17. elokuuta 2021

DIY: Luonnollinen kardemumma-kuivashampoo

Teksti & kuvat: Ann-Christine Mäkelä
Julkaisussa käytetään mainoslinkkejä

Julkaistu ensimmäisen kerran 21.11.2018



Kuivashampoon voi sanoa olevan meistä monen arjen valmistautumisen pilari. On helpottavaa tietää hiusten tahman poistamisen olevan mahdollista muutamalla tupsuttelulla, parissa minuutissa, tarpeen iskiessä. Tai saada tietoisesti joustoa hiusten pesuun oman jaksamisen niin vaatiessa.

Tästä julkaisusta löydät ohjeet hyvään, ihanan tuoksuiseen ja edulliseen luonnolliseen kuivashampooseen. Sirotillinen kuivashampoota tulee maksamaan alle 0,50 €. Jos mieluummin ostat kuivashampoon valmiina, löydät julkaisun lopusta myös hyväksi havaittuja valmiita vaihtoehtoja.





Kuivashampoon pohjana voi käyttää kaikkea kaoliinisavesta kaakaoon, ruisjauhosta arrowjuurijauheeseen, tai sekoitella pohja-aineksia keskenään. Kivan tuoksun kuivashampooseen saa helposti eteerisillä öljyillä, joista esimerkiksi piparminttu tuo hiuksiin miellyttävän raikkaan tuoksun. Mitään oikeaa tai väärää ratkaisua ei ole. Ainesosien välinen ero on oikeastaan vain erilaisissa koostumuksissa (hyvin tiheät ja pakkaantuvat tärkkelykset vs. ilmavat ja karkeammat jauhot)

Jotkut nyrpistävät nenäänsä ajatukselle jauhopohjaisesta kuivashampoosta ja siksi haluan huomauttaa tästä: kaikki kuivashampoot ja kiinnityspuuterit perustuvat näihin samoihin rasvaa sitoviin ainesosiin, tärkkelyksiin, talkkiin ja jauheisiin. Syytä nenän nyrpistämiselle ei siis ole.




Tämän kuivashampoon pohja-ainekseksi valikoitui ekologisista ja taloudellisista syistä kotimainen luomuperunajauho, joka on todella tehokkaasti rasvaa sitova ainesosa ja kuluu helposti muussakin leivonnassa. Perunajauhon hankalampi puoli on kuitenkin, että jauho on valkoista, jolloin väriä tarvitsee taittaa tummempaan. Tuoksuksi valitsin helppous edellä kardemumman, yhden heikkouksistani. Jos hiukseni olisivat tummat, olisin valinnut vaniljajauheen.

Ohjeella teet todella tehokasta kuivashampoota; jos haluat miedompaa tavaraa, voit korvata osan perunajauhoista hienojakoisella ruisjauholla.




Luonnollinen kardemumma-kuivashampoo


Tarvitset

1/2 dl (luomu)perunajauhoja
1-4 tl aitoa (luomu)kaakaojauhetta
jauhettua (luomu)kardemummaa (kanelia, vaniljajauhetta tai haluamaasi eteeristä öljyä)
sirottimen tai kannellisen purkin


Vinkki! Punatukkainen voi halutessaan käyttää seoksessa vaaleanpunaista savea tai tehosteena jopa mineraaliposkipunaa.


Tee näin

1  Lisää ainesosat kulhoon siivilän läpi. Säädä kaakaojauheen määrää riippuen hiustesi sävystä.

2  Sekoita huolellisesti ja varmista ettei kuivashampooseen jää kaakaopaakku-yllätyksiä.

3  Lisää valmis kuivashampoosi tyhjään maustepurkkiin tai lasisirottimeen. 

4  Sirottele kuivashampoota haluamaasi kohtiin ja häivytä kuivashampoo hiusten sekaan sormin.


Sirotinta ei kannata täyttää äärimmilleen, jotta kuivashampoo pääsee liikkumaan sen sisällä, eikä pakkaannu jumiin. Voit myös säilyttää kuivashampoota kannellisessa purkissa ja lisätä kuivashampoota hiusten tyveen vanhalla puuterisiveltimellä.

Tässä kuivashampoossa erityisen kätevää on, että kuivashampoon sävy on säädeltävissa oman hiusvärin mukaan ja että se säilyy pienen ikuisuuden. Sirottimella kuivashampoon levitys on lisäksi äärimmäisen helppoa.





Jos kuitenkin olet enemmän osta se valmiina -tyyppiä, voisit pitää näistä:

1  Luonkos Refresh kuivashampoo - kotimainen äärimmäisen riittoisa, sekä hiuspohjaa hoitava

2  Dr. Hauschka silkkipuuteri - monikäyttöinen puuterituote, joka toimii niin deodoranttina kuin hiertymien ehkäisyssä

3  Sävyttömät kiinnityspuuterit - töpötä hiuspohjaan suuren siveltimen avulla



Aiotko kokeilla kuivashampoon tekemistä itse vai ostatko mieluummin valmiin vaihtoehdon?



PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU
FACEBOOK-RYHMÄ

Osallistu keskusteluun

  1. Kuulostaa herkulliselta kuivashampoolta. :) Itse olen joskus kokeillut ruisjauhoja hiuksiin, toimii sekin. Järkevää olisi tehdä itse, koska se ajaa saman asian kuin valmis kuivashampoo. Mulla on Tabitha James Kraanin kuivashampoo, mutta melkeinpä mieluummin käytän Dr.Hauschkan silkkipuuteria, jos on tarvis freesata tukkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö! Olin aivan unohtanut tuon silkkipuuterin! Mikä siinä on sun mielestä parasta? 🙂 Kuivashampoo on kieltämättä NIIN helppo tehdä itse, että kynnys madaltuu tarpeeksi jopa mulle 😅 Useimmiten koen ettei itse tekeminen ole vaivan arvoista, mutta tässä todellakin on!

      Poista
  2. Uuh vau! Meinaan kokeilla, kuulostaa tosi mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on ihana, kokeile! 😍 Tänään viimeksi tupsuttelin!

      Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.