23. kesäkuuta 2020

Päivä Porvoossa - Kivoimmat ravintolat ja nähtävyydet

Kuvat ja teksti: Ida Tokola

Kesä on täydellistä aikaa kotimaan matkailuun! Olet ehkä kuullutkin leikkisän sanonnan, että kaikki Suomen kaupungit ovat kesäkaupunkeja. Tämä kuitenkin pitää paikkansa, sillä pienimmistäkin kylistä kuoriutuu kesäaikaan viehättäviä matkakohteita.

Varmasti jokaisella meistä on oman kotipaikan kupeessa jokin kylä tai luontokohde, jossa ei ole vielä ennättänyt käydä. Olen itse asunut Helsingissä vasta pari vuotta, joten uusia matkakohteita on lyhyen auto- tai bussimatkan päässä lukemattomia. Olen merkannutkin listaani mm. Fiskarsin, Hangon, Mathildedalin ja monet Helsingin edustan saaret.

Pari viikkoa sitten matkustin ensimmäistä kertaa päiväksi Porvooseen, ja rakastuin tyystin! Hyvin säilynyt Porvoon vanha keskusta hurmaa varmasti jokaisen kauniilla miljööllään ja rennolla tunnelmallaan. Porvoo on täydellinen päiväretki yhdistää osaksi Helsinki-visiittiä, sillä sinne matkustaa helposti noin tunnissa. Tästä jutusta löydät vinkkini Porvoo-päivän viettoon.
Kivoimmat ravintolat


Porvoossa on hyvä valikoima laadukkaita ravintoloita. Me saavuimme Porvooseen juuri sopivasti lounasaikaan ja vietimme mukavan hetken vanhassa kaupungissa kierrellen ja käyden läpi ravintoloiden lounaslistoja. Suurin osa ravintoloista on kävelyetäisyydellä toisistaan, joten kierroksella voi tsekata missä on houkuttelevin menu ja aurinkoisin terassi.

Me päädyimme pizzalle Gabriel 1763 -nimiseen ravintolaan. Upeassa vanhassa talossa sijaitseva ravintola tunnetaan erikoisista pizzoistaan, joiden täyteyhdistelmiin on käytetty mielikuvitusta. Yksi seurueestamme valitsi katkarapupizzan, joka oli kuin sushia pizzan muodossa: wasabimajoneesia, soijalla maustettua kaalia ja marinoitua inkivääriä. Yhdistelmä oli herkullinen! Itse valitsin paikan kasvispizzan, jossa oli mm. hernefalafeleja, suolaheinää ja punasipulia. Pizzahimoon suosittelen ehdottomasti tätä ravintolaa, jossa oli myös mielestämme yksi kaupungin kivoimmista terasseista.


Muita kehuttuja ravintoloita:


Meat District


Tunnetusta liharavintolasta saa ilmeisesti myös erityisen hyvät kasvis- ja vegaaniburgerit.

Zum Beispiel


Maailman eri keittiöitä rohkeasti yhdistelevästä ravintolasta löytyy varmasti annos jokaiseen makuun. Menussa on myös vegaanisia ja gluteenittomia ruokia, joista monet kuulostivat herkullisilta.

Salt


Kehutun Saltin kasvispainotteinen menu on suunniteltu jaettavaksi, mutta yksittäisiäkin annoksia pystyy tilaamaan. Vaihtuvassa menussa käytetään satokauden parhaita raaka-aineita.

Bistro Sinne


Lähiruokaan painottuva Bistro Sinne on Joutsenmerkitty ravintola, joka ottaa kokonaisvaltaisesti huomioon tiukat ympäristövaatimukset. Varmasti kiva paikka vähän hienommalle illalliselle.Suloisimmat kahvilat


Porvoon Paahtimo Bar & Cafe


Mikäli etsit kivaa terassia drinkin tai kahvin nauttimiseen, suosittelen suuntaamaan rantaan Porvoon Paahtimoon. Osittain katetulla veneterassilla viihtyy huonommallakin säällä. Juoma- ja kahvivalikoima on todella laaja ja vitriinistä löytyy myös herkullisen näköisiä kakkuja makean himoon.

Ani's Cafe


Sympaattinen kasvisravintola- ja kahvila Ani's Cafe sijaitsee aivan vanhan kaupungin sydämessä. Me nautimme täällä Bus Gelaton herkulliset vegaanijätskit, mutta lounassaalaatitkin näyttivät hyviltä!

Tee- ja Kahvihuone Helmi


Tee- ja Kahvihuone Helmi tuo mieleen Peppi Pitkätossun talon. Vanhan puutalon pihalla rönsyilevien kukkapuskien alla on varmasti ihana nauttia iltapäiväkahvit. Tämän testaan ensi reissulla!

Cafe Fanny


Suloisella Cafe Fannylla on nätti terassi Raatihuoneen torin laidalla.


Söpöimmät puodit


Porvoon vanhassa keskustassa ilahduttaa se, että suurin osa kaupoista on pienien yksityisyrittäjien ylläpitämiä. Kannattaakin ottaa aikaa kaupoissa pyörimiseen, sillä niiden tutkailuun saa kulumaan tunnin jos toisenkin! Muista napata tuliaissuklaat Brunbergin myymälästä.

Niin Mua


Niin Mua on aluksi verkkokauppana aloittanut vintageliike, jossa on laaja valikoima laadukkaita second hand -vaatteita. Suuresta liikkeestä löytyy vaatteita moneen makuun ja palvelu on ammattitaitoista ja ystävällistä. He myös tarvittaessa korjaavat vaatteita, jos niistä puuttuu esimerkiksi nappeja.

Bohemia


Bohemia on Niin Muan naapurissa sijaitseva sisustusliikkeen ja kirpputorin yhdistelmä. Todella kiva, selkeä liiketila, josta on helppo tehdä löytöjä.

By Pia’s


By Pia's vaate- ja sistusliike on itsessään jo melkoinen nähtävyys. Kauppa on sisustettu kauniin bohohenkisesti ja tunnelma vie suoraan muistoihin rantalomasta. By Pia's on erikoistunut pellavavaatteisiin, mutta liikkeestä voi löytää myös kivoja sisustustavaroita ja roppakaupalla inspiraatiota.

FINFORM


Skandihenkinen design- ja sisustuskauppa.


Koettavaa ja nähtävää


Vanhakaupunki


Porvoon vanha keskusta on kaupungin ylpeys. Monet kaupungin ravintoloista ja puodeista sijaitsevat historiallisessa keskustassa, joten kohde on todellinen must see Porvoo-reissulla. Upeasti säilyneet vanhat puu- ja kivitalot ovat hurmaavia ja tunnelma on välillä jopa vähän epätodellinen. Kapeilla kujilla kulkiessani pohdin useasti olenko matkustanut aikakoneella menneisyyteen.

Kannattaa astua parilta pääkadulta hieman sivuun ja tutkia, mitä kaikkea pieniltä kujilta löytyy. Tulet yllättymään kuinka upeita koteja ja puutarhoja porvoolaisilla on. Aloin heti itsekin haaveilla omasta puutalosta!

Linnamäki


Linnamäen ulkoilualue kohoaa kukkulana vanhan kaupungin kupeessa. Mäen päältä on hienot maisemat vanhaan kaupunkiin.
Runebergin kotitalo


Runebergin kotitalosta on tehty museo, jossa on tallella vanhat alkuperäiset huonekalut. En itse ennättänyt vielä käydä täällä, mutta ensi reissulla ehdottomasti!

Taidetehdas


Vuonna 1986 kulttuurikäyttöön otettu Taidetehdas pitää sisällään luovia työtiloja, taidenäyttelyitä, tapahtumatiloja ja elokuvateatterin. Tehtaan yhteydessä on myös ravintoloita ja vaateliikkeitä.

Söderskärin majakka


Söderskärin majakka sijatsee Porvoon ulkosaaristossa noin tunnin lauttamatkan päässä Helsingistä. Lauttoja lähtee Helsingin Vuosaaresta ja Sipoon Kalkkirannasta. Karun kallioinen saari on kuin suoraan Tove Janssonin kirjoista.
Oletteko te käyneet Porvoossa? Vinkkaa kommenteihin omat suosikkipaikkasi!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.