2. syyskuuta 2020

Näin käytät kuukuppia - takeltelusta onnistumiseen

Kuvat: Julia Degerth
Teksti: Julia Degerth & Ann-Christine Mäkelä
Julkaisu sisältää mainoslinkkejäMitä mainiointa syyskuun ensimmäistä, ihana sinä! Syyskuussa moni viettää niin sanottua "zero waste syyskuuta", jonka vuoksi haluan tänään kertoa sinulle kuukupista, pienestä tarvikkeesta, jolla on valtava merkitys jätteen vähentämisessä. Tänään jaan siis sekä omia kokemuksistani ja ajatuksistani tästä pienestä kaverista, ja annan parhaat vinkit kuukupin käyttöön.

Ehkäpä sinunkin mielenkiintosi kokeiluun on herännyt, kun tänne tulit, tai ehkä sinulla on jo oma kuukuppi odottamassa ensimmäistä kokeilua? Olipa tilanne mikä tahansa, on ihan hyvä välillä kerrata miten tätä näppärää välinettä oikein tulisi käsitellä.


Tiesitkö?

Henkilö, jolla on kuukautiset keskimääräiset 40 vuotta, saattaa käyttää jopa 11 000 kertakäyttösuojaa elämänsä aikana (lähde: Sitra). Samalla ajalla kuukuppeja kuluu ainoastaan 10 kuukuppia. 11 000 vs 10 - ero on suuri. Tämä on siis ehdottomasti ympäristöystävällisin kuukautissuoja, mutta itse asiassa myös todella terveellinen vaihtoehto: kuukuppi ei kuivata emätintä ja hiivatulehduksia on todennäköisesti paljon harvemmin kuukuppia käyttäessä, verrattuna kertakäyttövaihtoehtoihin. Joten, supertuote kyllä!


Kun vuonna 2016 päätin elää roskatonta, eli ns. zero waste -elämää, osoittautui parhaaksi vaihtoehdoksi siteiden ja tamponeiden sijaan kuukuppi, ainakin omasta mielestäni, ja aloin käyttää Lunette-merkkistä kuukuppia. Tämä ei ole yhteistyö Luneten kanssa, mutta haluan ehdottomasti suositella juuri heitä - suomalaista yritystä ja oikeasti maailman parasta kuukuppia.

Muutama vuosi ennen tätä olin itse asiassa kokeillut kuukuppia ensimmäistä kertaa - onnistumatta. Epäonnistuneen kokeilun jälkeen jopa pelkäsin kuukuppia, jonka takia en moneen vuoteen valitettavasti uskaltanutkaan kokeilla sitä uudestaan. Tämä ei ole mitenkään epätavallista, sillä kuukupin käyttö onkin niin sanottu tekniikkalaji.

Oikean tekniikan lopulta oivaltaessaan, kertovat monet suorastaan hullaantuvansa kuukupistaan ja näin kävi minullekin. Mistä oikein on kyse?


C-taittelu, eli niin sanottu sydäntaittelu.


Takeltelusta onnistumiseen

Kun kokeilin kuukuppia ensimmäistä kertaa, en tiennyt siitä yhtikäs mitään. En tiennyt miten se laitetaan paikalle, enkä tiennyt miten se saadaan ulos. Oikeastaan kaikki meni väärin tässä vain sen takia, etten tiennyt miten tehdä, enkä ollut lukenut asiasta mitään. Kuukupin laittaminen paikalleen sattui ja kun oli aika poistaa kuppi, en saanut siitä otetta. Minuun iski paniikki, sillä olin varma etten ikinä saisi sitä ulos.

No, sainhan minä sen kuitenkin jollain tavalla ulos, mutta päätin silti olla käyttämättä kuppia jatkossa. Olin aika varma, etten enää ikinä käyttäisi tällaista kamalaa tuotetta, josta tulee tällaisia traumoja. Taidan kyllä olla sitä periksiantamatonta tyyppiä, joka päättää melko nopeasti mistä tykkää ja mistä ei, ja jonka jälkeen on vaikea luopua siitä ajatuksesta tai asenteesta.

Kun roskaton elämäni kuitenkin alkoi vuosia myöhemmin, en löytänyt toista yhtä hyvää vaihtoehtoa markkinoilta. On toki olemassa kestositeitä ja kuukautisalushousuja mutta totuus on se, että olen ihan liian laiska pesemään näitä. Kuukuppi tuntui ainoalta oikealta vaihtoehdolta sekä oman terveyteni että luonnon suhteen, päätin ensin lukea vähän enemmän koko hommasta ja vasta sitten kokeilla. Ja silloinhan onnistuin heti! Ja kaikista tärkeintä: ihastuin, heti.

Löydä oma kuukuppisi

Kuukuppeja löytyy nykyään myös ihan tavallisista isoista ruokakaupoista, mutta itse olen hankkinut oman Lunetteni Ruohonjuuresta. Netistäkin löytyy erilaisia luomu- ja hyvinvointikauppoja, joista voi tilata oman kuukupin kotiin. Kurkkaa esimerkiksi House of Organic, Hyvinvoinnin Tavaratalo tai PUR kaupat.

Mallit ja koot vaihtelevat hieman merkkien välillä. Lunetella kokoja on 2: ykkönen ja kakkonen. Ykkönen on pienempi ja kakkonen hieman isompi. Pienempi koko sopii useimmille ja isompaa kuppia suositellaan m.m. synnyttäneille sekä runsaille kuukautisille. Itse käytän pienempää kokoa.


Entä jos kuukuppi ei sovi minulle?

On olemassa tilanteita, joissa kuukuppi ei yksinkertaisesti ole vaihtoehto tai sovi käyttäjälleen toiveista ja halusta huolimatta. Taustalla voi olla niin henkiset kuin fyysiset esteet, eikä kuukuppia tällöin luonnollisestikaan tule tai voi käyttää. Vaikka kuukuppi onkin ympäristönäkökulmasta ihanteellinen vaihtoehto, on myös muita ekologisia vaihtoehtoja kuukautissuojiksi.

Harkitse esimerkiksi kestositeitä, menkkapikkareita tai luomupuuvillaisia ja kemikaaleilla vahvasti käsittelemättömiä kertakäyttösiteitä. Näistä lisää myöhemmin myös Luonnonkauniissa.


Näin kuukuppi laitetaan paikalleen

Kuukuppi laitetaan paikalleen erilaisia taittelutekniikoita hyödyntäen. Kokeile erilaisia ja löydät varmasti oman lempparisi. Kuukuppia ei voi laittaa paikalleen sellaisenaan, vaan on pakko puristaa kasaan jollain tavalla, jotta se pienenee. Tässä minä mokasin silloin vuosia sitten ja aiheutin itselleni turhaa paniikkia kun kuppi tuntui epämukavalta ja aiheutti turhia kipuja.

Taita siis kuppi pienemmäksi ja laita aukko edellä sisään. Kannattaa myös sisään laittamisen jälkeen työntää kuppia vielä pikkaisen enemmän sisäänpäin, jotta se helpommin pääsee paikalleen. Kun kuppi on oikeassa paikassa, aukeaa taitos itsestään ja kuppi palaa alkuperäismuotoonsa, muodostaen samalla tyhjiön emättimen sisään. Näin kuukautisveri valuu itse kuppiin. Itse voi tehdä ja ajatella kaikkea muuta, edes ajattelematta kuukautisia, siteiden vaihtamista tai mahdollisia ohivuotoja.Leikkaa antenni

Kuukupin antenni, se pieni osa kupin alla, on oikeastaan paljon pidempi kuin kuvassa. Olen leikannut omani pienemmäksi ettei se häiritsisi minua. Sinäkin voit tehdä samalla tavalla, jos kuukuppi muuten tuntuu epämukavalta ja koet antennin painavan sisälläsi. Antenni antaa tukea ja auttaa kuukupin paikalleen asettamisessa, mutta ei ole välttämätön. Mukavuus ennen kaikkea!Kuukuppi ja kierukka ne yhteen soppii

Moni miettii ymmärrettävästi, voiko kierukkaa ja kuukuppia käyttää samaan aikaan. Molemmat asettuvat kuitenkin aivan omille paikoilleen, kierukka kohtuun ja kuukuppi emättimeen, eli tämä ei ole este. Joskus kierukan langat saattavat olla pitkät ja koskettaa kuukuppia: kierukan langat kannattaakin pyytää lyhennettävän asennuksen yhteydessä tai gynellä. On myös todella tärkeää että kuukuppi poistetaan oikein rikkomalla tyhjiö, katso ohjeet alta!

Näin kuukuppi poistetaan

Pyri tyhjentämään kuukuppi aina vessassa käynnin yhteydessä, ja vähintään 12 tunnin välein.

Tunnustele sormin, missä kuukuppi on, liu'uta sormi kupin reunaa pitkin ja paina reunaa kevyesti kasaan sormellasi, jotta tyhjiö poistuu. Ota kiinni kuukupin kuppiosasta ja avita poistoa ponnistamalla samaan aikaan, kun vedät kuppia ulos, ja tyhjennä sisältö WC-pönttöön.

Tyhjiön purkaminen on tärkeää, jotta saat kuukupin poistettua miellyttävästi. Älä vedä kuukuppia antennista, sillä kuukuppi pysyy tyhjiön ansiosta paikallaan imukupin tavoin. Jos koet kuukupin poistamisen vaikeaksi, voit istua kyykkyyn ja ponnistaa kevyesti. Tämä on itse asiassa paras vinkki jonka olen itse saanut, sillä se auttoi heti!

Kuukupin poistaminen on hyvin helppoa, mutta älä kuitenkaan panikoi ellet heti onnistu. Esim. aamuisin saattaa huomata kuukupin joutuneen melko kauas ylös, eikä silloin tulekaan ulos yhtä helposti kuin päivisin. Tällöin kyykkyasento ja ponnistaminen saa kuukupin liikkumaan alaspäin.

Kyllä sinä onnistut! Ja sitäpaitsi, mihin kuukuppi edes voisi hävitä? Turha sitä on pelätä!Näin kuukuppi pestään

Keitä kuukuppia 20 minuuttia ennen ensimmäistä käyttöönottoa.

Huuhtele kuppi poistamisen jälkeen ensin kylmällä vedellä puhtaaksi, ja sen jälkeen vielä lämpimällä vedellä. Pyri puristamaan vettä myös yläreunan reikien läpi ja venyttele niitä tarvittaessa hieman. Aseta kuukuppi takaisin paikalleen jos kuukautiset eivät ole päättyneet.

Kuukuppi tulee myös steriloida aina ennen ja jälkeen kuukautisten, keittämällä sitä 10 minuuttia. Voit käyttää erillistä kattilaa niin halutessasi, mutta se ei ole missään nimessä välttämätöntä, kunhan kattila on puhdas eikä siinä ole ruoan- tai tiskiaineen jäämiä, jotka voisivat tarttua kuukuppiin.


Vältä värjäymät

Veri on hankalaa tahrojen suhteen ja jättää helposti värjäymiä myös kuukuppiin. Tämän takia on tärkeää ensin huuhdella veri pois kylmällä vedellä. Kuuma vesi aiheuttaa sen, että veren palaa kiinni itse kuukuppiin. Käyttämällä kylmää vettä, kuukuppisi näyttää ja tuoksuu puhtaalle kauan. Yhtä kuukuppia voi käyttää jopa 10 vuotta kun sitä käsittelee oikein.

Jo syntyneet värjäymät saat haalistettua kuukupista asettamalla kuukupin päivänvaloon päivän ajaksi (ei kuitenkaan suoraan auringon paahteeseen). Kokeile ja kuukuppi on taas hetkessä kirkas!
Kuukuppi check-list:

1 Valitse oikea kuukupin koko - pieni tai isompi riippuen elämäntilanteestasi.
2 Keitä kuukuppia erillisessä kattilassa 20 minuuttia ennen ensimmäistä käyttöä tai 10 minuuttia jos olet käyttänyt samaa kuppia jo ennestään.
3 Aseta kuukuppi paikalleen esim. puristamalla sitä C-muotoiseksi ja työnnä kuukuppi emättimeen.
4 Tyhjennä kuppi WC-pönttöön vähintään joka 12 tunti, mieluummin useammin.
5 Huuhtele kuukuppia tyhjennyksen jälkeen kylmällä vedellä ja sen jälkeen vielä lämpimällä.
6 Muista keittää kuppia 10 minuuttia kuukautisten jälkeen ja säilytä esim. mukana tulevassa 
säilytyspussissa.
7 Nauti uudesta kaveristasi, josta sinulla varmasti on hyötyä pitkään!


Lue tämä opas vielä uudestaan kun päätät aloittaa kuukupin käytön ja muista että oma epäonnistumiseni ainoastaan johtui siitä, etten ollut lukenut tuotteesta ja sen käytöstä tarpeeksi hyvin ennen kokeilua. Kuukuppi ei tarvitse olla pelottava tai millään tavalla hankala. Päinvastoin, se on helpottanut elämääni mielettömän paljon.

Tämän pitäisi olla joka vuoden luomutuote, sillä tämä on aivan loistava. Rakastan pientä punaista kaveriani ja olisi ihana kuulla mitä mieltä te olette olleet kuukupistanne - tai jos käytätte jotakin muuta ekologista kuukautissuojaa. Kaikilla on omat tarpeensa ja joillekin sopii jokin muu.Käytätkö sinä kuukuppia?
Jaa parhaat kuukuppivinkkisi alle!PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun

 1. Sain vasta todella hyvän vinkin kuukupin käyttöön. Minulla jäi aiemmin todella monesti tunne, että kuppi on huonosti paikallaan ja tunsin ikään kuin paineen tunnetta. Minulle neuvottiin vielä pyöräyttämään kuukuppia asennuksen yhteydessä ja tämän tehtyäni en ole enää kokenut, että se jäisi huonosti paikalleen. 😊

  VastaaPoista
 2. Hei ja kiitos kommentista! Pahoittelen myöhäistä vastausta, lähdin mökille neljäksi päiväksi :) mutta hei loistavaa! Tuohan on todella hyvä vinkki, itse koen aina välillä ettei kuppi heti löydä paikkaansa joten tuota voisi olla hyvä kokeilla! Kiitos sulle <3 / Julia

  VastaaPoista
 3. Olen itse aloittanut kuukupin käytön, ja vaikka olenkin lukenut ihan jokaisen sivun ja käyttöohjeen läpi, kokeillut kaikki asnenot ja taittelut mut en vaan oikein osaa tai ymmärrä tämän käyttöä sitten ollenkaan. Laitto joko sattuu tai en saa kuppia yhtään sisään tai molempia. Kuppi juuri ja juuri menee runnomalla kokonaan sisään ja kun se avautuu, se valuu puoliksi ulos joten ei todellakaan ole mitenkään mukavan tuntuinen tai edes toimiva kun usein vuotaa vielä ohikin :( En uskalla lähteä kotoa pois menkkojen aikaan ollenkaan, koska kuppia täytyy korjata joka 10 minuutti (joka ei auta koska joka kerta käy sama juttu). Kyseinen ongelma oli sama tamponien kanssa joita en parin kokeilun jälkeen ikinä enää käyttänyt. Kohta pitää varmaan haudata toiveet siitä että vois vain unohtaa menkat ja kärsiä siteiden kanssa jotka nekään ei ole yhtään mukavan tuntuiset päällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, onpa tosiaan hankalan kuuloinen tilanne. Jos on niin, että olet kokeillut kaikenlaiset niksit ja taittelut, eikä asettaminen vain onnistu, voi hyvin olla ettei kuukuppi, tamponit yms. ole toimiva ratkaisu sinun fysiologialle. Oletko keskustellut asiasta gynekologin kanssa? Hän voisi osata kertoa, mistä tämä sinun kohdallasi johtuu.

   Mutta tärkeimpänä: älä ota kuukautissuojista turhaan painetta ♥ Vaihtoehtoja löytyy paljon ja sinullekin sopiva vaihtoehto löytyy varmasti. Oletko kokeillut esim. Vuokkosten bio suojia (ei hiosta kuten perus siteet) tai menkkapikkareita?

   Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.