30. lokakuuta 2019

Yhden minuutin kriisiapu stressiin
Puhumme täällä Luonnonkauniin puolella paljon erityisesti tietoisen hyväksyvän läsnäolon, eli mindfulnessin, vaikutuksista mieleemme ja hyvinvointiimme, mutta minulla on tunnustettavaa. On yksi työkalu, joka on mielestäni ylitse muiden, päihittäen myös mindfulnessin niin helppoudellaan, saatavuudellaan, kuin välittömällä tehollaan.

Harva nimittäin tietää, miten uskomattoman tehokas ylivirittyneisyyden, stressaantuneisuuden tai ahdistuneisuuden lievittäjä hengityksemme on. Hengitys, joka on kaikessa yksinkertaisuudessaan aina saatavilla ja hyödynnettävissä, missä olimmekaan.

Olet ehkä saattanut huomata, miten hengitysväli tihenee ja hengitys muuttuu pinnallisemmaksi hermostuessasi? Sympaattinen hermosto on aktiivoitunut ja olet valmis toimimaan. Joku mielessäsi tai ympärilläsi havaitsemasi asia on saanut aivosi viestimään kehollesi tiheän hengityksen tarpeellisuudesta, joka vastavuoroisesti viestittää takaisin aivoille, että skarppiutta vaaditaan edelleen.

Useimmiten hengitys muuttuukin pinnalliseksi täysin automaattisesti, meidän tiedostamatta asiaa, saatika sen vaikutuksia koko elimistöömme. Koska systeemi ruokkii itse itseään, saattaa hengitystapa ja virittynyt tila jäädä päälle hieman turhankin pitkäksi aikaa, tarpeettoman kovalla teholla. Saatamme jopa tuntea itsemme stressaantuneemmaksi tai hätääntyneemmäksi kuin oikeasti tarve olisi.

Mieletöntä on kuitenkin se, että tämän aivojen ja hengityksen vuorovaikutuksen voi valjastaa palvelemaan myös rauhoittumista. Tiesitkö nimittäin, että tietoisesti hidastamasi ja syventämäsi hengitys viestittää automaattisesti mielellesi, että kaikki on hyvin? Että vaara meni ja nyt voi rauhoittua. Rentoutumiseen kytköksissä oleva parasympaattinen hermosto aktivoituu ja stressitasot laskevat. Pahimman kärjen selättämiseen tarvitaan vain yksi minuutti. Sama pätee myös ylivirittyneisyyteen ja ahdistukseen.

Ei siis ole lainkaan tuulesta temmattu neuvo todeta hätääntyneelle henkilölle "Nyt ihan ensiksi hengität pari kertaa syvään".
Hengityksen valjastaminen minuutin kriisiavuksi

Kuten jo mainitsin, on hengitys aina saatavilla ja syvähengitykseen perustuva työkalu on mitä parhain stressin lievittäjä olit sitten työpaikalla, julkisissa, kaupan kassajonossa tai omassa rauhassa. Käy läpi nämä kohdat ja saat loppuelämäksesi maailman helpoimman pika-avun kiperiin tilanteisiin:

1  Aseta ajastin hälyttämään minuutin jälkeen

2  Käynnistä ajastin ja aloita syvään hengittäminen, sinulle hyvältä tuntuvaan tahtiin. Keskity vetämään keuhkot oikein täyteen ilmaa, anna hengityksen pysähtyä pienen tauon verran ja puhalla lopuksi keuhkot hitaasti aivan tyhjäksi.

3  Laske, kuinka monta hengenvetoa (sisään, tauko & ulos) mahtuu yhteen minuuttiin. 

4 Ajastimen soidessa tiedät, kuinka monta hengenvetoa tarvitset hengittääksesi rauhallisesti yhden minuutin ajan. Luku vaihtelee meidän kaikkien välillä, mutta esimerkiksi minulla tuo luku on 6.

5  Tiukan paikan tullen, hengitä tämän maagisen lukumäärän verran hengityskertoja omaan tahtiisi ja viestitä mielellesi, että nyt saa relata. 


Muista kuitenkin, että kyseessä on vain nopea kriisiapu ensihätään - pelkkä laastari saadaksesi hieman perspektiiviä tilanteeseesi. Jos huomaat olevasi jatkuvasti ylikierroksilla ja äärirajoilla, pysähdy tarkastelemaan mistä olotila johtuu ja mitä tilanteen purkautumiseksi voisi tehdä.

Lisää vinkkejä mielen hyvinvointiin löydät Hyvinvointi-kategoriasta.Kokeilehan ja kerro minulle alla, miten olosi muuttuiPYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.