6. syyskuuta 2016

Helpotusta kuiville hiuksille ja hiuspohjalle 

Mainitsin keväällä, että nyt kun olen vihdoinkin päässyt jyvälle siitä miten saan ihoni pysymään kunnossa, olisi seuraava askel hiusten, tai no oikeastaan päänahan, kunnon tasapainoittaminen. Kesä oli varsin huoletonta aikaa, jolloin tuli keskityttyä kutakuinkin kaikkeen muuhun kuin kauneusasioihin, mutta nyt lähenevä syksy ja talvi saivat vipinää kinttuihin.

Hiukseni ovat nimittäin hieman ongelmaiset. Ne ovat ihoni tavoin todella janoiset, ja siinä missä ihoni kanssa saan läträtä seerumeilla ja öljyillä, vaativat hiukseni niin ikään hoitavia ja kosteuttavia tuotteita. Jokin on kuitenkin ollut edelleen pielessä, sillä päänahkani hilseilee kuivuuden takia ja kutiaa herkästi rasvoittuessaan, ja hiuksiakin lähtee mielestäni turhan paljon, vaikka tukkaa löytyykin runsaasti. Itse hiukset ovat pysyneet oikein hyvässä kunnossa, mutta päänahka, se on jäänyt huomiotta.

Tiedän syksyn jälleen tuovan omat haasteensa tullessaan, joten käännyin Biodellyn puoleen. Yhdessä teimme pienen tilannekatskauksen hiustenhoitotuotteisiini ja suunnittelimme aikamoisen superkombon kuiville hiuksille ja päänahalle. Tällä setillä valmistaudun nyt kuivattaviin vuodenaikoihin.Janoisten hiusten ja ongelmaisen päänahan hoitosetti:Tiesittekö, että hilsettä on olemassa monenlaista? Varsinainen tulehdustilasta johtuvaan hilseilyyn liittyy usein voimakasta kutinaa ja tällaisissa tapauksissa kannattaakin ihan ensimmäisenä selvittää, mistä oma hilseily johtuu. Tulehdustilasta johtuvan hilseilyn taustalla on usein tali-ihottuma, atooppinen ekseema tai psoriaasi. Hiuspohja "hilseilee" kuitenkin useimmiten ihan vain kuivuuden takia, jolloin tällainen hiustuotteiden tsekkaus useimmiten riittää tilanteen korjaamiseen. Pahin moka minkä tässä tilanteessa voisi tehdä, on kuivan päänahan peseminen vahvoilla shampoilla päivittäin, kuten hilseen viralliseen hoito-ohjeeseen kuuluu. Kuiva päänahka kuivuu entisestään ja hilseilee entistä enemmän. Kierre on taattu, eikä hilseestä pääse eroon millään.


Kuten kuivan ihon kanssa kasvojen pesussa, on hiustenpesussakin valittava kuivalle päänahalle mahdollisimman hellä ja kosteuttava tuote. Tähän olenkin pyrkinyt ja esimerkiksi Madaran korjaava shampoo on ollut positiivisin kokemus tähän mennessä, mutta nyt minulle suositeltiin käytössä olleen Urtekramin ruusushampoon tilalle Uniquen kosteuttavaa shampoota kuiville ja vaurioituneille hiuksille. Urtekramin ruusushampoota en voi suositella hoitavuutta vaativille hiuksille, vaikka se perusshampoona onkin toimiva.

Uniquen kosteuttavan shampoon tuoksu on suloisen jugurttinen, joka sopii mielikuvaltaan oivasti hellivään shampooseen. Se sisältää paljon kosteuttavia, hoitavia ja rauhoittavia ainesosia kuten maitoproteiinia (heraa), aloe veraa, ruiskukkaa, kortetta, nokkosta, voikukkaa, koivunlehteä, rohtosalkoruusua, takiaista, levää, seljankukkaa ja kanervaa. Tämä on ollut aika nannaa hiuksilleni, jotka tuntuvat ihanan pehmeiltä ja hyvinvoivilta. Se pesee hiukset hyvin, mutta on kuitenkin niin hellä ettei hiuksiin jää narskuvaa tunnetta.

Kosteuttavan shampoon rinnalla käytän ehkä kerran kuukaudessa tarpeen vaatiessa Uniquen syväpuhdistavaa shampoota, joka on INCI:ltään hyvin samankaltainen kuin kosteuttavan shampoon alku, mutta ei sisällä suurinta osaa kosteuttavan shampoon sisältämistä kasviuutteista. Se jättää hiukset ihanan ilmaviksi, kuitenkaan kuivattamatta hiuksia näin satunnaisessa käytössä.

Syväpuhdistavan shampoon käyttö ei kuitenkaan ole millään tavalla pakollista tai oleellista varsinkaan kuivan päänahan hoidossa (ellei käytä runsaasti muotoilutuotteita, silloin hiuksiin kerääntyneet aineet on hyvä pestä pois syväpuhdistavalla shampoolla kuukausittain), vaan enemmänkin makuasia, ja omasta mielestäni kiva lisä hellän shampoon rinnalle. Jatkuvaan käyttöön en tätä valitsisi, vaan syväpuhdistavaan shampooseen tartun lähinnä jos hiukset alkavat tuntua lässähtäneiltä, sameilta, tai olen käyttänyt useana päivänä esimerkiksi suolasuihketta.

Hoitoaineena käytän edelleen kaikkien aikojen lempparia, Madaran korjaavaa hoitoainetta. Ylistyssanat eivät riitä kuvaamaan sitä silkkistä tuntua, jonka tämä hiuksiin jättää. Aina välillä koitan jotain muuta hoitoainetta kokeilun vuoksi, mutta tähän palaan joka kerta. Mikään muu vastaavan hintaluokan (tai halvemman) hoitoaine ei ole onnistunut pitämään latvoja hyvänä ja estämään risuisuutta.

Tämä syvältä korjaava ja kosteuttava hoitoaine sisältää mm. humektanttina toimivaa d-panthenolia (pro vitamin B5), lisäten hiusten kosteutta. Avokadoöljy kosteuttaa, vahvistaa, korjaa ja tuo kiiltoa, kun taas qvitten-hedelmä pehmentää, kosteuttaa ja kirkastaa hiuksia. Se sisältää myös Uniquen tuotteiden tavoin korjaavaa ja vahvistavaa maitoproteiinia sekä antioksidantteja sisältävää nokkosuutetta.
Hoitavat shampoot ja hoitoaineet eivät kuitenkaan yksinään riitä vaikuttamaan etenkään päänahan tilanteeseen, ja tämä onkin suurin muutos, mitä lähdimme Biodellyn kanssa ratkaisemaan. Se hetki minkä shampoo ja hoitoaine ehtivät olla kosketuksissa hiusten ja hiuspohjan kanssa (hiuspohjan puolesta vieläpä vain shampoo) on minimaalinen, joten jos hiuksia todella haluaa vahvistaa jo kasvuvaiheessa ja hoitaa hiuspohjaa, on niitä varten olemassa myös hiuksiin ja hiuspohjaan jätettäviä tuotteita.

Hiuspohjan tueksi valitsimme Weledan kehutun hiusveden päivittäiseen käyttöön, sekä Khadin Amla hiusöljyn. Hiuksiin sipaisen edelleen pisteenä i:n päälle Rahuan hoitavaa viimeistelyvoidetta ja vastaavaan tarkoitukseen sopiva Rahuan hoitoaine pääsi myös kokeiluun.

Weledan hiusvedestä on noussut joidenkin keskuudessa varsinaisen kulttituote, enkä ihmettele. Sen luvataan tuuheuttavan, vähentävän hiustenlähtöä ja lisäävän niiden kasvua, vahvistavan hiusta ja hoitavan hiuspohjaa. Ja toden totta, osan vaikutuksista huomaa välittömästi!

Oletan hiusten lähtöön ja kasvuun liittyvien vaikutusten olevan enemmänkin pitkäaikaisia ja odotan mielenkiinnolla tuloksia, sillä jo lyhyen ajan vakutukset ovat olleet vakuuttavat. Hiusvesi tuuheuttaa hiuksia välittömästi tuodessaan tyveen ilmavuutta ja hilseilykin on jo vähentynyt, vaikka myönnän käyttäneeni hiusvettä huomattavasti harvemmin kuin aamuin illoin - enemmänkin hiustenpesun jälkeen ja pari kertaa hiuspesujen välissä. Tarkoitus on lisätä käyttökertoja ja ujuttaa hiusveden käyttö rutiineihin, sillä tästä haluan ehdottomasti saada kaikki hyödyt irti.

Weledan hiusvedessä vaikuttavat kosteuttava ja rauhoittava maksaruoho, verenkiertoa ja hiustenkasvua stimuoiva rosmariiniöljy ja tasapainoittavaa piparjuuren lehteä. Pullosta on pakko sanoa, että vaikka tämä on ollut Weledalla hankala pakkausmuoto vartaloöljyjen kanssa, ei hiusvesi valu ulos samalla tavalla, vaan hiusvettä toi tiputella hallitusti tippa kerrallaan suoraan hiuspohjaan.

Kevyen öljyisen tuntuista hiusvettä hierotaan siis ohjeen mukaan päänahkaan kauttaaltaan. Itse olen keskittynyt ongelmallisimpiin kohtiin. Käyn hiuspohjan läpi tekemällä muutaman cm välein jakauksia, joihin tiputan pari tippaa hiusvettä ja levitän sormin. Lopuksi teen vielä kevyen hiuspohjahieronnan. Vaikka koostumus onkin "vedeksi" hieman öljyisen tuntuista, ei se jätä hiuksia öljyisiksi lainkaan, vaan kuivuu hetkessä.

Kannattaa lukea myös Jonnan postaus Hiusvesi - ei sittenkään niin hihhulia.

Öljyksi valitsimme yhdissä tuumin Khadin Amla hiusöljyn. Toisena vaihtoehtona oli Uniquen uusi Omega-3 -hiusöljy, mutta tämä Khadin öljy vaikutti kaikin puolin kannattavammalta, vaikka Uniquen suloisen pieni pullo houkuttikin kovasti. Raaka-aineet olivat vakuuttavammat, hinta huokeampi ja pakkausuudistuksen vuoksi Khadinkin öljyssä on nykyään pipetti - mahtavuutta!

Khadin hiusöljy on valmistettu Intiassa ja perustuu Ayurvedaan. Ja nyt onkin suoraan sanottava, että ainesosat ovat monilta osin niin vieraat, että lainaan suosiolla Biodellyn hyvää kuvaustekstiä alle:

"Amla, bhringaraj ja brahmi ehkäisevät hiuspohjan tulehduksia sekä hiusten ennenaikaista ohenemista. Amla tekee hiuksista ilmavat, tuuheat ja kiiltävät. Agarmotha säätelee hiuspohjan rasvoittuvuutta ja lodhra, tulsi sekä neem pitävät sen raikkaana ja ennaltaehkäisevät hilseen muodostumista. Auringonkukkaöljy-, seesami- ja manteliöljy ravitsevat ja vahvistavat hiuksia."

Lisäksi tämä Khadin hiusöljy sisältää hennaa, mikä yllätti aikalailla. Hennallahan on värjäävien ominaisuuksien lisäksi hiuksia vahvistava vaikutus, mutta jännityksellä odotan, vaikuttaako tämä pikkuruinen määrä hiussävyyni. DIY-mustikka-hopeashampoon jätin kesällä pois käytöstä, kun aurinko vaalensi hiuksia nätisti ja päätin totutella ihan omaan luonnolliseen hiusväriin.

Henna (Lawsonia inermis) tuo hiuksiin punaista pigmenttiä ja on jännä nähdä, alkaako se kasaantua hiuksiin vaikka 10 kerran jälkeen. Epäilen kuitenkin määrän olevan niin pieni ettei vaikutusta näe.

Hiusöljyä käytetään kerran tai pari viikossa siten, että öljy hierotaan hiuspohjaan ja halutessaan hiuksiin. Öljyn annetaan vaikuttaa noin 30 minuuttia tai kauemmin (voi jättää yöksi). Lämpimän pyyhkeen kietominen pään ympäri tehostaa öljyn vaikutusta. Tämän jälkeen hiukset pestään ja itse lisään taas pesun jälkeen Weledan hiusvettä.

Ainoana varsinaisena muotoilutuotteena käytän edelleen Rahuan huikean hyvää, hoitavia ainesosia pullollaan olevaa viimeistelyvoidetta, mikäli hiusten latvat tuntuvat hapsottavan tai kun talven kuiva ilma saa hiukset sähköisiksi. Se kosteuttaa ja hoitaa hiusta, sisältää lämpösuojan ja on äärimmäisen riittoisaa. Hinta on aika suolainen (49,90e/60ml), mutta riittoisuuden ja vaikutuksen vuoksi maksan sen ilomielin. Viimeistelyvoidetta voi myös käyttää hiusnaamiona - se se vasta hemmottelua onkin.

Jos viimeistelyvoiteen hinta hirvittää, voi vastaavaan tarkoitukseen käyttää myös Rahuan hoitoaineita. Tämä itselläni testissä ollut on INCI-listaltaan lähes identtinen viimeistelyvoiteen kanssa, mutta ainesosien määrät ovat selvästi erilaiset, sen huomaa koostumuksessa; siinä missä viimeistelyvoide on selkeästi kehitetty hiusten työstämiseen, on hoitoaine aavistuksen tönkömpää ja nopeammin käsiin kuivuvaa, mutta toimivaksi todettu siitä huolimatta. Hinta on vain viidesosan viimeistelyvoiteen hinnasta, joten jos on liikenteessä tiukemmalla budjetilla ja on valmis tinkimään työstettävyystä, on hoitoaine varmasti oiva valinta. Hoitoainetta löytyy myös täyskokoisena 275 ml pakkauksessa.


Olen itse vakuuttunut siitä, että tässä on nyt hyvä pohja hiusten kuntoon saamikseksi. Myös pesuvälien pidentäminen ja föönaamisen vähentäminen ovat hyviä keinoja tukea hiusten omaa hyvinvointia, kuten myös hiuksille hyvien ruokien suosiminen ja runsas veden juonti. Alku näyttää jo todella lupaavalta, mutta lupaan palata asiaan vielä myöhemmin, kun pitkäaikaisvaikutukset alkavat näkyä.


Löytyykö sieltä muita kuivasta päänahasta ja janoisista hiuksista kärsiviä?
Mitkä ovat teidän lempituotteitanne vai lähteekö jokin näistä vinkeistä testiin?


Ann-Christine


*tuote saatu
Postaus sisältää mainoslinkkejä.
Postaus toteutettu yhteistyössä Biodellyn kanssa.

Osallistu keskusteluun

 1. Kauniita kuvia! :) Luonnonkosmetiikan suhteen en ole vielä löytänyt niitä "täydellisiä hiustuotteita" vaativalle hiuslaadulleni, mutta ihonhoidosta ja kosmetiikasta kyllä löytyy monia suosikkeja, joista en enää luopuisi. Tuo Rahuan viimeistelyvoide alkoi nyt kiinnostamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Kiva kuulla, että joku pistää ne merkille :) Minkälainen hiuslaatusi on ja mitä olet jäänyt kaipaamaan? Tuo viimeistelyvoide on kieltämättä aivan ihana! Tuntuu loogisimmalta käyttää muotoilutuotteena tuotetta, joka hoitaa hiuksia samalla, vähän kuin lisäisi hiuksiin runsasta hiusten kosteusvoidetta!

   Poista
 2. Kiinnostaisi kuulla tuosta Khadi amla hiusöljystä, värjäsikö se hiuksia? Tilasin itse tuon tuotteen ja luettuani tämän alkoi arveluttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole omissa hiuksissani huomannut värjäävää vaikutusta :) Hennaa on öljyssä varmasti niin pikkiriikkinen määrä hiusväreihin verrattuna ja vaikutusaikakin lyhyempi (pidän vain ennen hiustenpesua), että pidän sitä aika epätodennäköisenä muillakaan. JOS tällaista kuitenkin jollain esiintyisi, olisi se varmasti niin vähäistä ja asteittain tapahtuvaa, että öljyn käytön ehtisi lopettaa ennen kuin kukaan muu huomaisi mitään :)

   Poista
 3. Onko amla hiusöljy auttanut kuivaan päänahkaan? Itse teen kookos- ja oliiviöljy hoitoja 1-2 krt/vkossa kuivaan päänahkaan ja ne jollain lailla auttavat hilseeseen/kuivaan päänahkaan. Kaipaisin siis oikein tehokasta hoitoa hiuspohjalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kookosöljy ei käsittääkseni ole paras vaihtoehto oikein kuivalle iholle, sillä se saattaa joskus jopa kuivattaa ihoa. Hiusöljy on kyllä auttanut tilannetta ja vähentänyt kutinaa, mutta kyllä melkeinpä sanoisin Weledan hiusveden olleen näistä merkittävin tekijä :) Sitä kun voi lisätä hiuspohjaan ihn päivittäin, vaikkei hiuksia pesisikään. Tällä hetkellä minulla on testissä Dabban uusi hiusöljy, josta tykkään melkeinpä enemmän kuin Amlasta, sillä tuoksu on hillitympi. Kannattaa kurkata sitäkin!

   Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.