28. kesäkuuta 2017

Stressi syypäänä iho-ongelmiin (haaste sinulle)



Nykyään tiedetään, että ihminen on psykosomaattinen kokonaisuus. Mieli vaikuttaa vartaloon ja myös toisinpäin, osien kulkiessa tiiviisti käsi kädessä. Tämä mahdollistaa sen, että ihmisen oireilun lähteelle on välillä haastava päästä. Johtuuko psyykkiset oireet jostain aivo- tai suolistoperäisestä ongelmasta, tai lisääntyneet kiputilat esimerkiksi masennuksesta? Miten tämä käytännössä tapahtuu on edelleen monilta osin hämärän peitossa, mutta yhteys on selvä.

Yksi klassinen syypää moniin fyysisiin oireisiin onkin stressi. Tätä hämmästellään usein ja ihmetellään ääneen miten se voi olla mahdollista, mutta kun hetken miettii, on stressin yhteys oireisiin täysin looginen; stressireaktion tehtävä on valmistaa ihminen jopa taistelemaan hengestään asettumalla eräänlaiseen valmiustilaan, mikä näkyy suoraan elimistön toiminnassa, fyysisinä muutoksina.

Stressin tarkastelu on tärkeää monelta kannalta, mutta harva tulee ajatelleeksi, että stressi on usein myös syypää meneillään oleviin iho-ongelmiin. Kuten tiedätte, on iho suurin elimemme; ihmekkös siis, että hermoradat päätyvä usein ihoon ja että hormonipitoisuuksien ymv. muutokset näkyvät siinä? Mutta kuinka moni sijoittaakaan pienen omaisuuden ja ison osan ajastaan kauneudenhoitoon iho-ongelmien ilmestyessä, ymmärtämättä, että tässä saatetaan olla aivan väärällä polulla. Miksi kamppailla ja hillitä jatkuvaa ihon oireilua, ellei sen syytä tai lähtökohtaisille ongelmille tee mitään? 

Olen viime aikoina pohtinut, miten suuri vaikutus sillä olisi, jos sijoittaisimme kaiken kosmetiikkaan upottamamme rahan hyvinvointiimme? Laadukkaaseen ruokaan, stressille vastapainoa antavaan rentoutumiseen ja elämän perusasioiden rytmittämiseen? Tästä syystä tämä postaus. Nyt palataan aivan ihon toiminnan ja sen ongelmien juurille, jotta voisitte näiden tietojen valossa ymmärtää tilanteenne ja rakentaa toimivampaa ihonhoitoa.




On äärimmäisen mielenkiintoista, miten vahvasti kytköksissä ihomme on mieleemme ja vastavuoroisesti toisinpäin. Monia iho-ongelmia ollaan voitu helpottaa tai parantaa mielen hoitamisella, esim. hieronnan, rentoutusharjoitusten tai jopa mielialalääkityksen avulla (jos henkilöllä on jokin diagnoosi, kuten masennus tai ahdistushäiriö). Erityisen voimakkaasti stressiin reagoivat iho-ongelmat ovat esim. psoriasis, rosacea, erilaiset ihottumat (esim. atooppinen) sekä akne, ja altistaa stressi myös esim. hiivatulehduksille. Yhtälailla tällaiset iho-ongelmat ihollamme vaikuttavat mielialaamme itseluottamuksen, jaksamisen ja ylimääräisen stressin myötä.

Miksi iho sitten on niin altis oireilemaan henkilön ollessa stressin alla? Kuten muutkin osat vartaloa, herkistää stressi myös ihoa siten, että iho reagoi herkemmin ja paranee hitaammin kehon taisteluvalmiustilan vuoksi. Stressin aiheuttaa vartalon valmiustila aiheuttaa ja ylläpitää matala-asteista tulehdusta - piilevää hätätilaa, jonka taistelemista vastaan kuluu paljon energiaa. Tämän vuoksi iho-ongelmat ja jopa haavat paranevat hitaammin; vartalo priorisoi ja kohdistaa voimavaransa elintärkeisiin toimintoihin (seliytymiseen) sekä kykyyn reagoida nopeasti (taisteluun).




Stressihormoni kortisoli, tuo pahamaineinen, mutta myös niin tarpeellinen pirulainen, rasvoittaa ihoa ja vaikuttaa ihon kykyyn sitoa itseensä vettä (mitä ei myöskään paranna se tosiasia, että stressaantuneena tuppaa unohtamaan riittävän vedenjuonnin). Kortisolitasojen pitkäaikainen kohonnut taso voi siis näkyä ihossa niin kuivuutena kuin lisääntyneinä näppyinä. Kortisoli nostaa myös verensokeritasoa, mikä johtaa tiettyjen fysiologisten prosessien myötä ihon ennenaikaiseen vanhentumiseen, kortisolin vahingoittaessa ihon kimmoisuuteen vaikuttavia elastaania ja kollageenia. Tämä johtaa myös pysyvien ryppyjen syntymiseen, kuivuuden aiheuttamien pienten ryppyjen ohella. Solutasolla krooninen stressi aiheuttaa jopa DNA-vaurioita.

Stressi saa myös ihon punoittamaan herkemmin  tai päinvastoin muuttumaan sameaksi kehon valmiustilan vuoksi. Tämä johtuu pintaverenkierron reaktiosta, hieman henkilöiden välillä vaihdellen. Joillain pintaverenkierto kiihtyy ja iho punoittaa herkemmin, kun taas joillain pintaverenkierto reagoi supistumalla (voimavaroja tarvitaan muualla), johtaen elottoman näköiseen ihoon. Joskus iho voi myös reagoida näiden yhdistelmällä.

Stressin vaikutukset ihoon ovat siis yllättävän laaja-alaiset ja toisinaan rajut. Palaan hetkeksi alun pohdintaani ja toistan; kuinka moni panostaa kovia summia ihonhoitotuotteisiin, pyrkiessään saamaan helpotusta ihon kuivuuteen, sameuteen, epäpuhtauksiin, herkkyyteen ja ensimmäisten ikääntymisen merkkien välttämiseen? Leikitään ajatuksella, että tästä summasta ja kulutetusta ajasta vaikka puolet sijoitettaisiin esimerkiksi laadukkaampaan ruokaan, joogakurssiin tai self help -kirjaan? Kuinka merkittävä ja laaja vaikutus tällä olisi, ja kuinka pitkäaikaisia vaikutuksia panostuksella saisi? Hypoteesini on, että tämän kaltainen sijoitus kantaisi huomattavasti enemmän hedelmää, usealla elämän osa-alueella.




Ihon kannalta tilannetta ei tietenkään paranna se tosiasia, että stressaantuneena jättää herkemmin ihonhoitorutiinit välistä. En myöskään kannusta ketään jättämään ihonsa täysin oman onnensa nojaan. Ihon ylläpitohoito stressaavassa elämäntilanteessa on tärkeää ja silloin iho tarvitsee erityisen paljon kosteutta ja ravintoaineita, niin sisältä kuin ulkoa. Iho-ongelmien kanssa ei kuitenkaan pidä jumittua tarkastelemaan itseään vain peilistä. Voiko sinunkin kohdallasi osasyynä iho-ongelmiinolla olla stressi? Miten voisit saada elämääsi enemmän tasapainoa?

Toistuvien tai kurissa pysymättömien iho-ongelmien kanssa (ja okei okei, ehdottomasti muutenkin!) kannattaa vilkaista stressitasojaan ja stressinhallintakeinojaan. Liikunta, rentoutusharjoitukset, hengitysharjoitukset, jooga, meditaatio, tietoinen läsnäolo, itsemyötätunto, riittävä uni ja arjen tasapainottaminen ovat esimerkkejä mitä loistavimmista tavoista laskea stressitasoja ja saavuttaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tärkeintä olisikin suoda itsellensä hetki kuulostellakseen, mikä itseä tällä hetkellä vaivaa eniten, miten tilannetta voi muuttaa jos voi, sekä mitä itse tarvitsisi saadakseen stressilleen vastapainoa ja voidakseen hyvin. Ainoa pysyvä asia on muutos - älä siis jämähdä epämiellyttävään tilanteeseen, vaan jatka eteenpäin.

Ihonhoito on kivaa, tuotteet kiehtovia ja pakkaukset houkuttelevat luokseen. Se on okei ja itsestään huolta pitäminen suotavaa. Mutta suuria vastauksia ei peilikaapista kannata etsiä. Haluankin haastaa teidät tasapainoisen elämän tavoitteluun ja saamaan vastauksia ihon kanssa kamppailuun sitä kautta. Syökää hyvin, liikkukkaa, pysähtykää hetkeksi ja tavoitelkaa asioita, jotka tuntuvat teistä merkityksellisiltä ja tuovat teille iloa. Katsotaan, saako tällä muutoksia aikaan!


Kuka lähtee mukaan?

Ann-Christine



Lähteitä ja lisää lukemista:

http://www.webmd.com/beauty/features/effects-of-stress-on-your-skin#1
http://www.webmd.boots.com/skin-problems-and-treatments/features/effects-of-stress-on-your-skin
http://www.webmd.com/beauty/the-effects-of-stress-on-your-skin
http://www.webmd.com/balance/guide/blissing-out-10-relaxation-techniques-reduce-stress-spot#1

Osallistu keskusteluun

  1. Kiitos tästä jutusta! Stressin vaikutus ihoon on ollut tiedossa mullakin, mutta mekanismi oli hämärän peitossa. Tämä valaisi asiaa :) Lähden mukaan haasteeseen. Voit seurata sen kulkua igssä @jaksaviela

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ko. mekanismi ei kyllä ole helpoimmasta päästä ja tämäkin pintaraapaisu! Joskus yritin lukea aiheesta ihan tieteellisen tutkimuksen materiaalia ja huuuuh! Hienoa, että lähdet mukaan! :) Kiitos vinkistä, käyn kurkkaamassa!

      Poista
  2. Ihan hurjan hyvä postaus, kiitos :) Voisin vielä lisätä sen, että ihonhoidon kanssa on vähän sama kuin laihduttamisessa eli että ihmiset etsii keinoja, mutta ei ole valmiita muuttamaan oikeastaan mitään vaan halutaan nopea ratkaisu jollain vippaskonstilla. Ihonhoidossa on ymmärrettävää, että panostetaan tuotteisiin ja onneksi hyviä tuotteita löytyy, mutta kosmetiikan hölvääminen ei poista sitä tosiasiaa, mistä kirjoititkin, eli että iho-ongelmien syyt on usein myös sisäisiä.

    Mulla on siinä mielessä milenkiintoinen tilanne, että kaikista hoitotoimenpiteistä huolimatta mun iho on huonossa kunnossa. Kaikki vitamiinitasot, kortisoli ym. veriarvot on mitattu ja ne on kohdallaan eli ainakaan ravintoaineiden puutetta ei ole. Suolisto voi hyvin, kunhan noudatan sopivaa ruokavaliota. Meditoin, rentoudun, harrastan kaikkia luettelemiasi itsehoitokeinoja, mutta ruusufinni vaivaa silti. Lisäravinteita on kokeiltu huonolla menestyksellä, on kokeiltu hunajat, ekokosmetiikkaa ja kokeiltujen hoitojen lista on loputon. En ole ainoa ruusufinnistä kärsivä, jolle oman ihon toiminta on täysi mysteeri. Sitä en tiedä, miten karmeassa kunnossa ihoni olisi, jos en huolehtisi itsestäni kokonaisvaltaisesti.

    Olen haasteessa mukana ihan "automaattisesti" elämäntapojeni ansiosta :)

    VastaaPoista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.