4. tammikuuta 2016

Yhdeksän vinkkiä hyvinvoivaan ihoon



Jos vuodelle 2015 pitäisi keksiä jokin ihonhoitoon liittyvä teema olisi se ehdottomasti se, että aloin päästä oikeasti jyvälle ihonhoidosta. Miten juurtunut voikaan yleinen ja vajaa käsitys puhdistus-kasvovesi-kosteusvoidetriosta ollakaan? Viime vuonna satuin sieltä täältä kuitenkin bongaamaan todella hyviä neuvoja ja tietoa siitä, miten ihoa kannattaisi oikeasti hoitaa, ja minkälainen tiede sen takana oikeastaan piilee.

No onhan sanomattakin selvää, ettei tässä edelleenkään olla ihonhoidon ammattilaisia, mutta nämä toimivat vinkit ajattelin kuitenkin jakaa teillekin:


1) Älä puhdista liian tehokkaasti

Älysin omalla kohdallani aikoja sitten, ettei omalle iholleni sovi perinteiset puhdistusaineet tai -vaahdot, jotka tekivät iholle vain järkyttävän kireän tunteen. Vaikka puhdistusaine olisi ollut olevinaan kuinka hellävarainen, oli se liikaa. Ainoa toimiva vaihtoehto oli yllättäen puhdistusmaito, johon siirtymisen myötä taivas aukeni.

Mutta se mitä ymmärsin vasta aivan äskettäin on, että tuollaisia voimakkaammin peseviä tuotteita ei kannattaisi käyttää muillekaan ihotyypeille. Kuivan, atooppisen, akne, herkän, sekaihon ja muut mahdolliset omaavat, siirtykää hellävaraisempaan puhdistukseen!

Etenkin toisinaan kukkivan ja rasvoittuvan sekaihon kanssa voi tuntua uhkarohkealta päästää irti tujusta puhdistuksesta, ymmärrän pelon finnivallankumouksesta, mutta voimakas puhdistaminen saa ihon vain epätasapainoon, joka puolestaan aiheuttaa iho-ongelmia. Sekaiho kaipaa tasapainoa, ei rajuja otteita.

Oma pintakuivuuteen voimakkaasti taipuvainen sekaihoni (atooppisilla perintötekijöillä) tykkää kovasti Weledan hellivästä Almond-sarjan puhdistusemulsiosta.


2) Kasvovesi ON kaiken a ja o

Kasvovedestä ei vain voi puhua liikaa. Se viimeistelee puhdistuksen, palauttaa ihon ph-tasapainon puhdistuksen jälkeen, jotta iho voisi hyödyntää sille levitettävät ihonhoitotuotteet, mutta ennen kaikkea kosteuttaa ja hoitaa. Se on se ratkaiseva lenkki puhdistuksen ja muiden ihonhoitotuotteiden välillä, jonka skippaaminen ei ole mikään oikotie. Opettele rakastamaan kasvovettä, nyt.

Itse olen käyttänyt tänä syksynä Dabbaa (vaihtoehtoja löytyy iholle kuin iholle) sekä Madaran nokkossuihketta.





3) Iho kaipaa kahdenlaista "kosteutusta"

Tästä on kiitettävä Biodellyn Tanjaa. Ainaisen pintakuivuuden kanssa kamppailun tuloksena päätin astua ulos tuon puhdistustuote-kasvovesi-kosteusvoidetrion ulkopuolelle, mutta ilman Tanjan neuvoa vesikosteuden ja kasvoöljyjen eriävistä vaikutuksista, en olisi varmasti vieläkään älynnyt tutkailla asiaa lähemmin.

Iho on todella mielenkiintoinen ja monimutkainen elin lukuisine kerroksineen ja rakennusosineen, ja sen vuoksi ihon hoito, huolto tai tukeminen on myös monimutkaisempaa kuin voisi nopeasti ajateltuna uskoa. Sisälläni piilevä, lukion jälkeen haudattu bilsanörtti on taas ollut aivan täpinöissään ihon rakenteeseen ja tarpeisiin perehtyessä.

Kuivalta tuntuva tai samea iho voi siis kaivata kosteutusta (vettä), hyviä öljyjä tai kumpaakin. Tässä kai syy siihen, miksi osalla "kosteusvoiteena" toimii pelkkä neitsytkookosöljy (siis ÖLJY), kun taas osalla kookosöljyyn siirtyminen vain pahentaa tilannetta (vesikosteus jää uupumaan ja iho kuivuu).



4) Käytä useampaa tuotetta rinnakkain

Tyttäremme atooppisesta ihosta puhuessa lääkärimme kanssa, sain neuvon vaihdella vähintään kahta voidetta muutaman päivän tai viikon sykleissä, jotta iho ei tottuisi yhteen tuotteeseen. Tätä neuvoa kokeilin myös omassa ihonhoidossa, niin kosteutuksen kuin kasvovedenkin osalta, enkä kadu. Kannattaakin siis etsiä peilikaappiin yhden luottotuotteen sijasta kaksi luottotuotetta, jotka tukevat toisiaan ihonhoidossa ja antavat iholle hieman vaihtelua.

Jos et halua käyttää tuotteita rinnakkain esim. lyhyen säilyvyyden vuoksi, kannattaa edes vaihdella tuotteesta toiseen yhden purkin loputtua.





5) Ole perillä omasta ihotyypistäsi

Jos iho tuntuu voivan huonosti, kannattaa ensimmäisenä perehtyä omaan ihotyyppiinsä ja sen hoitoon. Miksi se oireilee, mitä se tarvitsee ja minkälaiset tuotteet sille sopivat? Se, että naapurin Helillä toimii loistavasti pelkkä neitsytkookosöljy, ei takaa sen toimivuutta omalla ihollasi.

Jos oma ihotyyppisi tuntuu mysteeriltä, en pidä lainkaan huonona vaihtoehtona poiketa kosmetologin luona, joka osaa varmasti neuvoa ja tulkita ihoasi ammattitaidolla. Kun oman ihon tarpeista on selvillä, on huomattavasti helpompaa löytää sille sopivat tuotteet.


6) Epäpuhtaudet eivät ole yhtä kuin rasvainen iho

Finnit ja mustapäät eivät olekaan, kuten yleinen käsitys lienee, merkkejä ihon rasvaisuudesta. Epäpuhtauksia ilmestyy monista muistakin syistä, joista päällimmäiset lienee ruokavalio, stressi ja hormonit. Itse saan finnejä leukaluun ja kaulan alueille jopa tietyistä akryylihuiveista!

Yllättävintä lienee kuitenkin, että ihon kuivuus voi aiheuttaa iholle epäpuhtauksia, sekä kosteustasapainon, tai no epätasapainon, vuoksi sekä esimerkiksi pintakuivuuden sulkiessa ihon pinnan. Jokainen ymmärtänee, että liian voimakkaasti pesevät (ja siten kuivattavat) tuotteet, sekä kosteutuksen kanssa fuskaaminen vain pahentaa tilannetta. Katkaise siis kierre!




7) Juo riittävästi ja syö hyvin

Se miten syöt, näkyy ihostasi, ja ihoa tuleekin ravita muutenkin kuin ulkopuolelta. Tankkaa siis nestettä ja hyviä rasvoja, ja syö muutenkin tasapainoisesti ja terveellisesti. Samaan kastiin menee myös stressaavat elämäntilanteet, yöunet... Huolehdi itsestäsi - se näkyy kasvoiltasi.


8) Anna aromaterapialle mahdollisuus

Kohtaan 7 viitaten, hankaliin elämäntilanteisiin kannattaa avoimin mielin hakea tukea aromaterapiasta, vaikkapa luonnollisten hajuvesien muodossa. Itse olen aivan myyty, ja tämä lienee yksi suurimpia oivalluksiani viime vuodelle. Lue postaukseni aiheesta täältä (yleisesti luonnollisista hajuvesistä) ja täältä (kokemuksiani niiden aromaterapeuttista vaikutuksista). Ei, aromaterapia ei ole huuhaata!

Kuten sanottu, mielen hyvinvointi heijastuu myös iholle, joten siitä kannattaa pitää huolta.



 

9) Älä tee ihonhoidosta ongelmaa

Viimeiseksi, ihonhoidosta ei tarvitse tehdä isoa numeroa, ellei sille ole tarvetta. Jos ihosi näyttää voivan mainiosti, niin jatka samaa rataa! Jos sitä vaivaa jokin, mutta se ei haittaa tai häiritse sinua, niin älä ota muiden monimutkaisista ihonhoitorutiineista paineita. Kauneudenhoidon kuuluu olla kivaa, ei väkisin vääntämistä :) Täysin virheetöntä ihoa taitaa myös olla turha tavoitella, sillä tavoitteluksi se jää, joten otetaan vain ihan iisisti!




Onko teillä ihonhoidon luottovinkkejä? Laittakaas jakoon!

Ann-Christine



Postaus sisältää mainoslinkkejä.
 

Osallistu keskusteluun

  1. Tämä oli niin tyhjentävä lista, ettei mulla ole lisättävää :) Mutta itse huomasin ison eron, kun vaihdoin puhdistustuotteet maitomaisempiin! Enää ei ole paluuta geeleihin ja vaahtoihin. Monella on varmaan mielikuva, että maitomaiset eivät puhdista tehokkaasti ja myönnän itsekin syyllistyneeni tähän. Mutta hellävarainen ei ole sama, kuin tehoton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta! Itsekin kuvittelin ettei puhdistusmaidolla saisi meikkejä pois, mutta kyllä tuolla vain lähtee meikkivoiteet ja muut! Avuksihan voi ottaa jonkin kasvosienen tai puhdistusliinan, jos haluaa lisätehoa :)

      Poista
  2. Tosi hyvä kirjoitus! Kuulun juurikin porukkaan jolla on kuiva ja epäpuhdas iho, mutta kookosöljy vain pahentaa tilannetta. Ilmeisesti minulla on myös liian tehokas putsari. Otankin vinkkisi heti kokeiluun. Sen sijaan kosteusvoiteiden vaihtelun olen itsekin huomannut ja kaapissa on peräti kolme voidetta sekä öljy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kuulostaa kyllä siltä, että joku hellempi puhdistustuote voisi tehdä ihmeitä :)

      Poista
  3. Hyvä kirjoitus! Itse aikaisemmin kuvittelin virheellisesti ettei minun iholleni sopisi öljyt, koska ihoni tuppaa rasvoittumaan ja siinä on epäpuhtauksia. Kuitenkin molemmat ongelmat johtuvat liiallisesta pintakuivuudesta, mikä hoituu tehokkaammalla hoidolla ja kosteutuksella eli siis vaikkapa öljyllä. Olenkin katsellut Weledan manteli kasvoemulsiota ja tämän suosituksen jälkeen taidan käydä nappaamassa sen kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii-in, ja aika loogista onkin, että jos iho kokee tarvitsevansa enemmän rasvoja (ja henkilö on vaikkapa siinä liian voimakkaan puhdistuksen kierteessä) niin ylituotannoksihan se menee, ja avun saakin lopettamalla kovat pesut ja antamalla niitä hyviä rasvoja kasvoöljyn muodossa :) Se on kyllä kokeilun arvoinen!

      Poista
  4. Hih, kiitos maininnasta:o) Ihan loistavia vinkkejä, mutta itse olen ymmärtänyt Katjan teksteistä että hän ei suosittele niitä voimakkaita puhdistuksia edes rasvoittuvalle iholle. No pitääpä tarkistaa hänen kirjasta! Viimeinen vinkkisi on oikeasti paras. Itse olen huomannut että mitä vanhemmaksi tulee (ja mitä enemmän saa lapsia, heh) sitä helpompi tuota viimeistä on noudattaa;o) -Tanja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, nyt kun itsekin selasin uudestaan, niin en tiedä mistä nappasin kuvan että rasvoittuva iho olisi ainoa, jolle sitä voisi edes kokeilla (tosin mullakaan ei jäänyt kuvaa, että sitä varsinaisesti suositeltaisiinkaan). Ja pitääpä jälkikäteen vielä eritellä akneihokin, ettei joku saa ihan väärää käsitystä! Kiitos kun huomautit :)

      Hehee, ihan totta! Ja joskus on oikeasti paljon järkevämpää vain painaa pää tyynyyn rankan päivän päätteeksi, kuin alkaa suorittaa tarkkaa ihonhoitorutiinia :)

      Poista
  5. Erittäin hyvin tiivistetty! :) Kerrohan sitten mitä mieltä olit Lumouksesta, itselleni se oli pienoinen pettymys, jos vertaa vaikka superihanaan E&T:n Super bioactive age control seerumiin, joka oikeasti kosteutti niin ettei sen päälle tarvinnut välttämättä laittaa mitään (kesällä). Lumous taas jättää ihon niin kireäksi, että se oikein huutaa öljyä tai voidetta perään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kerron omat kokemukseni! :) On jännää, miten tuotteet toimii niin eri tavoin erilaisilla ihoilla. Käsitin kuitenkin, että parhaan tuloksen saavuttamiseksi sitä kannattaisi käyttää kosteusvoiteen alla, vaikka kasvoöljyyn sekoitettuna?

      Poista
  6. Voitko vielä selventää mitä tuo "vesikosteus" tarkoittaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin yrittää! Iho tarvitsee siis samalla tavalla nesteitä, vettä, kuin vartalokin ja muut elimet, ei pelkkää rasvaa (öljyjä). Sen takia pelkän kasvoöljyn käyttö ei kosteuta ihoa sanan oikeassa merkityksessä, vaan tarvitaan kosteutta ( - nesteitä - vettä), muista tuotteista. Onnistuinkohan nyt vastaamaan siihen mitä mietit? :)

      Poista
  7. Mun ei oikeastaan tarvi tehä yhtää mitää iholleni, kun on luonnostaan hyvä. Kerran kun käytin kosmetiikkaa, niin sain vaan pahan ekseema-allergian. Siitä parannuttuani en oo käyttänyt enää mitää.

    VastaaPoista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.