3. marraskuuta 2021

Ekologisen pyykinpesun ABC

Kaupallinen yhteistyö House of Organic
Julkaisu sisältää mainoslinkkejä
Teksti ja kuvat: Ida Tokola





Pyykinpesu on tuttu arkiaskare jokaiselle meistä. Pyykinpesun saloihin perehtyminen ei ole rakettitiedettä, mutta sitäkin hyödyllisempää yleistietoa, jota joka kodissa tarvitaan. Pesemällä pyykit ekologisesti ja järkevästi säästämme energiaa ja kuormitamme ympäristöä vähemmän turhilla kemikaaleilla.

Ekokodissa tekstiilit lajitellaan ennen pesua, pestään oikeissa lämpötiloissa ja niille valitaan sopivat, ympäristöystävälliset pesu- ja huuhteluaineet. Jos et ole varma missä asteessa lakanapyykki kannattaisi pestä, mitkä ovat parhaat luonnonmukaiset pyykinpesuaineet tai et ole haka poistamaan tahrojasi vaatteista - löydät vinkit täältä! Tämän jutun lukemisen jälkeen osaat pitää huolta sekä kotisi tekstiileistä että pyykinpesukoneestasi.

Mitä tulee ekologisten pyykinpesuaineiden hankkimiseen, kotimaisen House of Organicin verkkokauppa erottuu edukseen monipuolisella ja edullisella pesuainevalikoimallaan. Aina kun tilaat Houselta täydennystä loppuneisiin luonnonkosmetiikkasuosikkeihisi klikkaat samalla helposti ostoskoriin myös kodin ekopesuaineet.
 

Alekoodi & arvonta

House of Organic tarjoaa Luonnonkauniin seuraajille koodilla "luonnonkaunis15" 15% alennuksen kaikista verkkokauppaostoksista. Mikäli haluaisit päästä kokeilemaan juuri House of Organicin valikoimiin tulleen itävaltalaisen Planet Puren pyykinpesutuotteita, käy osallistumassa tuotepaketin arvontaan Luonnonkauniin Instagram-tilillä.




Harvenna pesuvälejä

Ekologisen pyykinpesun ja vaatehuollon tärkeimpiä niksejä on oppia tunnistamaan, milloin vaate oikeasti kaipaa pesua. Nykyihmisen hygieniakäsitys on usein ylimitoitettu, ja liian helposti koetaan, että vaatteet tulisi pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Tämä sääntö pätee tietenkin alushousujen, sukkien ja todella hikisten tai muuten likaisten vaatteiden kohdalla, mutta uskaltaisimme väittää, että suurin osa arkivaatteistamme ei kaipaa pesua jokaisen käytön välissä.

Pesuvälien harventaminen on paras huoltoniksi ja ekoteko, jonka vaatteillesi voit tehdä. Pyykinpesu kuluttaa aina sekä itse vaatetta että ympäristöä, sillä pyykinpesussa kuluu paljon vettä, energiaa ja pesuaineita. Opettele siis luottamaan aisteihisi. Tuoksahtaako vaate hikiseltä tai näkyykö siinä selkeitä likatahroja? Jos ei, vaatetta voi käyttää useamman kerran ennen pesua. Vaatteen saa raikastumaan ilman pesemistä myös tuulettamalla tai pakastamalla sen. Yksittäiset tahratkin voi poistaa vain paikallisesti pesemättä koko vaatetta.


Tutustu vaatteiden pesuohjeisiin

Vaatteiden ja muiden kodintekstiilien pesulaput tarjoavat tärkeää tietoa tuotteiden huoltamisesta, joten niihin on syytä tutustua huolellisesti. Pesulappu olisi itse asiassa hyvä tarkistaa jo ennen tuotteen ostamista, sillä materiaalitiedot ja pesuohje kertovat sekä tekstiilin laadusta, että hoidosta. Jos tiedät olevasi laiska huoltamaan vaatteitasi, kannattaa vaatekaappiin valita helppohoitoisia materiaaleja ja välttää sellaisten vaatteiden ostamista, jotka vaativat esimerkiksi käsinpesua.

Pelkän materiaalin perusteella ei pysty antamaan yksiselitteisiä ohjeita siitä, miten vaate tulisi pestä. Samasta materiaalista voidaan nimittäin valmistaa eri paksuisia ja laatuisia neuloksia, jotka kestävät pesua eri tavoin. Lähtökohtaisesti kannattaa aina noudattaa vaatteen omaa pesuohjetta. Älä myöskään pelkää kysyä lisäohjeita pesuun vaatteen myyjältä tai valmistajalta.

On kuitenkin muutama poikkeus, jossa vaatteen pesulapun ohjetta voi hieman oikoa. Esimerkiksi 100% puuvillasta valmistetut vaatteet, lakanat ja pyyhkeet kestävät yleensä hyvin 60°C pesun, vaikka lapussa lukisi vain 40°C. Lappuihin on alettu ekologisuussyistä merkitä alempia pesulämpötiloja, vaikka vaate saattaisi kestää myös kuumempaa pesua.

Lajittele tekstiilit ennen pesua

Jotta vaatteiden värit pysyisivät kirkkaina, kannattaa ne pyrkiä pesemään yhdessä samanväristen tekstiilien kanssa. Ennen pyykinpesua vaatteet olisi syytä lajitella värien mukaan seuraavasti:

1  Tummat ja voimakkaan väriset tekstiilit
Värikkäät tekstiilit
Valkoiset ja todella vaaleat tekstiilit





Valitse oikea lämpötila

Ekologisen pyykinpesun yhteydessä keskitytään usein puhumaan matalista pesulämpötiloista, vaikkeivat ne aina ole kaikista järkevin valinta pyykinpesuun. Fiksu ekopyykkääjä pyrkii välttämään tekstiilien turhaa pesua, mutta silloin kun pyykkiä pestään, valitaan lämpötila oikein tekstiilin materiaalin ja käytön mukaan.

Jos olet joskus ihmettellyt pyykkeihisi jäävää tunkkaista hajua, saattaa se kieliä siitä, että pyykinpesukoneesi on puhdistuksen tarpeessa ja että olet käyttänyt pitkään vain alhaisia pesulämpötiloja. Jos pesukonetta ei koskaan pyöritetä kuumalla ohjelmalla, sen sisälle alkaa kertyä pesuainejämiä ja bakteereja, jotka tarttuvat pyykkiin. 

30°C

30°C tai sitä alhaisemmat lämpötilat sopivat herkkien materiaalien kuten villan ja silkin pesemiseen. Nämä materiaalit pestään aina käsin tai pyykinpesukoneen hellävaraisella käsinpesuohjelmalla. Koneessa pestäessä vaatteet kannattaa sujauttaa myös pesupussiin, joka suojaa niitä pesun aikana.

Villalle ja silkille on myös syytä valita näille materiaaleille suunniteltu, hellävarainen pesuaine. Hyvä vaihtoehto löytyy kotimasen Ole Hyvän valikoimasta. Appelsiinin eteerisestä öljystä tuoksunsa saava Ole Hyvä hienopesuaine pesee herkät vaatteesi hellästi, mutta tehokkaasti. 

Lue lisää: Villaneuleen kausihuolto ja pesu

40°C

Tavallinen arkipyykki, jonka materiaaleja ovat yleensä puuvilla, pellava ja erilaiset puuvillasekoitteet pestään 40°C asteen lämpötilassa. Myös synteettiset keinokuidut pestään 40°C asteessa.

On olemassa erikseen valko- että kirjopyykille sopivia pesuaineita, mutta me suosimme helppouden nimissä tuotteita, joita voi käyttää minkätahansa väriselle pyykille. Esimerkiksi Ole Hyvän kätevissä täyttöpakkauksissa myytävät pesuaineet sopivat kaikille pyykille, ja ovatkin tuttu näky kodinhoitohuoneidemme hyllyllä.

Liettualainen Probiotic Craft on yksi uusimmista pyykinpesuainesuosikeistamme. Nimensä mukaisesti merkin pesuaineisiin on lisätty probiootteja eli eläviä mikrobeja. Nykypäivän liika hygieenisyys ja luontoyhteyden puute on yhdistetty allergioiden lisääntymiseen. Probiotic Craftin tuotteissa käytettyjen probioottien tarkoituksena on pyrkiä ylläpitämään hyvää bakteerikantaa kodin pinnoilla. Brändin tutkimuksissa on osoitettu, että kuumienkin pesuohjelmien jälkeen pyykin seasta löytyy vielä probiootteja.

Probiotic Craftin pyykinpesuaine ja huuhteluaine on jätetty hajusteettomiksi ja koko tuotesarja on ihotauti- ja allergialääkäreiden hyväksymä ja vegaaninen. Tuoksua toivova voi lisätä pesuainelokeroon muutaman tipan eteeristä öljyä, meidän suosikkimme ovat sarjaan kuuluvat Nature-tuoksutipat.

Ennen pesua vaatteet kannattaa kääntää nurin ja niiden vetoketjut sulkea. Pyykin määrästä riippuen tekokuituiset ja luonnonkuituiset vaatteet kannattaa pestä erillään. Se ei ole mitenkään pakollista, mutta luonnonmateriaaleista irtoaa usein pesussa kuituja, jotka tarttuvat herkästi keinokuituisten vaatteiden pintaan. Tämän voi kuitenkin välttää pesemällä keinokuituiset vaatteet Guppy Friend -pesupussissa, joka suojaa itse vaatteita, mutta estää myös teknisistä materiaaleista irtoavien mikromuovien päätymisen vesistöihin.


60°C

Paljon likaa ja hikeä käyttönsä aikana keräävät pyyhkeet ja lakanat tulisi pestä 60-90°C asteen lämpötilassa. Pyyhkeet ja lakanat valmistetaan yleensä puuvillasta ja pellavasta, joten ne kestävät hyvin 60 asteen lämpötilan. Yksiväriset ja vaaleat lakanat, joiden värien haalistuminen ei ole ongelma, kestävät myös 90 asteen lämpötiloja. 

Myös alusvaatteet olisi hyvä puhdistaa välillä 60 asteessa. Jotta alusvaatteista saisi kertymään täysiä koneellisia, on fiksua omistaa useat kappaleet samanvärisisiä alushousuja ja sukkia. Alusvaatteiden materiaaliksi kannattaa valita puuvilla, joka kestää 60 asteen pesua.

Me suosimme lakanapyykissämme hajusteettomia pyykinpesuaineita. Itävaltalaisen Planet Puren pyykinpesuneste pakataan kätevän suureen 1,5 litran sokeriruokopohjaiseen biomuovipakkaukseen, joka on helppo kierrättää käytön jälkeen muovinkeräykseen. Pesuaineen kasvisaponiinit puhdistavat lakana- ja vaatepyykin tehokkaasti, mutta luontoa kuormittamatta. Planet Puren kaikki tuotteet ovat vegaanisia, luomusertifioituja ja dermatologisesti testattuja. 





Tarvitaanko huuhteluainetta?

Huuhteluaineen käytössä näkee usein kahdenlaista toimintamallia: toiset eivät käytä niitä lainkaan kun toiset taas lotraavat liiaksikin hajustetuilla huuhteluaineilla, joiden tuoksut lopulta pinttyvät vaatteisiin. Miten huuhteluainetta tulisi sitten käyttää?

Toisin kuin välillä kuulee, huuhteluainetta ei ole kehitetty turhaan, vaan sillä on oma paikkansa pyykinpesussa. Huuhteluaineen käyttöä voi verrata hoitoaineeseen hiustenpesussa, sillä sen tarkoituksena on sulkea emäksisen pesuaineen avaamat kuidut - aivan kuten hiustenhoitoaine shampoopesun jälkeen. Oikein käytettynä huuhteluaine sulkee tekstiilin kuidut silottaen sen pinnan tehden siitä pehmeämmän, likaa hylkivämmän ja vähemmän sähköistyvän.

Luonnonmukaisesti valmistetut huuhteluaineet ovat aina hellävaraisempia ja kevyemmin hajustettuja kuin synteettiset verrokkinsa. Esimerkiksi Planet Puren huuhteluaine on valmistettu kokonaan kasvipohjaisista ainesosista ilman liuottimia ja synteettisiä pinta-aktiivisia aineita. Pyykkeihinsä hieman raikasta tuoksua kaipaava varmasti ihastuu Alppien yrteiltä tuoksuvaan huuhteluaineeseen.

On hyvä huomioida, etteivät kaikki tekstiilit, esimerkiksi elastaani, lycra ja tekniset materiaalit eivät kestä huuhteluaineen käyttöä, joten tekstiilin pesuohjeet ja huuhteluaineen oikea annostus on syytä tarkistaa ennen käyttöä.

Meidän suosikkihuuhteluaineemme on perinteinen väkiviinaetikka. Se on nimittäin kaikessa edullisuudessaan ja monikäyttöisyydessään aivan ainutlaatuinen puhdistus- ja hoitoaine tekstiileille. Raaka väkiviinaetikka ja siitä valmistetut valmiit pyykkietikat kuten Ole Hyvän pyykkietikka sopivat kaikenlaisille tekstiilikuiduille käytettäväksi. Pari ruokalusikallista etikkaa huuhteluainelokeroon riittää raikastamaan pyykit ja sulkemaan tekstiilien kuidut sileiksi. Samalla etikka puhdistaa myös pesukoneen rumpua. Ainoastaan itseannosteleville pesukoneille sen käyttöä ei suositella, sillä erittäin hapanta etikkaa ei saa jättää seisomaan huuhteluainelokeroon pitkäksi ajaksi.





Nopeus on valttia tahrojen poistossa

Tahriintuneet vaatteet ovat tuttu ongelma jokaisen arjessa. Opettelemalla muutaman niksi kodin yleisimpien tahrojen käsittelyyn vältät niiden pinttymisen tekstiileihin. Nopeus ja esikäsittely ovat tärkeimmät opit tahrojen puhdistuksessa. Pyri aina pesemään tahriintuneet vaatteet mahdollisimman nopeasti, äläkä jätä niitä lojumaan pyykkikorin pohjalle viikoiksi. 

Tahra-alueen esikäsittely tahranpoistoaineella edesauttaa sitä, ettei tahra pinty kiinni tekstiiliin. Esikäsittele tahrat mahdollisuuksien mukaan aina tuoreeltaan. Mitä tuoreampi tahra, sitä todennäköisemmin se irtoaa jopa pelkällä vesipesulla. 


Nykyisin on saatavilla monia luonnollisia tahranpoistoaineita, joiden avulla pystyy pelastamaan likaantuneen lempivaatteen aivan uuden veroiseksi
. Yksi suosituimmista luonnonmukaisista tahrapuhdistajista kautta-aikain on ollut naudan sapesta valmistettu sappisaippua, joka poistaa taianomaisesti jopa pinttyneemmätkin tahrat. Sonettin sappisaippuaa myydään sekä valmiina nestemäisenä lioksena että riittoisana palasaippuana, joka kestää aktiivisessakin käytössä vuosikausien ajan. Sonettin Pyykinvalkaisija ja tahranpoistoaine sopii puolestaan loistavasti valkopyykin uudelleen kirkastamiseen.

Mikäli kaipaat sappisaippualle vegaanista vaihtoehtoa, kasviperäisiä tahrapuhdistusaineita löytyy nykyään runsaasti. Palamuotoisesta saippuasta pitävien kannattaa tutustua kotimaisen Fiini Naturallyn tahrastickiin. Helppokäyttöinen kookospohjainen stick sopii herkillekin tekstiililaaduille ja on meidän testeissämme osoittautunut tehokkaaksi apuriksi tahrojen poistossa.

Kaivatessasi valmista tahrasuihketta kannattaa kääntyä Planet Puren puoleen. Planet Puren vegaaninen  tahranpoistosuihke sopii kaikenlaisille pinnoille ja tekstiileille, myös huonekaluille ja autonpenkkien puhdistukseen. Tuotetta suihkaistaan tahran päälle, annetaan vaikuttaa ja kuivataan sitten pois. Eteerisillä sitrusöljyillä hajustettu tuote auttaa myös neutraloimaan epämiellyttäviä hajuja.

Lukuvinkki: Yleisimpien tahrojen poistovinkit (Martat)



Pidä huolta pyykinpesukoneestasi

Pyykinpesukone on yksi kodin käytetyimmistä ja kalleimmista elektroniikkalaitteista, joten siitä kannattaa pitää hyvää huolta. Säännölliset huoltotoimenpiteet pidentävät laitteen käyttöikää, mikä säästää ajansaatossa myös ympäristöä.

Pesukone tulee puhdistaa muutaman kerran vuodessa sitruunahappopesulla. Uusissa pesukoneissa on myös omia puhdistusohjelmia, joihin kannattaa tutustua laitteen mukana tulleesta ohjekirjasta. Pesukoneen nukkasihti ja pesuainelokero on syytä puhdistaa aika ajoin. Sivusta täytettävien koneiden oven silikonisauma on myös hyvä puhdistaa silloin tällöin, sillä sen väliin kertyy likaa ja kosteutta.

Pyykinpesukoneeseen kertyy helposti kosteutta, mikä on otollista kasvualustaa bakteereille. Pesujen välissä pyykinpesukoneen luukkuja olisikin hyvä pitää auki, jotta ilma pääsee kiertämään ja laite kuivumaan. Pesukonetta kannattaa pyörittää säännöllisesti kuumilla ohjelmilla esimerkiksi lakanapyykkiä pestessä, sillä kuuma vesi puhdistaa koneen putkia ja tappaa bakteerit, jotka voivat aiheuttaa tunkkaista hajua pyykkiin. Huuhteluaineena on hyvä käyttää säännöllisesti pyykkietikkaa, sillä se pitää tekstiilien lisäksi huolta myös pyykinpesukoneen puhtaudesta.


 
Toivottavasti sait tästä jutusta vinkkejä pyykinpesuun ja opit jotain uutta! Jos unohdimme mainita jotain oleellista tai mieleesi heräsi jokin kysymys, vastaamme mielellämme kommenteissa. Muistathan myös hyödyntää House of Organicin alekoodin seuraavalla kerralla kun tarvitset uusia pesuaineita tai luonnonkosmetiikkaa.

Alekoodi & arvonta

House of Organic tarjoaa Luonnonkauniin seuraajille koodilla "luonnonkaunis15" 15% alennuksen kaikista verkkokauppaostoksista. Mikäli haluaisit päästä kokeilemaan juuri House of Organicin valikoimiin tulleen itävaltalaisen Planet Puren pyykinpesutuotteita, käy osallistumassa tuotepaketin arvontaan Luonnonkauniin Instagram-tilillä.






Lisää vinkkejä ekologiseen kodinhuoltoon löydät Koti-kategoriastamme.



PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.