11. elokuuta 2020

3 x Salaatti satokauden kasviksista

Kuvat ja teksti: Ida Tokola

Kesä ja aluillaan oleva syksy ovat runsaan satokauden aikaa. Moni puutarhuri saa näinä viikkoina iloita alkukesästä istutettujen vihannesten antimista ja kauppojen hyllyiltä löytyy toinen toistaan tuoreempia ja maistuvampia kasviksia.

Koska monien parvekkeella, puutarhassa ja viljelypalstoilla pensaat notkuvat nyt herneistä, kesäkurpitsoista, tomaateista ja muista vihanneksista, ajattelin kehitellä muutaman reseptin, joihin kesän kasvissatoa voi hyödyntää. Tuoreet vihanneksethan maistuvat ihan parhaimmilta sellaisenaan, joten ensimmäisenä on luvassa muutama salaattiohje.

Kaikissa ohjeissa hyödynnetään tämän hetken tuoreimpia satokausikasviksia eri tavoin. Pesto-kesäkurpitsa-pastasalaattiin voi heittää lähes kaiken kasvimaalta puskevan vihreän: tuoreet yrtit, miljoonat kesäkurpitsat, herneet ja pinaatit. Sopiipa peston joukkoon myös lehtikaali. Kreikkalainen salaatti taas on klassikko, ja mielestäni täydellinen tapa hyödyntää kypsiä, maukkaita tomaatteja.

Jutun viimeinen salaatti on alun perin Ida´s Cozy Corner -blogissani julkaistu nyhtökaura-punajuuri-salaatti. Tämä Lähi-Idän mauista ammentava ohje on ihana tapa käyttää elo-syyskuussa kypsyviä punajuuria. Ohje toimii hyvin myös myöhäisemmän syksyn ja talven salaattina, sillä punajuuria on hyvin tarjolla varastovihanneksena ympäri vuoden.

Nappaa tästä siis vinkit satokauden parhaisiin salaattiohjeisiin. Mikäli innostut kokeilemaan resepetejämme, olisi ihana nähdä niistä kuvia! Tägää kokkailuihisi Instagramissa @luonnonkaunis ja #luonnonkaunisruoka niin löydämme kuvasi.

pesto-kesäkurpitsa-salaatti

Pesto-kesäkurpitsa-pastasalaatti


Kahdelle tai kolmelle hengelle pääruuaksi

Tarvitset


200 g pastaa
öljyä paistamiseen
1 iso tai 2 pientä kesäkurpitsaa
1,5 dl herneitä tai edamepapuja
2 kevätsipulin vartta
iso kourallinen babypinaattia

Pesto

 
puntti tuoretta basilikaa
(muita tuoreita yrttejä, esim. minttua tai persiljaa)
1 dl pinjan- tai auringonkukansiemeniä
0,5 dl oliiviöljyä
(1 valkosipulin kynsi)
0,5 - 1 dl (vegaanista) parmesaanijuustoa
suolaa ja pippuria
puolikkaan sitruunan mehu

pestosalaatti kulhossa

Valmistus


Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa kesäkurpitsa paloiksi ja paista pannulla muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Valmista pesto tehosekoittimessa, morttelissa tai sauvasekottimella. Lado kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon ja aja sileäksi tahnaksi. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla oman maun mukaan.

Sekoita pinaatista, sipulista, pastasta, herneistä, kesäkurpitsasta ja pestosta salaatti. Voit halutessasi ripotella päälle vähän (vegaanista) fetajuustoa.

kreikkalainen salaatti lautasella

Kreikkalainen salaatti


Kahdelle hengelle pääruuaksi, neljälle hengelle lisukkeeksi

Tarvitset


200g (vegaanista) fetajuustoa
1 punasipuli
puolikas kurkku
3-4 isoa tomaattia tai rasiallinen kirsikkatomaatteja
oliiveja
(1 vihreä paprika)

Salaatinkastike


ripaus suolaa ja pippuria
0,5 tl kuivattua oreganoa
0,5 dl oliiviöljyä
0,25 dl viinietikkaa

Lisukkeeksi


tuoretta leipää

kreikkalainen salaatti lautasella

Valmistus


Pilko kurkku, tomaatit, (paprika) ja feta kuutioiksi. Silppua sipuli. Valuta oliivit. Sekoita aineksista salaatti kulhossa.

Sekoita salaatinkastikkeet ainekset keskenään ja lisää salaatin joukkoon.


Nyhtökaura-punajuuri-salaatti Lähi-idän tyyliin


Kahdelle tai kolmelle hengelle pääruuaksi

Tarvitset


salaattisekoitusta (n. 150g)
puntti tuoretta lehtipersiljaa
puntti tuoretta minttua
2-3 punajuurta
1 granaattiomena (tai kesällä punaherukoita)
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
(vegaanista) fetajuustoa
sitruunamehua
oliiviöljyä

Marinoitu nyhtökaura


1 paketti maustamatonta nyhtökauraa
1 dl tuoretta appelsiinimehua (puristin 1 veriappelsiinin)
2 rkl soijakastiketta
1 tl juustokuminaa
0,5 tl korianterijauhetta
suolaa ja pippuria

Jogurttikastike


2,5 dl vegaanista turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä
1 valkosipulin kynsi raastettuna
(0,5 tl valkosipulijauhetta)
kourallinen tuoretta minttua ja lehtipersiljaa
suolaa ja pippuria

Valmistus


Valmista ensimmäisenä punajuuret. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori punajuuret ja leikkaa ne lohkoiksi. Levitä ne uunipellille, lorauta päälle oliiviöljyä ja ripottele vielä päälle suolaa ja pippuria. Sekoita kevyesti. Paahda uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes punajuuret ovat kypsiä.

Valmistele sillä välin salaatti. Pese salaattisekoitus tarvittaessa. Voit myös silputa salaatin lehtiä pienemmäksi halutessasi. Silppua tuore minttu ja lehtipersilja. Säästä yrteistä kourallinen jogurttikastiketta varten ja laita sivuun. Siirrä salaatti ja loput yritit kulhoon tai isolle tarjoilulautaselle. Lorauta joukkoon oliiviöljyä ja purista sekaan hieman tuoretta sitruunaa. Sekoita hyvin.

Valmista jogurttikastike. Silppua kourallinen tuoretta minttua ja lehtipersiljaa terävällä veitsellä mahdollisimman hienoksi. Sekoita yrtit, raastettu valkosipulin kynsi, valkosipulijauhe, suola ja pippuri jogurtin / kermaviilin joukkoon. Jätä maustumaan jääkaappiin.


Leikkaa granaattiomena auki ja irroita siemenet. Kuori pistaasipähkinät. Ripottele siemenet ja pähkinät salaattipedille.

Valmista nyhtökauran marinadi eli sekoita yhteen puristettu appelsiinimehu, soijakastike, juustokumina ja jauhettu korianteri. Nyhtökauraa voisi periaatteessa marinoida jääkaapissa ennen paistamista, mutta itse yleensä yhdistän marinadin nyhtökauraan vasta juuri ennen paistoa ja hyvää on tullut niinkin. Kuumenna pannulla öljyä. Lisää nyhtökaura ja marinadi pannulle. Paista nyhtökauraa 5-10 minuuttia, niin että se alkaa ruskistua ja karamellisoitua pannulla. Mausta vielä suolalla ja pippurilla.

Viimeistele salaatti lisäämällä sen joukkoon punajuuret, nyhtökaura ja murusteltu feta. Tarjoa salaatin kanssa vaaleaa leipää ja jogurttikastiketta.

Jos haluat järjestää Lähi-Idän mauista inspiroituneen brunssin, suosittelen valmistamaan myös Chocochilin Elinan ohjeella shaksukaa ja Vegaanin matkassa -tilin Lotan lehtikaali-kikhernesalaattia.


Mikä on sinun suosikkisi satokauden kasviksista?


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.