30. lokakuuta 2018

Totuus ekoglittereistä

Pahoittelut hieman raflaavasta otsikosta, mutta se sallittakoon tarpeen tullen. Olen käynyt pienen mittakaavan, yhden ihmisen kamppailua, oikoakseni ekoglittereitä koskevaa tilannetta sitten viime kevään, korjaamalla vääristynyttä tietoa siihen törmätessäni, sekä informoimalla jälleenmyyjiä. Mutta koska levinnyttä virheellistä tietoa ei saa korjattua tai otettua takaisin muuten kuin oikaisemalla tieto, haluan avata suuni ja infota asiasta kovempaan ääneen.

Keneltäkään ei ole varmasti jäänyt huomaamatta lähivuosien glittervillitys, joka on laajentunut fantasiahahmonomaisista festarilookeista muiden juhlapäivien kautta tavanomaisempaan bilehileilyyn. Glitterit ihastuttavat lähes iästä riippumatta; kukapa ei haluaisi sopivan tilaisuuden tullen säihkyä ja vetää luvan kanssa inasen överiksi? Glittereitä löytyy tätä nykyä lukuisilta eri merkeiltä, kymmeniä erilaisia värejä ja hilekokoja, joten valinnan varaa löytyy enemmän kuin koskaan. Glittereistä on tullut valtava trendi, joka ei näytä ottavan laantuakseen.
"Älä huoli - tässä tulee ekoglitterit!"

Samaan aikaan seuraamme yhä huolestuneempina kauhuskenarioita merien mikromuovitilanteesta, joka käy hetki hetkeltä enemmän toteen. On laskettu, että nykyvauhdin jatkuessa merissämme on vuoteen 2050 mennessä enemmän roskia kuin kaloja, että merissä on jo nyt enemmän muovipartikkeleita kuin tähtiä meidän galaksissa, eikä meriä osata vielä puhdistaa mikromuoveista. Eikä mikromuoviongelma kosketa vain meriä. Mikromuoveja on jo kaikkialla, ilmasta arktiksen jäihin. Ympäristöhuolet ovatkin kimpauttaneet käyntiin keskusteluja glittermaniasta ja sen tuhoisuudeesta, mutta ei hätää, markkinoille astuivat biohajoavat ekoglitterit, joiden mmainostetaan hajoavan luonnossa parissa viikossa. Ei myrkkyjä, ei vahingollisia aineita, vain hyvällä omatunnolla kimaltelua!

Paitsi että: tämä on markkinointikikka ja pahimmillaan tyylipuhdasta viherpesua. Jätetään, lakien sen salliessa, mainitsematta raja-arvojen sisään mahtuva osuus tuotteen sisältämästä muovista.

Toisinaan huomaa, miten markkinoilla vallitsee yritysten ja markkinataloutta hyödyttävä asetelma ja tässä meillä on esimerkkinä tästä klassinen keissi. Biohajoava tuote kuulostaa hyvältä ja lisää takuulla myyntiä biohajoavuutta arvostavinen kuluttajien keskuudessa. Mutta koska tuotteen kylkeen saa präntätä tuon sanan? Meidän lakiemme mukaan, kun tuotteen ainesosista vähintään 90% biohajoavat tietyssä ajassa. En tiedä koskeeko tuohon 10% marginaaliin minkälaisia rajoituksia, mutta muovin se nähtävästi sallii. Tuon lähes ikuisen pirulaisen, jonka kanssa me kamppailemme nyt kovemmin kuin koskaan. Eikö olekin ironista?

Glittereitä suurempi ongelma

Ei sillä, en sano, että ekoglitterit ovat läpeensä huono asia. Ekoglitterit ovat huima parannus täysin muovipohjaisille glittereille, joten jos kuluttaja on päättänyt ostaa glitterinsä, ovat ekoglitterit heittämällä parempi vaihtoehto. Etenkin jos niitä käyttää järkevästi ja välttää glittereiden päätymistä viemäristöön. Glitterit, olivat ne sitten "eko" tai perinteistä mallia, pitää poistaa erillisellä paperilla tmv. ja hävittää sekajätteen tai polttokelpoisen jätteen mukana. Glitterin paikka ei ole lavuaarissa! Tästä huolimatta kehoittaisin kuitenkin jättämään glitterit ostamatta, jos suinkin maltat.

Varsinainen ongelma on sen sijaan markkinoinnin harhaanjohtavuudessa ja viherpesussa, jonka myötä ekologisuuteen pyrkivä kuluttaja saattaa ostaa ekoglitteriä ajatellen, että tuote on hänen arvojensa mukainen. Kuluttaja ei pysty tekemään ostopäätöstä arvoihinsa perustuen, ellei kaikkia tietoja ole tarjolla tai niitä pimitetään tietoisesti. Hän saattaa myös, tässä glittertapauksessa, esim. päätyä huuhtelemaan glitterit viemärin kautta vesistöihin, ajatellen, että sinnehän se myyjien kertoman mukaan maatuu kahdessa viikossa.
Vastuunottajia ja -välttäjiä

Kun ekoglittereiden koko ainesosaluettelon sisältö selvisi meille viime keväänä ollessani töissä Biodellyssä, otin yhteyttä useampaan ekoglittereitä maahantuovaan ja jälleenmyyvään yritykseen tarkistaakseni heidän glittereidensä tilanteen, ja toden totta, kaikki ekoglitterit sisältävät muoviaineosan Styrene/Acrylate Copolymer, jolle valmistaja on maininnut ylärajan noin 8% tuotteen kokonaismäärästä. Ymmärtääkseni muovilla luodaan glitterin pintaan sen kiiltävä pinnoite, joka on glittereille tunnusomainen.

Suurimmalle osalle jälleenmyyjistä glittereiden muoviosuus tuli yllätyksenä, jonka jälkeen olen nähnyt useamman yrityksen perääntyvän yhteistyöstä tai korjaavansa kuvaustekstejään ja markkinointiaan eettisesti vastuulliseksi, mainiten todellisen biohajoavuusprosentin ja näin ollen välttäen johtamasta kuluttajaa harhaan. Esim. Biodellyllä päätettiin kyllä tarjota ekoglittereitä valikoimissa, mutta kaikkine infoineen ja hyödyntää tilaisuus oikeaoppisen käytön tiedottamiseksi. Myös Ruffle Army, Twistbe ja Hyvinvoinnin Tavaratalo ovat kertoneet muuttavansa/muuttaneensa linjaansa.

Valitettavasti on myös poikkeuksia, yrityksiä, jotka ovat sivuuttaneet asian tiedosta huolimatta, jatkaen räikeää harhaanjohtamista. Siksi nostin ekoglitterit ja biohajoavuusdilemman esille viime viikolla instagramissa, kysyen myös teiltä seuraajilta, tuliko asia yllätyksenä. Asia oli juuri kuten olin osannut olettaa: useampi teistä kommentoi pettyneenä ja lähetti sekä järkyttyneitä että kiittäviä viestejä. Yksi sanomaanne yhdistävistä tekijöistä oli epäuskoinen ja jopa huijattu olo. Enkä ihmettele lainkaan. On siis selvä, että aiheesta on puhuttava.
Ollako vai eikö olla biohajoava?

Eikä biohajoavuus-markkinointi ole pelkästään ekoglittereitä koskeva dilemma. Samoja väitteitä nähdään usein esim. pesuaineissa ja pakkausmateriaaleissa. Mitä suositummaksi ekologiset arvot käyvät, mitä kovemmiksi myyntivalteiksi ne osoittautuvat, sitä useammin termiä tullaan myös käyttämään harhaanjohtavasti. Tuo joskus asetettu 90% raja-arvo on mielestäni tätä nykyä paitsi vanhentunut, myös kovassa ristiriidassa Kilpailu- ja kuluttajaviraston ilmoittamien ohjeiden ja vaatimusten kanssa, joiden mukaan kuluttajaa ei saa johtaa harhaan eikä jättää olennaista tietoa ilmoittamatta.

Mutta kuten jo tuolloin muutama päivä sitten sanoin, on ihmisten mielipiteillä suuri vaikutus yrityksiin; kun meteliä pitää tarpeeksi kovaa, on yritysten pakko kuunnella. Niinpä voin ilokseni kertoa, että vihdoinkin sain myös viimeiset ekoglitteriä vastuuttomasti markkinoineet yritykset (joista olen tietoinen), uudistamaan tuotekuvauksensa ja markkinointitapansa.

Termiä biohajoava saa kuitenkin edelleen käyttää vähän niin ja näin, joten aiheesta on tarpeen keskustella. Yhä useampi pyrkii tekemään kulutusvalintansa vastuullisesti, biohajoavia tuotteita suosien, mutta miten kuluttaja voi tehdä haluamansa valintoja, jos meille ei avoimesti tarjota näitä tietoja? Elintarvikkeiden ja kosmetiikan kohdalla pääsee jäljille syynäämällä ainesosaluettelot, mikä on sekin kohtuutonta, mutta esim. pesuaineissa ja pakkausmateriaaleissa ymv. eivät samat vaatimukset päde ja kuluttajan on mahdoton päätellä, mitä tuote tosiasiassa sisältää. Asetelman tulisi lähtökohtaisesti olla päinvastainen; yrityksen tulisi olla velvollinen ilmoittamaan asiat kuten ne ovat. Eikö vain?
Tältä erää voin kuitenkin todeta, että erävoitto tuli. Nyt toivon, että tieto ekoglittereiden biohajoamattomuudesta tulisi yhä useamman tietoisuuteen, jotta kenenkään ei tarvitsisi kokea itseään huijatuksi ja että jo ostettuja sekä tavallisia että jo ekoglittereitä käytettäisiin mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Voit auttaa oikaisemalla ekoglittereitä koskevia harhaluuloja tai harhaanjohtavaa markkinointia kun törmäät sellaiseen, vaatimalla sekä yrityksiltä että valmistajilta eettisempää markkinointia ja tuotekuvauksia, sekä toivomalla ja valitsemalla mahdollisimman eettisiä oikeasti biohajoavia tuotteita. Sillä sille mille on kysyntää - löytyy myös tarjontaa.

Mitä tulee ekoglittereihin, yritetään tälläkin hetkellä kehittää täysin biohajoavia glittereitä, mutta emme ole ihan vielä niin pitkällä. Loppuvuodesta markkinoille on tulossa 98% biohajoavia glittereitä, joiden tulevaa rummutusta ja lopullista koostumusta jään uteliaana seuraamaan. Täysin biohajoavia ekoglittereitä saamme kuitenkin vielä odottaa. Siihen asti, lienee tajunnanräjäyttävien kimallemeikkien tekemiseen paras vaihtoehto Lily Lolon eettiset mineraaliluomivärit, joita myy esimerkiksi Biodelly ja House of Organic.Aiotko sinä tästä lähtien jättää glitterit kauppaan?

Osallistu keskusteluun

 1. Siis tosi hyvä ja mielenkiintosesti toteuttettu postaus. Ite en ole niinkään glitteriä meikeissä käyttänyt koskaan, mutta tietysti harkinnut ja haaveillut siitä. Hyvä oikeasti tietää nämä asiat ennen käyttöä ja tämä oli oikeasti todella hyvä postaus niille jotka glitteriä käyttää useasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla onnistuneensa vaikka aihe ikävä onkin! :)

   Poista
 2. Ruohonjuuren sivulla sanotaan yhä "Meillä myytävät Glitternistin ekologiset glitterit ovat tehty kasviperäisestä selluloosasta. Ne ovat täysin luonnossa hajoavia, myrkyttömiä, vegaanisia, joten niiden takia ei ole eläintenkään tarvinnut kärsiä." – onkohan siellä eri valmistajan glitterit käytössä jotka todella ovat täysin muovittomia, vai onko siellä yhä väärää tietoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti nuo ovat juuri tällaisia glittereitä ja päätyneet monelle ekohenkiselle yritykselle myyntiin. Kiitos kun kommentoit, laitoin tästä viestiä Ruohonjuuren suuntaan! He eivät varmasti ole tietoisia sisällöstä :/

   Poista
 3. Tärkeä aihe. Ison hatunnosto siitä, että olet ottanut tämän asian puheeksi maahantuojien ja jälleenmyyjien kanssa! Arvostan todella sitä, miten olet ottanut asian esille heidän kanssaan ja tuonut sen myös meille kuluttajillekin näkyväksi. Asiat eivät muutu, jos niihin ei puutu.

  http://yhdessakasvokkain.blogspot.com/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanan kannustavasta kommentista! Teidän tsempit ja kiitokset antaa lisäpotkua jatkamaan :)

   Poista
 4. Entäs Lushin ekoglitteri? https://www.lushusa.com/story?cid=article_all-that-glitters

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsin tekstistä, että kyseessä on luonnollista mica-mineraalia matkiva synteettisesti valmistettu aine, ei niinkään varsinainen ekoglitter. Tämä menee sen verran kemiaksi ja vieraalle alueelle, etten uskalla ottaa sen enempää kantaa, sillä en tunne prosessia, siinä käytettyjä aineita tai miten lopputuote hajoaa luonnossa. Mica itsessään on hyvä vaihtoehto glitterille vaikkei sillä yhtä näyttävästi kimaltavaa jälkeä saa, mutta kaunista kuitenkin! Esim. Lily Lolon mineraaliluomivärien pigmentit ovat upeita ja mica vastuullisesti louhittua :)

   Poista
 5. Olisikohan tämä ihan glitteriä vai vain efektipigmentti? https://www.cosmeticsandtoiletries.com/formulating/category/color/Sun-Chemical-Provides-Natural-Alternative-to-the-Glitter-Trend-502082371.html?utm_source=newsletter-html&utm_medium=email&utm_campaign=CT+E-Newsletter+12-14-2018&absrc=hdl&oly_enc_id=2682C9259156F0V&ajs_trait_oebid=6901B2476689B3F

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä "glitterinä" käytetään samaa synteettistä micaa kuin mitä ylläolevassa kommentissa käsiteltiin. En ole itse käsitellyt synteettistä micaa, enkä tosiaan tunne sen valmistusprosessia, joten en uskalla ottaa kantaa miten hyvin se korvaisi glitteriin mentävän aukon sydämessä, miltä nämä "suuremmat kiteet" näyttävät luonnossa, tai mahdollisesta ympäristövaikutuksesta 😕 Suhtaudun itse varauksella vielä tässä vaiheessa.

   Poista
 6. Mulla vaan heräs kysymys, mites meiän ruoka.. Pumpataanko me samanlailla tietämättä muovia meiän kroppaan 😳

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis itseasiassa tutkimusten mukaan nämä merten mikromuovit päätyy esim. kalan ja veden kautta meidän lautaselle, eikä kukaan tiedä miten ne saadaan meristä pois 😧 Ongelma on siis aito ja koskettaa jokaista, joten tällaisiin arjen helppoihin mutta tärkeisiin valintoihin kannattaa kiinnittää huomiota 😊🌿 Noin muuten ruoassa ei kyllä ole tietoisesti piilotettua muovia tuohon biohajoavuustermiin viitaten, koska kaikki ainesosat pitää lakien mukaan ilmoittaa. Sama lainsäädäntö ei vaan koske kosmetiikkaa.

   Poista
 7. Mielenkiintoinen aihe ja pistää miettimään, mitkä kaikki muut tuotteet ovat muka biohajoavia ja joissa onkin muovia. Olen esimerkiksi miettinyt, miten täysin muovilta vaikuttavat biohajoavat smoothie-mukit voivat olla biohajoavia. Lisäksi olen itse ollut järkyttynyt, kun tajusin että tekokuituvaatteista irtoaa aina pesussa mikrovuoveja. Eli fleeceistä, monista urheiluvaateista ja esim. joidenkin vaatteiden koristeista (vaikka itse vaate olisi puuvillaa). Tieto lisää tuskaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah tämä on toinen lempiaihe, vaikka tuskainen onkin tiedostaa. Biohajoavahan ei ole sama asia kuin kompostoitava - eli esim. nämä biohajoavat muovit eivät oikeasti kuulu biojätteeseen (hajoavat ehkä vuosissa kaatopaikalla/luonnossa), mutta biojätteestä ne päätyvät poltettavaksi, koska tuolle teolliselle prosessille annetaan vain 2 viikkoa aikaa.

   Jos lohduttaa, niin vaikka nämä asiat järkyttää aluksi, niin näistä oppii ja elo on oikein mukavaa näiden matskujen välttelystä huolimatta 🤗

   Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.