2. helmikuuta 2021

Hormonaalinen akne olikin sisäilmaoire - Q&A

 Teksti ja kuvat: Ann-Christine Mäkelä

Tämän talven siloposki, kun takana on vuosi parantumista.


Voiko iho-oire, ihottuma, ihon kutina tai jopa hormonaalinen akne olla oire homeelle? Miten erottaa, mistä omat iho-oireet johtuvat ja voiko sisäilmaa epäillä syyksi?

Haluan tänään jakaa oman tarinani iho-oireistani, joiden syyksi paljastui lopulta kodin sisäilmaongelma. Koin pitkään olevani hyvin yksin kokemieni oireiden kanssa, ja siitä syystä koen erityisen tärkeäksi lopulta kertoa, miten asiat lutviutuivat.

Tämä on teksti, jota yritin itse löytää googlaamalla esimerkiksi "akne home" tai "akne sisäilma" yhdistelmiä lukuisia kertoja, ja jonka toivon vastaavan monen samassa veneessä olevan epäilyihin. 

Ennen kaikkea toivon tekstin tuovan sinulle kanssaoireilijalle lohtua siitä, että kokemasi voi olla ohimenevää ja edessä on parempia aikoja.Taustani sisäilmasairaana

Vuosi 2019 on jäänyt mieleeni pitkälti kauhunsekaisena ajanjaksona, jonka aikana ymmärsimme jälleen asuvamme sisäilmaongelmaisessa kodissa. Kuitenkin vasta vuotta myöhemmin, paranemisprosessin päästyä hyvin käyntiin, ymmärsin todella miten sekaisin koko elimistöni oli, sekä mitkä kaikki oireeni olivat juuri sisäilman aiheuttamia.

Olen vasta vähän aikaa sitten alkanut makustella termiä sisäilmasairas. Sana tuntuu vieraalta, mutta on eittämättä oikea ilmaisu kohdallani. Oirelen moninaisesti erilaisille sisäilmaongelmille, eri tavoin erilaisille ongelman aiheuttajille, eli esim. eri mikrobilajeille (ts. puhekielessä homeille). Joissain tiloissa väsähdän, joissain nousee kuume, joissain keuhkoihini särkee ja joissan ihoni reagoi. Toisinaan oireiden laukaisuun tarvitaan vain hometalosta lähelleni tuotu esine.

Yksi mystisimmistä sisäilmaoireistani on kuitenkin ollut piirtopaukamointi, jossa iho reagoi tietynlaiseen kosketukseen voimakkaalla kutinalla ja nokkosihottuman tyyppisellä kohokuviolla, sekä pitkittyneen altistuksen jälkeinen "hormonaalinen akne". Kummastakin ehdin kertoa myös täällä Luonnonkauniissa, hakien klassisesti syytä stressistä ja vaativista elämävaiheista. Voi jos tämä olisikin ratkennut rentoutumisella!

Nyt koen tärkeäksi oikaista aiempaa spekulointiani ja samalla vastata teidän kysymyksiinne aiheesta. Samaan aikaan haluan myös tuoda tämän mahdollisuuden hormonaalisen aknen syntyperiä käsittelevään keskusteluun.


Paloja iho-oireista altistumisvuodelta 2019

Sisäilma ja iho Q & A

Kasasin alle minulta usein kysyttyjä kysymyksiä sisäilmaoireiluuni ja ihooni liittyen, sekä vastaukseni niihin. Kiitos jokaiselle vilpittömästi uteliaalle ja oppimishaluiselle kiinnostuksesta!

Ellei kysymykseesi löydy vastausta alta, voit aina esittää lisäkysymyksiä tekstin kommenttikenttään.


Miten voit olla varma että oireet johtuu juuri sisäilmasta?

En ollutkaan ennen kuin pääsimme muuttamaan puhtaaseen kotiin ja vältyin myös olemasta kosketuksissa tavaroidemme kanssa. Paraneminen muiden sisäilmaoireiden osalta lähti todella nopeasti käyntiin ja yllätyksekseni myös iho-oireet loppuivat. Iho alkoi puhdistua ja parantua muutamaa viikkoa muiden oireiden helpottumisen jälkeen ja tukkeumat lähes kuoriutuivat ulos ihosta.

Huomaan edelleen tänäkin päivänä ihon kutinaoireista ja piirtopaukamoinnista altistuneeni jollekin vanhasta kodista tuodulle esineelle, sekä kehon lähtevän puhdistautumaan muodostamalla poskiin tiheää ulos puskevaa tukkeumaa vähän sen jälkeen.


Mistä tiedät ettet vain kuvittele tai ettei oireet johdu stressistä?

Olen viimeisen vuoden paranemisprosessin aikana nähnyt kymmeniä kertoja saman mekanismin altistumisesta oireisiin ja paranemisiin, että voin olla omalta osaltani jo täysin varma etten kuvittele.

Ilmiötä voisi epäillä mielen kiemuroiksi, ellei oirelua tapahtuisi myös täysin ennakoimatta. Useimmiten en siis ole tietoinen altistumisesta ennen oireiden ilmestymistä. Saatan havahtua oireisiin, ja lopulta paljastuu esimerkiksi, että mieheni on tietämättäni tuonut omaan kaappiinsa jotain ulkovarastomme vanhoista tavaroista. Olen myös kahdesti oireillut kirppikseltä ostamalleni tavaralle. Oireet loppuvat pian sen jälkeen, kun oikea esine on poistettu kotoa.


Miten sisäilma voi vaikuttaa ihoon?

Sisäilman ja iho-oireiden yhteydestä tiedetään vielä kohtalaisen vähän. Tiedetään, että iho voi reagoida sisäilmaan vahvastikin esimerkiksi ihottumilla tai allergiatyyppisesti.

Tiedetään myös, että erityisesti homeet ja mikrobit vaikuttavat kehossa niin hormonitoimintaan kuin suolistoon, ja toisaalta myös että hormonit ja suoliston hyvinvointi peilautuvat ihoon esim. epäpuhtauksina tai aknena. On siis todennäköistä, että myös homeet ja mikrobit voivat välillisesti aiheuttaa joillain aknetyyppistä iho-oiretta.


Miten erotat "sisäilmafinnit" ja normaalit finnit?

Hyvä kysymys! Saan myös esimerkiksi kuukautiskierron ym. mukaan ilmeneviä normaaleja näppyjä, jotka ilmestyvät ja paranevat nopeasti. Ne ilmestyvät usein leuan etuosaan, otsaan ja ohimoille.

Minulla "sisäilmafinnit" ovat puolestaan sitkeämpiä, ovat selkeästi enemmän tulehduksellisia ja niiden paraneminen kestää pisimmillään kuukauden, jättäen jälkeensä pitkään näkyvän punaisen läikän. Nämä sijoittuvat usein leukalinjan alapuolelle, kaulalle tai aivan keskelle poskea, ja tuntuvat paljon syvemmällä ihossa. Osa on kystisiä, osa umpikomedoja eli pientä nystyrää.


Mistä sait apua iho-oireisiin?

Hoidin altistumisen aikana ihoani kuten olisin hoitanut hormonaalista aknea, eli tukemalla omaa ihotyyppiäni tukkeumia ennaltaehkäisevästi, runsaalla kosteutuksella, ja kuivumista ja pintakuivuutta välttääkseni hellävaraisella puhdistuksella sekä kevyillä entsymaattisilla kuorinnoilla. Kiinnitin myös huomiota maitotuotteiten, sokerin ja viljojen käyttöön, sekä henkiseen hyvinvointiin. Nämä toivat pientä helpostusta tilanteeseen, mutta eivät poistaneet sitä kokonaan.

Kutinaan ja piirtopaukamointiin sain apua ihon kosteuttamisesta ja antihistamiineista, joita söin säännöllisesti muutaman päivän välein aina muuttoomme asti.

Muihin tiedostamiini sisäilmaoireisiin sain apua pysyttelemällä mahdollisimman paljon pois kotoa/ulkona.


Iho parhaimmillaan altistumisvuoden aikana.


Miten sait oireet loppumaan/paranit?

Paranin vasta muuttamalla pois sisäilma-ongelmaisesta kodista, ottamatta uuteen asuntoon juuri mitään vanhasta kodista. Osan irtaimistosta pystyin lopulta sietämään tarkan puhdistuksen ja kuumien pesujen jälkeen, mutta esimerkiksi mitään vanhoja muovisia esineitämme tai synteettisistä kuiduista tehtyjä vaatteita (esim. ulkovaatteet, urheiluvaatteet, jotkut alusvaatteet) en pystynyt enää käyttämään.

Irtaimiston hävittäminen ja välttämättömien tavaroiden uusiminen tuli todella kalliiksi, mutta terveys on sitäkin arvokkaampaa.

Huom! En suosittele muuttoa ja irtaimistosta luopumista varotoimenpiteenä, vaan painavista syistä ja todennäköisesti todesta epäilystä. Me tiesimme kodin kosteusvauriosta ja muusta sisäilmaongelmasta, joten päätös oli helppo.


Oireileeko ihosi heti jos menet sisäilmaongelmaiseen paikkaan?

Riippuu ihan siitä, mistä ko. paikan sisäilmaongelma johtuu. Minulla on harmillisesti toistuva altistumistausta ja oireilen eri tavoin eri "homelajikkeille", joita on olemassa lukuisia ja lukuisia. Joskus huomaan väsyväni voimakkaasti, huomaan olon olevan "pöhnäinen" ja siihen saattaa liittyä myös päänsärkyä, kun taas joissain paikoissa keuhkoni alkavat särkeä tai ääni kähenee. Saatan myös oireilla kuumeella, vatsaoireilla, "alkavalla flunssalla" ym.

Olen myös muutaman kerran oireillut vieraan ihmisen läheisyydessä tai paikassa iho-oirein kutinalla, mutta tämä on minulle vielä kohtuullisen uutta. Vasta pitkittynyt altistuminen aiheuttaa ihoon tukkeumaa, joten useimmiten ehdin reagoida altistukseen jo kutinavaiheessa.


Voiko minun akneni johtua sisäilmasta?

Tottakai voi, mutta yhtä todennäköistä ellei todennäköisempää on, että syy on jossain muualla. Mikäli voit muuten mainiosti etkä kärsi sisäilmaoireista, en epäilisi yksinään ilmenevää aknea sisäilmaoireeksi (vaikka mahdollista sekin tietysti on).

Mikäli kärsit muista sisäilmaoireista, aknen puhkeaminen ajoittuu esim. uuden asunnon tai työpaikan yhteyteen, tarkkailisin tilannetta eri silmin.Sinulle, jolla on edessä paranemisprosessi

...haluan sanoa ettet ole yksin. Sisäilmaoireista toipuminen voi viedä aikaa ja se on täynnä ylä- ja alamäkiä, mutta jossain vaiheessa huomaat arjen tasoittuvan ja takapakkien vähenevän lähes olemattomiin. Epätoivon ja turhautumisen tunteet kuuluvat asiaan, jaamme ne yhdessä. Niinä hetkinä on tärkeää muistaa, että kaikki on ohimenevää, niin tämäkin. Parempia aikoja on luvassa.


Lue lisää niin kehon kuin mielen hyvinvoinnista Hyvä olo -kategoriastamme.


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun

 1. Hei, kannattaa muistaa, että sisäilmaongelma ei siirry asunnosta toiseen tavaroiden mukana, eli läheskään aina kaikkia tavaroita ei kannata hävittää, vaan hyvä tuuletus ja puhdistus voi riittää. Monet ovat saaneet apua aivojen neuroplastisuuteen perustumista harjotitusohjelmista sen jälkeen, kun sisäilmaongelmaisesta kodista on muutettu pois, mutta oireet ovat jääneet päälle tai ilmenevät herkästi esim. hajusteiden tai homeelta tuoksuvien ihmisten läheisyydessä. Itse sain kemikaaliyliherkkyyteen avun DNRS:stä, ja tiedän monien saaneen sillä apua sisäilmaoireisiin. Tämä ei tietenkään poista sitä, että vaurioituneesta kodista on tärkeää muuttaa pois/korjata vauriot. Hienoa, että oma tarinasi on saanut onnellisen päätöksen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta, siksi meilläkin noita tavaroita on vielä varastoissa lojumassa, parempia aikoja ja vointeja odottamassa. Paranemisen kannalta on kuitenkin selkeintä ja nopeinta aloittaa mahdollisimman puhtaalta pöydältä, joko varastoimalla irtaimiston (kuten me ensin yritimme) tai hävittämällä siltä osin kuin puhdistaminen ei onnistu tai ole järkevää (esim. patjat). Jokaista yksittäistä tavaraa ei vaan jaksa käydä läpi samalla tavalla ja huolella, vaikka se varsinkin näin ympäristötietoisena sattuu sydämeen. Kantapään kautta on tullut opittua minimalismin hyöty tässäkin, kun on pariin otteeseen saanut hinkuttaa lasten leluja ymv. yksi kerrallaan 😅 Meille tärkeintä oli päästä nopeasti ja varmasti eroon oireista, sillä ne olivat jo aika rajuja.

   Tosi hieno juttu, että olet saanut apua tuosta DNRS:tä 😊 Tosi kiehtova aihe ja uskon kyllä että siinä piilee iso mahdollisuus monen kohdalla. Kiva kun tulit huikkaamaan tästä, jospa joku hakee vinkkejä myös täältä kommenttikentästä.

   Poista
 2. Tämä oli todella hyvä ja silmiä avaava postaus! Olen itse vuoden alussa muuttanut uuteen kotiin ja oikeastaan melkeinpä heti ihoni on alkanut reagoimaan oudosti - todella kutisevaa ihottumaa on ilmestynyt esim. jalkoihin. Täytyypä tutkiskella olisiko kyseessä huoneiston kunto ilmassa eikä vain syyttää miehen omalaatuista tapaa pestä pyykkiä xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei haha, samaistun viimeiseen :D Mutta tosissaan: on ihan hyvä pohtia mitkä kaikki asiat omassa arjessa on muuttuneet viimeisinä päivinä, viikkoina tai jopa kuukausina, ja pyrkiä sulkemaan pois ns. helpoimmat vaihtoehdot. Esim. pyykkihuollon muutokset on tosi tyypillisiä iho-oireiden aiheuttajia - ei siis ollenkaan kaukaa haettu ajatus ;) Toivon kovati että löydätte syyn ihottumalle, mielellään jonkin helpommin korjattavan kuin sisäilman ♥

   Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.