6. huhtikuuta 2021

Kodin kevätsiivous ekologisilla puhdistusaineilla

Kaupallisessa yhteistyössä: Ole Hyvä
Teksti ja kuvat: Ida Tokola


Pitenevät, valoisat päivät tuovat lisää energiaa, ja näin keväisin usein iskeekin todellinen siivousvimma! Auringon paisteen paljastaessa nurkkien pölyt ja likaiset ikkunat, onkin mitä mainioin hetki tarttua moppiin ja tehdä kotona vähän suurempi kevätsiivous. 

Tällä kertaa jaamme vinkkimme kodin siivoukseen ekologisilla puhdistusaineilla. Moni arkailee turhaan ympäristöystävällisempiin pesuaineisiin siirtymistä, koska pelkää, etteivät ne ole yhtä tehokkaita kuin vanhat tutut kotoa löytyvät pesuaineet. Me voimme kuitenkin usean vuoden ekopesuaineiden käyttökokemuksella vakuuttaa, että nykyiset ekopesuaineet hoitavat siivouksen aivan yhtä hyvin kuin synteettiset vastineensa. Ekologisiin pesuaineisiin siirtymisellä on useita hyötyjä niin itsemme, kuin ympäristön kannalta.
Miksi valita ekologisemmat puhdistusaineet?

Samoin kuin luonnonkosmetiikan kohdalla, haluumme valita ekologisemmat pesuaineet vaikuttavat useat eri tekijät. Välttelemällä vahvoja, synteettisten kemikaaleja suojelemme sekä omaa, että ympäristön hyvinvointia. Ekologiset puhdistusaineet ovat nimittäin aina biohajoavia, eivätkä saastuta vesistöjä samalla tavoin kuin synteettiset pesuaineet. Puhtaana ja terveenä säilyvä luonnon ekosysteemi vaikuttaa merkittävästi myös omaan hyvinvointiimme.

Lue lisää: Huolestuttaako Itämeren tila? Näin voit auttaa

Moni on nykyään herkistynyt pesuaineiden vahvoille tuoksuille ja koostumuksille. Ekologisten pesuaineiden kohdalla tarvitsee harvemmin pelätä vahvoja, allergisia reaktioita, vaikka pesuaine joutuisi kosketuksiin ihon kanssa. Luonnollisten pesuaineiden koostumukset ja pH-arvot ovat hellävaraisempia kuin tavallisissa pesuainessa. Ekopesuaineissa ei käytetä monille päänsärkyä aiheuttavia vahvoja parfyymeja, vaan mietoja eteerisiä öljyjä, jotka haihtuvat nopeasti huoneilmassa. Tuoksuille kokonaan yliherkityineille on valittavana on myös täysin tuoksuttomia vaihtoehtoja.

Koostumusten lisäksi luonnollisten pesuaineiden valmistuksessa kiinnitetään myös huomiota pakkausten ympäristöystävällisyyteen, ja monia ekopesuaineita saakin ostettua kierrätysmuovista- tai kartogista tehdyissä pakkauksissa. Ei ole myöskään syytä väheksyä sitä faktaa, että kotimaisia tuotteita käyttäessä tulee samalla myös tukeneeksi suomalaisia pienyrittäjiä. Ekopesuaineiden valinta ostoskoriin on siis monella tapaa fiksu teko.Ole Hyvän ympäristöystävälliset pesuaineet

Ole Hyvä on kotimainen perheyritys, joka on valmistanut ekologisia puhdistustuotteita Haminassa jo vuodesta 2005. Heidän tavoitteenaan on alusta asti ollut luoda pesuaineita, jotka ovat helliä niin meille kuin ympäristöllekin. Samalla on ollut myös tärkeää pitää tuotteet edullisina, jotta jokaisella olisi mahdollisuus valita ympäristöystävällisempi vaihtoehto. 

Ole Hyvän pesuaineet ovat täysin luontoon hajoavia ja kasviperäisiä. Tuotteissa ei ole käytetty tavallisille pesuaineista tuttuja zeoliittia tai keinotekoisia väri-, hajuste- tai säilöntäaineita. Koostumuksia tarkastellessa voi sen sijaan löytää monia tuttuja ja turvallisia raaka-aineita kuten ruokasoodaa, etikkaa, merisuolaa ja eteerisiä öljyjä. 

Ole Hyvän puhdistustuotteet on pakattu käytännöllisyys- ja kestävyyssyistä muovipakkauksiin. He tarjoavat kuitenkin kaikista tuotteistaan käteviä täyttöpakkauksia, joiden avulla turhaa pakkausjätettä voidaan välttää. Edellisen pesuaineen loppuessa kannattaakin säästää alkuperäinen pullo ja ostaa täyttöpakkaus, joka säästää noin 80% muovia uuteen pulloon verrattuna. Kun moneen kertaan käytetty suihkepullo tulee lopulta tiensä päähän, sen voi kierrättää muovinkeräykseen. Näin se pääsee osaksi kierotaloutta ja siitä tehdään uusia muovipakkauksia.

Keväinen kodin siivous

Suuremmassa kevätsiivouksessa kannattaa keskittyä paikkoihin, jotka unohdetaan puhdistaa tavallisen viikkosiivouksen yhteydessä. Kiinnitä huomiota erityisesti lattioiden, listojen ja kaapin ovien puhdistukseen. Lisäksi voit jaksamisesi mukaan ottaa puhdistuksen kohteeksi esimerkiksi ikkunat, jääkaapin, lattiakaivot, ilmastointiventtiilit tai muun isomman projektin, jota et ole hetkeen ehtinyt hoitaa.

Vähemmälläkin kuitenkin pärjää, joten älä ota liian isoa siivousurakkaa kerralle. Katso videolta, kuinka Ida teki nopean kevätsiivouksen kodissaan. Kevyempikin siivous tuo ihanan kevättunnelman kotiin.
 Imurointi ja pölyjen pyyhkiminen

Siivous on hyvä aloittaa tilojen järjestelyllä. Vie siis ensimmäisenä kaikki tavarat oikeille paikoilleen, niin et joudu siivotessa väistelemään tavarapinoja.

Imuroi kaikki siivottavat tilat ja kiinnitä erityistä huomiota mattoihin. Muista myös imuroida mattojen alta. Matot voi halutessaan viedä myös ulos tuulettumaan. Myös muita kodin tekstiilihuonekaluja on hyvä imuroida välillä. Esimerkiksi sohvatyynyjen väliin kertyy usein kaikenlaisia muruja, joten ne kannattaa imuroida huolellisesti.

Koska imurointi nostaa ilmaan pölyä, kannattaa pölyt pyyhkiä tasoilta vasta imuroinnin jälkeen. Käytä pölyjen pyyhkimiseen kuivaa tai hieman nihkeää siivousrättiä, johon pöly tarttuu helposti.

 Keittiön siivous

Keittiön siivouksen olisi hyvä sisältää ainakin tiskien ja tiskialtaan pesun sekä lieden ja tasojen pyyhkimisen. Kevätsiivouksen yhteydessä myös kaappien ovet ja vetimet on hyvä puhdistaa. Tarkista samalla tarvitsevatko liesituuletin, uuni tai jääkaappi erillistä puhdistusta.

Keittiön tasojen puhdistukseen voi käyttää apuna Ole Hyvän yleissuihketta, joka sopii lähes kaikkien kodin pintojen puhdistukseen. Tuotetta voi käyttää esimerkiksi keittiön tasojen, kaakeleiden ja hanojen pesuun. 

Keittiöaltaan puhdistukseen suosittelemme käyttämään pari tippaa Ole Hyvän astianpesuainetta tai yleispuhdistusainetta. Yleispuhdistusaine on tehokas rasvan ja lian irroittaja, jota voi myös laimentaa suihkepulloon ennen käyttöä. Näin saat kätevän suihkeen, jota voi hyödyntää esimerkiksi lieden puhdistukseen.  Kylpyhuoneen puhdistus

Wc-istuimen, lavuaarin ja peilien pesun lisäksi kevätsiivouksen yhteydessä kannattaa tarkistaa, kaipaavatko märkätilojen lattiakaivo tai kaakelit puhdistusta. Myös sauna olisi hyvä pestä perusteellisesti pari kertaa vuodessa.

Kylpyhuoneen puhdistukseen suosittelemme Ole Hyvän saniteettisuihketta. Etikkapohjainen suihke poistaa pinttyneenkin lian kylpyhuoneen keraamisilta, teräksisiltä ja muovisilta pinnoilta. Tuote on sellaisenaan käyttövalmis, eli sitä vain suihkaistaan puhdistettavalle pinnalle ja pyyhitään sitten pois. Saniteettipesuainetta voi ostaa myös tiivistemuodossa, jota pystyy laimentamaan itse.

Kylpyhuoneen peilit ja lasipinnat puhdistuvat kätevästi Ole Hyvän ikkunasuihkeella.

 Ikkunoiden pesu

Kevät ja alkukesä ovat ikkunanpesusesonkia. Jos et ole innokas ikkunanpesijä, saattaa olla hyvä idea odottaa, että pahin siitepölykausi on ohitse ennen kuin ryhtyy pesupuuhiin.

Ikkunoiden pesuun tarvitset rätin, lastan ja vettä, johon on sekoitettu pesuainetta. Moni suosii edelleen tiskiainetta ikkunanpesussa ja siihen tarkoitukseen Ole Hyvän astianpesuaine sopiikin loistavasti. Ikkunoiden pesuun voi käyttää myös Ole Hyvän valmista ikkunasuihketta, joka sopii niin koko ikkunoiden kuin yksittäisten tahrojen pesuun. Samalla aineella voi kätevästi puhdistaa myös silmälasit sekä tietokoneiden ja puhelimien ruudut.

 Lattioiden puhdistus

Kevätsiivous viimeistellään lattioiden pesulla. Käytämme siihen Ole Hyvän yleispuhdistusainetta, joka sopii myös puu- ja laminaattilattioiden pesuun. On kätevää, että samalla aineella saa puhdistettua tarvittaessa monia eri kodin pintoja. 

Laimenna siivousaine sopivassa suhteessa veteen. Kasta siivousmoppi pesuveteen ja purista pois mahdollisimman paljon ylimääräistä vettä. Moppaa lattiat puhtaaksi nihkeällä siivousliinalla.

 Pintojen desinfiointi

Ole Hyvällä on myös kätevä desinfiointisuihke, joka poistaa tehokkaasti erilaisia bakteereja kodin pinnoilta. Alkoholipohjaisella pesuaineella voi pyyhkäistä nopeasti kosketukselle alttiit pinnat, kuten ovenkahvat ja valokatkaisijat. Muistathan myös välillä käsitellä television kaukosäätimen kaltaiset pöpöpesät, joita tulee harvoin puhdistettua.

Desinfiointisuihkeesta ja yleispuhdistusaineesta on muuten saatavilla myös täysin tuoksuttomat versiot!


Sitten onkin aika nauttia siivotun kodin raikkaudesta. Toivottavasti sait tästä jutusta vinkkejä ja inspiraatiota oman kevätsiivouksen tekemiseen!
Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.