26. toukokuuta 2020

Hiusten pesu ruisjauholla - näin onnistut!

Osa tekstistä on julkaistu aiemmin ruotsiksi FALKA-sivustolla
Teksti: Julia Degerth ja Ann-Christine Mäkelä
Kuvat: Julia Degerth



Eräs todella helppo, edullinen ja ympäristöystävällinen tapa pienentää kylppärin hiilijalanjälkeä - on pestä hiukset ruisjauholla. Ajatella, että tämä on mahdollista! Ruisjauhopesua onnistuneesti kokeilleet kertovat sen olevan hyvin tehokas tapa saada kiiltävät, puhtaat ja pehmeät hiukset, hiuksia kuivattamatta.

Toisilla ruisjauhopesu-kokeilut ovat voineet olla vähemmän onnistuneita. Väitämme kuitenkin tietävämme mistä aiempi huono menestyksesi johtui ja neuvomme nyt, miten sinäkin onnistut ruisjauhopesulla!


Hiusten kuuluu sisältää rasvaa


Ruisjauhopesu on no poo -hiusmetodeista tuttu tapa pestä hiukset ilman shampoota, jotka koetaan usein liian kuivattavaksi sekä hiuksille että hiuspohjalle. Yleisimmät pesevät ainesosat shampoissa ovat sulfaatit, voimakkaat pinta-aktiiviset aineet, jotka saavat lian ja rasvat irtoamaan hiuksista. Sulfaattien, saippuoiden ja monien muiden pesevien ainesosien pesuteho on kuitenkin niin voimakas, että pesee myös hiuspohjan ja hiusten oman luonnollisen rasvan pois.

Tämä ihon ja hiusten rakeenteeseen kuuluva rasva on tärkeä osa niiden hyvinvoinnin ylläpidossa, eikä tule sekoittaa hiusten näkyvään rasvaisuuteen. Mitä kiharampi hius ja kuivempi iho, sitä enemmän se tarvitsee sitä suojaavia rasvoja. Liiallinen hiuspohjan peseminen ja kuivattaminen on monen hiusongelman alku ja juuri, täysin turha sellainen vieläpä. Onneksi tuon kierteen voi katkaista!

Vaihtamalla perinteinen shampoo hiuspohjalle hellempiin vaihtoehtoihin, saatat päästä eroon niin hiusten karheudesta, hiuspohjan kutinasta ja hilseilystä, sekä liiallisesta rasvoittumisesta. Pesuväli pitenee ja kokonaisuus on tasapainossa. Luonnonkauniin tiimistä Julia vannoo ruisjauhopesun nimeen, kun taas Ann-Christine ja Stefania liputtavat hoitoainepesun puolesta.




Kokeilin, mutta ruisjauho näyttää hilseeltä


Olet saattanut joskus kokeilla ruisjauhopesua ja huomannut, että hiuksiin tarttuu ruisjauhon hiutaleita, mikä näyttää hilseeltä. Ei kiva. Ruisjauhoa ei kuitenkaan kannata lisätä suoraan hiuksiin, vaan se tulee liuottaa veteen ja suodattaa musliinikankaan läpi.

On todella tärkeää käyttää musliinikangasta tai vastaavaa tuotetta eikä esim. siivilää ruisjauhon puristamiseen, jotta saat varmasti suodatettua kaiken jauhon massasta. Näin vältät sekä "hilse-lookin", etkä tuki viemäreitä. Ellet millään jaksa tehdä tätä vaihetta, voit myös keskittyä huuhtelemaan ruisjauhoshampoon kunnolla ja harjata hiukset huolellisesti pesun jälkeen, mutta tämä on loppujen lopuksi hyvin työlästä ja sotkuista puuhaa. Suosittelemme siis ensimmäistä.

Ainoa miinus ruisjauhopesussa on tietysti se, ettei hiusten pesuun pitää osata varautua ja tehdä "shampoo" etukäteen. On kuitenkin mahdollista tehdä shampoo valmiiksi esim. edellisenä iltana ja käyttää seuraavana aamuna. Liuoksen pesuteho säilyy kyllä. Jos oikein innostut, voit myös valmistaa liuosta suuremman määrän ja pakastaa sen sopivissa annoksissa esim. isoissa jääpalamuoteissa tai muffinsivuoksien pohjalla.




Miten ruisjauhopesu toimii?


Olet ehkä saattanut kuulla joskus saponiineista, luonnon omasta saippuan kaltaisesta aineesta, joka on miedosti pesevä. Saponiinia löytyy esimerkiksi pesupähkinöistä, joiden pesuteho perustuu juuri ko. aineeseen. Myös ruis ja ruisjauho sisältää tätä pesevää saponiinia. Ja aivan kuten pesupähkinöiden kohdalla, saamme saponiinin irtoamaan lämpimällä vedellä (vähintään 40 astetta).

Voit siis toden totta valmistaa omaa ympäristöystävällistä ja hiuspohjalle hellävaraista DIY ruisjauhoshampoota näitä askelia seuraamalla:


Näin peset hiukset ruisjauholla

1  Lisää 2 rkl ruisjauhoa puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin.
2  Lisää n. 1,5-2 dl vastakeitettyä vettä purkkiin.
3  Sulje purkki kannella, suojaa kuuma purkki pyyhkeellä ja ravista kunnolla.
4  Anna ruisveden seistä vähintään 10 minuuttia tai kunnes sisältö on kokonaan viilentynyt. Tässä vaiheessa saponiini irtoaa veteen.
5  Kaada ruisvesi musliinikankaan läpi toiseen astiaan ja yritä saada kaikki neste ulos. Voit halutessasi säästää tai pakastaa osan. Jäljelle jääneen kuidun voit heittää vaikka smoothien tai puuron sekaan.
6  Kastele hiukset ja hiero ruisvesi hiuksiin kunnolla, n. 30 sekunnin ajan.
7  Huuhtele kunnolla ja viimeistele halutessasi hiussuomut sulkevalla etikkahuuhteella.



Oletko sinä joskus kokeillut ruishampoota?
Mitä mieltä olit, onnistuiko hyvin?



PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.