28. toukokuuta 2020

3 x raikas kesäjuoma - Jäätee, raparperimehu ja inkiväärilimu

Teksti ja kuvat: Ida Tokola

Kesä ja aurinkoiset hellepäivät lähestyvät! Ainakin tällä eteläisessä Suomessa on saatu nauttia jo upean lämpimistä kevätpäivistä. Tiedätte kai ne alkukesän ensimmäiset päivät, jolloin tuntuu kutkuttavan ihanalle riisua takki ja tuntea lämmin tuuli käsivarsilla ensimmäistä kertaa sitten syyskuun. Ilmassa tuoksuvat tuomen kukat, juuri leikattu nurmikko ja aurinkorasvan trooppinen tuoksu. Vielä kun kädessä olisi jokin oikein hyvä mocktail-juoma...

Tässä postauksessa jaan teille ohjeet kolmeen helppoon ja ihanan raikkaaseen kesäjuomaan. Näillä juomilla piristät kesäjuhlien kattauksen, spontaanit piknik-retket tai parvekkeella vietetyn, rauhallisen hetken työpäivän päätteeksi. Minkä sinä valitset kesähetkesi virvoittajaksi, hempeän vaaleanpunaisen raperperimehun, raikkaan appelsiinijääteen vai mukavasti potkaisevan inkiväärilimonadin?


Raparperimehu


1 litra (n. 2 litraa laimennettuna)

5 dl raparperia pilkottuna
1 litra vettä
(1 kanelitanko tai muita mausteita)
0,5 dl sokeria

Valmistus


Käytä punertavia raparperin varsia, jos haluat vaaleanpunaista mehua. Leikkaa raparperit paloiksi ja siirrä kattilaan. Kaada päälle litra vettä. Voit maustaa raparperimehua esim. kanelilla, tähtianiksella, tuoreella inkiväärillä tai sitruunamehulla. Minä käytin mehuun yhden kanelitangon, jolla sai kivaa makua.

Keitä raparpereita ja kanelitankoa vedessä n. 20 minuutin ajan. Kaada keittämisen lopuksi sekaan sokeri ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä.

Jäähtymisen jälkeen siivilöi mehu ja pullota puhtaaseen pulloon. Mehu säilyy jääkaapissa muutaman päivän ja sitä voi myös pakastaa. Mehu maistuu hyvältä sellaisenaan, mutta sitä voi myös laimentaa vedellä halutessaan.

Vinkki! Säilytä siivilöity raparperimäski ja käytä esim. puuron kanssa hillona tai upota smoothieen.




Appelsiinijäätee


1 litra

Tarvitset


2 rkl mustaa teetä (appelsiinilla maustettu)
1 litra vettä
2 - 3 rkl ruokosokeria tai muuta makeutusta
(1 appelsiinin mehu)

Koristeluun


1 appelsiini
tuoreen mintun lehtiä
jääpaloja

Valmistus


Kylmähaudutus: Sekoita kaksi ruokalusikallista mustaa, appelsiinilla maustettua teetä litraan vettä. Anna hautua jääkaapissa yön yli ja siivilöi aamulla. Kiehauta pieni määrä vettä ja sekoita 2-3 ruokalusikallista ruokosokeria tai muuta haluamaasi makeutusta kuumaan veteen. Kun sokeri on liennut, sekoita sokerivesi teen joukkoon. Purista mukaan vielä yhden appelsiinin mehu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vielä sokeria. Tarjoa jääpalojen, appelsiiniviipaleiden ja tuoreen mintun kera.

Pikahaudutus: Kiehauta n. 5 dl vettä. Sekoita kaksi ruokalusikallista teenlehtiä kuumaan veteen ja anna hautua n. 10 minuuttia. Siivilöi teenlehdet pois. Sekoita juomaan 2-3 ruokalusikallista ruokosokeria tai muuta haluamaasi makeutusta vielä teen ollessa kuumaa. Lisää sen jälkeen kannuun 5 dl kylmää vettä ja yhden appelsiinin puristettu mehu. Siirrä hetkeksi jääkaappiin kylmentymään. Tarjoa jääpalojen, appelsiiniviipaleiden ja tuoreen mintun kera.



Inkiväärilimonadi


1 litra

Alkuperäinen ohje: Jamie Oliver

Tarvitset


140 g tuoretta inkivääriä
4 rkl muscovadosokeria
2 (luomu)sitruunan kuori
3 sitruunan mehu
1 litra kivennäisvettä (tai hanavettä)

Drinkin tekoon


jääpaloja
tuoretta minttua
limemehua
vaahterasiirappia (tai muuta makeutusta)



Valmistus


Kuori inkivääri lusikalla tai kuorimaveitsellä. Raasta karkeaksi raasteeksi. Pese sitruunat ja raasta kahdesta keltainen kuoriosa talteen.

Sekoita inkivääriraaste, sitruunan kuori ja muscovadosokeri hyvin toisiinsa morttelissa tai muussa kulhossa. Sekoittele hetki ja painele erityisesti sitruunan kuoren ja inkiväärin paloja, jotta mahdollisimman paljon makua alkaa irrota.

Siirrä inkivääriseos vähintään litran vetoiseen kannuun tai astiaan. Purista joukkoon kolmen sitruunan mehu. Ei haittaa, vaikka sitruunan siemeniä joutuisi seokseen, sillä linkiväärilimsa siivilöidään kuitenkin lopuksi.

Kaada kannuun vielä litra kivennäisvettä ja sekoita. Anna inkiväärijuoman tekeytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Siivilöi inkiväärilimsa kannuun tai pulloon. Saat ihanan moskovan muuli -tyylisen mocktailin sekoittamalla lasiin lorauksen vaahterasiirappia, jääpaloja, 2-3 dl inkiväärilimua, minttua ja limenmehua.

Inkiväärilimsa säilyy suljetussa pullossa jääkaapissa muutaman päivän ajan.




Lempeitä hellepäiviä kesääsi!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU


Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.