18. kesäkuuta 2020

Luonnonkaunis meikkikoulu osa 4: siveltimien pesu & huolto

Kaupallisessa yhteistyössä House of Organic
Julkaisussa käytetään mainoslinkkejä
Teksti ja kuvat: Ann-Christine MäkeläLuonnonkaunis meikkikoulu jatkuu tällä kertaa hieman kesälomaan valmistautumis -tunnelmissa. Nyt kiinnitetään erityistä huomiota siveltimiin ja muihin meikkitarvikkeisiin, jotka laitetaan puhtaina ja hyvässä kunnossa kesätauolle. Tänään käymme siis läpi siveltimien oikean pesutekniikan, sekä käydään läpi, millaisia muita puhdistus ja huoltotoimenpiteitä meikkitarvikkeet saattavat ajoittain tarvita.

Oletkin ehkä aiempien meikkikouluosien aikana innostunut käyttämään yhä useampia siveltimistäsi tai jopa hankkinut uusia tarvikkeita. Tai sitten olet lykännyt uusien tarvikkeiden hankkimista ajateltuasi, ettet raaski panostaa sellaiseen, mistä et koe osaavasi huoltaa. Yhtä tärkeää kuin meikkaamisen opettelu onkin myös opetella pitämään välineistä huolta, jotta ne pysyisivät hyvinä mahdollisimman pitkään.

Tuttuun tapaan käymme tässä julkaisussa läpi tarkat ohjeet ja sopivat tuotteet, jonka jälkeen päästään demohommiin Luonnonkauniin Instagram-tilin puolella. Nähdään siis siellä, kun olet lukenut jutun loppuun!


Luonnonkauniin meikkikoulun kanssajärjestäjä House of Organic tarjoaa kaikille meikkikoululaisille tänä aikana -15% alennuksen verkkokauppaansa koodilla "meikkikoulu".


Muistathan myös lukea aiemmat osat:
MEIKKAAMINEN ON VÄLINEURHEILUA


Tykkään käyttää sormiani meikkaamisessa aina kun mahdollista. Sormien lämpö edesauttaa usein voidemaisten tuotteiden levittymistä ja mukavuudenhaluisena myönnän myös, että vaakakupissa painaa myös helppous. Kuitenkin, esimerkiksi jauhemaiset tai tarkkaan levitettävät tuotteet kaipaavat apuvälineitä, jolloin siveltimet astuvat kehiin.

Erityisen tärkeää siveltimiin tarttuessa, on panostaa laatuun (mikä ei muuten automaattisesti tarkoita kallista). Laadukas, hyvin muotoiltu sivellin tekee vähintään puolet työstä puolestasi, kun taas huonolla siveltimellä kiristyy taitavimmankin meikkitaiteilijan hermot. Muutama hyvä monikäyttöinen sivellin riittää täyttämään useimpien tarviketarpeet. Älä siis tuijota siveltimien nimiä, vaan tarkkaile muotoa ja kokeile rohkeasti miten käyttötarkoitukset venyvät!


Kokeile esimerkiksi näitä:


Älä anna nimen hämätä, tätä sivellintä voi käyttää varjostamisen lisäksi korostustuotteiden tai poskipunan levitykseen, ja on mitä loistavin silmänalusillekin helposti sujahtava puuterisivellin. Kokeilinpa tätä joskus myös ohuen meikkivoiteen levitykseen - toimii!Peiteaineiden lisäksi mm. luomivärien levityksessä ja häivyttämisessä erinomainen sivellin. Soikean siveltimen muotoa hyödyntämällä saat tehtyä sekä tarkkaa että utuista jälkeä.Sanoiko joku eyeliner? Kuulostaa lupaavalta kulmakarvasiveltimeltä! Ja sitä tämä ohuesti muotoiltu viistopäinen sivellin onkin. Tällä onnistuu jopa yksittäisten karvojen piirtäminen.Pikkuruisella tylpällä kynäsiveltimellä puolestaan teet niin silmien alaluomen meikit, pehmeitä ripsirajan rajauksia, häivytät skarppena kynärajauksia tai huulipunan reunoja, sekä käytät peiteaineelle finnien peittämisessä. Mie-le-tön!


Lue lisää: Hyvien siveltimien merkitysMIKSI SIVELTIMET KANNATTAA PESTÄ?


Lienee sanomattakin selvää, että pääasiallinen syy siveltimien pesuun on hygiena. Siveltimien puhtaana pitäminen on erityisen tärkeää etenkin jos siveltimillä levittää voidemaisia tuotteita, jotka tarjoavat erilaisille bakteereille otolliset olosuhteet muhia ja lisääntyä.  Emmehän tietenkään halua käsitellä ihoamme tai esimerkiksi silmiä likaisilla siveltimellä.

Puhtailla siveltimillä on kuitenkin muitakin etuja likaisiin nähden, kuin vain hygieenisyys. Puhtailla siveltimillä myös meikkien säilyvyys on parempi, kun emme levitä esimerkiksi paletteihin tai poskipuniin likaisista siveltimistä törkyä. Lisäksi meikkausjälki on huomattavasti parempaa puhtailla, ilmavilla siveltimillä, jotka toimivat kuten niiden on suunniteltu toimivan (koitappa häivyttää yhtään mitään meikkijäämistä paakkuuntuneella siveltimellä).

Myös siveltimien elinikä on oikein huollettuna paljon pidempi, sillä meikkijäämien kerääntymisen aiheuttama paine kuormittaa karvojen liitoksessa käytettyä liimausta. Et ehkä ensimmäisenä tulisi ajatelleeksi, että siveltimien pesu on siksi myös taloudellista ja ekologista, mutta näin todella on. Vaikutus on merkittävä!MITEN SIVELTIMET PESTÄÄN?


Oikea pesutekniikka on hellävarainen siveltimille ja pitää ne kunnossa pitkään. Erityisen tärkeää on varoa harjasten kiinnityskohdan liimausta, joka toistuvasti kastuessa hapertuu ja rikkoutuu, saaden siveltimen karvat irtoamaan.


Miten usein meikkisiveltimet pitää pestä?

Mitä nopeammin ja useammin peset siveltimet, sitä vähemmän meikki on ehtinyt kerääntyä syvemmälle siveltimeen, eikä sivellin kuormitu. Päivittäisessä kotikäytössä jauhemaisille meikeille käytetyt siveltimet tulisi pestä viikottain ja voidemaiset mielellään jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta levitysjälki pysyisi hyvänä ja siveltimet hygieenisinä.

Olen itse todella laiska siveltimien pesijä, mutta olen totaalisen koukussa hyvään levitysjälkeen. Koita löytää itsellesi toimiva motivoija, jotta pysyisit joten kuten säännöllisessä pesurytmissä. Miten olisi vaikka sunnuntain siveltimienpesupäivä rutiinina? Kaikki tavat on ok!Millä meikkisiveltimet pestään? 


Et tarvitse mitään erityisen hienoa tai kallista siveltimienpesuainetta: mikä tahansa hellävarainen, hajusteeton tai vain miedosti hajustettu, iholle tai hiuksille tarkoitettu pesuaine sopii siveltimien pesuun. Erityisen kätevää, sillä voit käyttää samaa tuotetta myös itseesi (tai toisinpäin). Moni käyttää siveltimille tiskiainetta, mutta oma mielipiteeni on, että tiskiaine on siveltimille liian rajusti pesevää ja sopii korkeintaan satunnaiseen syväpuhdistukseen. Pesuun sopii hyvin esim. hellävaraiset shampoot, suihkugeelit tai käsienpesuaineet.


Kokeile esimerkiksi näitä:


Aidosta karvasta valmistetut siveltimet tarvitsevat enemmän huolenpitoa ja kosteutusta, jotta karva pysyy hyvänä. Aidosta karvasta tehdyille siveltimille sopii hyvin pesuaineeksi esim. aito öljypohjainen marseillesaippua (riittoisista riittoisin). Voit myös lisätä muun sopivan pesuaineen joukkoon muutaman tipan öljyä, joka suojaa sivellintä.

Eettisillä tai ekologisilla brändeillä siveltimien "karva" on poikkeuksetta synteettistä materiaalia, joka sietää enemmän, eikä vaadi kosteutusta kuten aidosta karvasta tehdyt siveltimet. Synteettisten siveltimien kanssa minusta tuntuu, että muuten kehuttu marseille kerääntyy harjaksiin ja sivellin muuttuu tönköksi, joten suosin synteettisille siveltimille muita hellävaraisia, vesipohjaisia pesuaineita. Jos tuhdit tai öljypohjaiset meikit tuntuu kerääntyvän siveltimeen, voi synteettisenkin siveltimen ensin pestä öljy-pesuaineseoksella. Pese vielä lopuksi vain pesuaineella.

Kotikäytössä ei tarvitse miettiä siveltimien desinfiointia, vaan säännöllinen pesu ja hygienista huolehtiminen riittää.Miten meikkisiveltimet pestään? 


Pidä sivellin alaviistossa koko ajan, jotta suojaat liimausta. Kastele sivellin haalealla tai hieman lämpimällä vedellä, annostele kämmeneen hieman valitsemaasi pesuainetta ja hiero/työstä sivellintä kämmentä vasten. Näet takuulla, miten meikki alkaa liueta siveltimestä. Huuhtele välissä ja toista tarvittaessa kunnes huuhteluvesi alkaa olla kirkasta. Muista pestä myös kahvat!


Miten meikkisiveltimet kuivataan?


Purista enimmät vedet siveltimistä ja painele kevyesti enimmät vedet pyyhkeeseen. Muotoile sivellin kostana pöyhimällä sitä kuivalla kämmenellä ja laske kuivumaan viistoon esimerkiksi pyyhetaitosta hyödyntäen.
Erityisesti isojen siveltimien kuivumisessa voi mennä yllättävänkin paljon aikaa, helposti vuorokausikin. Tällaisia ovat esimerkiksi isot puuterisiveltimet, tiheät kabukit ja muut isot poskipunasiveltimet ja aurinkopuuterisiveltimet. Siksi päivittäin käyttämiäsi isoja siveltimiä kannattaa varata käyttöön kaksi, jotta et ainakaan tule lykänneeksi pesua siksi, ettei kuivumisen odotteluun ole aikaa. Kuulostiko tutulta?

Itse olen varannut käyttööni useamman kappaleen myös kulmakarvasiveltimistä ja peitevoidesiveltimistä, sillä niiden levitysjäljet ovat erityisen herkkiä kärsimään kerääntyneestä meikistä, enkä yksinkertaisesti muista, jaksa tai muka ehdi pestä siveltimiä kuin kerran viikossa.


Korjaa rikkinäiset siveltimet!


Joskus sivellinpää irtoaa kahvasta ja siveltimen saattaa ajatella olevan entinen, mutta mitä jos sen sijaan ryhtyisit korjauspuuhiin? Tippa liimaa metallihylsyn sisään, kahva paikoilleen ja sivellin on kuin uusi! Äärimmäisen helppoa ja kannattavaa huoltamista.

MUIDEN TARVIKKEIDEN PESU & HUOLTO


Ripsentaivutin

Muista pestä myös ripsentaivutin, johon myös kerääntyy jäämiä niin meikkipohjasta, luomiväreistä kuin rajauksesista. Irroita pehmikkeenä toimiva kumi ja pese osat erikseen. Tarkista samalla myös, onko kumi vielä ehjä, vai onko se haurastunut ja alkanut haljeta. Vaihtokumeja myydään erikseen esim. isoissa ruokakaupoissa.

Ripsentaivutin on nerokas kapistus, jolla saa todella helposti hurjan paljon lisää pituutta ja tuuheutta ripsiin - ja ripsiväriä kuluu vähemmän. Itselläni on ollut jo 2-3 vuotta käytössä Avrilin ripsentaivutin, joka toimii moitteetta (jopa talloamisen ansiosta vääntyneenä). Ripsien taivuttamista käymme läpi meikkikoulun osassa 7.

Terotin

Myös terottimen puhdistus tuppaa unohtumaan, mutta kannattaa tehdä silloin tällöin. Meikkikynien värit jämähtävät terottimiin uskomattoman sinnikkäästi ja haittaa lopulta terotusjälkeä: meikkikynät eivät yksinkertaisesti enää tule yhtä teräviksi kuin aiemmin, vaan jäävät tylpiksi. Kun terottimen pesuun lopulta ryhtyy, yllättyy aina sen sisältämän töhnän määrästä.

Terottimen puhdistusta varten saatat tarvita pikkiriikkisen ruuvimeisselin ja vanupuikon. Ruuvaa terä irti, pese osat (ole varovainen terän kanssa), käytä tarvittaessa vanupuikkoa terottimen reikien puhdistamisessa, anna kuivua ja kiinnitä takaisin yhteen.


Meikkipussi

Koska viimeksi pesit meikkipussisi? Niinpä. Saatat yllättyä meikkipussin pohjalle muodostuneen roskan ja meikkijäämien määrästä, kun sen lopulta tyhjennät. Itse löysin viimeksi meikkipussin pohjalta kaikki ne lukemattomat pinnit, joiden häviämistä olen ihmetellyt...

Nakkaa kankainen meikkipussi pesukoneeseen ja pese pesuohjelman mukaan. Muovisen meikkipussin voit tiskata käsin
Mikäli siveltimiäsi ei enää pesu pelasta, uskaltaudut panostamaan tarvikkeisiin tai tarvitset niille sopivan pesuaineen, saat House of Organicilta -15% koodilla "meikkikoulu".PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.