5. toukokuuta 2020

11 tapaa matkustaa tiedostavalle matkaajalle

Tämä teksti on julkaistu aiemmin ruotsiksi
ja englanniksi Grön i Åbo-blogissa.
Teksti ja kuvat: Julia DegerthVuonna 2020 voidaan jo melko helposti matkustaa ympäristöystävällisin ja tietoisin tavoin! Tästä löydät 11 tapaa matkustaa ympäristö huomioiden, sekä kekseliäitä tapoja kokea matkailun tuntua jopa matkustamatta - kaikki hyvinvoivan maapallon puolesta.

Tämän tekstin sisältö sopii matkailuinspiraatioksi milloin tahansa ja on itse asiassa myös täynnä helppoja vinkkejä toteutettavaksi tässä haastavassa ajassa, meidän eläessä poikkeustilanteessa, ja kun on pakko olla vähän luovempi matkailuideoissaan. Ehkäpä sinäkin olet kaivannut luovia ideoita päästäksesi uusiin maisemiin tänä kesänä, niissä puitteissa kuin se on mahdollista? Voit jo tänä kesänä kokeilla näistä etenkin lähiympäristöösi pohjautuvia kekseliäitä ideoita, ja poikkeuksolojen purkautuessa vähitellen edetä kokeilemaan näistä jokaista!


Koe kaupunki tai paikka lähelläsi

Lähellä voi olla 20 tai 200 km kodistasi, saat itse valita millä tavalla määrittelet tämän. Koe kaupunki, kylä tai alue lähelläsi, ja huomaat varmasti jopa sieltä löytyvän mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Jos mahdollista, ovat julkinen liikenne ja pyörä kaksi loistavaa tapaa liikkua vihreästi.

Paikkoja joita itsekin haluaisin kokea: Kustavi, Hanko, Paattinen.
Kokeile sinulle vieraan ruokakulttuurin ravintolaa

Ehkä et vielä ole kokeillut kimchiä, mutta olet kiinnostunut siitä? Ehkä olet kotoisin Suomesta, mutta tiedät hyvin vähän maan ruoasta? Ehkä Venäjä kiinnostaa? Jne. Jos pystyt löytämään ravintolan läheltäsi, josta saa sinulle uuden ruokakulttuurin ruoka-annoksia - käy katsomassa! Jos et pysty löytämään tällaista ravintolaa, ruoan voi tietysti halutessaan tehdä itse kotona. Tein miten tahansa - on tämä hauskaa ajanviettoa kenelle tahansa.

Vinkki: lue lisää valitsemastasi maasta, jonka ruokaa aiot kokeilla - se täydentää elämystä!

Näistä olen itse kiinnostunut: Venäjä, Marokko, Ranska.


Katso luontoelokuva

Elokuvien katsominen on kiehtovaa. Esimerkiksi Our planet-elokuvat tai dokkari alkuperäiskansoista Amazonaksen sademetsissä, poronhoidosta Lapissa ja Transsiperian rautatiestä saattaa kiinnostaa juuri sinua. Elokuvien kautta pystymme oppimaan uutta ja saada lisäymmärrystä muista ihmisistä ja kulttuureista, matkustamatta mihinkään.

Osta oma Interrail-passi ja matkusta Euroopassa

Jos olet alle 27-vuotias tai jos olet eläkeläinen saat alennusta Interrail-passistasi! Tämän lisäksi Interrail-passit ovat alennuksessa muutaman kerran vuodessa jolloin kannattaa ostaa omansa. Näin voi säästä jopa satoja euroja. Itse matkustin viime vuonna Interrail-passilla läpi Euroopan poikaystäväni kanssa ja se oli paras tekemäni matka ikinä. En ole ikinä tuntenut olevani yhtä onnellinen kuin silloin!

Paikkoja jonne haluan matkustaa Interrailin avulla: Skotlanti, Italia, Irlanti.


Koe Suomi autolla

Autolla? Millä tavalla se voi olla ympäristöystävällistä Julia? Ymmärrän ettei tämä heti kuulosta vihreältä valinnalta ellei kyseessä ole sähköauto, mutta sain todella hyvän kommentin tästä omassa blogissani vähän aikaa sitten. Kun käyttää autoa matkustustapana, siinä voi nukkua hotellien tai muiden majoituspaikkojen sijasta ja samalla pystyy myös tehdä ruokaa ja syödä siinä.

Välttämällä majoituspaikkoja mahdollisimman paljon, pystyy säästämään luonnonvaroja, ja tekemällä oman ruokansa säästää sekä rahaa että luontoa, kun pystyy valitsemaan itselleen sopivia ympäristöystävällisiä elintarvikkeita. Tämän lisäksi ei oikein voi kieltää, etteikö olisi kätevää liikkua autolla paikkakunnilla, jossa julkinen liikenne ei välttämättä ole kovin hyvällä mallilla.

Tänne haluaisin matkustaa autolla: Järvisuomeen, Lappiin kaikissa pohjoismaissa, saaristoon kuten esim Kökariin.
Staycation - ole turisti kotonasi

Ryhdy turistiksi omassa kotikaupungissasi. Tämä saattaa kyllä olla aika "nähty" vinkki ekomatkailussa, mutta silti mielestäni aivan loistava idea. Esim. kotikaupungissani Turussa on niin paljon erilaisia paikkoja, joita en vielä ole nähnyt, ihan vain siitä syystä etten ole uskonut löytäväni uutta täältä. Mutta siinä olen ollut väärässä, sillä löytyyhän täältä vaikka mitä! Esim. Nummi on aivan ihana uusi tuttavuus minulle! Läheltä saattaa löytää vaikka minkälaisia helmiä. Telttaile metsässä, varaa hotelliyö, käy tuttavan luona yökylässä jne. Uskalla kokea uutta kotona!

Paikkoja joita haluaisin nähdä Turussa: Maarian uimaranta, saari jonne Ukkopekan höyrylaiva vie, Maanpää Hirvensalossa.


Päiväretket

Matkan ei tarvitse olla monen päivän juttu, yritä nähdä elämää seikkailuna myös arkisin. Tämä saattaa kuulostaa hassulta, mutta itse ainakin uskon meidän matkustavan kauas (ja usein lentokoneella) etenkin jos arkielämä tuntuu tylsältä ja kaipaamme irtiottoa. Tämän sijaan voisimme antaa minkä tahansa päivän olla seikkailu ja rikastuttaa jokapäiväistä elämää uusilla kokemuksilla ja paikoilla. Tee metsäretki, kokeile avantouintia, jos jaksat, pyöräile mahdollisimman kauas ja ota eväät mukaan, järjestä piknik kevään ensimmäisenä lämpimänä päivänä, kokeile jotain uutta tai erikoista kuten huonepakopeliä jne. Yritä tehdä päivästäsi mahdollisimman mielenkiintoinen.

Käy kirjastolla ja lue jotain uutta

Mielestäni kirjasto rakennuksena, mutta myös erilaiset kirjat antavat jotain aivan erityistä elämääni. Kirjat matkustamisesta tai minulle tuntemattomista paikoista, kulttuureista ja elämäntarinoista ovat täydellinen tapa kokea ja oppia uutta, tarjoten hyvin samoja asioita kuin matkustaminen! Itse rakastan Turun kirjastoa ja haluaisin näyttää paikkaa ihan jokaiselle. Sieltä löytyy uutta ja vanhaa, tietokoneita, joista pystyy löytämään itselleen sopivia kirjoja ja sen lisäksi tämä on ihana paikka työskennellä omalla läppärillä. Kirjasto on itsessään upea elämys ja siellä oleminen tuo aina lisää energiaa minulle.

Vinkki! Turkulainen, tule paikalle heti pääkirjaston avattua niin saatat saada ihana keltaisen mukavan tuolin suuren ikkunan vierestä yläkerrasta. Ehkäpä sinunkin kotipaikkakuntasi kirjastossa on olemassa ns. parhaita paikkoja tunnelmallisilla näkymillä?

Näistä kirjoista olen kiinnostunut: Arv och miljö, Kesäkirja, Muumipapan urotyöt.


Järjestä teemajuhlat

Matkusta viidakkoon, 80-luvulle, Meksikon lämpöön tai ihan minne tahansa järjestämällä itsellesi sopivat teemajuhlat. Lainaamalla kasveja kavereilta pystyt tekemään omasta asunnostasi viidakon, tekemällä kirppislöytöjä tai katsomalla perheen tai tuttavan vaatekaappiin pystyt matkustamaan muodin historiassa, kokkailemalla uutta ruokaa kavereillesi voitte viettää Arvostele mun illallinen-illallista. Tai, parasta omasta mielestäni: järjestä peli-ilta.
10  Matkusta Viking Grace-laivalla

Ymmärtääkseni Viking Grace tuottaa huomattavasti vähemmän päästöjä verrattuna muihin ruotsinlaivoihin ja on sen takia vihreämpi vaihtoehto matkustaessa Suomesta Tukholmaan. Jos haluat, voit jatkaa Tukholmasta Kööpenhaminaan junalla ja matkalla pysähtyä esim. Lundissa ja Malmössa jos tekee mieli. Tämä on ehdottomasti yksi unelmamatkoistani. Yövyt vain yhden yön laivalla ollaksesi aamulla perillä uudessa maassa uusine mahdollisuuksineen. Liput voivat myös olla mielettömän edulliset jos ne ostaa hyvissä ajoin.

Matkoja joita haluaisin tehdä Viking Grace-laivalla: Tukholma-Göteborg, Tukholma-Lofoten, Tukholma-Malmö.


11  Matkusta bussilla

Puhumme paljon junamatkailusta lentämisen sijasta - mutta voiko olla niin että samalla unohdamme yhden tärkeän vaihtoehdon? Bussit eivät välttämättä ole yhtä ympäristöystävällisiä kuin junat, mutta toisaalta liput saattavat olla huomattavasti edullisemmat, ja ovat kuitenkin ympäristöystävällisempi matkustustapa kuin lentäminen. Tiesitkö, että Pariisiin pääse alle vuorokaudessa Kööpenhaminasta bussilla? Sen lisäksi busseilla pääsee melkein kaikkialle, kun taas junat vaativat raiteet kulkeakseen, eivätkä välttämättä pysähdy esim. pienillä paikkakunnilla. Hyödynnetään siis myös busseja!


Kerro omat out of the box  -matkailuideasi alle!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.