27. elokuuta 2020

Huolestuttaako Itämeren tila? Näin voit auttaa

Teksti: Ann-Christine Mäkelä ja Ida Tokola
Kuvat: Ida Tokola


Tänään 27. elokuuta Suomessa vietetään Itämeripäivää. Tällöin huomio kohdistuu täysin pieneen ja ekosysteeminä hyvin ainutlaatuiseen mereemme. Toista samanlaista ei nimittäin maailmassa ole ja tämä ainokaisemme on kovin herkkä.

Ainutlaatuisen Itämerestä tekee sen makean ja suolaisen veden sekoitus, johon poikkeuksellinen kalakantamme on sopeutunut. Pienenä merenä, jossa on lisäksi hitaasti, arviolta kolmenkymmenen vuoden välein vaihtuva vesi, on Itämeri erityisen haavoittuvainen ja altis ympäristön vaikutuksille. Kymmenestä maailman suurimmasta kuolleesta merialueesta seitsemän sijaitseekin Itämeressä ja sitä uhkaa lisäksi ilmastonmuutoksen myötä lämpenevä vesi.

Onneksi monet tahot tekevät kaikkensa Itämeren eteen ja myös sinä voit vaikuttaa.

Suojelemalla Itämerta, emme vain turvaa uniikkia merialuetta ja sen monimuotoisuutta, vaan teemme arvokasta ja tehokasta ilmastotyötä. Tiesitkö esimerkiksi, että moni vesikasvi sitoo hiilidioksidia ja vapauttaa happea moninkertaisesti tehokkaammin kuin saman pinta-alan metsäalueet maalla? Lisäämällä näiden kasvustojen elinkykyä ja suojelemalla merialuella, vaikutamme samalla suotuisasti myös ilmastoon.
Syö Itämeri puhtaaksi

Se mitä syömme vaikuttaa meidän tavallisten kuluttajien Itämeri-jalanjälkeen kaikista eniten. Yksi merkittävimmistä Itämeren rehevöitymisen syistä on maatalouden ravinteiden valuminen mereen.

Lihan ja maitotuotteiden tuottaminen kuormittaa vesiä huomattavasti enemmän kuin kasvisruoan viljeleminen, joten suosimalla kasvispainotteista ruokaa teet palveluksen Itämerelle. Käytä monipuolisesti satokauden kasviksia ja suosi mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa.

Syö kestävästi pyydettyä, kotimaista luonnonkalaa, kuten lahnaa, särkeä, silakkaa tai ahventa, sillä kalastus poistaa Itämerestä sitä rehevöittäviä ravinteita ja siten hillitsee rehevöitymistä. Jos jokainen suomalainen söisi kerran viikossa silakkaa, poistaisi se Itämerestä 22 miljoonaa ämpärillistä levää.

Yllätävä tapa auttaa Itämerta on myös olla tankkaamatta liioitellusti proteiinia. HSY tiedotti keväällä, että he ovat havainneet jätevesien typpikuorman kasvaneen, johon yhtenä syynä on lisääntynyt proteiinin syöminen. Ylimääräinen proteiini, jota keho ei tarvitse, poistuu kehosta muun muassa typpenä jäteveteen. Vaikka suuri osa siitä saadaankin puhdistettua, osa typestä päätyy rehevöittämään Itämerta. Kulutetaan siis maltillisemmin niitä protskuvälipaloja!


Elä ilmasto- ja ympäristöfiksusti

Kulutuksen vähentäminen ja ympäristöystävälliset elämäntavat nivoutuvat kaikki yhteen ja ovat usein samoja keinoja, joilla voit vaikuttaa myös Itämeren hyvinvointiin. Jotkut asiat vaikuttavat Itämeren tilaan suoremmin, toiset taas epäsuorasti ilmaston muutoksen torjumisen kautta.

Esimerkiksi nämä tutun kuuloiset ekoteot vaikuttavat myös vesistöihimme:

Kävelemällä, pyöräilemällä ja suosimalla julkista liikennettä vaikutat liikenteen päästöjen vähenemiseen, jonka myötä hiukkaskuormat ja ilmaperäinen typpilaskeuma vesistöihin pienenee. 

Vaikka liikenne on mikromuovien merkittävin lähde, valitsemalla luonnonkosmetiikkaa ja suosimalla luonnonkuituisia vaatteita vaikutat siihen, ettei kotitaloudestasi päädy enempää mikromuoveja vesistöihin.

Luonnonkosmetiikka ja luonnolliset pesuaineet vähentävät myös vesistöjen kemikaalikuormaa. Muistathan myös aina mattoja pestessäsi tai mökillä saunoessasi valuttaa pesuvedet tarpeeksi kauas vesistöistä?

Elämällä ekologisten arvojen mukaan voimme vaikuttaa Itämeren tilaan myönteisesti. Ostetaan siis vain tarpeeseen, korjataan, käytetään tavarat loppuun ja kierrätetään jätteet huolellisesti. Kyllähän me tämä jo osataan, eikö vain?


Liiku vesillä vastuullisesti

Liiku saaristossa luontoa kunnioittaen. Lue vinkit ympäristöystävälliseen veneilyyn ja vesillä liikkumiseen Pidä saaristo siistinä -sivustolta.
Jaa tietoa Itämerestä

Toisinaan saattaa tuntua, että Itämeren tilasta puhutaan kaikkialla, mutta siitä huolimatta harva tietää konkreettisesti mistä on kyse, miten se ympäristöömme vaikuttaa ja ennen kaikkea, miten paljon mekin yksilötasolla voimme Itämeren eteen tehdä.

Siis puhu Itämeren tilasta, huolestasi ja suojelusta kavereiden kanssa aina sopivan tilaisuuden tullen. Osoita kiinnostuksesi. Ei moralisoida ja paasata, vaan jaetaan huomioita, innostetaan ja ideoidaan yhdessä. Levitetään tietoutta. Kerro mitä itse teet tai olet kokeillut ja mitkä keinot kiinnostavat sinua tällä hetkellä. Into tarttuu!


Lahjoita, kompsenoi tai ryhdy kummiksi

Jos haluat auttaa ja vaikuttaa Itämeren tilaan vaikuttaviin rakenteisiin, voit ryhtyä Itämeren suojeliaksi erilaisten Itämeren tilaa edistävien hyväntekeväisyysjärjestöjen ja säätiöiden kautta. Siellä Itämeren asiaa ajaa osaajat, jotka tekevät tärkeää työtä Itämeren hyväksi paitsi kentällä, myös mm. juurisyihin maataloudessa ja politiikassa.

Ryhdy esimerkiksi WWF Suomen kautta Itämeri-kummiksi tai kompensoi omaa Itämeri-jalanjälkeäsi John Nurmisen säätiön kautta.

Lue lisää esimerkiksi täältä:

Tietoa Itämeren haasteista - John Nurmisen säätiö

Tietoa Itämerestä - WWF Suomi

Itämeren suojeluvinkkejä - John Nurmisen säätiö

WWF kalaopas

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.