27. helmikuuta 2019

Kuulaan kaunis & täydellinen iho - kirjavertailu


Postaus sisältää mainoslinkkejä.
Alkuvuoden aikana on kohistu kahdesta toisiaan muistuttavista, tunnettujen bloggaajien kirjoittamista, korealaisesta ihonhoidosta kertovista kirjoista, Katja Kokon Kuulaan kaunis ja Virve Fredmanin Täydellinen iho. Lähtökohta on ollut jopa hieman huvittava, hyvällä tavalla, ja monet on ymmärrettävästi pohtineet, miten ne tulevat eroamaan toisistaan. Niin pohdin minäkin.

Luen todella paljon kirjoja, mutta ostan niitä todella harvoin, silloin, kun tiedän palaavani kirjan pariin toistuvasti. Muut kirjat lainaan lähes poikkeuksetta kirjastosta, mikä on oikeasti paras mahdollinen tapa makustella kirjaa rauhassa. Siispä varasin molemmat kirjat viime vuoden puolella ja asetuin kärsivällisesti jonoon, jota oli muodostunut jo ennen julkaisuja kiitettävästi. Virven kirjan kohdalla puhuttiin jo sadasta. Tuskailin siis jo hieman myöhästymistäni ja etten saisikaan kirjoja käsiini lähiaikoina, saatika ainakaan samaan aikaan. Mutta mitä vielä. Saapumisilmoitukset kirjoista kilahtivat puhelimeeni toissaviikolla vain parin päivän erolla!

Kysyin teiltä Instagramin puolella, josko haluaisitte lukea näistä jonkinlaista vertailua, johon huimat 94% vastasivat KYLLÄ KIITOS. Siispä, nyt kun olen hotkaissut molemmat kirjat, ehtinyt sulatella ja selailla niitä hetken, palaan asiaan kuten lupasin. Jos olet miettinyt, kumpi kirja olisi sopivampi sinulle, Kuulaan kaunis vai Täydellinen iho, on tämä oikea postaus sinulle.

Mitä yhteistä kirjoilla on?

Kirjat totta tosiaan muistuttavat toisiaan paitsi ulkoisesti, myös sisällöllisesti, mikä oli arvattavissa aiheen ollessa sama - korealainen ihonhoito. Hempeisiin folioinneilla koristelluihin kansiin on mahdutettu korealaisen ihonhoidon ydin, sekä tietoa että konkreettisia neuvoja ja ohjeita, aina korealaisen ihonhoidon perusperiaatteista, korealaisen ihonhoitorutiinin vaiheisiin, sekä tyypillisiin korealaisessa ihonhoidossa käytettäviin raaka-aineisiin.

Omasta puolestani täytyy sanoa, että pelkäsin kirjojen korostavan valtavasti juuri ihonhoidon ja -tuotteiden korealaisuutta, mutta huomasin ilokseni, että molempien kirjojen ote oli yllättävänkin neutraali ja soveltamiseen kannustava. Varsinaisia korealaisia tuotteita ja niiden tarpeellisuutta käsiteltiin molemmissa kirjoissa lyhyesti, spoiler alert: korealaisuus ei ole ehto. Juju piilee korealaisessa ihonhoitofilosofiassa, kuten kirjoitin Korealaisen ihonhoidon juju ja toteutus ekologisemmin -postauksessa. Nyökkäilin siis tyytyväisenä kirjoja lukiessani. Jopa tämä pieni skeptikko heltyi.


Entä mitä eroa niissä sitten on?

Päällimmäisenä ja helpoiten selitettävänä minulle jäi kirjat luettuani olo siitä, että kirjoissa näkyy etenkin kirjoittajien ammattien vaikutus tapaan lähestyä ja käsitellä aihetta. Katja on ammatiltaan kosmetologi ja Kuulaan kauniin sisältö onkin käytännönläheisempää, helposti ymmärrettävää ja pääpiirteistä. Kokonaisuus on näppärä paketti sille, joka haluaa päästä helpommalla, jolle korealainen kosmetiikka ei ole vielä kovin tuttu aihe ja joka haluaa saada välineet korealaisen ihonhoidon soveltamiseen omassa arjessa. Olin myös havaitsevinani pieniä jatko-osa viboja, sillä tiettyjä Aidosti kaunis -kirjassa käsiteltyjä ihonhoidon perustietoja ei ymmärrettävästi enää toisteltu Kuulaan kauniissa.

Virve puolestaan on estenomi ja ote Täydellinen iho -kirjassa selvästi enemmän tietokirjamainen, aavistuksen painavampi opus (mielettömillä inspistä tihkuvilla kuvilla kevennettynä tosin!), joka selittää uteliaammalle tarkasti miten ja miksi. Siinä missä luin ja selailin Kuulaan kauniin yhdessä illassa, vaatii Täydellinen iho kirjan lukemisen jakamista osiin ja sitä lukiessani tunsin uppoavani kirjaan syvemmin. Voisin hyvin kuvitella kirjan olevan ensimmäisen vuoden estenomi- ja kosmetologi-opiskelijoiden suosiossa jopa kurssimateriaalina ja se antoi paljon myös tällaiselle tiedonjanoiselle ihmiselle, kuten minulle, joka on henkilökohtaisesti kiinnostunut ihonhoidosta.

Jonkinasteinen ero nähtiin myös siinä, missä määrin luonnonkosmetiikkaa ja synteettistä kosmetiikkaa käsitellään. Molemmat kirjat soveltuvat ns. kumpaankin leiriin, eikä luonnonkosmetiikka vs. synteettinen kosmetiikka nouse kummassakaan esille varsinaisena kynnyskysymyksenä, ja hyvä niin. Katja kertoi hienosti yhdessä kappaleessa, mikä merkitys luonnonkosmetiikalla on tuotteen raaka-aineiden ja voidepohjan kannalta ja Virve käsitteli luonnollisten ainesosien osuutta yleisesti korealaisessa kosmetiikassa. Tämän suhteen suurin ero lienee se, että Virven Täydellinen iho kirjassa on lopuksi listaus korealaisista brändeistä, joka oli tietysti näin luonnonkosmetiikan käyttäjän näkökulmasta turha, luonnonkosmetiikan osuuden rajoittuessa korealaisissa brändeissä käytännössä Whamisaan. Tämä siitä huolimatta, että luonnolliset ainesosat ovat korealaistenkin suosiossa.

Mistä pidin erityisen paljon Täydellinen iho -kirjassa?

Koska olen tällainen himogooglaaja ja -oppija, pidin suuresti siitä, miten paljon tietoa Virve onnistui tarjoamaan kirjassaan. Koin vahvasti, että Täydellinen iho on kirja, johon voisin palata monet kerrat tarkistamaan jonkin mieltä askarruttaneen asian. Vaikka kirjassa oli hyvin selitetty myös ihonhoidon perusasioita, eikä kyseessä ole mikään korkealentoinen hifistelykirja, oli siinä myös paljon hyvää nippelitietoa, kuten miten tietyt raaka-aineet toimivat tai eivät toimi yhdessä, mitä eroa on AHA-, BHA- ja PHA-hapoilla, mitä niiden kanssa tulee ottaa huomioon, tietoa pakkausmateriaalien merkityksestä, kattava tietopaketti erilaisista epäpuhtauksista, sekä loistava Q&A-osio, vastauksilla yleisimpiin kysymyksiin, kuten miten paljon eri tuotteita tulisi suurinpiirtein annostella. Siellä täällä kirjassa pilkistivät piristävät vinkkiruudut.

Lisäksi täytyy antaa erityismaininta aivan upeista valokuvista, jotka onnistuivat kutkuttelemaan ainakin minun mielenkiintoani! Runsain määrin kirjassa esiintyvät, leikkisätkin kuvat kevensivät lukukokemusta kiitettävästi. Plussaa yleellisen tuntuisista kovista kansista! Tämä päätyy ehdottomasti omaan kirjahyllyyni.Mistä pidin erityisen paljon Kuulaan kaunis -kirjassa?

Vaikka Kuulaan kaunis jäi hieman kevyeksi omiin tarpeisiini ja jäin kaipaamaan enemmän, näen sen myös toisaalta kirjan vahvuutena. Kuulaan kaunis on loistava kirja henkilölle, joka ei jaksa tai halua perehtyä ihonhoitoon ihan niin juurta jaksain, jolle korealainen ihonhoito ei ole ennestään tuttu ja haluaa saada helpot välineet korealaisen ihonhoidon soveltamiseen. Suosikkipaloja Kuulaan kauniissa olivat ehdottomasti grafiikoilla ja asetteluilla luodut kevyet asetelmat (helppolukuisuus ja -hahmottaminen jälleen), looginen ja sulava flow sisällössä, sekä äärimmäisen hyvä Ihonhoidon vuosikalenteri, oppaana vuodenaikojen huomioimiseen ihonhoidossa.

Erityismaininnan Kuulaan kauniin kohdalla antaisin siitä, miten hyvin vesikosteuden (nesteyttämisen) ja kosteuden haihtumisen estämisen öljypohjaisella "kosteutuksella" erot on selitetty siten, että pöhkömpikin ymmärtää. Kysynpähän vaan taas, että voitaisiinkohan me joskus saada suomenkieleenkin yhtä selkeät erilliset sanat vastaamaan englannin hydrating ja moisturizing sanoja?

Summa summarum, on Kuulaan kaunis sopiva opus hälle, jolle korealainen ihonhoito ei ole vielä kovin tuttu blogeista, kaipaa kevyttä lukemista tai upeaa lahjaa teini-ikäiselle ja Täydellinen iho puolestaan oikea valinta hälle, joka janoaa tietää enemmän, laajemmalta aihealueelta ja jossa kytee sisäinen liekki kosmetiikkaa kohtaan. Molemmat kirjat ovat kauniita ja hyvin kirjoitettuja, ja sekä Virve että Katja saavat olla itsestään ylpeitä! Kysymys kuuluu lähinnä, mihin joukkoon itse lukeutuu.

Kuulaan kaunis on saatavilla esim. House of Organicissa, Hyvinvoinnin Tavaratalossa, Ruohonjuurissa, Adlibriksessa ja kirjakaupoissa.

Täydellinen iho on saatavilla ainakin Elevenillä, Adlibriksella ja kirjakaupoissa.Oletko sinä ehtinyt lukea jomman kumman? Mitä pidit?


Osallistu keskusteluun

  1. Kiitos valaisevasta kirjavertailusta!! :) Omistan ja olen jo lukenut Täydellisen ihon, mutta samaa aihetta käsittelevä toinenkin opus luonnollisesti kiinnostaa. Hyvä siis tietää, mitä Kuulaan kaunis -teoksen kohdalla on odotettavissa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että tästä oli apua! :) Mitä pidit Täydellisestä ihosta?

      Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.