21. marraskuuta 2018

DIY: Kardemumma-kuivashampooTiedättekö, en todellakaan ole mikään diy-ihminen, varsinkaan mitä tulee kosmetiikkaan. Maksan mielelläni siitä, että joku minua taitavampi tekee koostumuksiltaan erinomaisia tuotteita, tiedolla ja vankalla osaamisella valikoiduista laadukkaista raaka-aineista. Mutta mitä tulee luonnonkosmetiikan kuivashampoisiin, voidaan todeta kolme asiaa. Yksi: valikoima on suppeaakin suppeampi. Kaksi: Vaihtoehdot ovat, noh, aika kömpelöitä. Ja kolme: Nämä kömpelöt vaihtoehdot maksavat aivan pärkeleesti. Palttiarallaa neljänkympin kuivashampoista olettaisi nimittäin saavan jotain muuta, kuin koko kylpyhuoneen täyttävän puuteripilven.

Siispä kyllästyin ja päätin tehdä paremman itse. Ja halvemman. Kuivashampoomassa tuli maksamaan karkeasti arvioituna 0,20-0,30 €.

Kuivashampoon pohjana voi käyttää kaikkea kaoliinisavesta kaakaoon, ruisjauhosta arrowjuurijauheeseen, tai sekoitella pohja-aineksia keskenään. Kivan tuoksun kuivashampooseen saa helposti eteerisillä öljyillä, joista esimerkiksi piparminttu tuo hiuksiin miellyttävän raikkaan tuoksun. Mitään oikeaa tai väärää ratkaisua ei ole. Ainesosien välinen ero on oikeastaan vain erilaisissa koostumuksissa (hyvin tiheät ja pakkaantuvat tärkkelykset vs. ilmavat ja karkeammat jauhot)

Jotkut nyrpistävät nenäänsä ajatukselle jauhopohjaisesta kuivashampoosta ja siksi haluan huomauttaa tästä: kaikki kuivashampoot ja kiinnityspuuterit perustuvat näihin samoihin rasvaa sitoviin ainesosiin, tärkkelyksiin, talkkiin ja jauheisiin. Syytä nenän nyrpistämiselle ei siis ole.
Pallottelin itse erilaisia pohjavaihtoehtoja, mutta päädyin ekologisista ja taloudellisista syistä kotimaiseen perunajauhoon, joka on todella tehokkaasti rasvaa sitova ainesosa ja kuluu helposti muussakin leivonnassa. Perunajauhon hankalampi puoli on kuitenkin, että jauho on valkoista, jolloin väriä tarvitsee taittaa tummempaan. Tuoksun puolesta en jaksanut alkaa leikkimään eteerisillä öljyillä, vaan valitsin tuoksua tuomaan kardemumman, yhden heikkouksistani. Jos hiukseni olisivat tummat, olisin valinnut vaniljajauheen. Ohjeella teet todella tehokasta kuivashampoota; jos haluat miedompaa tavaraa, voit korvata osan perunajauhoista hienojakoisella ruisjauholla. Punatukkainen voi halutessaan käyttää seoksessa vaaleanpunaista savea tai tehosteena jopa mineraaliposkipunaa!


Nämä tarvitset:

1/2 dl perunajauhoja
1-4 tl aitoa kaakaojauhetta
jauhettua kardemummaa (kanelia, vaniljajauhetta tai haluamaasi eteeristä öljyä)
sirottimen tai kannellisen purkin


Tee näin:

1   Lisää ainesosat kulhoon siivilän läpi. Säädä kaakaojauheen määrää riippuen hiustesi sävystä.

2   Sekoita huolellisesti ja varmista ettei kuivashampooseen jää kaakaopaakku-ylläreitä.

3   Lisää valmis kuivashampoosi tyhjään maustepurkkiin tai lasisirottimeen. Omani on Granitista

4   Sirottele kuivashampoota haluamaasi kohtiin ja häivytä kuivashampoo hiusten sekaan sormin.

Sirotinta ei kannata täyttää äärimmilleen, jotta kuivashampoo pääsee liikkumaan sen sisällä, eikä pakkaannu jumiin. Voit myös säilyttää kuivashampoota kannellisessa purkissa ja lisätä kuivashampoota hiusten tyveen vanhalla puuterisiveltimellä.Tämä ohje osoittautui kerralla todella hyväksi. Pidän erityisesti siitä, että kuivashampoon sävy on säädeltävissa oman hiusvärin mukaan ja että tämä säilyy pienen ikuisuuden. Sirottimella kuivashampoon levitys on lisäksi äärimmäisen helppoa. Kuka tarvitsee enää kaupan kuivashampoota? En minä ainakaan!Aiotko kokeilla kuivashampoon tekemistä?


Osallistu keskusteluun

 1. Kuulostaa herkulliselta kuivashampoolta. :) Itse olen joskus kokeillut ruisjauhoja hiuksiin, toimii sekin. Järkevää olisi tehdä itse, koska se ajaa saman asian kuin valmis kuivashampoo. Mulla on Tabitha James Kraanin kuivashampoo, mutta melkeinpä mieluummin käytän Dr.Hauschkan silkkipuuteria, jos on tarvis freesata tukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Olin aivan unohtanut tuon silkkipuuterin! Mikä siinä on sun mielestä parasta? 🙂 Kuivashampoo on kieltämättä NIIN helppo tehdä itse, että kynnys madaltuu tarpeeksi jopa mulle 😅 Useimmiten koen ettei itse tekeminen ole vaivan arvoista, mutta tässä todellakin on!

   Poista
 2. Uuh vau! Meinaan kokeilla, kuulostaa tosi mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on ihana, kokeile! 😍 Tänään viimeksi tupsuttelin!

   Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.