21. tammikuuta 2021

12 x eettinen ja ekologinen alusvaatemerkki

Teksti ja asukuvat: Ida Tokola
Tuotekuvat alusvaatemerkkien sivuilta

Idan päällä olevat Lovanna Lingerien alusvaatteet saatu
Julkaisussa käytetään *mainoslinkkejä


Ekologisten ja eettisten alusvaatteiden löytäminen saattaa joskus tuntua haastavalta, sillä valikoimaa ei ole vielä valtavasti. Vastuullisesti valmistettuja alusasuja alkaa kuitenkin löytyä jo markkinoilta, ja uusia merkkejä tulee koko ajan lisää. Keräsimme tähän postaukseen kymmenen merkkiä helpottaaksemme urakkaasi, kun etsit seuraavan kerran uusia alusvaatteita.Muutamia huomiota ja vinkkejä:

 • Tutustu vastuullisten alusvaatemerkkien valikoimaan hyvissä ajoin etukäteen. Näin tiedät, kenen puoleen kääntyä kun tarve uusille vaatteille on ajankohtainen.
 • Monet vastuullisemmat alusvaatteet ovat tällä hetkellä paljon kalliimpia kuin halpamuotiketjuista ostetut. Tämä kannattaa huomioda ja varata rahaa ostoksille totuttua enemmän. Kannattaa pitää silmät auki verkkokauppojen alennusten varalta: monet merkit (esim. Organic Basics) antavat 10% alennuksen ostoksesta, kun tilaat heidän uutiskirjeensä.
 • Jos tilaat vaatteita netistä, hanki mittanauha ja tutustu omiin mittoihisi. Mittojen ja kuppikoon tietäminen helpottaa tilauksen tekemistä.
 • Mikäli haluaisit kokeilla alusvaatteita etukäteen ennen ostopäätöksen tekemistä, kannattaa tehdä päiväretki Helsingissä sijaitsevaan Nudge-myymälään. Heillä on tällä hetkellä ehkä Suomen laajin valikoima vastuullisia alusvaatemerkkejä. 
 • Vastuullisilla vaatemerkeillä on toistaiseksi huonosti tarjolla isoja pluskokoja. Jos et löydä itsellesi sopivaa kokoa tai pysty muusta syystä ostamaan vastuullisilta merkeiltä, ei kannata lannistua. Panosta alusvaateostoksilla laatuun ja pidä jo olemassa olevista vaatteistasi hyvää huolta. Vastuullisille brändeille kannattaa myös lähettää palautetta ja toivoa itselle sopivaa kokoa ja mallia.

Organic Basics

Organic Basics on nimensä mukaisesti perusvaatteisiin erikoistunut vaatemerkki. Tämä tanskalainen firma on vastuullisen muodin saralla innovatiivinen edelläkävijä, jolle ympäristöystävälliset ja eettiset tuotantotavat ovat toiminnan keskiössä. Organic Basics käyttää vaatteissaan monipuolisesti erilaisia ekologisia materiaaleja kuten unelman pehmeää lyocellia, ekologista kierrätysvillaa ja luomusertifoitua puuvillaa. 

Organic Basicin valikoimassa on useita erilaisia rintaliivi- ja alushousumalleja. Kokoja on saatavilla välillä XS-XL. Tuotteita voi tilata suoraan heidän verkkokaupastaan tai kotimaiselta *Weekendbeeltä.

Lue lisää merkistä: Organic Basics - kestävää muotia Tanskasta


Lovanna Lingerie

Lovanna Lingerie on kotimainen, kauniita ja moderneja alusvaatteita valmistava yritys. Lovannan rintaliivit ja alushousut on valmistettu kierrätetystä polyamidista ja luomupuuvillasta Latviassa. Kuppikokoja on saatavilla välillä A-G ja alushousuissa ko'ot ovat välillä 36-44.

Lovanna on raikas tuulahdus eettisten alusvaatteiden maailmaan, sillä heidän alusvaatteissaan on kauniit, naiselliset leikkaukset ja pitsiyksityiskohtia. Rintaliiveistä löytyy myös tukevia malleja, jotka sopivat suuremmillekin rinnoille.

Nude Label

The Nude Label on espanjalainen merkki, joka valmistaa vaatteensa mahdollisimman paikallisesti kotimaassaan. Nude Labelin valikoimassa on minimalistiseen tyyliin sopivia, simppeleitä alusvaatteita, jotka on valmistettu luomupuuvillasta. Värivaihtoehtoja on useita ja kokoja on saatavilla välillä XS-XL. Nude Labelia myy Suomessa helsinkiläinen Nudge.

People Tree

Jo 90-luvulla Japanissa perustettu People Tree on ekologisten luonnonmateriaalien sekä eettisen ja kestävän muodin pioneeri. He ovat omistautuneet Reilun kaupan periaatteisiin eli hyviin työolosuhteisiin, ympäristöystävällisyyteen sekä reiluihin palkkoihin. He tukevat aktiivisesti 13 Reilun kaupan kumppanitrityksen kautta viljelijöitä, tuottajia ja käsityöläisiä ympäri maailmaa.

People Tree valmistaa luomupuuvillaisia alusvaatteita minimalistisilla ja selkeillä leikkauksilla. Kokoja on saatavilla väliltä XS-XL. People Treen alusvaatteita myyvät muun muassa Fair.fi, Karma.fi ja Weecos. Hinnat ovat eettisten alusvaatteiden huokeimmasta päästä.

ABOUT

ABOUT on liettualainen, Keski- ja Itä-Euroopan suurin ja edistyksellisin tekstiili- ja vaatevalmistaja. ABOUT käyttää tuotteisaan pääasiassa puuvillaa, merinovillaa, pellavaa ja modaalia, mutta kehittää jatkuvasti uusia innovaatiota materiaalien saralla. Yksi heidän uusimmista materiaaleistaan on ruokateollisuuden ylijäämästä valmistettu soijakuitu. Erityisen ABOUTista tekee myös se, että merkki käyttää aloe veraa, mehiläisvahaa, silkkiproteiineja ja hopeaioneita mallistoissaan tehostamaan tuotteidensa mukavuutta.

ABOUTin alusvaatteita on saatavilla useissa eri väreissä ko'oissa XS-XL. Suomessa heidän vaatteitaan myy ainakin helsinkiläinen Nudge.

Thinx

Thinx valmistaa kauniita, pestäviä ja elämää helpottavia kuukautisalushousuja. Ne tuntuvat päällä aivan tavallisilta alushousuilta, mutta pitävät sisällään mallista riippuen jopa neljän tamponin verran vuotoa. Useista kerroksista koostuvat alushousut voivat vuodon määrästä riippuen korvata kokonaan siteiden, tamponien ja kuukupin käytön, tai niitä voi käyttää lisäsuojana edellämainittujen lisänä.

Thinxin valikoimassa on useita eri värejä ja malleja. Kokoja on tarjolla välillä XS-3XL. Suomessa heidän kuukautisalushousujaan voi ostaa Helsingistä Nudge-myymälästä (huom. ei tilattavissa verkkokaupasta).

Woron

Tanskalainen Woron valmistaa alusvaatteensa ihanan pehmeästä modaalista, ekologisesta kierrätyspolyesterista ja luomupuuvillasta. Mallistosta löytyy niin minimalisitisempia perusalkkareita kuin koristeellisempia pitsialushousujakin. 

Kaikki Woronin tuotteet ovat vegaanisia. Kokoja on saatavilla välillä XS-XL. Woronin verkkokaupasta voi tilata Suomeen, mutta tuotteita myy myös kotimainen Nudge.

Underprotection

Underprotection on niin ikään tanskalainen alusvaatemerkki, joka valmistaa kauniita pitsikoristeltuja alusvaatteita useissa eri väreissä ja kuoseissa. Mikäli olet kaivannut jotain värikkäämpää ja näyttävämpää perus puuvilla-alusvaatteiden rinnalle, tsekkaa Underprotectionin valikoima!

Merkki käyttää ekologisia materiaaleja kuten kierrätettyä polyesteria, kierrätysvillaa, lyocellia ja luomupuuvillaa. Kokoja on saatavilla välillä XS-XL. Heidän verkkokauppansa toimittaa Suomeen.

Tam-Silk

Tam-Silk on kotimainen yritys, joka valmistaa kaikki tuotteensa Suomessa Kangasalla. Heidän valikoimassaan on useita perusmallisia alushousuja eri materiaaleista (bambu, puuvilla, villasilkki). Tam-Silkin alusvaatteet ovat tämän listauksen edullisimpia, sillä heidän puuvillaiset alushousunsa maksavat vain 9,90 euroa kappale. Suurinta osaa malleista on saatavilla XS-XXL kokoisena, mutta yhtä korkeavyötäröistä mallia on saatavilla 62 kokoon saakka.

Patagonia

Urheiluvaatteistaan tunnettu Patagonia valmistaa myös alusvaatteita. Hipstermalliset alushousut on suunniteltu erityisesti aktiivista urheilukäyttöä varten kierrätetyistä nylonista. XS-XL kokoisia alushousuja saa tilattua kotimaisesta *Weekendbee-verkkokaupasta.

Lue lisää merkistä: 2 x eettinen talvitakki kierrätetystä untuvasta


Näitä odotamme 


Lempi Underwear

Lempi Underwear on juuri toimintaansa aloitteleva suomalainen alusvaatemerkki. He valmistavat alusvaatteita käsityönä kotimaisesta tencel-trikoosta. Jäämme innolla odottamaan toiminnan alkamista! Sitä ennen kannattaa ottaa heidän Instagram-tilinsä seurantaan.

BOSAT


BOSAT
on uusi helsinkiläinen alusvaatemerkki, jonka kaarituettomat ja toppaamattomat liivit on suunniteltu erityisesti suurille rinnoille. BOSAT-merkin alusvaatteet on valmistettu käsin Helsingissä ja niiden päämateriaalina on Suomessa tuotettu luomupuuvillatrikoo. 

Rintaliivien kokotarjonta on kupeissa AAA-kupista O-kuppiin ja ympärys 60–105. Alushousujen kokotarjonta on 34–58. Toiminta on vielä alussa ja tuotteiden on tarkoitus tulla myyntiin vuoden 2021 aikana.Jäikö suosikkimerkkisi puuttumaan listalta? Vinkkaa meille kommenteissa!


Osallistu keskusteluun

 1. Kiitos kattavasta artikkelista! Oletteko muuten kuulleet sellaisesta alusvaatemerkistä kuin Dorina? Löysin sattumalta Prismasta(!) heidän eco moon-kuukautisalushousunsa eikä merkki sanonut mulle mitään. Jäin miettimään, että onkohan kyseessä ihan legit eettinen merkki vai joku hämärämpi yritys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Essi, kiva jos jutusta oli iloa! Meidän pienen selvittelyn jälkeen vaikuttaisi siltä, että Dorina on vanha saksalainen alusvaatemerkki, joka on nyttemmin ottanut käyttöön myös ekologisia kierrätysmateriaaleja ja luomupuuvillaa. Emme löytäneet valitettavasti tietoa siitä, missä heidän tuotteensa valmistetaan, mutta noin muuten merkki vaikuttaa ihan hyvältä! Heidän sivujensa perusteella merkki selvästi haluaa ottaa ympäristöasiat huomioon tuotannossa :)

   Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.