15. huhtikuuta 2021

Ekologisemmat kodin tekstiilit

Teksti ja kuvat: Ida Tokola
Villafleecepeitto saatu Kaarna Living*

Kestävän kodin sisustuksen rakentamiseen pätevät hyvin pitkälti samat asiat kuin vastuullisen muotiinkin: suositaan aina mahdollisuuksien mukaan käytettyä ja kierrätettyä. Uutta ostaessa taas pyritään ostamaan vastuullisesti tuotettuja, laadukkaita materiaaleja, jotka kestävät hyvin aikaa ja käyttöä.

Sisustuskaupoilla vastuullisten valintojen tekeminen on onneksi koko ajan helpompaa, sillä valinnanvaraa alkaa olla enemmän. Pienien, ekohenkisten sisustusliikkeiden määrä on viime vuosina lisääntynyt, jonka lisäksi myös suuret alan toimijat ovat alkaneet tarjota ekologisempia vaihtoehtoja asiakkailleen.

Tässä julkaisussa jaan vinkkejä ekologisempien kodin tekstiilien valintaan. Avaan julkaisussa tarkemmin, millaisia valintoja olen oman kotimme sisustuksessa tehnyt, mutta haluan kuitenkin alleviivata, että valintani eivät ole millään tapaa absoluuttisia totuuksia siitä, kuinka vastuullinen sisustus tulisi jokaisen kodissa toteuttaa. Toivon kuitenkin, että kokemuksistani ja tuotevinkeistäni on apua teille, jotka pohditte uusiin, eettisempiin ja ekologisempiin teksitiileihin satsaamista.





Voiko tekstiilejä hankkia käytettynä ja kierrättää?

Kodin sisustuksessa tekstiilit ovat kategoria, joiden käytettynä hankkiminen on haastavaa. Siinä missä huonekalut pystyy usein hankkimaan kokonaan käytettynä, tekstiilit taas joutuu usein ostamaan uutena. Poikkeuksia toki on, esimerkiksi silloin, jos sattuu bongaamaan kirpputorilta vähän käytetyn tai muuten laadukkaan tuotteen, joka on helppo pestä. Esimerkiksi mattoja, koristetyynynpäällisiä ja verhokankaita voi hyvin hankkia myös käytettynä. Joillekin vanhoille tekstiileille on jopa omat fanikuntansa: pehmeiksi kuluneet, laadukkaat pellavaliinat ja -pyyhkeet menevät kuin kuumille kiville kirpputoreilla.

On kuitenkin monia tekstiilejä, kuten lakanat, peitot ja tyynyt, jotka ovat hyvin hygieenisiä tuotteita. Ne käytetään usein elinkaarensa aikana "loppuun asti", jolloin eteenpäin myyminen ei tule enää kysymykseen. Vanhat petivaatteet ja peitot voi tietysti säästää kaappiin yövieraita varten, mutta kirpputorille niitä ei kannata viedä. Ennen roskiin kippaamista kannattaa kuitenkin selvittää, pystyykö petivaatteita kierrättämään jotenkin. Jotkut yhdistykset ja yritykset (esim. Finlayson) ottavat vanhoja lakanoita vastaan, koska tekevät niistä matonkuteita. Myös löytöeläintaloista kannattaa kysellä, sillä niissä usein tarvitaan eläimille nukkuma-aluistoiksi vanhoja tyynyjä ja peittoja.



Mistä peittosi on valmistettu?

Vasta reilu vuosi sitten, kun iänikuiset peittomme ja tyynymme oli aika korvata uusilla, aloin perehtyä tarkemmin siihen, mistä materiaaleista peittoja valmistetaan. Huomasin nopeasti, että suurin osa nykyisin myytävistä peitoista ja tyynyistä on valmistettu polyesterista eli käytännössä katsoen muovista. 

Muovin käyttö, varsinkin kierrätetyn sellaisen, on mielestäni välillä täysin perusteltua. Käytän mielelläni esimerkiksi kierrätysmuovista valmistettuja siivousvälineitä, kukkaruukkuja, ämpäreitä ja muita kodin tarvikkeita, mutta en mielelläni viettäisi kolmasosaa elämästäni (aika, jonka vietämme nukkuen) polyesteriin kääriytyneenä. 

Olen jo polyesterivaatteita käyttäessäni huomannut materiaalin olevan epäkäytännöllinen, sillä se nyppyyntyy, hiostaa ja sähköistyy helposti. Nämä ominaisuudet pätevät tietysti myös polyesterista valmistettuihin peittoihin ja tyynyihin. Tämän ymmärtäminen oli omalla kohdallani käänteentekevää, sillä olin aiemmin kärsinyt voimakkaasta yöhikoilusta, ymmärtämättä lainkaan miksi.

Polyesterituotteita käyttäessä myös hyvä tiedostaa, että kodin tekstiileistä irtoaa käytössä mikromuovia. Vaikka isossa mittakaavassa tekstiileistä irtoavat muovihippuset eivät ole valtava ongelma, päätyy niitä joka tapauksessa vedenpuhdistuksesta huolimatta vesistöihin. Tämän lisäksi kannattaa pohtia myös sitä, että oman kotimme pöly muodostuu osittain kodin tekstiileistä irtoavista hippusista. Kannattaakin kysyä itseältään, haluaako mielummin vietää aikansa luonnonkuituisten vai muovipohjaisten tavaroiden ympäröimänä?


Edellä mainittujen syiden vuoksi oma päätökseni hankkia luonnonkuituiset peitot ja tyynyt oli lopulta helppo. Luonnonkuituisten peittojen täyttöaineena voidaan käyttää esimerkiksi puuvillaa, untuvaa tai villaa. Kaikkien näiden luonnonkuitujen tuotantoon voi liittyä eettisiä ongelmia, joita voi omalta osaltaan koittaa välttää valitsemalla eettiseksi ja ekologiseksi sertifioituja luomumateriaaleja.

Päädyin itse valitsemaan meille villalla täytetyt peitot ja tyynyt Porin Villa & Peitteeltä. Päätökseeni vaikutti se, että heidän valikoimassaan on nykyään kotimaisesta villasta tehtyjä tuotteita. Suhtaudun itse varauksella ulkomailta tulevaan villaan, sillä sen alkuperää ja eettisyyttä on vaikeaa jäljittää. Suomessa syntyy lihateollisuuden sivuvirtana paljon laadukasta villaa, mutta valitettavasti suurin osa siitä päätyy roskiin. Onneksi aiheesta on uutisoitu laajalti viime aikoina ja kysyntä on lähtenyt hiljalleen nousuun. 

Huomasin itse merkittävän eron unenlaadussani villapeittoon siirryttyäni. Peiton painoon kesti tottua hetki, sillä se on hieman painavampi kuin perinteinen polyesteripeitto. Nykyään kuitenkin nautin painavasta peitosta ja se toimiikin vähän rentouttavan painopeiton tavoin. 

Villan lämmönsäätelykyky kuitenkin yllätti minut kaikista eniten. Lämpimältä tuntuva villa ei hiosta yön aikana lainkaan. Minulla oli aiemmin tapana herätä öisin hiestä läpimärkänä, mutta villapeiton kanssa en ole enää kokenut vastaavaa. Villa siirtää kosteutta pois iholta niin tehokkaasti, että kovankaan hikoilijan ei tarvitse herätä märkien lakanoiden keskeltä.

Peittojen käyttömukavuutta lisää myös se, että ne voi pestä näppärästi pyykinpesukoneessa. Usein raikastamiseen tosin riittää pelkkä tuuletus. Olen ollut peittoihini niin tyytyväinen, että ostoslistalla ovat seuraavaksi kevyemmät kesäpeitot lämpimämpää vuodenaikaa varten. 


Ekologisemmat patjat

Peittojen ja tyynyjen tapaan myös suurin osa patjoista valmistetaan nykyään keinokuiduista. Sekä oman unenlaadun että ekologisiuuden nimissä halusin itse hankkia meille luonnonkuiduista valmistetun patjan, kun uuden sängyn hankita tuli meille ajankohtaiseksi.

Ekologisempia patjoja tutkiessa tulee varmasti törmänneeksi futoneihin. Nämä alun perin Japanista tulevat, luonnonkuiduista valmistetut patjat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosien aikana. Jämäkän futon-patjan täytteinä voidaan käyttää esimerkiksi puuvillaa, kookoskuitua, hevosen jouhia ja luonnonkumia. Patjojen kehutaan olevan hyväksi selälle ja koko tukirangalle. Patjat eivät luonnonkuitujensa ansiosta hiosta tai sähköisty nukkuessa.

Futon-patjan ostoa harkitsevan kannattaa kuitenkin huomioida, että patja vaatii pieniä huoltotoimenpiteitä pysyäkseen kunnossa. Patja tarvitsee kaverikseen sälepohjaisen rungon, joka antaa patjan hengittää ja palautua käytöstä. Patjaa on myös käänneltävä ja rullailtava lakanoiden vaihdon yhteydessä, sillä täytteet alkavat ajan myötä pakkautua patjan sisällä. Futoneita on myös hyvä tuulettaa tasaisin väliajoin, jotta täytteet pääsevät kuivumaan.

Luonnonkuituisia patjoja on saatavilla myös muiden, kuin futon-patjojen muodossa. Esimerkiksi Ikea on ottanut luonnonmateriaaleja käyttöön joissain sänkymalleissaan  Heidän valikoimastaan löytyykin tätä kirjoittaessa kaksi luonnonmateriaaleista valmistettua patjaa Espevär/Vatneström ja Stuvland. Vaikka Ikean ekologisuudesta voi varmasti olla montaa mieltä, mielestäni on kuitenkin hienoa, että myös suuret alan toimijat alkavat tarjota vastuullisempia vaihtoehtoja.

Vaikka olinkin lähtökohtaisesti todella kiinnostunut futon-patjoista, sänkyä valitessa iski kuitenkin epävarmuus. Emme olleet koskaan nukkuneet futoneilla ja meitä mietitytti patjojen kovuus. Myös hinta ja huoltotoimenpiteiden vähyys perinteisessä runkopatjassa saivat meidän lopulta päätymään jenkkityylisen Ikean Espevär-sängyn puoleen. Olemme olleetkin sänkyymme todella tyytyväisiä ja se palvelee meitä varmasti hyvin seuraavat vuodet. Toivottavasti pääsen joskus koenukkumaan futonilla, sillä seuraavaksi sängyksi kiinnostaisi hankkia sellainen.

Futon-patjoja myyvät esimerkiksi

Luonnonkuituisia runkopatjoja myyvät esimerkiksi



Koristetyyny Anua Shopista ja villafleecepeitto Kaarna Livingistä*

Kodin muut tekstiilit

Olen pyrkinyt korvaamaan pikku hiljaa puhki kuluneita tekstiilejämme uusilla, ekologisemmilla vaihtoehdoilla. Tänä vuonna tuli viimein aiheelliseksi korvata vanha fleecetorkkupeittomme uudella. Etsiessäni luonnonkuituista vastinetta fleecelle, löysin ihanan kotimaisen Kaarna Livingin villaisen torkkupeiton, jonka he ovat itse suunnitelleet. Villafleece on toteutettu yhteistyössä kotimaisen Ruskovillan kanssa ja sitä saa tällä hetkellä hankittua yksinoikeudella vain Kaarna Livingiltä. Ihastuin heti villaisen torkkupeiton pehmeyteen ja kauniiseen, beigeen sävyyn. Ilokseni Kaarna Livingiltä haluttiin antaa villafleece minulle näkyvyyttä vastaan, joten sain sellaisen kotiimme tänä talvena. Villafleece on osoittautunut käytössä juuri niin pehmeäksi ja lämpimäksi kuin osasin toivoa. Suosittelenkin tätä lämmöllä kaikille muillekin vilukissoille!

Sisustustekstiilien materiaalina tykkään muutenkin suosia villaa. Esimerkiksi suurin osa matoistamme on villasta valmistettuja. Villa lämmittää ihanasti jalkoja, mutta pysyy myös helposti puhtaana sen itseään puhdistavien ominaisuuksien vuoksi. Haaveissani on joskus tulevaisuudessa korvata vanhat mattomme marokkolainen vintagevillamatoilla, mutta sitä varten joutunen avaamaan säästötilin, sillä vintagematot ovat todella kalliita.

Kodin tekstiileissä yksi suosituimmista materiaaleista on edelleen puuvilla. Puuvilla on kestävä luonnonmateriaali, mutta sen tuotantoon liittyy useita ekologisia ja eettisiä ongelmia. Kannattaakin yrittää korvata ainakin osa kodin puuvillaisista tekstiileistä jollain muulla materiaalilla. Esimeriksi pellava, hamppu ja nokkonen ovat huomattavasti puuvillaa ekologisempia vaihtoehtoja.

Nykyisin on saatavilla esimerkiksi ihania pellava-, hamppu- ja nokkoskankaista valmistettuja lakanoita, päiväpeittoja ja pöytäliinoja. Omistan itse yhdet pellavalakanat, jotka ovat ehkä kauneimmat ja ihannimmat lakanat ikinä! Niiden ainoa huono puoli on pöly, jota niistä irtoaa. Haluaisinkin seuraavaksi kokeilla esimerkiksi hampusta tai nokkosesta valmistettuja lakanoita. Jos sinulla on kokemusta hampusta tai nokkosesta lakanamateriaalina, kuulisin mielelläni siitä kommenteissa!

Ekologisia sisustustekstiilejä myyvät esimerkiksi




Oman maun löytäminen auttaa tekemään kestäviä ja ekologisia valintoja, sillä mieluisat ostokset kestävät aikaa. Olen huomannut itse viihtyväni parhaiten luonnollisten värien ja materiaalien keskellä. Tämän ymmärtäminen on auttanut valitsemaan klassisia, mutta sopivan maanläheisiä huonekaluja ja tekstiilejä kotiimme. Toivon sisustuksemme kestävän aikaa, joten harkitsen uusia ostoksia pitkään ja pyrin ostamaan käytettynä mahdollisimman paljon.


Toivottavasti sait tästä jutusta vinkkejä ja inspiraatiota ekologisempien kodin tekstiilien valintaan.




Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.