5. maaliskuuta 2019

Miksi öljypuhdistus ei ole kosteutustuote


Postaus sisältää mainoslinkkejä.Muistatteko ajan jokunen vuosi sitten, kun kookosöljyn suosio ihonhoidossa oli huipussaan ja sen hehkutettiin korvaavan kutakuinkin kaikki ihonhoitotuotteet? Öljyllä lähtee meikit, öljy ei pese ihoa narskuvaksi, öljy kosteuttaa ja öljyä voi käyttää päästä varpaisiin! Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta - ja sitä se on.

Aika pian tuon suurimman buumin jälkeen esille nousi melkein päivittäin keskusteluja ja kyselyitä siitä, miten iho yhtäkkiä on alkanut hilseillä kuivuuttaan, vaikka kookosöljy toimi aiemmin niin hyvin! Monille selvisi, että öljy saattaa nurinkurisesti jopa kuivattaa ihoa, sillä se ei oikeastaan kosteuta ihoa lainkaan, estää vain ihon kosteutta haihtumasta.

Olemme pitkään olleet tilanteessa, jossa ihon kosteuttamisen eli nesteyttämisen ja kosteuden haihtumisen estämisen erot alkavat vihdoinkin valjeta valtaosalle. Ymmäretään kasvoveden merkitys, miten tärkeää ihon hyvinvoinnin kannalta on hyvä tasapaino sekä nesteiden että öljyjen suhteen, sekä että ihon kuivuus voi olla syy sekä ihon alhaisesta kosteudesta että liiallisesta kosteuden haihtumisesta.

Yksi suurimmista ihon kuivattajista on liian voimakas (vaahtoava) puhdistus ja on upeaa nähdä, millaisella innolla öljypuhdistukset on viimeisen vuoden aikana otettu vastaan. Iho tuntuu öljypuhdistuksen jälkeen täysin erilaiselta kuin vaahdoilla narskuvan kiristäväksi pestynä. Ihon pehmeys, samettisuus ja miellyttävä tunne hurmaa.

Öljypuhdistus ja muut lempeät puhdistukset ovat ehdottomasti yksi parhaimmista asioista, mitä ihon hyvinvoinnin ja kuivuuden estämisen eteen voi tehdä, enkä missään nimessä halua, että kukaan luopuu niistä. Silmääni on kuitenkin osunut nyt monia ylistyksiä, joissa öljypuhdistuksen luvataan korvaavan myös ihon kosteutustuotteet - olevan jonkinlainen all-in-one tuote.

Enkä minä sitä, etteikö tämä voisi jollain toimiakin, etenkin hetkellisesti. Ongelmia ilmenee kuitenkin, aivan kuten kookosöljy-episodin kanssa, jos kosteusköyhää ihoa hoidetaan pelkillä kosteuden haihtumista estävillä öljyillä, mutta ihoon ei lisätä varsinaista kosteutta, minkä haihtumista estäisi. Kuin koittaisi suojella kaupunkia muurilla, huomaamatta, että itse kaupunki jäi puuttumaan muurien välistä. Tyhjää maata ei ole järkeä suojella. Tai no perimmäinen ajatus ainakin kärsii.

Tämä ei tietenkään päde hyväkuntoista ja helposti kosteustasapainoaan ylläpitävää ihoa (joita tosin on harvassa), joka hyötyy nimenomaan siitä, että kosteuden haihtumista estetään. Siinä tapauksessa tapa on mainio ja tärkeintä on, että ihoaan hoitaa ihon omien tarpeiden mukaan. Meidän muiden kohdalla öljyn käyttäminen all-in-one tuotteena heittää vain ojasta allikkoon.

Öljypuhdistuksiin liittyy toinenkin kompastuskivi, mistä ei mielestäni ole puhuttu tarpeeksi selkeästi tähän mennessä. Öljypuhdistus ei missään nimessä saisi jäädä öljyisen tuntuiseksi kosteusköyhällä tai epäpuhtaalla iholla. Öljyinen pinta nimittäin hylkii vettä myös toiseen suuntaan, eikä kosteusvesiä ja voiteita saa imeytettyä öljyisen ihon läpi. Moni tuhdimpi öljypuhdistus sisältää myös herkästi ihoa tukkivia (komedogeenisiä) öljyjä, jotka ovat erinomaisia lian liuottajia, mutta joita helposti tukkeutuva iho ei kaipaa jäädäkseen. Jos siis käytät öljypuhdistuksia, huolehdi hyvästä liukenemisesta (esim. balmit emulgoituvat usein loistavasti veden kanssa), tehosta puhdistusta musliiniliinalla tai konjac-sienellä, tai käytä öljypuhdistusta osana kaksoispuhdistusta, hellävaraisen puhdistusvaahdon, -geelin, tai -maidon kanssa.

Loistavia yksin käytettäviä öljypohjaisia putsareita ovat esimerkiksi:

Kaksoispuhdistuksen öljyvaiheeseen sopii hyvin vaikka:

Kaksoispuhdistuksen hellävaraisena kakkosvaiheena toimii loistavasti:


Käytätkö sinä öljyputsaria?
Millaisen tuntuman se jättää?


//You may easily think that oil based cleansers could work as all-in-one products. After all, they do wonders for your skin and leave your skin smooth and soft and are way better than foaming cleansers that can dry out your skin.

However, there's a problem with oil cleansers and the thought that you could skip hydration thanks to them. Since many (almost all) of us suffer from dry skin that desperately need all the hydration we can get, we might even make our skin drier with just oils. You see, oils prevent hydration from evaporating through your skin, but they don't add hydration. This is why dry skin needs toners, essences, serums and hydrating creams - which boost hydration. You then lock this in your skin by moisturizing your skin with oil based products.

There's also an other problem, especially with cleansers that leave your skin feeling a bit oily. Since oils repel water, there's no way you get your water based products through the oil residue! The more comedogenic oils might also clog your pores, when left on the skin. Therefore, choose oil cleansers that emulsify properly or use them as the first part of double cleansing, finishing with a gentle gel or milk cleanser. Hydrate properly and lastly finish with a good moisturizer or facial oil.

Osallistu keskusteluun

 1. Hei! Onko sulla kokemusta/mielipidettä Oilixian gummy-putsarista? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kasvoille en ole kokeillut sitä, hypistellyt käsissä kyllä ja kuullut vain hyvää 😊 Koostumus on TODELLA erikoinen, saattaa vaatia totuttelua ja jakaa varmasti mielipiteitä, mutta ehdottomasti kokeilisin jos se kiinnostaa!

   Poista
 2. Tosi hyvä ja informoiva postaus! Yhdyn näissä tärpeissä ihan samaan :) Lähmäiseksi ihon jättävä öljyputsari ei tosiaankin tee iholle hyvää yksinään käytettynä, vaan vaatii kyllä jonkun kakkosvaiheen putsarin, jotta iho tulee varmasti puhtaaksi eikä tukkeudu turhaan. S5:n ja Evolven puhdistusbalmit kuuluu mullakin suosikkeihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mia ja kiva kuulla! :) Ne on kyllä tosi hyviä ja vieläpä aivan älyttömän riittoisia!

   Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.