17. maaliskuuta 2019

Aktiivihiiltä ja hammaslankaa - hampaiden hoitaminen ekologisestiNiin, luonnonkosmetiikka ei todellakaan ole pelkkää pinnallista hömppää, vaan ulottuu myös välttämättömän hygienian puolelle. Hampaiden pesu ei ole läheskään ensimmäinen mieleen tuleva asia, kun puhutaan kosmetiikasta, siitä huolimatta, että se koskettaa miestä jokaista päivittäisellä tasolla. Jotenkin se on tärkeydestään huolimatta vain niin rutiininomaista ja vähän tylsää, ettei se ole ensimmäisenä mielessä, luulisin? No, tässä sitä kuitenkin ollaan, käytännöllisyyden ja tarpeellisuuden äärellä.

Mitä tulee suureen fluorikeskusteluun, en koe olevani oikea henkilö neuvomaan suuntaan enkä toiseen, vaan kannustan jokaista tekemään tuon henkilökohtaisen päätöksen itse. Minä lukeudun porukkaan, joka käyttää fluorillisia hammastahnoja, mutta en ole niin nokonuuka fluorimäärien kanssa. Sen sijaan olen äärimmäisen tarkka siitä, että hammastahna on maultaan raikas, eikä sisällä karheita kiteitä tai rouhetta, joka takuulla vahingoittaisi hampaiden kiillettä. En nyt haluaisi kuulostaa nirsolta, mutta kyllä minä haluaisin että hammaspesun jälkeen tuntuu siltä, että hampaat oikeasti tuli pestyä.

Ja nyt sanon ääneen sen, mitä niin harva tekee: miellyttävän raikas maku ja rakeeton koostumus tuntuu olevan lähes mahdoton yhtälö luonnollisissa hammastahnoissa ja on yleisin syy siihen, miksi niin moni palaa takaisin tutun ja turvallisen Pepsodentin tai Colgaten pariin. Olen itsekin vitkutellut tämän kanssa ja heittänyt lukemattomat tunkkaiset tahnat mäkeen, joten ymmärrän tuskan.

Lukuisten hämmentävien makuelämysten ja rouskuvien tahnojen jälkeen olen onnistunut löytämään muutaman suosikin koko perheelle, joihin palaamme nyt toistuvasti:Reilusti mintun makuinen ihan tavallisen hammastahnan kaltainen vaihtoehto niille, jotka ikävöivät vanhaa Pepsodentia. Hammastahnaa metsästäneet tiedätte, että tämä on tässä kohtaa valtava kehu ja todennäköisin syy siihen, että se niittää viiden tähden arvosteluja verkkokaupasta toiseen. Fluorimäärä on suositeltu 1450 ppm.Kaikista kokeilemistani aktiivihiilihässäköistä käyttöystävällisin, raikkain ja halvin vaihtoehto. Ainoa, jota olen jaksanut käyttää enemmän kuin yhden käden sormilla laskettavan kertamäärän verran. Tämä ei sotke ja maistuu raikkaalle mintulle. Aktiivihiili kirkastaa hampaiden väriä ja poistaa pinnan värjäymiä, mutta ei ns. valkaise hammasluun luontaista värisävyä. Fluorimäärä on suositeltu 1450 ppm. Huom! Käyttöä suositellaan varmuuden vuoksi vain kausiluontoisesti.Huomattavasti aiempia miedompi hammastahna on täydellinen totutteluhammastahna ns. oikeisiin hammastahnoihin pienten lasten hedelmien ja marjojen makuisten tahnojen jälkeen käytettäväksi. Se sisältää 1000 ppm fluoria, joka on suositusmäärä alle 3 vuotiaalle kerran päivässä sipaistuna ja sitä vanhemmille kaksi kertaa päivässä käytettäväksi. Tahna vaahtoaa vain vähän ja on siten pienten mielestä miellyttävä käyttää. Sopii myös aikuiselle, joka haluaa miedomman tahnan. Saatavilla myös tavallisista ruokakaupoista.Miedon tuttifruttisella hammastahnalla on kiva totutella hammaspesuun. Koostumus vastaa Urtekramin Mint hammastahnaa ja vaahtoaa minimaalisesti. Tahna ei sisällä fluoria ja on siksi hyvä vaihtoehto suositelluksi kakkoshammastahnaksi alle 3-vuotiaille. Saatavilla myös tavallisista ruokakaupoista.

Mutta ekoilu ei suinkaan lopu pelkkään hammastahnaan! Voit täydentää hammashoitoa esim. näillä välineillä:


The Humble & co Humble Brush aikuisten hammasharja - 4,90€

Tämä bambusta valmistettu hammasharja on paras kokeilemistani ekoharjoista. Kokoja on saatavana erikseen aikuisille ja lapsille, eri väreissä, jotta perheenjäsenten harjat erottaa varmasti toisistaan. Hammasharjavarren voi kierrättää biojätteen mukana, mutta nylonharjakset on hyvä nykäistä irti ennen sitä. Saatavana myös mustilla harjaksilla.

Sanon Humble Brusheja hyvänmielen hammasharjoiksi, sillä valmistaja Humble & co pyörittää osalla varoistaan Humble Smile Foundation hyväntekeväisyysjärjestönsä, joka jakaa kehitysmaissa paitsi hammasharjoja ja -tahnoja, myös levittää tietoa ja tarjoaa hammashuollon palveluita niitä tarvitseville.

Huom! Humble & co hammasharjat ovat monen mielestä suht kovia - kurkkaa kommenttiboksista lisää pehmeitä vaihtoehtoja!Sama kuin yllä, mutta pienemmässä koossa. Lasten hammasharjojen harjakset ovat leikkisästi keltaiset, pinkit tai siniset.Täysin muoviton ja kierrätettävä vaihtoehto on tehty bambusta valmistetusta aktiivihiilikuidusta. Nämä biohajoavista kuiduista valmistetut hammaslangat ovat huomattavasti muovisia hammaslankoja mukavampi vaihtoehto etenkin meille, joilla on pienet hammasvälit; lanka antaa tarvittaessa sen verran periksi, ettei se ota kiinni hammasväleihin, mutta pinta on täydellisen karhea puhdistaakseen välit! Georganics on täytettävistä vaihtoehdoista edullisin, mutta tähän ei harmi kyllä ole saatavilla lisää merkin omaa lankaa. Jos siis haluat vähentää jätettä entisestään, valitse tämän sisälle Vömelin täyttöpakkaus. Edullisemmaksi vaihtoehdoksi puolestaan tulee kierrättää Georganicsin lasinen ja metallinen pakkaus, ja ostaa tilalle uusi samanlainen.Ahimsa-silkistä (ei vahingoita toukkia/perhosia) valmistettu hammaslanka toimitetaan pienessä paperipussissa ja on nollahukkailijan paras vaihtoehto hammaslangaksi.


Oletko tullut ajatelleeksi hammashoidon ekologisuutta?
Mikä on ollut vaikein korvattava?


//


I've had, just like many of you too, a hard time finding pleasant products to clean my teeth with. Take natural toothpaste for example, which for some reason seem to either have a rough texture or taste horrible. I don't want to sound picky, but I sure do want to feel like I've actually brushed my teeth when done. It would also be nice to avoid as much plastic as possible while doing this, right?

Luckily there are fresh, plastic free and natural alternatives to choose. For myself, I use Avril's peppermint toothpaste daily and The Humble & co's Charcoal toothpaste to brighten my smile once in a while. One of the best things I've found regarding natural dental care, is natural dental floss - oh my goodness yes! It's so much better and more pleasant to use for tight teeth. Give them a try!

Osallistu keskusteluun

 1. Käytän luonnonkosmetiikkaa myös hammashoidon puolella. Itseä ei harmita, etteivät ole pepsodentin kaltaisia. Päinvastoin, suuni on paremmassa kunnossa eikä syy ole floorissa. Epäilen että tavallisissa hammastahnoissa on niin paljon hajusteita, että se on syy ikenieni ärsytykseen. Mikä siis on loppunut luonnonkosmetiikkaan siirtymisen jälkeen. Rakastan myös Georganicsin hammaslankaa. Sähköhammasharjastani en luovu, mutta toivoisin siihen että kehittäisivät edes kierrätetystä muovista näitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, ei näistä mitään voi periaatteessa edes verrata perus pepsodentteihin, muuten kuin ehkä maun puolesta, mikä on tietenkin hyvä juttu 😊 Jotkut eivät siedä hammastahnoissa vaahtoavia aineita, voisikohan sulla olla kyse siitä? Vahva piparminttu ärsyttää kyllä sekin herkkää ihoa! Oli miten oli, hieno juttu että olet löytänyt toimivan vaihtoehdon 🙂 Kuule voisinpa melkein luvata, että tätä menoa sellaisia tulee takuulla lähivuosina! Toivotaan parasta!

   Poista
 2. Kiitos, näistä muutamat menee kyllä kokeiluun! Mua niin harmittaa toi humble brush, kun on ihanaa että niitä löytyy kaupoista jopa meidän tuppukylästä, mutta harjakset on vaan liian kovat mun superherkille ikenille ja muutenkin herkästi vihloville hampaille. Onkohan noi lasten harjat aikuisten harjoja pehmeämpiä? Oon siis kokeillu vaan aikuisten harjaa ja se oli liian kova.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Ja voi äh miten harmi tuon harjan kanssa! Voisi hyvin olla että ovat. Nyt en uskalla luvata, kun en ole kokeillut pestä niillä itse, mutta simun tilanteessasi saattaisin kyllä kokeilla 🙂

   Poista
 3. Minä teen oman hammastahnani ja mielestäni siinä oleva ruokasooda ja eteeriset öljyt kyllä yllättävästi raikastaa suuta vaikkei ehkä ihan samassa mielessä kun perus hammastahnat jossa kuvittelen, että ksylitol ja fluori saavat suun raikkaaksi. On oikeastaan vaan positiivisia kokemuksia sen jälkeen kun olen ruvennut omaa tahnaa tekemään, en kaipaa pepsodentia ollenkaan vaikka sitä välillä tulee käytettyä kun on vaikka kylässä. Käytän omissa tahnoissa eteerisenä öljynä teepuuta joka on ehkä maailman paras kaikkeen muuhunkin käyttöön. Suosittelen lämpimästi! Hyvä asia omien hammastahnojen teossa on pakkauksien ja rahan säästö (sen takia en esim osta ekohammastahnaa, koska en halua heittää pakkauksia roskiin enkä maksaa älyttömiä) ja se, että itse voi valita sen eteerisen öljyn joka itselle sopii parhaiten. Mielestäni tässä on myös kyse tietenkin tottumisesta uuteen, eli jos olettaa, että ekotahna tuntuu samalta suussa kun pepsodent, niin on aika väärällä asenteella liikenteessä. Itse olen jo vuosia pessyt hampaat omilla tahnoilla ja välillä hiilellä (vaikka hammaslääkäri sanoo, että hiili kuluttaa hampaan pintaa joka tosiaan ei ole hyvä asia) ja en ole kokenut tässä mitään ongelmaa, päinvastoin huomaan vielä herkemmin jos suussa on huono maku tai jäänyt hampaiden väliin jotain kun ei yliraikas maku suussa dominoi muita makuja. Oman hammastahnan tekeminen on myös maailman helpoin asia eikä vie enempää kun 5 minuttia. Netistä löytyy ohjeet, itse noudan Trash is for Tossers bloggaajan reseptiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsetehdyssä hammastahnassa on ehdottomasti tuo upea puoli, ettei siitä synny nimeksikään jätettä 😊 Itseäni arveluttaa kuitenkin tuo ruokasooda, joka on myös kovaa kulutusta hampaille, enkä siksi henk.koht. uskalla kokeilla 😔 Ihailen kuitenkin! Niin kauan kunnes nämä vaihtoehtoiset tahnat yleistyvät siinä määrin, että alkaa tulla uusia tutkimustuloksia, kannattaa epävarmana noudattaa virallisia suosituksia 🙂

   Poista
 4. Hei ja kiitos!

  Nyt nimittäin sattui niin ajankohtainen kirjoitus että.
  Viimeksi tänään huokailin, että hammastahna on ainoa kosmetiikkatuote, jota en ole vielä vaihtanut luonnonkosmetiikkaan. Syynä tähän on ollut tiedonpuute siitä, että riittävätkö luonnon vastaavat huolehtimaan suun terveydestä ja hygieniasta riittävästi. Tämän kirjoituksen perusteella uskallan nyt lähteä kokeilemaan.
  Itselleni parhaaksi matkaharjaksi (kotona käytän sähköistä) on osoittautunut Berlin Biobrush. Se on Humblea pehmeämpi ja sattuipa kerran kohdalleni aivan karmeanmakuinen Humble harja. En tiedä mikä bambuvarren oli pilannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattuipa aivan loistavaan saumaan siinä tapauksessa! Kyllä ehdottomasti riittää ja itseasiassa monen ien- ja limakalvojen ongelmat ovat helpottuneet vaihdon myötä 😊 Toivottavasti täältä löytyi vaihtoehto joka kolahtaa sullakin!

   Hui ihanko totta! Kääk, pitääkin maistella varovasti aina kun hankkii uuden 😅 Ihan totta, Berlin Biobrushit tosiaan ovat pehmeämpiä! Mulla se jäi jopa liian pehmeäksi niin en lämmennyt, mutta sehän voisi tosiaan olla hyvä vaihtoehto muillekin, jotka kokevat Humble Brushin kovaksi! Tosi hyvä, kun huikkasit 😊

   Poista
 5. Miksi useimmat hammastahnat sisältävät sorbitolia (eli, sokeria)? Mikä sen tehtävä on hammastahnassa? Mua yököttää pestä hampaita makealta maistuvalta tahnalta. Mutta harvassa on tahnat, joissa sitä ei ole.

  Tuossa Humblen hammasharjassa on järkyttävän kovat ja raapivat harjakset. Kova hinta ja jäi multa käyttämättä. Myös Berlinissä on melkoisen kovat, mutta satunnaisesti pystyy käyttämään. Jordanilta löytyy superpehmeä joka on myös halpa, mutta valitettavasti kovin epäekologinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio! Sorbitol on oleellinen osa hammastahnan koostumuksen luomisessa ja sillä on glyseriinin tapaan kosteuttava vaikutus, mikä tukee limakalvojen kuntoa. Sokerista poiketen se ei altista reikiintymiselle, eli sen suhteen ei huolta :) Harmi kuitenkin jos maistat sen tahnan läpi :(

   Tarkoitatko sitä Jordanin uutta eco-harjaa? Se on varmasti oikein pehmeää harjaa etsivälle kuitenkin parempi vaihtoehto kuin ihan tavis-pehmoharja, siispä kiitos vinkistä! Toivottavasti tämä osuu jonkun pehmeää harjaa etsivän silmään :)

   Poista

Nähdäänkö myös Instagramissa?

© Luonnonkaunis. Design by FCD.