11. kesäkuuta 2020

Luonto, hyvinvointi sekä vastuullisuus, ja miksi niitä ei voi erottaa


Teksti: Ann-Christine Mäkelä
Kuvat: Julia Degerth
Vuosi 2020 on tähän mennessä ollut suurten muutosten ja omien arvojen selkeyttämisen aikaa, niin yleisesti maailmassa kuin myös täällä Luonnonkauniin puolella. On mielenkiintoista, ja hieman jännittävääkin, seurata miten pitkän utuiselta ja sekavaltakin tuntuneen kauden jälkeen, huomaa ajatusten lopulta kirkastuvan. Jälkeenpäin usein huomaa, miten asiat järjestyivät juuri parhaalla mahdollisella tavalla, kuten oli tarkoitettu.

Me aloitimme vuoden 2020 kattavalla Luonnonkauniin uudistuksella. Luonnonkauniin sivusto uudistui, aihealueet laajenivat luonnonkosmetiikasta ja hyvinvoinnista yhä kokonaisvaltaisempaan kestävään suuntaan, ja sai taustalleen nelihenkisen tiimin. Näin jälkikäteen voin jo todeta, että muutokset olivat välttämättömiä, jotta Luonnonkauniin palaset loksahtaisivat paikoilleen ja toiminta tuntuisi oikealta. Olen suunnattoman iloinen siitä mihin olemme paitsi tiimimme, myös koko Luonnonkauniin yhteisön kanssa, edenneet tämän ensimmäisen puolivuosikkaan aikana.

Yksi suurimmista ja tärkeimmiltä tuntuvista muutoksista on ollut luonnon kauneuden ja siitä nauttimisen esille tuominen yhä vahvemmin Luonnonkauniin kanavissa. Kun rohkeusvalmentaja Reetta Vahanen viime syksynä kysyi minulta, miltä Luonnonkaunis näyttäisi mielikuvana, näin heti sieluni silmin ylhäältä päin otetun kuvan naisesta, makaamassa hymy huulilla hiljaisen metsän paksulla sammalmättäällä. Mielikuvaan liittyi vahvasti aitous, rauhallisuus, sekä luonnon kanssa yhtä oleminen. Olla kaikkinensa tasapainossa luonnon kanssa, kuten sivustomme ylälaidassa nyt lukeekin.
Luonnon tärkeys on yksi niistä asioita, joka yhdistää meitä Luonnonkauniin kirjoittajia. On siis ollut selvää, että tämä yhdistävä tekijä saisi yhä enemmän sijaa Luonnonkauniissa, mutta loppujen lopuksi se on tapahtunut kuin itsestään. Sydämemme sykähtelevät tämän ilon jakamiselle kanssanne, ja sille millaisen vastaanoton etenkin Luonnonkauniin Instagramissa jakamamme luontofiilistely on saanut osakseen. Te iloitsette, herkistytte ja rauhoitutte kanssamme tavalla, jota emme osanneet odottaa.

Tämä luonnosta nauttiminen ja sen kokeminen ei kuitenkaan ole vain osa uutta Luonnonkaunista sen mukavuuden vuoksi, vaan koska yhteyden kokeminen luontoon, sekä luonnon arvostamisella, on merkittäviä positiivisia vaikutuksia niin meihin kuin ympäristöönkin. Sen avulla pääsemme siis välittömästi koko Luonnonkauniin ytimeen: kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, sekä meidän itsemme että ympäristömme osalta.


Onkin hauska ajatella ilmaisua ympäristöystävällinen, hieman uudella tapaa. Se ei ole pelkästään ympäristön kohtelua ystävällisesti, vaan ehkä myös ilmaisun viemistä seuraavalle tasolle. Millaisia vaikutuksia sillä olisi, jos todella kehittäisimme ystävyyttä muistuttavan suhteen ja vahvan tunnesiteen luontoon?

Viimeiseen en osaa vastata, mutta mitä voin jakaa on syyt sille, miksi luonto ja luonnon kokeminen on tärkeää sekä meidän, ympäristön että vastuullisuuden kannalta, sekä miksi se on niin suuri osa Luonnonkaunista. Niin se vain on, ettei luontoa ole ilman vastuullisuutta, ei vastuullisuutta ilman hyvinvointia, eikä hyvinvointia ilman luontoa - niin ympyrä sulkeutuu.


1  Luonto lisää hyvinvointia


On laajasti tiedostettu fakta, että luonto tukee hyvinvointia ja lisää onnellisuutta. Luonnon näkeminen ja kokeminen sen erilaisissa muodossa, vaikuttavat mieleemme pitkään, tukien sen kautta myös fyysistä hyvinvointiamme. Jo vihreän värin tiedetään vaikuttavan meihin suotuisasti. Ihmeellistä, mutta niin täysin loogista!

Haluamme jakaa luontosisältöä paitsi rauhoittamaan mieltäsi, kun et itse pääse luontoon, sekä herättääksemme sinussa innon hakeutua luontoon itsekin. Jos sinun on vaikea löytää aikaa luonnossa liikkumiselle, saattaa sinua ensi hätään ilahduttaa tekemämme jaetut luontokävelyt, jotka löydät Instagramimme kohokohdista. Ellei sinulla ole tunnuksia, näet sisällön tietokoneeltasi rekisteröitymättä. Nappaa kuulokkeet mukaan, ja ota itsellesi hetki rauhoittuaksesi.


2  Hyvinvoivina pidämme huolta myös muista

Oma hyvinvointimme on välillisesti vahvasti yhteydessä myös siihen, miten jaksamme auttaa ja nähdä vaivaa huolehtiaksemme paitsi läheisistä, myös ympäristöstä. Tyhjästä kaivosta on turha hakea vettä: jos omat voimavaramme ovat vähissä, kuluu se kaikki puhtaasti omassa arjessa selviytymiseen.

Omasta hyvinvoinnista huolta pitäminen on yksi onnellisuuden peruspilareista, mutta samasta syystä hyvinvointi on myös tärkeä resurssi vastuullisuudessa, heikompien puolustamisessa ja ilmastokriisin ratkaisemisessa. Me haluamme että voit hyvin itsesi vuoksi, mutta myös jotta sinulla olisi jaksamista ja haluaa jakaa sitä eteenpäin.
3  Tunneside luontoon lisää haluamme suojella sitä


Moni kokee tarvetta suojella luontoa puhtaasti tarpeellisuuden vuoksi, mutta eikö totta, että sitäkin voimakkaampi halu luonnon suojeluun ja vaalimiseen kumpuaa jostain syvemmältä? Meistä useimmat ovat nauttineet luonnossa römyämisestä ja sen ihmeellisyyksien tutkimisesta lapsina, mutta jossain uraputken ja ruuhkavuosien viiletyksessä olemme saattaneet kadottaa tuon yhteyden.

Onneksi saman kipinän voi herätellä uudelleen tai löytää vasta aikuisuudessa.

Kun muistamme miten kaunista luonnossa on, miten arvokkaasta ja herkästä asiasta on kyse, ja miten paljon tuosta kaikesta nautimme, muodostuu meidän itsemme ja luonnon välille tunneside. Se, mistä välitämme, nauttii puolestaan todennäköisemmin myös vaivannäöstämme ja huolenpidostamme. Siispä, jos haluamme omat hyvinvointimme lisäksi myös kehittää vastuullisuuttamme, saattaa avain siihen löytyä luonnosta.

Yksi taho, jonka pariin olen itse löytänyt luontoyhteyden uudelleen heräämisen myötä, on Suomen ikimetsiä suojeleva Luonnonperintösäätiö. Alkamalla metsäkummiksi tai "ostamalla paloja ikimetsää" kertalahjoitusten muodossa, voimme konkreettisesti osoittaa sitä kiitosta, jota luontoa kohtaa tunnemme. 


4  Luonto on avoin kaikille

Luonto ei ole vain yhtä kuin metsä. Luontoa kohtaamme paitsi maaseudulla, myös kaupungeissa, merenrannoilla, puutarhoissa ja puistoissa. Se voi olla vaikka kaunis näkymä parvekkeelta! Luonnosta nauttimisen ei tarvitse tarkoittaa pitkää vaellusta ja kalliita varusteita, vaan voi myös olla ystävien kanssa vietetty piknik lähipuistossa tai omien ajatusten tuulettamista varten tehty lenkki mieluisaa reittiä pitkin.

Luonnossa liikkuminen on ilmaista ja saatavilla vuoden ympäri, missä ikinä oletkaan, kuka tahansa olet tai mistä tulet.


5  Luontoelämys on ekoteko


Luonnossa liikkuminen on äärimmäisen ekologista. Kaikista maailman aktiviteeteista, elämyksistä ja ajanvieton kohteista, on luonto aina valmis sellaisenaan, eikä parhaassa tapauksessa vaadi ympäristön muokkaamista, valmisteluja tai kuluttamista. Se vain on, aina vapaasti tarjolla, sen kun vaan astelee nauttimaan.

Pientä ekstra nauttimisen ja läsnäolon lisäksi, voi luonnossa tai lähiympäristössäsi liikkumisen ohelle tuoda vaikka villiyrttien keräilyn tai lintujen tarkkailun muodossa, esimerkiksi linnunlaulun tunnistavalla Birdnet appillä. Voit myös heittäytyä mukaan meidän leikkimieliseen kesäprojektiin Luonnonkauniin Instagramin puolella, kun opettelemme yhdessä kesän aikana Suomen luonnonvaraiset lehtipuut. Sarja on vasta alussa, joten ehdit hyvin mukaan. Luvataan, että se on hauskaa!


Miksi luonto on tärkeä sinulle?PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.