3. kesäkuuta 2020

10 x eettinen ja ekologinen uimapukumerkki


Teksti ja asukuvat: Ida Tokola

Tuotekuvat uimapukumerkkien sivuilta

Oletko haaveillut päivittäväsi bikinisi tai uima-asusi, muttet tiedä mistä löytäisit vastuullisen vaihtoehdon? Olemme koonneet tähän postaukseen kymmenen vaatemerkkiä, jotka valmistavat ekologisia ja eettisiä uimapukuja.


Saamme usein kysymyksiä siitä, mistä voisi ostaa eettisiä ja ekologisia vaatteita. Vastaus näihin kysymyksiin ei ole mitenkään yksiselitteinen, sillä vaatemerkit toimivat eri tavoin ja jää usein kuluttajan vastuulle ottaa selvää siitä, jakaako yritys samat ympäristöystävälliset arvot kanssasi. Onneksi nykyään on jonkin verran verkkokauppoja ja kivijalkaliikkeitä, jotka ottavat vaatemerkkien tuotantotavoista selvää ja valitsevat myyntiin vain vastuulliset kriteerit täyttävät tuotteet. Olethan jo kurkannut tekemämme listan ekologisista lifestylemyymälöistä sivuiltamme?

Monet vastuullisemmat vaatebrändit tunnistaa siitä, että he kertovat avoimesti missä ja minkälaisissa oloissa heidän tuotteensa on valmistettu. Parhaimmassa tapauksessa yritys kertoo myös käyttämistään materiaaleista eli esimerkiksi sen, miksi kyseinen materiaali on valittu tuotteeseen ja missä/miten se on valmistettu.

Tätä postausta tehdessäni ilahduin siitä, kuinka avoimesti monet uimapukuja myyvät yritykset eettisyydestään kertovat. Monien valmistajien sivuilta löytyi tietoa heidän käyttämistään materiaaleista ja niiden huolto-ohjeet. Osalta sivuista löytyi jopa kuvia ja lisätietoja heidän tehtaistaan, joissa tuotteet valmistetaan. Jos et löydä tällaisia tietoja suosikkimerkkisi sivuilta, ota heihin rohkeasti yhteyttä ja vaadi heiltä läpinäkyvämpää toimintaa.


MORICO


MORICO eli entinen Mori Collective on kotimainen yritys, joka valmistaa uimapukuja kierrätetystä polyesterista ja merten muoviroskasta valmistetusta ECONYL-nylonista. Bikinit ja uimapuvut ovat käännettäviä eli saat tavallaan kaksi uikkaria yhden hinnalla. Toisella puolella on hauska Helle tai Dark Matter -kuosi ja toisella puolella yksivärinen kangas. Vaatteet suunnitellaan ja printit painetaan Suomessa. Vaatteiden ompelu tehdään Virossa, joten ne ovat todellista lähituotantoa!

Uimapukuja ja bikineitä löytyy ko'oissa XS-XXL.

NOUKI


Kotimaisen NOUKIn kesämallistosta löytyy yksi uimapuku Kemu. Hauskalla kuosilla varustettu uimapuku on valmistettu kierrätyspolyamidista, joka on neulottu Italiassa. Uimapuku on suunniteltu ja ommeltu kokonaan Suomessa ja sille on myönnetty Avainlippu-merkki, huikeaa!

Uikkaria on saatavilla koossa XS-XL.


Rumeur Label


Rumeur Label on suomalainen vaatemerkki, joka valmistaa vaatteensa eettisesti Balilla. Kauniin klassisten uimapukujen materiaalina käytetään kierrätysroskasta valmistettua ECONYL-kangasta. Rumeur kertoo avoimesti arvoistaan ja tuotannostaan sivuillaan, kannattaa kurkata täältä lisätietoja.

Bikineitä ja kokouikkareita saatavilla ko'oissa S-L. Uusi mallisto saapuu pian verkkokauppaan.

Lilja the Label


Lilja the Label on suomalainen bikinimerkki, jonka tuotteet valmistetaan pienessä tehtaassa Balilla. Heidänkin uimapukunsa valmistetaan Italiassa tehdystä ECONYL-kankaasta. Lilja the Labelin sivuilla on hienosti avattu uimapukujen tuotantoprosessia, kannattaa käydä lukemassa lisää täältä.

Uimapukuja saatavilla ko'oissa S-XL.


Revoel


Revoel on uusi kotimainen uimapukumerkki, jonka tuotteet suunnitellaan ja ommellaan käsityönä Suomessa. He käyttävät kierrätysmateriaaleista valmistettuja ECONYL ja ECOWAWE -kankaita. Tyylikkäissä Revoelin uimapuvuissa on ripaus luksusta. Hienoa, että tuotteet ommellaan Suomessa!

Uimapukuja saatavilla ko'oissa XS-L.

Halla x Halla


Suureen suosioon nousseet Halla x Halla -uimapuvut ovat kahden suomalaisanaisen suunnittelemia ja ne ommellaan eettisissä oloissa Balilla. Halla x Halla käyttää monien muiden tavoin kierrätysmuovista valmistettuja ECONYL ja REPREVE -kankaita. Iloisen värikkäät uima-asut ovat käännettäviä eli niissä on kuosi toisella puolella ja yksivärinen kangas toisella.

Uima-asuja on saatavilla ko'oissa XS-XL.


OHOY Swim


Suomalais-tanskalainen OHOY Swim suunnittelee ajattoman tyylikkäitä uimapukuja klassisilla leikkauksilla. He käyttävät myös kierrätettyä ECONYL-nylonia uimapukujen materiaalina. Uimapuvut ommellaan pienessä perheomisteisessa tehtaassa Sri Lankalla.

Uimapukuja myydään ko'oissa S-XL.

Saltabad


Mikäli kaipaat laajempaa kokovalikoimaa kannattaa kääntyä ruotsalaisen Saltabadin puoleen, jolta löytyy kokoja 54 asti. En löytänyt Saltabadin sivuilta tarkkaa tietoa tuotteiden valmistusmaasta tai -materiaaleista, mutta he kertovan tuotannon olevan vastuullista ja tehtaiden sijaitsevan Euroopassa.

Uimapukuja saatavilla kuppiko'oissa A-K, alaosia ko'oissa 34-54. Saltabadia voi ostaa esimerkiksi Evanette-verkkokaupasta.

Stay Wild Swim


Stay Wild Swimin uimapuvut suunnitellaan ja ommellaan Lontoossa. He käyttävät ECONYL-kierrätyskangasta. He käyttävät verkkokaupassaan UK-kokoja, mutta sivuilla on myös ohje niiden vertaamiseen EU-kokoihin. Stay Wild Swimin sivuilla ihastuttaa laaja kirjo eri näköisiä ja kokoisia malleja.

Uima-asuja ja bikineitä myydään ko'oissa XS-XL. Verkkokaupasta saa tilattua Suomeen.

Pura Clothing


Sveitsiläisen Pura Clothingin kankaat valmistetaan Italiassa ja vaatteet ommellaan Sveitsissä ja Italiassa. Käännettävät uimapuvut valmistetaan kierrätyskankaista ja niiden leikkauksissa on hauskoja yksityiskohtia.

Uimapukuja myydään ko'oissa XS-L. Verkkokaupasta saa tilattua Suomeen.Jäikö suosikkimerkkisi puuttumaan listalta? Vinkkaa meille kommenteissa!


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU


Osallistu keskusteluun

 1. Monique Rotteweel on myös hyvä ja vastuullinen merkki, joka on keskittynyt uima-asuihin ja jooga- ja surffilengginseihin. Tuotteet valmistetaan Euroopassa ja kangas tehdään kierrätetystä muovista. Parasta on, että bikinitopit oikeasti tukevat ja pysyvät päällä kovemmassakin menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Kiva, että näitä vastuullisempia uimapukumerkkejä löytyy nykyään jo niin paljon :) -Ida

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos lisäyksestä. Tälläkin merkillä on kauniita kuoseja uimapuvuissaan! -Ida

   Poista
 3. Eniten kiinnostaa tuo kimono tuossa ekassa ja vikassa kuvassa 😍 Mistä se on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Valitettavasti joudun tuottamaan pienen pettymyksen, sillä tuo kesähuitula on ostettu joskus lomamatkalta. Se on siis neliön muotoisesta huivista tehty kimono, eli olisi varmasti tosi helppoa toteuttaa itsekin, jos sopiva huivikangas löytyy! Vinkkaan kuitenkin että kotimaisessa Strange Magic -verkkokaupassa on aika ihania kimonoja juuri nyt myynnissä: https://strangemagic.fi/all-clothing/

   - Ida

   Poista
 4. Hyviä vinkkejä! MYMARINI on myös tosi kiva! - Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva lisäys tämäkin! Tänne kommenteihin kertyykin hyvin lisää ekologisia uimapukumerkkejä :) - Ida

   Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.