21. huhtikuuta 2020

Helsingin ihanimmat ekopuodit ja -liikkeet

Me täällä Luonnonkauniissa rakastamme ekologisiin tuotteisiin erikoistuneita puoteja ja pikkuliikkeitä. Vaikka monet nykyään shoppailevatkin verkossa, on kivijalkaliikkeillä edelleen paikkansa katukuvassa. Moni edelleen arvostaa sitä, että voi sovittaa ja hypistellä tuotteita ennen ostopäätöksen tekemistä. Tai jos on esimerkiksi epävarma siitä, mikä tuote kannattaisi valita, pienyrittäjien liikkeissä saa lähes poikkeuksetta loistavaa palvelua ja neuvoja.

Ei kannata myöskään väheksyä kivijalkaliikkeessä asiomisen kokemusta, sillä parhaimmillaan pikkuliikkeessä asiointi käy ihanasta elämyksestä. Tällä kertaa Ida esittelee viisi Helsingissä sijaitsevaa, tunnelmallista ekoliikettä, joissa tekee mieli piipahtaa aina kun sattuu kulmille. Kaikissa jutun puodeissa on panostettu erityisella tavalla viihtyvyyteen ja asiantuntevaan asiakaspalveluun. Tähän juttuun valikoituivat kaupat ovat myös verrattain uusia, joten tarkoituksena on myös esitellä teille lukijoille kenties kokonaan uusia tuttavuuksia.

Tämän poikkeustilan aikaan tuntuu erityisen tärkeältä tukea pieniä yrittäjiä, joiden toivoisi selviävän hankalan taloudellisen ajan yli. Kannattaakin omien mahdollisuuksien mukaan hyödyntää näidenkin liikkeiden privaattishoppailu-, verkkokauppa- ja kotiinkuljetuspalveluita. Tuetaan paikallisia pienyrittäjiä parhaamme mukaan!

Oletko muuten huomannut, että olemme koonneet Luonnonkaunis-sivustolle listan eri kaupunkien ekopuodeista ja -liikkeistä? Käy kurkkaamassa lista täältä ja vinkkaa meille omat suosikkikauppasi, niin lisäämme ne listalle!Kaarna Living


Kaarna Living on hiljattain Punavuoreen avattu kestävään elämäntyylin laajasti erikoistunut liike. Puodista löydät eettisen ja ekologisen muodin lisäksi sisustustavaraa, luonnonkosmetiikkaa ja zero waste -tuotteita.

Kaupassa myytävät brändit ovat tarkkaan kauppiaan itse valikoimia ja monia niistä ei pysty ostamaan mistään muualta Suomesta. Valikoimassa ihastuttaa erityisesti tyylitaju, jolla merkit ja niiden tuotteet on valittu. Kaarna Livingistä on kaukana se ajatus, että eettisten ja ekologisten tuotteiden pitäisi näyttää nuhjuiselta "hippitavaralta". Moni liikkeeseen ensimmäistä kertaa piipahtava ei varmasti ensi silmäyksellä edes ajattele kyseessä olevan ekopuoti, niin hyvin se asettuu Fredrikinkadulla muiden muotiliikkeiden ja hipsterikahviloiden lomaan.

Kaarna Livingin tunnelma on seesteinen. Sisustus on tyylikäs, mutta maanläheisyyttä tuovat liikkeen tavaroissa toistuvat luonnonmateriaalit ja niiden tuomat luonnolliset sävyt. Sisustusta kehuessani kauppias Heidi naurahtaa, ettei tämän tyyliseen sisustukseen tarvitse nähdä paljon vaivaa - luonnonmateriaaleista valmistetut tuotteet ovat itsessään niin kauniita ja sopivat hyvin keskenään.

Heidi valitsee Kaarna Livingiin tuotteita, jotka hän on itse todennut hyviksi. Näin on esimerkiksi kosmetiikan kohdalla. Hän pyrkii pitämään valikoiman pienenä ja laadukkaana. Moni asiakas onkin kiitellyt sitä, ettei vastassa ole hyllymetreittäin erilaisia puteleita, vaan esimerkiksi luonnonkosmetiikkaan vasta tutustuvan on helpompi lähestyä pienempää valikoimaa. Kaarna Livingissä ovat myynnissä mm. meidän Luonnonkauniissakin hehkuttamat merkit Flow Cosmetics, Bybi Beauty, Madara, Mossa, Lily Lolo, Frantsila, Avril ja Evolve.

Itse kiinnitän huomiota myös liikkeen ihaniin sisustus- ja lifestyletavaroihin. Kaikki ovat zero waste -hengessä valimistettuja kestäviä käyttöesineitä. Puodista löytyy kaikkea keramiikasta puuastioihin, pellavapyykeisiin ja ekologisiin kynttilöihin. Vaaterekeistä bongaan itselleni monta uutta vaatemerkkiä. On ihana huomata kuinka uusia ekomerkkejä putkahtelee markkinoille kuin sieniä sateella. Huomaan myös Heidin silmien tuikkivan, kun hän kertoo tarinoita brändien takaa. Eettisten merkkien toimien takana on helppo seistä ja niistä on mukava kertoa asiakkaillekin.

Suurimman osan Kaarna Livingin tuotteista löydät myös heidän tyylikkäästä verkkokaupastaan.

Kaarna Living
Fredrikinkatu 18Unit Markt


Vallilaan avautui joulukuussa Suomen ensimmäinen zero waste -myymälä Unit Markt. Se erottuu muista luomuelintarvikkeita myyvästä ruokakaupasta yhdessä asiassa: Liikkeen toimintatapa perustuu siihen, että kaikki tuotteet saa ostettua kotiin ilman pakkausmateriaaleja.

Unit Marktissa shoppailu toimii niin, että asiakas tuo itse mukanaan erilaisia pusseja ja purkkeja, joihin ostaa ruoan tai kosmetiikkatuotteet. Pakkauksettomuus tietysti leikkaa myytävän tuotteen hiilijalanjälkeä, mutta asiakkaalle zero waste -shoppalusta on myös muuta etua. Kodin kierrätysrumba nimittäin pienenee välittömästi! Unit Marktiin voi myös lahjoittaa omia käyttämättömiksi jääneitä lasipurkkeja. Ne pestään ja tarjotaan käyttöön asiakkaille, jotka ovat unohtaneet tuoda mukanaan omat astiansa.

Unit Marktissa ihastuttavat erityisen tuoreet ja hyvännäköiset luomuvihannekset, joita on myynnissä aina vaihtuva valikoima sesonkien mukaan. Myös kuivatuotteita on myynnissä vaikka minkälaisia: riisiä, pastaa, papuja, yrttejä ja mausteita. Jopa oliiviöljyn saa napattua mukaan omaan pulloon!

Unit Marktissa on aivan ainulaatuinen kosmetiikkaosasto, jossa he myyvät esimerkiksi Kolme ja Flow Cosmetics -merkkien palatuotteita ilman pakkauksia. Myyntiin on tulossa myös DIY-kosmetiikkatuotteiden tekoon tarkoitettuja raaka-aineita. Irtomyynnistä saa myös ostettua pakkauksettomia konetiskitabletteja, varmasti ainoana paikkana koko Suomessa.

Ruoka- ja kosmetiikkatuotteiden lisäksi myynnissä on kestävään elämäntyyliin sopivia käyttötavaroita, jotka ovat kaikki valmistettu lasista, kankaasta, metallista tai puusta. Valikoimasta löytyy kaikenlaista, esimerkiksi kestokasseja, juomapulloja, ruokopillejä, tiskiharjoja ja mehiläisvahakääreitä.

Unit Marktissa on kiva tunnelma ja laadukas valikoima tuotteita. Tunnen olevani karkkikaupassa pyöriessäni hyllyjen välissä. Olen ottanut mukaan pari käytettyä paperipussia ja yhden lasipurkin, mutta mitä niihin ostaisin? Sitten silmäni osuvat maapähkinävoikoneeseen! Siis koneeseen, joka jauhaa kokonaisista maapähkinöistä tuoretta pähkinävoita. Pyydän kauppias Saraa auttamaan sen käytössä ja pian saan lasipurkillisen maailman tuoreinta pähkinävoita kotiinviemisiksi.

Nyt poikkeustilan aikaan Unit Marktin myymälä on auki, mutta he myyvät myös zero waste ruokakasseja kotiinkuljetettuna. Voit myös tukea kauppaa ostamalla lahjakortin heidän sivuiltaan.


Unit Markt

Hämeentie 92

Metsä/Skogen


"Metsä/Skogen on yhtä moniaistinen kuin oikea metsä. Se on elämyksellinen ja ekologinen concept store, jonka kaikki tuotteet ja palvelut ammentavat pohjoisen metsän virkistävästä ja rauhoittavasta energiasta. Se on hitaan elämäntyylin kokonaisvaltainen lifestyle-konsepti." 

Näin kuvaillaan Metsä/Skogen-ekomyymälää heidän omilla sivuillaan. Metsä/Skogen on todella enemmänkin konsepti kuin pelkkä myymälä. Se on kuin metsä, joka on tuotu keskelle kaupunkia.

Metsä/Skogenin idea syntyi siitä kun työuupumuksesta kärsinyt perustaja Carita Peltonen koki metsän parantavan vaikutuksen voimakkaana. Hän halusi tuoda saman kokemuksen myös niille, joilla ei ole mahdollisuutta päästä oikeaan metsään. Syntyi ajastus metsästä keskellä Helsingin vilkkainta keskustaa.

Metsä/Skogenissa on panostettu kokonaisvaltaiseen elämyksellisyyteen. Liiketilaan on tuotu kasveja, jäkälää ja puun oksia. Takaseinällä pyörii video metsän eläimistä ja revontulista. Luonnonmateriaaleista valmistetuista sisustuselementeissä tuoksuu vahvasti puu ja muut metsän tuoksut. Taustaäänenä ei ole musiikkia, vaan tuulen huminaa, oksien kahinaa ja lintujen laulua. Metsän tunnelman voi aistia jokaisella solullaan ja se herättää väkisinkin muistoja omista metsäretkistä ja tutuista lenkkipoluista.

Metsä/Skogenissa myytävät tuotteet ovat kaikki valmistettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Vastuullisuus ja kestävyys ovat kantavia teemoja suunnittelussa ja valmistusprosesseissa. Myynnissä on esimerksi kotimaisen Kutomo Holopaisen valmistamia Metsä/Skogen-merkin vaatteita, Hetkinen Cosmeticsin luonnonkosmetiikkaa, Jokipiin pellavan tekstiilejä, Udumbaran keramiikkaa ja Tikaun punottuja koreja.

Metsä/Skogenissa on myymälän puolen lisäksi mahdollista nauttia ruokaa ja juomaa Mushroom Barissa, jonka menun on suunnitellut villiruokakokki Sami Tallberg. Lisäksi myymälässä on pieni spa-osasto, jossa voi nauttia vaikkapa rentouttavasta jalkakylvystä.

Huomaan rauhoittavan ja aisteja kutkuttavan tunnelman vaikuttavaan itseeni vahvasti. Muistan myymälävierailuni aikana, miksi me suomalaiset rakastamme metsää niin paljon. Huomaan ajattelevani, että "täytyy päästä pian lenkille lähimetsään". Tuotteita ihaillessani ja myymäläpäällikkö Oman kanssa keskustellessani tulen viettäneeni kaupalla lähes huomaamatta 45 minuuttia. Ihana metsäkylpy kiireisen arjen keskellä!

Poikkeusolojen aikaan Metsä/Skogeniin voi varata oman privaattishoppailuajan tai tehdä ostoksia heidän juuri avatussa verkkokaupassaa.


Metsä/Skogen
Mannerheimintie 2
Vegekauppa


Vegekauppa on vegaanisten elintarvikkeiden ja tuotteiden myyntiin erikoistunut liike. Heillä on laaja valikoima vegaanisia ruoka-, kosmetiikka- ja hygieeniatuotteita. Osaa tuotteista he myyvät ainoana Suomessa. Vegekaupat ovat ketju, joita sijaitsee Helsingin lisäksi Tampereella ja Turussa.

Helsingin Vegekauppa on muuttanut juuri uusiin liiketiloihin Helsinginkadulle. Entisen Rupla-ravintolan tilat ovat nykyään nimeltään Cruelty Free Zone, jossa Vegekauppa jakaa tilan yhdessä vegaanisen vaateliike Kind of Greenin kanssa. Liiketilojen uudistus ja yhdistäminen vaikuttaa toimineen, sillä yrittäjät kertovat myös monien uusien asiakkaiden löytäneen liikkeisiin.

Vegekaupassa on mielestäni aina ollut todella sympaattinen ja helpostilähestyttävä tunnelma. Jos on esimerkiksi juuri alkanut kasvissyöjäksi, Vegekaupasta on kiva tulla ostamaan ruokaa, kun tietää kaiken varmasti olevan vegaanista. Henkilökunta on myös avuliasta ja antaa hyviä tuote-ehdotuksia.

Vegekaupassa on myynnissä paljon erikoistuotteita ja herkkuja, joiden joukosta löytää taatusti vegaanisen korvikkeen entisille lempiruuilleen, olipa kyseessä sitten pekonisiivut tai maitosuklaa. Itsekin matkaan Vegekauppaan juuri herkkujen perässä. Vegekaupassa yksinoikeudella myynnissä olevat HappyV-seitanmakkarat ja Juustotyttöjen cashewpohjainen valkohomejuusto tarttuvat joka kerta mukaani. Myynnissä olevista suklaista suosikkini on Vego.

Monia vegaaniksi juuri alkaneita saattaa myös mietityttää kosmetiikkatuotteiden vegaanisuus. Vegekaupassa on myynnissä pieni valikoima kosmetiikka- ja pesuaineita, jotka ovat taatusti eläinkokeettomia ja vegaanisia. Vegekaupassa välttyykin turhalta ainesosaluetteloiden tutkimiselta, kun kaikki on tarkistettu jo etukäteen.

Poikkeustilan aikaan Vegekauppa Helsinki on avoinna lyhyemmillä aukioloajoilla ja heiltä saa tilattua tuotteita suoraan kotiin. Heidän verkkokauppaansa pyörittää Turun kaupan omistaja. Helsingin pisteestä saa kuitenkin tuotteet myös kotiovelle olemalla heihin suoraan yhteydessä esimerkiksi Facebookissa.


Vegekauppa Helsinki
Helsinginkatu 16Kind of Green


Vegekaupan kanssa samoissa tiloissa sijaitsee eettisiin ja ekologisiin vaatteisiin erikoistunut vaatemyymälä Kind of Green. Liike itse kuvaa vaatteitaan street wear -henkisiksi, mutta laajasta valikoimasta löytyy taatusti suosikkeja jokaiseen makuun.

Myynnissä on monia tutumpia vaatemerkkejä Mud Jeansista Dedicatediin, mutta myös uudempia tuttavuuksia kuten Ragwear, NÄZ ja Wawwa. Valikoimassa on myös paljon asusteita, kuten reppuja, aurinkolaseja ja koruja. Itse ihastun heti uuden portugalilaisen NÄZ merkin rentoihin pellavavaatteisiin. Aivan täydellisiä kesäasuiksi!

Kind of Greenillä on erittäin hyvä valikoima vegaanisia (eli nahattomia) kenkiä. Nahkakenkien ekologisuudesta voi olla montaa mieltä, mutta on hienoa, että heille, jotka nahkaa eivät halua suosia, löytyy samasta paikasta paljon valinnanvaraa. Hyllystä löytyy monenlaisia sandaaleita, lenkkareita ja maihareita. Olen itsekin ostanut omat sandaalini pari kesää sitten Kind of Greenistä.

Kind of Greenin liiketila on sisustettu hauskan värikkäästi. Seinillä on graffiteja, maalauksia ja viherkasveja. Yhdellä seinistä on vaihtuva taidenäyttely, johon taitelijat voivat ilmoittaa teoksiaan näytille. Kaupalla saatat törmätä myös suloiseen kauppakoiraan (kurkkaa kuva alta)!

Myymälä palvelee tällä hetkellä lyhyemmillä aukioloajoilla. Heidän laajasta ja kattavasta verkkokaupastaan löytyy suurin osa myymälän tuotteista.


Kind of Green
Helsinginkatu 16

Olisi kiva kuulla, shoppailetteko te yhä perinteisissä kivijalkamyymälöissä? Missä tilanteissa haluat mielummin ostaa vaatteet liikkestä ja milloin verkosta? Tykkäsitpä sitten shoppailla kummalla tavalla hyvänsä, pidetään yhdessä huolta siitä, että ihanien yksityisyrittäjien kaupat selviävät tästä haastavasta tilanteesta!

Onko sinun kotikaupungissasi suloisia ekopuoteja? Vinkkaa lempparisi meille!PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.