26. toukokuuta 2021

Päiväretki Hankoon - kivoimmat nähtävyydet

 Kuvat ja teksti: Ida Tokola


Kesä on jo aivan nurkan takana, ja se tarkoittaa tietenkin sitä, että lomat ja kotimaan matkat siintävät horisontissa. Me Luonnonkauniissa liputamme lähimatkailun nimeen ja aikomuksenamme on jakaa taas tänä kesänä kotimaan ihanimmat matkakohteet kanssanne. Tällä kertaa jaamme vinkit päiväretken tekemiseen Suomen eteläisimpään kärkeen, Hankoon.

Ennen Hankoon lähtemistä haluamme vinkata Luonnonkauniin aikaisemmin kirjoitetuista matkajutuista, jotka löydät Matkustelu-kategoriamme alta. Sieltä löydät vinkkejä vastuullisempaan matkailuun, sekä kotimaan ja lähialuiden kauneimmat kohteet. Kurkkaa esimerkiksi viime kesäiset juttumme Porvoosta, Keski-Suomesta ja Hämeenkyröstä.

Lue lisää: 11 tapaa matkustaa tiedostavalle matkaajalle


Idyllinen kesäkaupunki Hanko

Suomen eteläisimmässä kärjessä sijaitseva Hanko ei syyttä nauti mainion kesäkaupungin tittelistä. Hanko tunnetaan kauniista hiekkarannoistaan, upeasta luonnostaan ja rennosta tunnelmasta. Se on rannikkokaupunkina myös monien veneilijöiden suosiossa.

Kaupunki sijaitsee kätevästi Helsingin ja Turun välimaastossa, joten sinne on Etelä-Suomen suurista kaupungeista hyvät kulkuyhteydet. Hankoon tekee helposti päiväretken kummastakin kaupungista, sillä matkaan kuluu vain vajaat kaksi tuntia.

Ympäristöystävällisin tapa saapua Hankoon kauempaa on junalla tai bussilla. Niin julkisilla kuin omalla autollakin liikuttaessa matka-aika Turusta ja Helsingistä on noin kaksi tuntia.

Mutta mitä Hankossa kannattaa sitten tehdä? Nappaa tästä jutusta vinkit päiväretken viettoon Hangossa.


Shoppaile kesäpuodeissa


Hankoon perustetaan kesän ajaksi useita pop up -myymälöitä. Itäsataman kesäpuodit ovat auki juhannuksesta koulujen alkuun.  Pop up -liikkeitä löytyy myös Graniittilinnasta, jossa monet puodit myyvät myös kotimaista ja vastuullista muotia.

Syö lounas Itäsataman makasiineilla

Lounasnälän iskiessä kannattaa suunnata johonkin Itäsataman monista ravintoloista. Itäsataman makasiineilla on isot terassit ja useita ravintoloita kuten Origo, Makana, Makaronitehdas, Skiffer, Classic Pizza ja Bravas. Ravintoloiden listoilta löytyy annoksia varmasti jokaiseen makuun.

Jos mielit lounaan jälkeen tai myöhemmin illalla drinkkiä, kannattaa suunnata trendikkään Coco Hangon terassille, joka sijaitsee niin ikään Itäsatamassa Graniittilinnan vieressä.Ihastele huviloita

Hanko tunnetaan idyllisistä rantahuviloistaan. Kauniita vanhoja puutaloja on ripotellen ympäri keskustaa. Hulppeita huviloita voi ihastella esimerkiksi Appelgrenintiellä matkalla kohti Hangon Casinoa ja Rakkauden luontopolkua.Tutki hiidenkirnuja Rakkauden polulla

Mikäli kaipaat Hanko-päivääsi pienen annoksen luonnossa oleilua, tarjoaa keskustan kupeessa sijaitseva Rakkauden polku oivan tilaisuuden siihen. Hangon Puistovuorilla kiemurtelevalta kalliopolulta on hienot maisemat merelle ja Itäsatamaan.

Rakkauden polulla pääsee ihailemaan Hangon isointa hiidenkirnua, joka on kolme metriä syvä. Kirnut ovat syntyneet jääkaudella kun sulamisvedet pyörittivät suuria kiviä kallionkoloissa.

Lyhyt, 1,5 kilometrin mittainen luontopolku on helppokulkuinen, eikä sen kiertämiseen tarvitse erityisiä ulkoiluvarusteita. Meidän seurueemme ainakin nautti tästä lyhyestä luontohetkestä kaupunkipäivän lomassa.
Nauti iltapäiväkahvit ja jäätelöt terassilla

Hangon lukuisiin huviloihin on perustettu toinen toistaan ihanampia kahviloita. Nappaa jäätelöt suositusta Hangon jäätelokioskista tai istahda hetkeksi Alan's Cafen suloiselle sisäpihalle. 

Jos kaipaat kahvihetkellesi hulppeita maisemia, suuntaa Hangon eteläisimmässä kärjessä sijaitsevaan Brygganiin tai aikoinaan Mannerheimin isännöimään Neljän Tuulen Tupaan.Käy uimassa merenrannassa

Mikäli sää vain sallii, kannattaa käydä uimassa jollain Hangon monista hiekkarannoista. Esimerkiksi Hangon uimaranta ja Bellevue sijaitsevat aivan kaupungin keskustan lähistöllä. Rannoilla on paljon uimakoppeja, joissa saa kätevästi vaihdettua vaatteet.
Syö kotimatkalla pizzat Tammisaaressa


Lopuksi vielä pieni bonusvinkki: Mikäli kotimatkasi kulkee Tammisaaren kautta, kannattaa illallisella pistäytyä Tammisaaren suosituissa YLP tai Pub Niska -pizzerioissa. Venesatamasta saa myös taivaallisen hyvää, italialaista gelatojäätelöä.

Tammisaari vaikutti pienen pysähdyksen perusteella niin viehättävältä paikalta, että aiomme suunnata sinne omalle päiväretkelle tänä kesänä. Lisää matkavinkkejä niiltä suunnilta on siis odotettavissa piakoin!


Oletko sinä käynyt Hangossa?
Vinkkaa oma suosikkipaikkasi kommentteihin muiden iloksi!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU
FACEBOOK-RYHMÄ

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.