19. tammikuuta 2021

Vaatehuolto: Takin arkihuolto

Teksti ja kuvat: Ann-Christine Mäkelä
Julkaisussa käytetään mainoslinkkejä.

Julkaisussa näkyvä takki saatu Weekendbeeltä
aiemman yhteistyön tiimoilta.

Vaatteiden säännöllinen hoito ja huolto on pitkällä aikavälillä niin ekologisesti kuin taloudellisestikin fiksua. Kerroimme enismmäisessä Vaatehuolto-kategorian julkaisussa, Neulevaatteen päivittäin huolto, miten opettelemalla muutaman kätevän niksin vaatteiden hoidosta, pystyt pitämään parempaa huolta lempivaatteistasi, jolloin ne säilyvät käytettävänäsi ja ilonasi pidempään.

Sama pätee tietysti myös ulkovaatteisiin, joihin kohdistuu erityisen paljon kulutusta; käytössämme on todennäköisesti sisävaatteisiin verrattuna huomattavasti harvempi ulkovaatekappale, joita käytämme lähes päivittäin kauden aikana. Likaa muodostuu herkemmin kotoa poistuessa ja runsas käyttö esim. liikkuessa saattaa altistaa ulkovaatteen kuten takinkin tunkkaisille hajuille.

On siis selvää, että takkikin kaipaa säännöllistä huolenpitoa, jotta se lämmittäisi meitä mahdollisimman pitkään ja säilyisi hyvännäköisenä. Takin arkihuollossa kaiken a ja o, paikallinen puhdistaminen pesun sijaan, paitsi pitää takin siistinä myös säästää takin teknisiä ominaisuuksia ja pitää lämpöeristeet muhkeana pidempään.

Pidä siis takistasi hyvä huolta ja ota esimerkiksi nämä kolme vaatehuoltovinkkiä rutiiniksi.Leukalinjasta meikkiä itsestään keräännyt kaulus on helppo puhdistaa, kun tietää miten toimia.
Pyyhi lika liinalla

Takki kerää yllättävän paljon likaa ja tahroja arjen temmellyksessä. Nojaamme huomaamatta pölyiseen seinään, sotkemme rinnuksen on-the-go välipaloilla, halaamme kuraisia lapsia ja kannamme pihalla tassutelleita lemmikkejä.

Takki ei tästä huolimatta välttämättä kaipaa pesua, vaan yllättävän pitkälle puhdistuksessa pääsee kostealla siivousliinalla tai rätillä. Omia kestoliinasuosikkejani ovat Kiertin kotimaiset hamppurätit.

Poista kevyt lika pyyhkimällä pintaa kostealla liinalla tai käsittele tahra paikallisesti saippualla ja pyyhi puhtaaksi.


Poista kauluksen meikkitahrat

Puuterista tai meikkivoiteista tahriintunut kaulus on tuttu näky ja pinttyneenä hankala poistettava. Mitä nopeammin tartut tahrojen poistamiseen, sitä paremmin ne irtoavat.

Poista tahrat ihannetilanteessa aina tarvittaessa tai esimerkiksi viikon päätteeksi.

Ennaltaehkäise kauluksen meikkitahroja käyttämällä kaulahuivia, sekä joko välttämällä kaula-alueen meikkaamista tai puuteroimalla sen huolellisesti sävyttömällä kiinnityspuuterilla.

Poista syntyneet meikkitahrat käsittelemällä alue sappisaippuan ja vanhan pehmeän hammasharjan avulla. Toista tarvittaessa muutama kerta ja poista saippuaan liuennut meikki välillä kostealla liinalla. Käytä hammasharjaa todella hellävaraisesti. Ei se paine, vaan sivusuuntainen liike!


Tuuleta ja raikasta

Jatkuvassa käytössä oleva takki saattaa ajan saatossa alkaa tuoksahtaa tunkkaiselle, siihen tarttuessa niin ympäristön kuin kehon hajuja.

Ennaltaehkäise säilyttämällä myös takkeja mahdollisimman ilmavasti ja anna takille mahdollisuuksien mukaan lepopäiviä.

Poista epätoivotut hajut tai tunkkaisuuden nostamalla takki ulos pakkaseen muutamaksi tunniksi tai yön yli. Kokeile myös kainaloalueiden ja kauluksen pikaraikastusta miellyttävän tuoksuisella etikkapohjaisella tekstiilisuihkeella. Oma suosikkini on SEES appelsiini-piparminttusuihke, jota tekee mieli suihkia ihan muuten vaan ja kaikkialle!
Lue lisää vaatteiden huoltamisesta uudesta Vaatehuolto-kategoriastamme.


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun

  1. Hyviä vinkkejä, kiitos niistä! Mietin millainen liina olisi paras. Sopiiko myös kuituluuna hommaan? Hyvä idea myös tuo hammasharjan käyttö poistamaan meikkitahrat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että pidit vinkeistä! 😊 Uskon kaikenlaisten liinojen sopivan tähän, etenkin kun pyyhkii kevyesti eikä ns. hankaa.

      Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.