen talvitakki, teknisillä ominaisuuksilla ja alhaalta avautuvalla vetoketjulla, joka myös näyttäisi kivalta esim. kaupunkiriennoilla. Kuulostaa paljolta, mutta missio onnistui! Tärkeintä on tiedostaa omat tarpeensa:

Pohdi tarkkaan millaisissa ympäristöissä takkisi tulee toimia. Oletko enemmän hidas nautiskelija vai hikiliikkuja, vietätkö aikaa enemmän pystyssä reippaillen vai pienten kanssa maantasolla kyykkien? Liikutko ulkona säästä riippumatta?

Tarkista mieluisten takkien ominaisuuksia ja soveltuvuutta itse, pyydä suosituksia samanlaisessa elämäntilanteessa olevilta, tai pyydä suosituksia asiakaspalvelusta, niin pääset pitkälle vuosia miellyttävän takin löytämisessä.

Omat tarpeeni ja toiveeni ja enemmän täytti lopulta ainoastaan Patagonian kierrätetystä untuvasta valmistetut takit - tsekataan seuraavaksi miksi päädyin juuri näihin!





MIKSI PATAGONIA?

Patagonia on aina ollut brändi, joka tuo minulle hymyn huulille, ja jota voin sanoa ihailevani monella saralla. Kuulin Patagoniasta, jo pian 50 vuotta sitten perustetusta Yhdysvaltalaisesta ulkoiluvaatteita valmistavasta yrityksestä, ensimmäistä kertaa opiskelutoverin pitämän esitelmän myötä. Aiheena olivat yritykset, joita ihailemme, ja muistan hymyilleeni ja huokailleeni läpi koko esitelmän.

Jos mitenkään kiteyttäisin tuon parinkymmenminuuttisen esitelmän muutamaan lauseeseen, jäi mieleeni poikkeuksellisella sydänpalolla ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista välittävä, tiivis ja lämmin yhteisö. Ei niinkään yritys, vaan nimenomaan yhteisö.

Erityisesti mieleeni on jäänyt Kalifornian toimistolla hymyilevät kolleegat, jotka kertoivat parhaiksi työnsä puoliksi järjestetyn päivähoidon, sekä mahdollisuuden ottaa taukoja aivan koska tahansa kun siltä tuntuu, sekä miten he tuolloin nappaavat surffilaudat ja juoksevat toimiston vieressä olevalle rannalle nauttimaan aalloista. Patagonialla on todella ymmärretty työntekijöiden hyvinvoinnin merkitys ja sitä edistääkseen tarjotaan vilpittömästi lukuisia mahdollisuuksia.

Todellisuudessa Patagonian yritysvastuun ympäristön ja sosiaalisen hyvinvoinnin teot ovat laajamittaisemmat kuin kenenkään muun tietämäni, ja yltävät paljon pidemmälle kuin surffaileviin suunnittelijoihin.

Patagonia on alusta alkaen irtautunut jatkuvasta taloudellisen kasvun tavotteista, pyrkivät olemaan hiilineutraaleja vuoteen 2025 mennessä, toimivat läpinäkyvästi, valvovat tehtaitaan ja materiaalejaan huolella, sekä valmistavat jo 72% tuotteistaan kierrätetyistä materiaaleista.

Haluankin kannustaa sinua lukemaan lisää Patagoniasta esim. Weekendbeen sivuilta, tai suoraan Patagonialta. Todellista hyvän mielen lukemista, hyviksiltä hyviksille.








Ensimmäiseksi lämpimäksi takiksi valitsin Patagonian Silent Down Parkan, jonka monipuolisuus saa tarkimmankin minimalistin hykertelemään tyytyväisyydestä. Tällä pärjää loistavasti pienemmillä pakkasilla ja kerrospukeutumalla takuulla läpi Etelä-Suomen lauhan talven.

Silent Down Parka on keskilämmin, 100 % kierrätetystä untuvasta ja 70% kierrätetystä polyesteritaftista valmistettu vettä ja likaa hylkivä takki, joka toimii niin yksinään kuin lämmittävänä kerroksena syksyn kuoritakin tai sadetakin alla. Tällöin erityisen hyödylliseksi osoittautuu myös takin kauluksen sisään käärittävä huppu, josta tuleekin ah-niin-lämmin ja kaulaa viimalta suojaava untuvakaulus.

Vastaavana 3-in-1 takin lämmittävänä osana toimii myös Patagonian ohuempi Nano Puff  Parka, joka on valmistettu 100% kierrätetystä polyesteristä

Istuvuus: Liikkuessa kevyt (686g) takki tuntuu todella kevyeltä ja hengittävältä. Malli on myötäilevästi leikattu, ehkä aavistuksen nafti mitoitukseltaan. Valitsin (kuvissa) koon L, jossa myös hihojen pituus on riittävä. Olen itse 175cm pitkä ja takki yltää puoleen väliin reisiä - lyhyemmällä takki yltää polviin asti.


Vastuullinen kierrätetty untuva

Olen vuosia tiedostanut olevani juuri niin untuvatakki-ihminen kuin olla voi, herkästi palelevana ja mukavuudenhaluisena tyyppinä. Olen kuitenkin vieroksunut untuvaa materiaalina, enkä ole kokenut edes sertifioitua untuvaa riittävän varmana valintana eettisyyden näkökulmasta.

Patagonian käyttämä untuva on kuitenkin täysin kierrätettyä, esim. käytöstä poistuneista untuvapeitoista ja tyynyistä talteen otettua, pestyä ja sitten jälleen hyötykäyttöön pääsevää materiaalia. Kierrätetty untuva on taatusti vastuullinen valinta, jonka hiilijalanjälki on lisäksi vain kolmasosan uuden untuvan hiilijalanjäljestä.




Patagonia Silent Down Parka kuoritakin alla.





Kahteen suuntaan avautuva vetoketju tositoimissa.



Toiseksi, kylmempien talvipäivien tai pitempien ulkoilujen takiksi valitsin erittäin lämpimäksi luokitellun Jackson Glacier untuvaparkan, joka on aivan ihana! Jos takkiin voi rakastua, taitaa tämä olla sitä.

Kevyestä painostaan (941g) huolimatta todella muhkea ja lämmin untuvatakki pitää kaltaiseni palelijankin lämpimänä kovemmillakin pakkasilla. Erityisen tyytyväinen olen lämpimästi vuorattuihin taskuihin, jonne olen sujauttanut palelevat kädet untuvatäytteiden syleilyyn. Myös napakamman kokoinen, lipallinen untuvahuppu on ollut pelastus kovin kostean viimaisilla keleillä jo nyt, kahteen suuntaan avautuvasta vetoketjusta puhumattakaan.

Myös Jackson Glacier Parkan untuvatäyte on kierrätettyä, ja kuorikangas vettä ja likaa hylkivää, 100% kierrätetystä polyesteristä valmistettua.

Istuvuus: Runsas takki tuntuu koostaan huolimatta kevyeltä ja hengittävältä, syleilevältä. Malli on imartelevasti leikattu, vastaa hyvin kokoaan. Valitsin (kuvissa) koon M, jossa myös hihojen pituus on riittävä. Olen itse 175cm pitkä ja takki yltää lähes polviin - lyhyemmällä takki yltää jopa polven yli.






Käy tutustumassa kaikkiin Patagonian ja muiden eettisten brändien takkeihin ja ulkovaatteisiin Weekendbeen verkkokaupasta, josko sinäkin saisit oman talvitakkipulmasi ratkaistua.

Toivottavasti näistä vinkeistä ja ajatuksista oli sinulle iloa ja apua! Huikkaa minulle kommenttiboksiin tai Weekendbeen päähän, mikäli kaipaat apua talvitakkipohdintojesi kanssa.




PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.