21. elokuuta 2020

Kasvomaskin valinta ja käyttö - tiivis opas alkuun pääsemiseksi

Teksti: Ann-Christine Mäkelä
Kuvat: Ida Tokola & Ann-Christine Mäkelä

Ann-Christinen maskit saatu: Weecos*, Punainen Norsu & BeWooden
*mainoslinkki


Ann-Christinen musta maski on Punaisen Norsun kaksipuolinen Classic-malli*.

EDIT 2021 // Tämänhetkisten suositusten mukaan tulee etenkin koronavarianttien vuoksi suosia kertakäyttöisiä kirurgisia kasvomaskeja, mikäli henkilö joutuu olemaan lähikontaktissa/tapahtumissa jne.

Kangasmaskeista tuli kertarysäyksellä yksi tämän vuoden käytetyimmistä asusteista ja Suomessa tekstiilialan yrityksemme ovat ylittäneet itsensä kasvomaskien valmistukseen ryhtymisen nopeudella. Ei tässä kauaa ehditty pyöritellä peukaloita maailmanlaajuisen maskipulan iskettyä, kunnes Suomessa jo pystyttiin omalla valmistuksella turvaamaan maan tarve. Tällä hetkellä kankaisia kasvomaskeja yksityishenkilöille valmistaa kymmenet ja kymmenet kotimaiset yritykset, jotka tekevät kovaa työtä ehtiäkseen vastata valtavaan kysyntään.

Poikkeuksellisesta taustasta huolimatta näemme saadun kasvomaskisuosituksen hyvänä ja Suomen teksiiliyritystemme talkoohengen kerrassaan upeana - siksi haluamme tänään tehdä kasvomaskien faktojen tsekkauksen ja inspiroitua kotimaisten yritysten kangasmaskeista. Näistä suorastaan innostuu!

Tästä julkaisusta löydät sekä perustelut maskien käytölle että ohjeet sopivan maskin valintaan ja käyttöön.

KASVOMASKIT KIINNOSTAA

Olemme THL:n suosituksen myötä valtaosalle aivan uudenlaisessa tilanteessa, jossa kaikki joudumme pohtimaan omaa kasvomaskien tarvettamme, sekä valitsemaan meille sopivimmat maskit käytettäväksi. Ja se jos jokin on uutta. Uudessa tilanteessa puntaroitavana on paitsi tehokkuus, myös istuvuus ja moni muu tärkeä tekijä. Eikä tietenkään haittaisi, vaikka kasvomaski näyttäisi samalta hyvältä.

Olemme viimeisten viikkojen aikana seuranneet kasvomaskikeskutelua ja opiskelleet aihetta herkeämättä, tehdäksemme niin omat valintamme kuin kattavan koosteen sinun käyttöösi. Valintaa tehdessä tuntuu, että mahdollisesti huomioitavia tekijöitä on vähintään tsiljoona, mutta loppujen lopuksi mahdollisuuksien runsaus on meille hyödyksi. Kyllä tähän oppii, kun alkukankeus karisee.

Ja tyytyväisyys on muuten tapissa, kun mieluisa, hyvin istuva vaihtoehto osuu kohdalle.
Kaunis kukkakuosinen maski Rose Mask BeWoodenilta on kuin taidetta.

Kuvasimme omia suosikkikasvomaskejamme Turun keskustassa, vilkkaaseen lounasaikaan, ja pistimme kuvausten lomassa merkille, millaisella uteliaisuudella ohikävelijät tarkkailivat maskejamme. Ihmisten kasvoilta huokui selvästi miellyttävä uteliaisuus ja yksi rohkea herrasmies tuli jopa iloisesti kysymään, mistä tällaisia maskeja voi ostaa.

Siinä missä vielä keväällä saatoimme kummastella tai jopa säikähtää kaupassa vastaan tulevaa maskinkäyttäjää, on meillä Suomessakin nyt jo totuttu kasvomaskien näkyvyyteen. Jos katseita saa, on niiden motiivi todennäköisemmin uteliaisuus siihen, minkä näköisen ja mallisen maskin olet valinnut, sekä miltä kantaja sen kanssa näyttää.
Idan musta maski on AIM by Mian mallistosta.


KASVOMASKI ON MERKKI VÄLITTÄMISESTÄ


Vaikka maskien käyttäjiin on jo hyvin totuttu, herättää kasvomaskien käytön tarpeellisuus tai hyödyllisyys edelleen monissa kysymyksiä. Siksi haluamme muistuttaa, että kasvomaskin ensisijainen tarkoitus on suojata muita sinun mahdolliselta tartunnaltasi, vaikeuttamalla hengitysteitse levittämiäsi, ilmassa kulkevia pisaroita.


"THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi, niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana" - THL 13.8.2020


Kasvomaskin käyttäminen on etenkin osoitus kanssaihmisten turvallisuudesta välittämisestä. Se kertoo, että minä pystyn terveyteni puolesta kasvomaskia käyttämään ja teen sen suojallekseni meitä kaikkia, etenkin suurimmassa riskissä olevia, jotka eivät välttämättä terveyssyistä pysty itse itseään suojaamaan ja joita emme ulkoapäin voi tunnistaa.

Kasvomaskin käyttö ei kuitenkaan ole mikään takuuvarma keino ehkäistä tartuntoja, eikä myöskään suojaa käyttäjäänsä tartunnalta, minkä vuoksi on ehdottoman tärkeää huolehtia niin käsihygieniasta kuin turvaväleistä, sekä välttää väkijoukkoa. Yhdessä nämä ovat tehokas yhdistelmä tartuntojen vähentämisessä, kunhan mahdollisimman moni huolehtii omasta osuudestaan.

Meillä saattaa olla koronan suhteen paljon eriäviä mielipiteitä, mutta yhdestä olemme varmasti kaikki samaa mieltä: emme halua kevään tautitilanteen ja rajoitusten toistuvan, vaan elää mahdollisimman vapaasti, uutta normaalia arkeamme. Pyritään siis siihen, ettemme väheksy viranomaisten ja muiden ammattilaisten suosituksia, kunnioitamme toistemme oikeutta tuntea olonsa turvalliseksi välejä pitämällä ja että teemme omalta osaltamme parhaamme epidemian rajoittamiseksi.

BeWoodenin Creme Maskon freesiä vaihtelua perusvalkoiselle.


KASVOMASKIEN TIIVISTETYT KÄYTTÖOHJEET 
  • Puhdista kädet huolellisesti sekä ennen että jälkeen maskin pukemisen.
  • Koske maskiin pukemisen ja riisuminen aikana vain sen verran, mikä aivan välttämätöntä on.
  • Vaihda maski vähintään tunnin välein tai jos maski kostuu tai likaantuu. Kuljeta  mahdollisia puhtaita ja likaisia maskeja toisistaan erillään, esim. pakasterasiassa.
  • Pese maski käytön jälkeen a) pesukoneessa vähintään 70 asteessa (yleensä koneissa tämä tarkoittaa 90-95 astetta) b) käsin lavuaarissa, kaadettuasi maskin päälle kiehuvaa vettä tai c) keittämällä maskia muutaman minuutin ajan pesuainetta sisältävässä vedessä.
  • Kuivaa ilmavasti tai esim. rättipatterin päällä.


Hyvät ja tarkemmat (video)ohjeet maskin käyttöön ja pesuun löydät esimerkiksi THL:n sivuilta, sekä Outi Les Pyy Instagram-kohokohdista.
Punaisen Norsun Painting* maski on hempeä, mutta persoonallinen.


KASVOMASKIN VALINTA

Kasvomaskeista puhuessamme puhumme siis kirurgista suu-nenäsuojaa muistuttavasta suojainmallista, joka ei todistetusti suojaa käyttäjäänsä tartunnalta, mutta joka vähentää tautien leviämistä muihin. Käyttäjäänsä suojaa vain CE-merkityt hengityssuojaimet. Käytetty termi selventää eron.


ISTUVUUS

Maskin tehon kannalta on erityisen tärkeää, että maski istuu kasvoille tiiviisti. Ilmavuodot maskin sivuilta, sekä ylä- ja alapuolelta heikentävät tehoa, hengitysilman päästessä leviämään ympäristöön. Malleista tehokkaimmat ovat ne, joissa istuvuus tuodaan taitoksilla saumojen sijaan. Istuvuutta parantaa niin oikea koko ja muoto, kuin myös mahdollinen nenää reunustava metallivahvike. Ellei muuten hyvin istuvassa maskissa ole metallivahviketta valmiina, voit halutessasi helposti lisätä sellaisen muutamalla pistolla itse ommellen. Pehmustettua rautalankaa löytyy esimerkiksi puutarhaliikkeistä ja tavarataloista.

Istuvuutta ja kokoa voi myös säätää pienillä kotinikseillä, kuten pyöräyttämällä kuminauhat ristiin korvien etupuolelta tai solmimalla liian pitkät kuminauhat korvan takaa tiukemmalle.


MATERIAALI

Istuuvuuden jälkeen toinen tehon kannalta oleellinen tekijä on kangasmaskin materiaali. Tämänhetkisten tietojen mukaan näyttää siltä, että kaikki kangasmateriaalitkin toimivat (VTT:n testien mukaan polyesterikangas on tehokkain). Tehoon vaikuttaa itse materiaalin lisäksi se, miten tiheästi kangas on kudottu, sekä kuinka monta kerrosta kangasta on. Kerroksia tulisi olla vähintään kaksi, mielellään kolme, ja välissä voi olla ns. suodatinkangas. Joustavia kankaita tulee välttää.


Listaus jatkuu kuvien jälkeen.

KIINNITYS

Maskeja on saatavilla pääsääntöisesti kahdellä eri kiinnitystavalla: pään tai korvien taakse kiinnitettävillä nauhoilla tai korvien taakse venytettävillä kuminauhoilla. Kuminauhakiinnitys on helpompi, mutta nauhakiinnityksessä koon säätö on aina räätälöyty ja käyttö on mahdollista myös henkilöillä, jotka eivät syystä tai toisesta voi käyttää korvien taakse sijoitettavaa kiinnitystä tai ovat allergisia kuminauhojen materiaaleille.


MÄÄRÄ

Jokaisen on hyvä varautua mahdolliseen karanteenitilanteeseen, testeihin joutumiseen tai joukkoliikenteessä kulkemiseen varaamalla kotiin vähintään kaksi kasvomaskia. Yhtä kasvomaskia suositellaan käytettäväksi korkeintaan tunnin ajan, jonka perusteella voit laskea tarvitsemasi määrän yhdelle päivälle. Ko. määrä riittää jos/kun peset maskit päivän päätteeksi.
MASKIVINKIT

Tässä lista meidän silmään miellyttävimmistä ja laadukkaista maskeista kotimaisilta yrityksiltä ja niiden jälleenmyyjiltä. Huikkaa kommenttikenttään, mikäli oma suosikkisi puuttuu joukosta!


Aim by Mia
Yksiväriset, kierrätetty puuvilla, onesize.

BeWooden
Yksiväriset ja kuviolliset, suodatintasku, ylijäämäkankaista, lapsille ja aikuisille. 

Yksiväriset ja kuviolliset, useita kokoja.

Kuviolliset, onesize.

Kuviolliset, ylijäämäkankaista, onesize.

Kuviolliset, lapsille ja aikuisille.

Myy Pure Wasten kasvomaskeja.

Yksiväriset ja kuviolliset, ylijäämäkankaista, kaksipuolinen malli, useita kokoja.

Yksiväriset, kierrätyskankaasta, onesize.

Yksiväriset ja kuviolliset, lahjoittaa osan tuotoista, onesize.

Yksiväristet ja kuviolliset, onesize.

Yksiväriset, kierrätyskankaasta, suodatintasku, metallikiinnike.

Twelve Textiles
Yksiväriset, onesize, antimikrobinen pinnoite, lahjoittaa makseja hyväntekeväisyyteen.

Myy useiden brändien kasvomaskeja.
Kiitos, kun teet parhaasi.


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.