22. huhtikuuta 2021

Taimien esikasvatus ja koulinta

Teksti ja kuvat: Ida Tokola
Julkaisussa mainitut Puutarhakalenteri ja Frantsilan viljelyopas saatu


Haaveiletko oman kasvimaan tai parvekepuutarhan perustamisesta? Monien hyötykasvien, kuten yrttien ja vihannesten itse viljely on paljon helpompaa kuin uskoisi. Tarvitset vain vähän siemeniä, ravinteikasta multaa, vettä ja kärsivällisyyttä. Pienellä vaivannäöllä saat helposti pihastasi tai parvekkeestasi kauniin (ja herkullisen!) kasvikeitaan kesäksi.

Aloitin oman viljelyharrastukseni pari kesää sitten kun sain vuokrattua kotimme läheltä kaksi viljelylaatikkoa. Voin kertoa olleeni yllättynyt siitä, kuinka jo ensimmäisenä kesänä sain monista kasveista satoa. Haluankin rohkaista sinua, että jos minä pystyin siihen, niin pystyt myös sinäkin. Hyötykasvipuutarhan perustaminen on ihana harrastus, joka on kaikkea muuta kuin vaikeaa!

Viljelyinnostukseni on kasvanut viimeisten vuosien aikana kokemuksen ja itseluottamuksen karttuessa. Tänä keväänä aionkin esikasvattaa ensimmäistä kertaa itse suurimman osan kasveistani. Esikasvatuksestakin minulla oli aluksi epäilykseni, mutta ensimmäisten tomaatintaimien itäessä, huomasin taas hermoilleeni turhaan. Kasvit kasvavat ikkunalaudalla lähes itsestään! Siispä päätin koota tähän julkaisuun kaikki vinkkini, jotta sinäkin onnistut esikasvatuksessa, kun päätät sitä kokeilla.





Miksi ja milloin esikasvattaa?

Esikasvatus tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan taimien kasvattamista sisällä. Sisällä taimet saavat optimaalisen alun kasvulleen ja voivat vahvistua rauhassa ennen ulos istuttamista.  Suomen kesän ollessa lyhyt saadaan esikasvatuksen avulla myös kasvukautta pidennettyä. 

Mikäli et ehdi tai pysty esikasvattamaan taimia itse, ei syytä huoleen: myös valmiiden taimien ostaminen on mahdollista. Kesän alussa monet puutarhaliikkeet myyvät valmiita hyötykasvien taimia, jotka voi istuttaa suoraan ulos.

Esikasvatusvaihe kestää kasvista riippuen noin 3-8 viikkoa. Esikasvatuksen pituuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten se missä päin Suomea asut ja millaiset olot taimilla on (käytätkö esimerkiksi kasvivaloa vai luonnonvaloa). Etelä-Suomessa kylvöt voi yleensä aloittaa aiemmin, sillä kasvit istuttaa ulos aikaisemmin kuin pohjoisessa. Tarkista esikasvatuksen aloitusajankohta kylvökalenterista tai siemenpussin kyljestä. Tässä muutamien yleisimpien hyötykasvien esikasvatusajankohdat:

Helmikuussa

chilit, paprikat
latva-artisokka
munakoiso
laventeli ja rosmariini
kuukausi- ja puutarhamansikat
juuriselleri
jättisipuli
lamopinaatti

Maaliskuussa

kasvihuonetomaatti
ananaskirsikka
purjo
okra
basilikat
timjamit, meiramit ja sitruunamelissa

Huhtikuussa

keräsalaatti, jäävuorisalaatti
pinaatti
salaattifenkoli
kaalit
avomaantomaatit
kasvihuonekurkku
melonit
mintut
samettikukka
kyntelit, meiramit, laventeli

Toukokuussa

avomaankurkku
kesä- ja talvikurpitsat
sokerimaissi
salkopapu ja ruusupapu
kiinankaali




Siementen kylvö


Istuta siemet aina uuteen, puhtaaseen multaan. Käytä kylvöön taimille sopivaa istutus- tai kylvömultaa, jossa ei ole vielä liikaa lannoitteita uusille taimille. Nykyään on saatavilla myös valmiita sammal- ja turvenappeja, joihin siemenet on helppo istuttaa. Nappeihin on yleensä lisätty sopiva määrä ravinteita taimia varten, joten niissä taimien voi antaa kasvaa rauhassa vähän pidempään kuin kylvömullassa.

Kylvämiseen voi käyttää oikeastaan mitä vain muovi- tai pahvirasioita, joita kotoa löytyy. Voit alkaa säästämään esimerkiksi maitotölkkejä hyvissä ajoin keväällä ja istuttaa kasvit niihin. Varmista kuitenkin ruoka-astioiden ja vanhojen muoviruukkujen puhtaus pesemällä ne ensin saippuavedellä. Siemenet voi istuttaa myös sanomalehdistä taiteltuihin "taimipotteihin" tai kaupasta valmiiksi ostettuihin maatuviin istutusruukkuihin, jotka voi istuttaa myöhemmin suoraan multaan.

Kylvömulta on hyvä kostuttaa etukäteen ennen kylvöä. Laita multaa esimerkiksi vatiin ja kastele sopivasti. Jos käytät sammal- tai turvenappeja, kostuta ne etukäteen pakkauksen ohjeen mukaan.

Levitä istutusmultaa istutusastiaan ja tasoita kevyesti. Kylvä siemenet mullan pinnalle. Osa siemenistä täytyy myös peittää mullalla, tarkista tämä aina siemenpussin ohjeista. Kostuta multaa vielä pinnalta suihkepullolla. Peitä kylvös ilmavasti muovikelmulla tai -pussilla, jotta kosteus pysyy tasaisena. Voit myös käyttää valmiita minikasvihuoneita, joissa tulee mukana muovikansi. Muista nimetä kylvökset, jotta tiedät myöhemmin mitä istutit mihinkin astiaan.

Suurin osa siemenistä itää lämpimässä paikassa, joten siirrä kylvöastiat lämpimään, vedottomaan paikkaan. Tässä vaiheessa et tarvitse vielä valoa, mutta siirrä astiat heti valoisaan paikkaan, kun siemenet ovat itäneet. Voit poistaa muovikelmun tai kasvihuoneen kannen, kun taimet ovat itäneet muutaman sentin mittaisiksi. Kastele taimia usein, mutta maltillisesti. Suihkepullo on hyvä apu kasteluun, sillä sen avulla on vaikea liikakastella taimia.

Mikäli aloitat esikasvatuksen ennen maaliskuuta, pienille taimille on hyvä tarjota valoa kasvilampun avulla. Maaliskuussa taimet saavat yleensä jo tarpeeksi luonnonvaloa, mikäli ne sijoitetaan itä-, etelä, tai länsi-ikkunoiden läheisyyteen.



Siemenet itävät nopeasti Biolanin rahkasammalnapeissa ja minikasvihuoneessa.

Vinkki: Pidä puutarhapäiväkirjaa

Pidä esikasvatukseen istuttamistasi kasveista kylvöpäiväkirjaa. Kirjaa ylös mitä istutit milloinkin, niin tiedät, milloin on sopiva aika koulintaan ja lannoituksen aloittamiseen. Puutarhapäiväkirjaan kannattaa liimata myös siemenpussien kylvöohjeet, niin ne säilyvät yhdessä paikassa tallessa.

Satokausikalenteri-porukan kokoama Puutarhakalenteri auttaa myös hajamielistä viljelijää. Pieneen kalenteriin on kirjoitettu valmiiksi vinkkejä siitä, mitä puutarhassa kannattaa tehdä eri vuodenaikoina. Olen itse kirjoittanut kalenteriin ylös kaikkien viljelemieni kasvien kylvöajankohdat.

Haluan myös antaa suosituksen Frantsilan luomuyrttitilan Mauste- ja rohtoyrttien kotipuutarhaviljely -oppaalle. Kauniisti taitetussa oppaassa on esitelty valtava määrä erilaisia yrttejä ja annettu vinkkejä niiden kasvatukseen ja käyttöön. Lisäksi se tarjoaa tietoa eri mauste- ja rohtokasvien parantavista vaikutuksista. Tämä olisi aivan ihana lahjaidea jollekin yrttipuutarhasta haaveilevalle.





Taimien koulinta

Koulinta tarkoittaa taimien erottelua omiin ruukkuihinsa. Mikäli olet siis kylvänyt useita siemeniä samaan astiaan, taimet täytyy erotella omiin ruukkuihinsa, jotta ne saavat tarpeeksi kasvutilaa ja ravinteita. Hyvä aika koulinnalle on siinä vaiheessa kun taimiin on tullut pyöreiden sirkkalehtien jälkeen ensimmäiset oikeat kasvulehdet.

Jos olet istuttanut yksittäiset siemenet sammal- tai turvenappeihin, taimia ei tarvitse koulia. Taimet on kuitenkin hyvä istuttaa suurempaan ruukkuun noin kuukauden kuluttua nappeihin kylvämisestä. Koulinta- ja ruukkuun istutusvaiheessa taimet istutetaan ravinteikkaampaan multaan. 

Käsittele taimia varovaisesti koulinnan aikana. Usein suositellaan pitämään kiinni taimen lehdistä varren sijaan, jottei hento varsi varmasti katkea. Ujuta taimi sormen tai esimerkiksi lusikan varren avulla kosteaan multaan tehtyyn kuoppaan. Pitkiksi hujahtaneet taimet voi istuttaa syvemmälle multaan, sillä ne kasvattavat varteensa uusia juuria. Jätä kaikki lehdet kuitenkin mullan pinnan yläpuolelle.




Hyödynnä kotoa löytyvät maitopurkit esikasvatuksessa.


Taimien lannoitus

Pitkän taimikasvatusajan vaativat kasvit, kuten paprika, chili ja tomaatti tarvitsevat lisälannoistuta esikasvatuksen aikana. Aloita lannoitus pari viikkoa ruukutuksen jälkeen. 

Lannoitteita myydään mullan sekaan sekoitettavina rakeina ja puikkoina, sekä kasteluveteen liotettavina nesteinä. Lannoitteiden raaka-aineet tulevat yleensä ruokateollisuuden sivuvirtatuotteina ja niitä on saatavana sekä eläin- että kasviperäisenä. Valitse hyötykasveille aina luonnonmukainen lannoite, joka on tarkoitettu syötäville kasveille käytettäväksi.

Varastolannoitus sopii hyvin lannoituksen helposti unohtavalle puutarhurille ja on myös hellävarainen taimille, sillä ne saavat ottaa mullasta sen verran ravinteita kuin tarvitsevat. Varastolannoitukseen sopivat hidasliukoiset luomulannoitteet. 

Varastolannoitus tehdään niin, että taimiruukun yhteen reunaan kaivetaan alas asti menevä kolo, johon lannoitepuikko tai -rakeet kaadetaan. Lue annosteluohjeet pakkauksesta. Yleensä sopiva määrä on pari ruokalusikallista lannoitetta per taimi. Lannoite peitetään kevyesti mullalla. 

Lannoitteen määrää lisätään siinä vaiheessa kun taimet siirretään lopulliseen kasvupaikkaansa kesällä.




Kekkilän kasviperäinen luomulannoite sopii tomaatintaimien varastolannoitukseen.

Totuta taimet ulkoilmaan

Sisällä kasvatettuja taimia on hyvä karaista ulkoilmaan etukäteen. Ulkoiluta taimia siis parvekkeella tai pihalla pari viikkoa ennen ulos istuttamista. Karaisupaikan on hyvä olla suojainen ja puolivarjoisa, jotta aurinko ei polta hentoja taimia. Aloita karaisu pikku hiljaa ja lisää ulkoiluaikaa ilmojen lämmetessä.



Sitten onkin aika vain seurata taimien hurjaa kasvua. Toivottavasti sait tästä jutusta vinkkejä ja inspiraatiota oman hyötykasvipuutarhan perustamiseen!

Palataan myöhemmin kesän aikana kasvimaan ja parvekepuutarhan muihin hoitotoimenpiteisiin.




Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.