18. toukokuuta 2021

Vastuullisemmat lenkkarit - Esittelyssä 7 merkkiä

 Teksti ja kuvat: Ida Tokola

Kesä ja lenkkarikelit ovat taas täällä! Mukavat lenkkikengät ovat luottoasuste, joita käytetään niin urheillessa kuin kaupungilla kävellessäkin. Monipuoliset lenkkarit ovat tulleet katumuotiin jäädäkseen, ja niitä pidetään nykyään kasuaalisti mekkojenkin parina. Mutta mistä voi hankkia eettisemmin ja ekologisemmin valmistettuja lenkkareita? Esittelemme tässä jutussa muutaman vastuullisen lenkkarimerkin, jotta tiedät kenen puoleen kääntyä, kun tarve uusille kengille iskee.


Vapaa-ajan kengiksi sopivat tennarit

Vastuullisia vapaa-ajan kenkiä valmistavia jalkinemerkkejä alkaa löytyä jo hyvät määrät. Vastuullisen muodin kauppapaikoista kuten Weekendbeestä, Nudgesta ja IVALOsta löytyy useita kivoja tennareita. Myös isommat tavaratalot kuten Stockmann ja vaateverkkokaupat kuten Zalando myyvät joitakin vastuullisia merkkejä.

1  Veja

Ranskalainen Veja on vastuullisten lenkkareiden valmistuksen edelläkävijä. He valmistavat tuotteensa eettisesti Brasiliassa ja käyttävät mahdollisimman ekologisia materiaaleja. Vejan kengissä näkeekin paljon kierrätysmuovista valmistettuja osia, luomupuuvillaa, luonnonkumia sekä jäljitettävissä olevaa, mahdollisimman ekologista nahkaa. Myös täysin nahattomia eli vegaanisia kenkämalleja löytyy valikoimasta useita.

Vejan valikoimassa on paljon klassisia malleja, kuten V-10 ja Campo, joilla korvaa tyylikkäästi, mutta vastuullisesti perinteiset tennarimerkit. Valikoimassa on myös paksupohjaisempia malleja kuten Venturi ja Condor, jotka vastaavat tämän hetkiseen dad sneaker -muotiin.

Ostin itse tänä kesänä Vejan Venturi-kengät ja voin jo lyhyellä käyttökokemuksella lämpimästi suositella mallia. Kengät ovat hurjan mukavat ja pehmeät jalassa. Ainoa huono puoli on hieman erikoinen, pienehkö mitoitus. Tilasin suositusten perusteella yhden koon normaalia isomman parin. Isompi koko tuntuu jalassa hieman väljänä, mutta lestin ollessa todella kapea, veikkaan että normaali kokoni olisi ollut minulle liian tiukka. Onneksi lenkkareissa on helppo säätää istuvuutta paremmaksi nauhojen avulla.

Myynnissä: Vejan oma verkkokauppa, Nudge, Weekendbee, Stockmann, Zalando

Beflamboyant

Beflamboyant on espanjalainen merkki, joka valmistaa vegaanisia vapaa-ajan tennareita eettisesti Portugalissa. Merkki käyttää laadukkaita, ekologisia materiaaleja, kuten maissipohjaista kierrätysmuovia ja kierrätettyä kumia.

Merkin valikoimassa on niin klassisempia vapaa-ajan kävelykenkiä kuin myös sporttisempia malleja. Esimerkiksi Street-malliston lenkkarit ovat loistava vastuullisempi korvaaja suosituille Niken Air Maxeille.

Myynnissä: Beflamboyantin oma verkkokauppa, IVALO

Komodo

Komodo on jo vuonna 1988 perustettu vastuullisen ja kestävän vaatevalmistuksen pioneeri. He ovat 90-luvulta lähtien erikoistuneet ekologisempien materiaalien kuten tencelin, luomupuuvillan ja hampun käyttöön. Komodon vaatteet ja kengät valmistetaan eettisesti Kathmandussa, Balilla ja Intiassa.

Komodon vapaa-ajan tennarit muistuttavat hieman suosittuja Converse-kenkiä. Ne on valmistettu täysin vegaanisista materiaaleista, kuten luomupuuvillasta ja luonnonkumista.

Myynnissä: Komodon oma verkkokauppa, IVALO

Ekn Footwear

Ekn Footwear on saksalainen merkki, joka valmistaa kenkiä pienissä erissä eettisesti Portugalissa. Ekn Footwearin mallistossa on huima määrä erilaisia kenkämalleja sandaaleista lenkkareihin. Saatavilla on myös kokonaan vegaanisia malleja. Suurin osa mallistosta löytyy kotimaisen IVALO-verkkokaupan valikoimasta.

Myynnissä: Ekn Footwearin oma verkkokauppa, IVALO

Juoksemiseen solveltuvat lenkkarit

Juoksemiseen ja muuhun urheiluun sopivia vastuullisia lenkkikenkiä on ollut toistaiseksi vielä haastavaa löytää. Urheilukengiltä vaaditaan aivan erilaisia teknisiä ominaisuuksia ja laatua vapaa-ajan kenkään verrattuna. Vastuullisten toimijoiden valikoiman painottuessa edelleen verkkokauppoihin haasteeksi muodostuu myös se, ettei kenkiä pääse sovittamaan ennen ostoksen tekemistä. Toivommekin, että tulevaisuudessa myös suuret urheiluketjuliikkeet ottaisivat valikoimaansa eettisesti ja ekologisesti valmistettuja merkkejä.

Veja

Aiemmin esitelty Veja valmistaa nykyään myös juoksuun ja muuhun urheiluun soveltuvia kenkämalleja. Esimerkiksi mallit Marlin, Condor ja Condor 2 on suunniteltu nimenomaan juoksemista varten. Tuntumaltaan ne muistuttavat kuulemma suosittuja Adidaksen Ultraboost -juoksukenkiä. Condor sai Product of the Year 2020 -palkinnon juoksukategoriassa kansainvälisillä ISPO-urheilumessuilla, joten sen uskoisi olevan tarpeeksi laadukas kokeneidenkin juoksijoiden makuun. 

Condor 2 on palautteen perusteella kehitetty uudempi versio Condorista. Kooltaan malli on pienehkö, joten siitä suositellaan usein otettavaksi yksi koko normaalia suurempi. Kannattaakin mitata oman vanhan lenkkarin pohjallinen ja verrata sitä Vejan sivuilta löytyvään kokotaulukkoon.

Myynnissä: Vejan oma verkkokauppa,  Nudge, Weekendbee, Stockmann, Zalando

Allbirds

Uusiseelantilainen Allbirds on innovatiivinen uuden ajan jalkinevalmistaja, joka pyrkii kehittämään maailman ympäristöystävällisempiä lenkkareita. He ovat muun muassa suunnitelleet uusiseelantilaista merinovillasta sekä puupohjaisesta tencelistä neuloksia, joista pystyy valmistamaan kevyitä ja hyvin hengittäviä lenkkareita, jotka kestävät myös konepesua. Näiden materiaalien lisäksi he käyttävät muun muassa kierrätysmuovia ja sokeriruokoa. Suunnitteilla on myös vegaaninen nahan korvaaja. 

Allbirds on suunnittelemassa yhteistyössä Adidaksen kanssa uutta juoksukenkää, jonka hiilijalanjälki tulee olemaan markkinoiden tähän mennessä pienin. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan tämän yhteistyön lanseerausta.

Allbirdsin kengät valmistetaan Kiinassa, Vietnamissa ja Koreassa. Allbirdsillä on Euroopassa liikkeitä Saksassa ja Isossa-Britanniassa, mutta Suomessa niitä valitettevasti ei vielä myydä. Heidän verkkokauppansa kuitenkin toimittaa Suomeen.

Myynnissä: Allbirdsin oma verkkokauppa

Ecoalf

Espanjalainen Ecoalf haluaa todistaa, että kierrätetyistä materiaaleista pystyy valmistamaan laadultaan, suunnittelultaan ja tekniseltä toteutukseltaan yhtä tasokkaita vaatteita kuin perinteiset muotimerkit. 

Ecoalfilla on oma säätiö, jonka kautta he keräävät Välimerestä muoviroskaa. Tästä muovijätteestä jalostetaan materiaaleja Ecoalfin kenkiin ja heidän Ocean Waste -malliston kengillä sanotaankin olevan markkinoiden pienin hiilijalanjälki. Muovin lisäksi he käyttävät vaatteisaan myös kierrätettyä villaa, puuvillaa ja autonrenkaita.

Ecoalfin valikoimasta löytyy esimerkiksi Bora Basic, Malibu ja Oregon -mallit, jotka sopivat juoksemiseen.

Myynnissä: Ecoalfin oma verkkokauppa, Nudge

Adidas Parley

Vaikka Adidas ei suurena alan toimijana vielä täytäkään monia vastuullisuuden mittareita, he yrittävät kuitenkin pikku hiljaa muuttaa toimintaansa kestävämpään suuntaan. Adidaksen tuotannon eettisyydessä vielä varmasti paljon petrattavaa, mutta ekologisuusnäkökulmasta he tarjoavat jo hyviä vaihtoehtoja. Adidas pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja lenkkareissaan ja Parley-nimellä varusteut mallit valmistetaankin jo kokonaan merten muoviroskasta valmistetusta kierrätysmuovista.

Suomalaisen näkökulmasta Adiadas on helppo valinta, sillä kenkiä pääsee laajalti sovittamaan suurissa ketjuliikkeissä. Esimerkiksi monen suosikkimallista Ultraboostista on saatavilla Parley-versioita. Omistan itsekin kahdet kierrätysmateriaaleista valmistetut Ultraboostit, ja kengät ovat olleet loistavat sekä sisäliikunta- että lenkkeilykäytössä.

Myynnissä: monissa verkkokaupoista kuten Zalando ja ketjuliikkeissä kuten Stadium


Idan päällä


T-paita ja huppari - Pure Waste (saatu)
Legginsit - Morico (saatu)
Lenkkarit - Veja


Mukavia lenkkihetkiä kesääsi!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.