15. tammikuuta 2019

Korealaisen ihonhoidon juju ja toteutus ekologisemmin


Postaus sisältää mainoslinkkejä.
Tähdellä (*) merkittyjä tuotteita olen saanut kokeilla blogin kautta.



Tuskin olette voineet olla huomaamatta viimeisen vuoden-parin aikana noussutta valtavaa korealaisen kosmetiikan ilmiötä, jonka luvataan tekevän ihmeitä kasvoille. Kuulostaahan korealainen ihonhoito ihan next leveliltä, kokonaisuudessaan vuorokauden 18-kohtaisella ihonhoitorutiinillaan, johon kuuluu meille ennestään täysin vieraita ihonhoitotuotteita, kuten essencet, ampullit ja sheet maskit. Korealaisilla naisilla nähdään, aivan syystä, upean heleitä, suorastaan virheettömiä ja täydellisyyttä tihkuvia ihoja. 

Ilmiö on tällä hetkellä kenties kuumempi kuin koskaan ja me täällä Suomessakin saamme enenevissä määrin nauttia korealaisen kosmetiikan inspiroimista tuotteista, mikä on mahtavaa. Korelaisesta ihonhoidosta voi oppia ja ammentaa paljon, mutta nyt seuraa kuitenkin suurinta osaa meistä helpottava paljastus: korealaisen ihonhoidon taika ei piile tuotteiden korealaisuudessa, ei tuotteiden lukumäärässä, eikä siitä mikä nimike purkin kylkeen on painettu. Korealaisen ihonhoidon hyödyt pystyy saamaan myös ekologisemmin, lähempää valmistetuilla tuotteilla ja ilman järjetöntä tuotteiden määrää.

Superylläri se vasta onkin, ettei korealaisen ihonhoidon juju poikkea juurikaan siitä, mitä me täälläkin jo tiedämme, eikä siinä ole siksi teoriassa juuri mitään uutta. Oman ihon toimintaa ja kuntoa tukeva ihonhoito, joka pikemminkin kulkee oman ihon rinnalla, vastaten sen tarpeisiin, sen sijaan että kamppailisi sitä vastaan, on kaiken a ja o.  Oikeastaan, kun hetkeksi irtautuu median ja somen Korea-fanfaarista ja tarkastelee sen ydinsanomaa, voi yhtäläisyydet huomata. Korealainen ihonhoito vain toi ideologian valtamedian tasolle - mikä on itsessään upeaa!

Haluan nyt kuitenkin puhua tästä nyt siitä syystä, että yhä useampi hairahtaa uskomaan, että korealaiset ihonhoitotuotteet ovat ainoa keino hoitaa ihoa tehokkaasti ja ne muodostavat sen puuttuvan palasen "minun ja täydellisen ihon väliltä". Vaikka korealainen ihonhoito on tällä hetkellä valtavan pinnalla, sen tuotteet ovat tehokkaita ja sen filosofia osuu aivan naulan kantaan, on siinä myös aavistus romantisoitua hohtoa. Pitää muistaa, että meillä skandeilla on yleisesti ottaen korelaisiin verrattuna poikkeavien ihonhoitotapojen lisäksi hyvin erilainen ilmasto, ruokavalio ja geeniperimä, joiden vuoksi emme ole emmekä tule koskaan olemaan heidän kanssaan samalla lähtöviivalla. Tee siis ihonhoidon osalta sen minkä jaksat ja parhaaksesi näet, valitse käyttämäsi tuotteet huolella, mutta älä aja itseäsi vararikkoon tai vaivu epätoivoon tavoitellessasi tuota idyllisen virheetöntä ja hehkuvaa ihoa, joka on usein pelkkää meille myytyä mielikuvaa. Pääasia on, että sinä ja ihosi voitte hyvin!

Mistä sitten on kyse ja mikä tekee  korealaisesta ihonhoitofilosofiasta niin erityisen ja mitä yhtäläisyyksiä sillä on meilläkin tavattuun lempeään ihonhoitoon? Ja ennen kaikkea, miten sen toteuttaa ekologisemmin? Siihen sukellamme nyt! 




1    Hellävarainen puhdistus

Tästä on paasattu Luonnonkauniissakin jo vuositolkulla ja on ehdottomasti yksi korealaisen ihonhoidon kulmakivistä. Aamuisin kasvoille riittää huuhtelu ja illalla panostetaan öljypohjaiseen puhdistukseen tai kaksoispuhdistukseen (öljypohjainen + vesipohjainen puhdistus). Juju tässä on se, ettei ihoa kuivateta liiallisella tai liian voimakkaalla puhdistuksella, kuten geeli- ja vaahtoputsareilla, mikä puolestaan aiheuttaa monimuotoisia iho-ongelmia. 

Itse suosittelen aamuun kasvojen pyyhkimistä lirummalla kasvovedellä ja kestovanulapulla, sekä iltaan laadukasta, hyvin iholta huuhtoutuvaa öljypuhdistusta konjac-sienen tai musliiniliinan kanssa. Kaksoispuhdistuksen yhteydessä puhutaan useimmiten öljypuhdistuksen viimeistelystä vaahdolla, mutta kuiva- tai herkkäihoisen kannattaa korvata toisen vaiheen vaahto puhdistusmaidolla. Välttämätön se ei kuitenkaan ole, jos ykköstuote on laadukas.


Valitse puhdistukseen jokin näistä:


Mikä tahansa  kaappisi lirumpi kasvovesi, joka ei riittänytkään kosteutukseen.








2    Runsas, siis RUNSAS, vesikosteutus (hydration)

Sitten korealaisessa ihonhoidossa löträtään kasvovesillä, hoitonesteillä, ampulleilla, seerumeilla, sheet maskeillä..... siis käytännössä vesikosteuspainotteisilla ja niitä sitovilla tuotteilla (tullaan näiden muihin tehoihin alempana). Korealaisessa ihonhoidossa ei juurikaan minun käsitykseni mukaan nähdä runsaan täyteläisiä "rasvoja", vaan nopeasti ja tehokkaasti ihoon holahtavia tuotteita. Kasvovesi tasapainoittaa ihon ph-arvon ja hoitonestettä  (koostumukseltaan paksumpaa kuin kasvovesi) kerrostetaan ihoon reilulla kädellä, jotta ihon jano sammuisi. Tärkeintä tässä ei niinkään ole se, että käytät nimenomaan sekä kasvovettä että hoitonestettä ja kaikkia niitä seuranneita, vaan että ihon ph-arvo tasapainoitetaan puhdistuksen jälkeen ja iho saa jossain muodossa riittävästi kaipaamaansa kosteutta. Ja se voi olla todella paljon. Kasvovettä/hoitonestettä kannattaa myös lisätä muiden hoitotuotteiden välissä.


Valitse kasvovedeksi/hoitonesteeksi jokin näistä:











3    Oikein valitut, ihotyypin ja -ongelmien mukaiset tehoaineet

Ihon kosteustasapainon lisäksi oleellista on ihoa ja sen ongelmakohtia tehokkaasti hoitavat tiivistetyt hoitotuotteet. Korealaisessa ihonhoidossa puhutaan seerumeista, ampulleista, kosteusvoiteista ja päivittäisistä sheet maskeista, mutta ei ole niinkään väliä, mikä nimi pullon kylkeen on painettu tai mihin kategoriaan se sujahtaa, kunhan se on laadukas ja sinun ihollesi sopiva. Näitä voi halutessaan yhdistellä, valita kirkastavaa sinne, ihohuokosia supistavaa tuonne ja punoitusta laskevaa tänne. Huomaa kuitenkin, ettet ylihoida ja siten ärsytä ihoasi.

Mieleeni nousi myös mielenkiintoinen ajatus sheet maskien ja kasvoöljyjen samankaltaisista funktioista. Koreassa naiset käyttävät päivittäin erilaisia sheet maskeja, sen mukaan mitä iho kulloinkin tuntuu tarvitsevan, jotka estävät kosteutta haihtumasta ja joiden alla aiemmin lisätyt ihonhoitotuotteet saavat rauhassa imeytyä ja vaikuttaa. Me täällä euroopassa olemme tottuneet tekemään tismalleen samaa kasvoöljyillä ja balmeilla. Valitsemme ne ihomme sen hetkisten tarpeiden mukaan (kosteuttava/rauhoittava/uudistava jne) ja kasvoöljy luo kasvoille kerroksen, joka estää aiemmin lisättyjä kosteutus- ja hoitotuotteita haihtumasta, tarjoten niille hyvät olosuhteet imeytyä ja vaikuttaa. Disclaimerinä mainittakkoon etteivät ne tietenkään sama asia ole, mutta minua ajatus kiehtoo.

Yksittäispakatut sheet maskit ovat järjettömän kuormittavia ympäristölle ja jos ekologisuus on yksi arvoistasi, jätät sheet maskit hyllyyn. Jos haluat antaa ihonhoitotuotteidesi muhia ja imeytyä rauhassa iholla, voit asettaa kasvoille kaikkien ihonhoitotuotteidesi jälkeen lämpimän kostean musliiniliinan/harson tai kaksi (niin että saat nenän pilkistämään niiden välistä), tai leikata vanhasta kankaasta itsellesi pestävän kestonaamion. Kostea kangasnaamio estää ihonhoitotuotteita haihtumasta iholta tai kuivumasta, ja auttaa siten ihonhoitotuotteita imeytymään ihoon. Jos joskus haluat hemmotella itseäsi erityisen tehokkaalla sheet maskilla, säästä se erityistilanteisiin tai matkoille.


Valitse vaikuttaviksi tuotteiksi jotain näistä:















4    Säännölliset, hellävaraiset kuorinnat

Ihoa kannattaa kuoria säännöllisesti, se tiedetään, mutta korealaiset tekevät tätä keskimäärin huomattavasti meitä useammin, hellävaraisemmilla tuotteilla. Tein saman oivalluksen ennen häitä, kun tavoittelin virheettömän heleää ihoa; mikä järki olisi pidentää kuorintavälejä ja sitten iskeä iholle tujuja happoja, kun lempeämmillä tuotteilla saa ylläpidättyä ihon kuntoa huomattavasti tasalaatuisemmin?

Kuorinta on tärkeää, jotta ihon pinta ei kuivuisi ja pysyisi vastaanottavaisena ihonhoitotuotteille. Tosiasia on, että jos ihosi on pintakuiva, jäävät ihonhoitotuotteet herkästi ihon päälle pyörimään. Pintakuivuus altistaa myös ihoa tukkeumille. Minä suosin ihonhoidossa kevyesti kuorivia puhdistustuotteita, mutta lisäksi säännöllistä hellävaraista entsyymikuorintaa.


Valitse kuorinnaksi jokin näistä:









5    Ihon suojaaminen

Ihoa voi hoitaa vain tiettyyn pisteeseen asti ja yksi ihon suurimmista haittatekijöistä ovat tietenkin aurinko ja ilmansaasteet. Sen tiedämme kaikki, mutta korealaisten säntillisyys ihon suojaamisen suhteen on valovuosien päässä meistä ja tästä jos jostain olisi meillä paljon opittavaa. Korelaiset käyttävät aurinkovoiteita päivittäin ja lisäävät suojakertoimellisia tuotteita myös päivän aikana. Myös meikkivoide suojaa ihoa päivän aikana niin ilmansaasteilta kuin viimaltakin.


Suojaaviksi tuotteiksi suosittelen:









Noudattamalla näitä ihonhoidon perusperiaatteita, saat hyvillä, sinun ihollesi sopivilla tuotteilla tankattua ihoon sekä kosteutta että tehoaineita, tulivat tuotteet mistä tahansa. Postauksen tuotteet ovat kaikki pääosin suomalaista alkuperää, loput Euroopan alueelta, ja ovat lempeitä, runsaasti kosteuttavia ja ihon luontaista toimintaa tukeavia. Syitä lähituotetun kosmetiikan suosimisen kannattavuuteen voit lukea aiemmasta postauksestani täältä.

Lopuksi haluan vielä todeta, ettei tarkoitukseni ole antaa korealaisesta kosmetiikasta huonoa mielikuvaa, vaan herättää kyseenalaistamaan tuotteiden takana olevaa markkinointipuheita, sekä ajattelemaan niiden tarpeellisuutta ja ekologisuutta meidän sijaintiimme nähden. Vastavuoroisesti korealaisten olisi aivan yhtä kestämätöntä tilata tuotteensa meiltä. Korealainen ideologia sen sijaan ansaitsee suuret tuuletukset ja on ehdottomasti esimerkillinen suunnannäyttäjä ihonhoidossa. Joskus tarvitaan jotain eksoottista ja ihmeellistä, jotta hyvät ideat saadaan lyömään läpi!


Millaisia ajatuksia Korea-ilmiö herättää teissä?


Osallistu keskusteluun

  1. Tämä on hyvä! Minua on alkanut rassaamaan tämä nouseva korea-öyhötys, ihan niinkuin muualla maailmassa ei osattaisi hoitotuotteita tehdä. Ylipäätään semmoinen magia ja mystiikka tietynlaisten purkkien ympärillä on niin turhaa. Ja tosiaan, onko meidän oma turhamaisuus oikeasti syy roudata purkkeja toiselta puolelta maailmaa? No ei. Tämä sinun ajatus, että käytetään korkeintaan Euroopassa valmistettuja tuotteita, on todella fiksu ja tervetullut mentaliteetti tähän päivään. Ihanan tuore ja tarpeellinen ajatus :) Minulta kysellään tuttavien ja kaverien toimesta koko ajan enemmän kosmetiikkatuotesuosituksia ja -kokemuksia ja ei tule kyllä mieleenkään suositella muuta kuin kotimaista etupäässä!

    ps. Murumurun c-vitamiiniseerumi on kyllä huippu, kiitos suosituksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavista sanoista! Koen todella tärkeänä pitää täällä blogissakin mukana tietynlaista järjen ääntä, vaikka kosmetiikka onkin itselleni tarpeellisen lisäksi ilon asia ja suoranainen intohimo :) Ei ole lainkaan mahdotonta yhdistää tätä ja eko-ajattelua!

      Mahtavaa, että suosittelet heille meidän ylpeyden aiheita ja ihana kuulla että seerumi on ollut sinunkin mieleen ♥

      Poista
  2. Kiitos tästä tekstistä ja että oot rohkeasti eri mieltä! Samoja ajatuksia oon pyöritellyt.

    VastaaPoista
  3. Laadukas-sanaa viljellään paljon, mutta olisi kiva kuulla, mitä se oikeastaan (tässäkin kontekstissa) tarkoittaa käytännössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! Kiteytettynä käytän sanaa kuvaamaan tuotteita, joilla on oikeasti selkeä vaikutus ihoon, tekevät minkä lupaavat, että hinta-laatusuhde on kohdallaan, eikä tuote ole täynnä höttöaineita tai toisesta ääripäästä ole pelkkää brändistä maksamista. Onhan tämä aina osittain subjektiivinen kokemus ja omalla kohdallani rima on automaattisesti aika korkea, ihoni ollessa atooppinen ja siksi vaativa.

      Poista
    2. Itse käytän korealaisista tuotteista sanaa laadukas siksi, että ne sisältävät sellaisia ainesosia, mitä esimerkiksi länsimalaaisessa kosmetiikassa ei ole. Esimerkiksi 10 euron kosteusvoide saattaa sisältää etanaseerumia ja hyaluronihappoa mitä tuon hintaisissa länsimaalaisissa tuotteissa ei ole. :)

      Poista
  4. Kerrassaan loistava kirjoitus! Olen miettinyt just tuota että miten niin korealainen kosmetiikka nyt olisi muka sen kummempaa kuin suomalainen tai eurooppalainen?! Meiltä löytyy varmasti yhtä hyviä tuotteita ja meidän ihotyypeille suunniteltuja tuotteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! On kyllä ihan totta, että joskus aiemmin täällä laahattiin pahasti perässä tietyissä asioissa (ja laahataan varmasti edelleen keskimäärin), mutta tilanne on alkanut kääntyä ja tällä hetkellä on jo turha mennä merta edemmäs kalaan 😊 Erinomaisia vaihtoehtoja löytyy kyllä, kunhan on sille avoin!

      Poista
  5. Niin mahtavaa että korealaisesta ihonhoidosta näkee myös tälläisiä "järkevästi kirjoitettuja" blogitekstejä! Itse omistan korealaisen kosmetiikan yrityksen mutta olen itsekin sitä mieltä, että suomalaiset eivät tarvitse 30 erilaista korealaista tuotetta, jotta voivat hoitaa ihoaan hyvin ja oikein. Itse käytän aamuisin neljää tuotetta. Tätä toitotan myös asiakkailleni enkä missään nimessä rohkaise asiakkaitani ostamaan 30 erilaista tuotetta, vain siksi että "se kuuluu korealaiseen ihonhoitoon".

    Korealaiset ihonhoitotuotteet ovat kuitenkin syystä hypetettyjä, ne sisältävät paljon sellaisia ainesosia, joita länsimaalaisessa kosmetiikassa ei ole (mm. ihoa uudistava etanaseerumi). Itse suosin kuivalle iholleni hyaluronihappoa sisältäviä tuotteita enkä varmasti saisi 13 eurolla ostettua yhtä kosteuttavaa (hyaluronihappoa sisältävää) hoitonestettä, kuin minun Holika Holikan hoitoneste. Toki tässä tullaan siihen ekologisuuteen, että varmasti löytyisi hyaluronihappoa sisältävä hoitoneste myös EU:ssa tuotettuna mutta siitä saisi maksaa sitten enemmän :)

    Pakko jakaa tämä teksti meidän Facebookissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kuulla, ettet jälleenmyyjänäkään tuputa tuotteita vain myynnim vuoksi! Uskottavuus ja luottamus myyjään ehdottomia valttikortteja 😊

      Täytyy kuitenkin muistaa, että esim. korealaista synteettisen kosmetiikan tuotetta ei voi mitenkään laittaa samalle viivalle tasokkaan eurooppalaisen luonnonkosmetiikan kanssa, joka on lähes automaattisesti kalliimpaa, sillä niissä vältetään halvimmat täyteaineet ja monet yleisesti käytetyt luonnolle haitalliset ainesosat (kuten myös Holika Holikassa valitettavasti). Yhä enemmän edullisen luonnonkosmetiikan joukossa nähdään myös esim. hyaluronihappoa, tosin siitäkin on olemassa eri muotoja (laadultaan ja hinnaltaan) eikä kaikkea voi saada ja halvalle hinnalle on aina jokin syy. Vertailu ei koskaan ole helppoa ja huomioon pitäisi ottaa kymmeniä asioita. Nyt eletään kuitenkin mielenkiintoisoa aikoja ja kosmetiikka muuttuu rytinällä! Sitä on ilo seurata, eikö? 😊

      Poista
    2. Juu en siis verrannutkaan korealaisia tuotteita eurooppalaiseen luonnonkosmetiikkaan sillä eihän suurin osa korealaisen kosmetiikan tuotteista ole luonnonkosmetiikkaa.

      Poista
    3. En tulkinnutkaan kommenttiasi niin, vaan ihan yleisesti huomautin, koska tätä vertailua tehdään todella paljon, ilman että taustat on selvillä. Jos joku samoja ajatuksia pyörittelevä vaikka päätyy lukemaan kommenttiosiota 🙂

      Poista
  6. Totta on, että geeniperimämme on erilainen.. silti ihminen on vaihtelevan ulkokuoren alla periaatteessa sangen samoin toimiva olento. Yksilöllisiä eroja on kaikkien ihmisryhmien sisällä, jokainen iho on siis erilainen.. :) Aasian tuotteet eivät automaattisesti ole aina huonompia tai parempia. (Kyllähän Koreassakin myydään ranskalaisia ja muita eurooppalaisia apteekkimerkkejä, mm. Avene ja La Roche Posay... ja asiakaskuntaa kuuleman mukaan riittää..)
    Ilmastossa on myös monia samanlaisuuksia, esim. pakkastalvet, lunta, lämmityksestä kuivuva sisäilma, joka asettaa haasteita samoin kuin Suomen talvikausi. (Paljon suurempi ilmastoero on vaikka Suomen ja Thaimaan välillä...)
    Itse olen löytänyt Koreasta helmiä, joita vastaavia en ole koskaan nähnyt länsimerkeissä, ja on ihan mukavaa tehdä valintoja 'suuremmasta perspektiivistä' kuin EU:n tai Yhdysvaltojen kosmetiikkatarjonnasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta, näin se on, mutta keskimäärin lähtökohdat ovat kuitenkin hyvin erilaiset ja esim. ruokavalio vaikuttaa ihoon valtavissa määrin! Yksilötasolla tilanne voi sitten taas olla mikä vain ja tätä ajoin takaa 🙂

      Itsekin käytin aiemmin esim. Whamisaa, kun korealaisesta kosmetiikasta puhutaan ja heiltä löytyi todella monta helmeä. Allekirjoitan siis täysin, että tuotteet voivat olla hyviä (eikä tekstissä siis ollut kyse siitä, ovatko korealaiset tuotteet hyviä vai huonoja). Kyseenalaistan kuitenkin niitä ympäröivän ilmiön ja tarpeellisuuden: ne eivät ole välttämättömyys tai automaattisesti kaikilla toimivia. Se tuntuu välillä unohtuvan monilla ja siksi tästä on tärkeä puhua 🙂

      Poista
  7. Jotenkin outo kuvitelma tuo aasialaisten kuulas ja virheetön iho. Kaduilla kävelevillä ihmisillä on useimmiten huonokuntoinen ja saasteiden koettelema iho, paljon akneongelmia. Kaunis iho on useimmiten chaneliin pukeutuneilla kotirouvilla, jotka shoppailee merkkiostareissa. Tosin, käsi ylös ne, keneltä päivän aikana löytyy 3-4 h ihonhoitoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tässä ollaan asian ytimessä 😀 Mikään ei automaattisesti tarkoita asiaa X, eivätkä asiat ole yksinkertaisia!

      Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.