4. helmikuuta 2021

Ekologisten DIY-pesuaineiden valmistus kotoa löytyvillä tarvikkeilla

 Teksti ja kuvat: Ida Tokola

Tiesitkö, että voit löytää omasta keittiöstäsi kaikki tarvittavat siivoustarpeet ekologiseen kodinpuhdistukseen? Hyödyntämällä näitä edullisia ja luonnollisia pesuaineita loihdit kohdistasi puhtaan, mutta säästät samalla myös rahaa ja ympäristöä.

Nappaa tästä talteen helpot vinkit edullisten DIY-pesuaineiden tekoon!


Joka kodin siivoustarvikkeet

Etikkaa, sokeria, sitruunoita, soodaa ja suolaa... Kuulostaako tutulta? Nämä lähes joka keittiöstä löytyvät ainekset ovat samalla tehokkaita, mutta myös ympäristöystävällisiä puhdistusaineita. Jätä siis turhat pesuainepurnukat kauppaan ja hyödynnä näitä jo kotoa valmiiksi löytyviä ruokatarpeita.

1  Väkiviinaetikka

Etikka on happamuutensa vuoksi kätevä monitoimituote, jolla puhdistat niin lasi-, kaakeli- ja teräspinnat kuin raikastat pyykinkin. Väkiviinaetikalla on kiillottava, kalkkeumia poistava vaikutus, mutta sen kanssa on oltava tarkkana, sillä kaikille pinnoille se ei vahvuutensa vuoksi sovi.

Tiedätkö mikä on väkiviinaetikan ja "tavallisen etikan" ero? Väkiviinaetikka on aitoa ja luonnollista käymisetikkaa, jonka raaka-aineena on käytetty viljaviinaa. Etikka taas on synteettisestä etikkahaposta laimennettu tuote, jolloin pääraaka-aine on maaöljy tai -kaasu. Väkiviinaetikka on siis näistä kahdesta luonnollisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Miten väkiviinaetikkaa voi sitten hyödyntää pesuaineena? Voit puhdistaa sillä esimerkiksi pinttyneet teräskattilat. Keitä kattilassa etikkavettä (suhteessa 2 osaa etikkaa ja yksi vettä). Lisää lopuksi kiehuvaan veteen 1 rkl suolaa ja sammuta levy. Anna etikkaveden seistä kattilassa yön yli ja pese sitten kattila.

Etikasta valmistuu myös helppo ikkunanpesuaine lisäämällä pariin litraan vettä kolme ruokalusikallista etikkaa ja pieni tippa ekologista astianpesuainetta. 

Tekstiilisi ja pyykinpesukoneesi kiittävät, kun käytät väkiviinaetikkaa huuhteluaineen sijasta. Etikka raikastaa pyykin ja huoltaa samalla myös pesukonettasi. Annostele etikkaa noin puoli desiä huuhteluainelokeroon ja tiputa sekaan halutessasi pari tippaa eteeristä öljyä tuoksuksi. Etikka voi tuoksua miedosti märässä pyykissä, mutta tuoksu haihtuu tekstiilien kuivuttua.

Väkiviinaetikalla voi poistaa tuoksuja tekstiileistä myös ennen pesua. Mikäli urheiluvaatteesi ja uudet kirppislöytösi tuoksuvat tunkkaiselta, laske sankoon viisi litraa viileää vettä ja puoli desiä etikkaa. Anna vaatteiden liota etikkavedessä puoli tuntia ennen pesukoneessa pesemistä.

Huom! Käytä väkiviinaetikkaa maltillisesti, sillä se on vahva aine. Vältä käyttämästä sitä kaakeli- ja silikonisaumoihin sekä emali-, alumiini- ja marmoripinnoille.



Yleispuhdistussuihke

Tarvitset

1 osa väkiviinaetikkaa
9 osaa vettä
halutessasi pari tippaa eteeristä öljyä

Valmista helppo DIY-puhdistusaine suihkepulloon. Tee pesuainetta vain sen verran kuin tarvitset, eli laimenna etikka veteen vasta silloin kun alat siivoamaan. Etikkasuihke tuoksuu vahvan etikkaiselta, mutta haju hälvenee nopeasti. Tuoksua voi parantaa lisäämällä pesuaineen joukkoon pari tippaa mieluista eteeristä öljyä.

Käytä yleispuhdistussuihketta esim. hanojen, kylpyhuoneen lasipintojen, rasvaisen lieden ja kaakeleiden puhdistukseen. Mietoa etikkavettä voi käyttää jopa lattioiden pesuun. Wc-altaan ja -pöntönkin voi pestä etikkavedellä, mutta tällöin etikkaa kannattaa laittaa suhteessa enemmän (esim. 50/50), jolloin saat vahvemman pesuaineen. 



2  Sokeripalat

Keittiökaapin perältä löytyvät sokeripalat ovat yllättävä apukeino uunin, hellan, kattiloiden ja keraamisten uunivuokien puhdistuksessa. Uunin pohjalle tai vuoan reunaan palaneet rasvatahrat lähtevät harvoin vahvoilla pesuaineillakaan, mutta pieni sokeripala irrottaa tahrat taianomaisesti.

Kasta sokeripalan yksi sivu veteen (varo kastelemasta koko palaa) ja hankaa sillä uunin pellit, ritilät ja muut teräsosat. Myös uunin lasi saattaa puhdistua sokeripalalla. Pyyhi lika ja sokeri lopuksi pois kostealla liinalla tai sienellä.

3  Sitruuna

Sitruunan sisältämä sitruunahappo toimii kodinpuhdistuksessa samalla tavalla kuin väkiviinaetikka. Voitkin käyttää yllä mainitun yleispuhdistusaineen raaka-aineena sitruunamehua etikan sijasta. Laimennetulla sitruunamehulla voit puhdistaa keittiön tasot, jääkaapin, kaappien tummuneet jäljet ja kirkastaa kalkin peittämät hanat.

Sitruunavedellä voi raikastaa myös mikroaaltouunin. Laske kulhoon vettä ja lisää mukaan muutama teelusikallinen sitruunan mehua. Kuumenna pari minuuttia ja pyyhi lopuksi mikro puhtaaksi liinan avulla.

Puolikkaalla sitruunalla voi myös puhdistaa puiset leikkuulaudat, puutasot ja tiskialtaan. Ripottele puolikkaan sitruunan päälle runsaasti suolaa ja hankaa puupinta tai tiskiallas puhtaaksi. Huuhtele lopuksi ja pyyhi puupinta kuivaksi liinalla.




4  Ruokasooda

Emäksinen ruokasooda on väkiviinaetikan tapaan monikäyttöinen puhdistusaine, joka raikastaa tekstiilit, neutralisoi hajuja ja puhdistaa tehokkaasti pinttyneenkin lian ja tahrat.

Ruokasoodalla voi helposti raikastaa tekstiilihuonekalut, kuten sohvat, nojatuolit, patjat ja matot. Ripottele soodaa tekstiilin päälle, anna vaikuttaa noin 15 minuuttia ja imuroi se sitten pois. Samaa kikkaa voi hyödyntää pahalta haisevien kenkien kanssa, mutta soodan voi antaa vaikuttaa kenkien sisällä yön yli.

Ruokasoodasta saa tehokkaan hankausaineen, jolla puhdistat niin likaiset teräsastiat, termospullot, muovirasiat kuin kahvikuppien värjäytyneet pohjatkin. Ripottele astian pohjalle soodaa. Hankaa lika pois lämpimällä vedellä kostutetulla liinalla tai sienellä, ja huuhtele lopuksi hyvin. Todella likaiseen astiaan kuten termospulloon voi laskea kuumaa vettä, johon sekoittaa pari ruokalusikallista soodaa. Anna aineen vaikuttaa pari tuntia ja huuhtele sitten astia huolellisesti. 

Soodasta ja pienestä määrästä vettä voi valmistaa puhdistustahnan, jolla puhdistuvat esimerkiksi vaaleiden kenkien tummuneet kumiosat. Lisäämällä soodatahnaan oliivi- tai rypsiöljyä se toimii myös hyvin lasipurkkien etikettien tai muiden tarrajälkien irrottamiseen.

Huom! Ethän käytä soodaa keraamisten lavuaarien, wc-istuinten tai kylpyammeiden pesuun, sillä hankaus voi haurastuttaa ja naarmuttaa pintoja.


5  Suola

Suola imee rasvaa ja kosteutta itseensä, joten sillä voi puhdistaa esimerkiksi valurautapannun tai vohveliraudan. Vohveliraudan puhdistukseen kätevintä on tehdä puhdistusvohveli, joka sisältää 2 rkl suolaa, 1 dl vehnäjauhoja ja vettä.

Suola kirkastaa ja raikastaa tekstiilejä. Sitä kannattaa kokeilla kellastumien, esimerkiksi hikisten kainalotahrojen puhdistukseen. Sekoita puoleen litraan kuumaa vettä 1,5 desiä suolaa ja upota tahrakohta veteen. Hankaa kevyesti ja pese sitten vaate normaalisti pesukoneessa. Toimenpiteen pitäisi poistaa tahrat ja hienhaju vaatteesta.

Suolalla voi puhdistaa myös vaatteisiin tulleita tahroja tuoreeltaan. Esimerkiksi punaviinitahraan kannattaa heti kaataa runsaasti suolaa ja antaa suolan imeä viini itseensä. 


Keksitkö lisää käyttötarkoituksia yllämainituille aineille? Vinkkaa oma ekologinen puhdistusvinkkisi kommentteihin!






Osallistu keskusteluun

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Lupasin viikonloppuna mennä auttelemaan ystäväni uuden liiketilan siivouksessa Lappeenrannassa ja hänelle on tärkeää että käytetään juurikin luonnollisia aineita. Etikkaa on itsekin tullut käytettyä usein, erityisesti lasipintojen puhdistukseen. Mielenkiintoista, että suola auttaa kellastumiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että jutusta oli iloa. Nämä kotoa löytyvät raaka-aineet kyllä yllättävät joka kerta tehokkuudellaan!

      Poista
  2. Hei, osaatko sanoa ton sitruunaliuoksen tai etikkaliuoksen säilyvyydestä? Kuinka kauan säilyy? Kiitos hyvästä jutusta, kiinnostaa nää itsetehtävät puhdistusaineet 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Sanna! En valitettavasti osaa antaa tarkkaa säilyvyysaikaa pesuaineelle. Koska itsetehdyssä pesuaineessa on mukana vettä, eikä mitään säilöntäaineita, uskoisin, että siihen alkaa muodostua bakteereja aika nopeasti. Tämän vuoksi teen itse etikkasuihketta vain sen verran kuin siivouskerralla tarvitsen. Raaka etikka säilyy omassa pullossaan todella pitkään, joten se on paras tapa säilöntään.

      Poista
  3. Mä rakastan metsäisiä tuoksuja. Tein huuhteluainetta 4dl etikkaa, 1dl vettä ja 25-30 tippaa havuntuoksuisia löylytippoja. Pyykistä tulee niin ihanan tuoksuista ja raikasta! T. Riina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa ihanalta :) Metsäiset tuoksut on munkin lemppareita!

      Pyykkietikka on kyllä ihan lyömätön huuhteluaine, kirjoitin siitä juuri tarkemmin uuteen postaukseemme: https://www.luonnonkaunis.com/2021/11/ekologisen-pyykinpesun-abc.html

      Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.