16. marraskuuta 2018

"Ihossani on paljon epäpuhtauksia, mutta on samalla tosi kuiva"

Postaus sisältää mainoslinkkejä.Tämän otsikossakin esiintyvän lauseen sain kuulla I love me -messujen aikana niin monet kerrat, että menin jo laskuissa sekasin. Kuulostaako tutulta? Kuvaako tilanne omaa ihoasi? Eikö olekin hankalalta tuntuva yhtälö? Et suinkaan ole yksin kokemuksesi kanssa, vaan meitä löytyy roppakaupalla. Minäkin kamppailen saman asian kanssa aina tasaisin väliajoin.

Ymmärrän täysin, että tilanteen edessä menee sormi suuhun. Toisaalta haluaisi hoitaa ihoa vaivaavan kuivuuden pois, onhan kiristävä iho inhottavan tuntuinen, mutta epäpuhtaudet ne vasta inhottavia ovatkin. Kaikkihan me kutakuinkin haaveilemme kuulaan kauniista ihosta ja freesistä olosta. Tällöin sortuu herkästi liian rajuun taisteluun näppyjen kanssa, pitäähän ne suorastaan nujertaa, voimalla jos ei muulla. Peseviin ja voimakkuudellaan tehokkaalta tuntuviin tuotteisiin kallistuminen houkuttaa, koska näin meille on taannoin uskoteltu.

Mitä jos kertoisin, että epäpuhtauksien kanssa tappelu on kuvitteellinen oikotie onneen? Että rajuilla otteilla aiheuttaa ihoon vain enemmän epäpuhtauksia?

Homma menee nimittäin näin. Ihon pinta on kuin portti, jossa tarkkaan valitut erilaiset aineet liikkuvat molempiin suuntiin. Ihonhoidon näkökulmasta ja kovin syvälle aiheeseen menemättä, oleellisinta lienee ihosta ulospäin erittyvät hiki ja tali, kun taas ihon kautta sisäänpäin imeytyvät niin kosmetiikka, lääkeaineet ja moni muu. Näin ihon kuuluu toimia.
Ongelmia muodostuu esimerkiksi, kun ihon pinnan kosteustasapaino horjuu, se pääsee kuivumaan, eikä toimi enää kuten sen kuuluisi. Pintakuiva iho on epätasapainossa ja kuten ihon kuuluu, reagoi se kuivuuteen yrittämällä kosteuttaa itseään tuottamalla lisää rasvaa, mutta, tässä ongelma tulee, ihon tuottama rasva jää pintakuivan ihon alle jumiin, iho tukkeutuu ja me alamme nähdä enemmän näppyjä ihon pinnassa.

Nyt, jos sortuu pesemään tätä "rasvaista ihoa" voimakkaasti ja käyttämään sekalaista seurakuntaa puhdistavia tuotteita, saattavat ne kuivattaa ihoa entisestään. Arvaattekos jo miten iho tähän reagoi vastineeksi? Se tuottaa entistä enemmän rasvaa yrittäessään tasapainoittaa tilannetta ja jälleen kaikki tämä jää jumiin yhä kuivemman ihon pinnan sisäpuolelle. Äkkiä sitä huomaa olevansa viheliäässä  kierteessä.

Syy pieneen "röpelönäppyyn" yhdessä pintakuivaan ihon kanssa on usein juuri tuo ihon kosteusköyhyys. Epäpuhtaudet ovat vain kantajaansa hämäävä oire. Kuten missä tahansa asiassa, kannattaa lähteä suoraan hoitamaan oireen sijaan syytä: väittäisin, että yhdeksässä tapauksessa kymmenestä, häviävät myös epäpuhtaudet kuivuuden myötä.

Olemme kaikki kasvaneet sen vallitsevan ajatuksen ympäröiminä, että epäpuhtaudet kuuluu nujertaa ja että rasvaisuus lähtee pesemällä, että ajatus kosteuttavien tuotteiden lisäämisestä tuntuu aluksi todella hankalalta. Kun ajatuksesta kuitenkin saa kiinni ja oppii asennoitumaan niihin pikkuruisiin, mutta tiheästi ilmestyviin pieniin näppyihin merkkinä ihon pinnan lukittumisesta ja sen avaamisesta kosteudella, päästään nopeammin ja pitemmälle kantaviin lopputuloksiin.

Hoida pintakuivuudesta johtuvaa epäpuhdasta ihoa tai sekaihoa näin:


1  Vaihda pesuaine hellävaraiseen puhdistusmaitoon, -voiteeseen, -öljyyn tai -balmiin ja yhdistä se musliiniliinaan tai konjac-sieneen.

Hyviä ovat esimerkiksi: Murumuru puhistusmaito, Avril puhdistusöljy, S5 puhdistusbalmi ja Benecos konjac-sieni.


2   Käytä säännöllisesti hellävaraista entsyymi- tai hedelmähappokuorintaa & viimeistele naamiolla.

Hyviä ovat esimerkiksi: BYBI Smooth and Soothe, Madaran AHA-kuorinta, Dr. Hauschka kirkastava naamio ja Joik Organic Matcha & Green Clay naamio.


3   Kerrosta iholle runsaasti kasvovettä tai hoitonestettä.

Hyviä ovat esimerkiksi: Unna Nordic Havu tasapainoittava kasvovesi, Murumuru kasvovesi ja Flow Cosmetics Lavendel Floral Water kasvosuihke.


4   Käytä ihotyyppisi mukaista kosteuttavaa seerumia.

Hyviä ovat esimerkiksi: kirkastava Murumuru C-vitamiiniseerumi, kosteuttava Evolve hyaluronihapposeerumi ja Evolve Rainforest Rescue seerumi epäpuhtaalle iholle.


5   Valitse ohut, runsaasti kosteuttava ja talineritystä tasapainoittava kosteusvoide.

Hyviä ovat esimerkiksi: NYR Daily Rose Moisturiser, S5 Balance Fluid ja NYR Palmarosa kosteusvoide.


6   Älä karta kaikkia öljyjä, vaan valitse iholle kevyt ja uudistava kasvoöljy.

Hyviä ovat esimerkiksi: Flow Cosmetics Rosehip Treatment Oil, Avril Arganöljy ja Murumuru kasvoöljy.


7    Anna iholle aikaa parantua - älä hätiköi.
PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.